Άγριος Πλανήτης (1973) “La planète sauvage”

Ο “Άγριος Πλανήτης” ως ταινία ανήκει στο είδος του σουρεαλιστικού και ψυχεδελικού κινηματογράφου, το θέμα του είναι αλληγορικό και γενικά μπορούμε να πούμε ότι είναι μια ταινία επιστημονικής φαντασίας.” – από τον Αριστοτέλη Τριάντη

mv5bzmrhzjvkyjqtmte5zs00ogfllwjhmjgtywezmjg2odywnjzjxkeyxkfqcgdeqxvymtqxnzmzndi-_v1_sy1000_cr007081000_al_

Έχουν περάσει #43 χρόνια από την δημιουργία της ταινίας κινουμένων σχεδίων Άγριος Πλανήτης, η οποία είναι επίσης γνωστή με τον τίτλο ο “Φανταστικός Πλανήτης” και είναι γαλλοτσεχικής παραγωγής.

Είναι σκηνοθετημένη από τον Γάλλο Rene Laloux , που μαζί με τον Γάλλο με εβραιο-πολωνικές ρίζες ζωγράφο, εικονογράφο, συγγραφέα και ηθοποιό Roland Topor ,έγραψαν το σενάριο της ταινίας.

Ο Rene Laloux γεννήθηκε στο Παρίσι το #1929, σπούδασε ζωγραφική και δούλεψε στην διαφήμιση, μια από τις σημαντικές συνεργασίες ήταν με τον διάσημο σχεδιαστή κόμικς Jean Giraud (Moebius) στην ταινία Time Masters του #1982.

Ο “Άγριος Πλανήτης” ως ταινία ανήκει στο είδος του σουρεαλιστικού και ψυχεδελικού κινηματογράφου, το θέμα του είναι αλληγορικό και γενικά μπορούμε να πούμε ότι είναι μια ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Για πολλούς αυτή η ταινία θεωρείται σταθμός στο κινούμενο σχέδιο, και όχι άδικα αν κοιτάξουμε το γνωστικό υπόβαθρο του Rene Laloux, ο οποίος εργάσθηκε σε ψυχιατρικό ίδρυμα πειραματιζόμενος πάνω στο κινούμενο σχέδιο μαζί με τους οικοτρόφους του ιδρύματος, φτιάχνοντας μάλιστα το 1960 μια ταινία με τίτλο Monkey’s Teeth (Les Dents du Singe) σε συνεργασία με το στούντιο του Paul Grimault.

Η ταινία ως προς τον εικαστικό της χαρακτήρα διαφέρει σημαντικά από αντίστοιχες αμερικανικές παραγωγές δίνοντας βαρύτητα σε μια ποιητική αλληγορική ροή, αποφεύγοντας ανούσιες υπερβολές και παραμένοντας εντυπωσιακή και καθηλωτική στις σκηνές των τοπίων, των παράξενων πλασμάτων και του αφηγηματικού λόγου.

Η ιστορία, εξελίσσεται στον μακρινό πλανήτη “Ygam”, στον οποίο κυριαρχεί η προηγμένη τεχνολογικά γιγάντια μπλε φυλή των ανθρωποειδών “Draags”.

mv5bzgiznwi2mgmtymu0oc00ndi4ltgyoditymjhzwu2nwyxzwrlxkeyxkfqcgdeqxvyntayodkwoq-_v1_

Αντίστοιχα, οι άνθρωποι (“Oms”), ζουν στον ίδιο πλανήτη ως τροφοσυλλέκτες στην ύπαιθρο και έχουν την ατυχία να υπόκεινται ανά τρεις γενιές σε γενοκτονία από τους Draags, σε ένα πρόγραμμα ελέγχου του πληθυσμού από τους ίδιους. Οι άνθρωποι για τους Draags δεν διαφέρουν σε τίποτα από τα ζώα, γι’ αυτό το λόγο πολλές φορές έχουν το ρόλο του κατοικίδιου.

Αυτό τον ρόλο έχει ο Terr, ο ήρωας της ταινίας, ο οποίος “υιοθετείται” ως κατοικίδιο από την νεαρή Tiva. Ο Terr μεγαλώνει υπό την προστασία της Tiva, η οποία τον έχει πάντα μαζί της, δίνοντας ,άθελα της, την δυνατότητα στον Terr να αποκτήσει τις επιστημονικές γνώσεις των Draags.

Επωφελούμενος μιας ατέλειας ενός “μαγνητικού” κολάρου στο λαιμό του που τον κρατά υπό έλεγχο μπορεί να ακούσει μέσα στο μυαλό του ότι ακούει και η Tiva όταν φοράει κάποια ειδικά ακουστικά. Ο Terr γίνεται επίσης γνώστης του μυητικού διαλογισμού των Draags.

mv5bztg5zdc5zdutyjyyzs00yzk5ltlknzutntkyy2i2zja5mze0xkeyxkfqcgdeqxvyntayodkwoq-_v1_

Ο Terr κάποια στιγμή καταφέρνει να το σκάσει παίρνοντας μαζί του τα πολύτιμα ακουστικά της γνώσης των Draags, θα συναντήσει την φυλή των Oms και θα καταφέρει σε τρεις περιόδους των Draags  (15 χρόνια των Oms), να κάνει την φυλή του τεχνολογικά ανταγωνίσιμη και να την σώσει, μεταφέροντας την αντιπαράθεση εκεί, που διαδραματίζεται το μεγάλο μυστικό στον “Άγριο Πλανήτη” τον δορυφόρο του πλανήτη Ygam.

Η ιστορία του τέλους παραμένει στον θεατή!!


Δείτε ολόκληρη την ταινία εδώ, σε αγγλικούς υπότιτλους :

La planète sauvage (1973)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.