Black Mountain College: ένα κολέγιο του παρελθόντος με υπογραφή από το μέλλον

“Δεν είναι τυχαίο ότι προσέλκυσε στους κόλπους της εξέχουσες προσωπικότητες της avant garde σκηνής” – από τον Αριστοτέλη Τριάντη

1-thestudies-building-early1940s-b870f029356f40f099af70afe88d5e6b

Κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 1930 ,στις ΗΠΑ, ένα νέο κύμα ανάπτυξης διαμορφώθηκε, μέσω της “Νέας Συμφωνίας”, που προέβλεπε χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στις τέχνες την αρχιτεκτονική, το θέατρο, τη λογοτεχνία και τα μέσα ενημέρωσης που μεταμόρφωσε το πολιτιστικό τοπίο της χώρας για πάντα.

Σε αυτή την νέα μεταμόρφωση πρωτεύον ρόλο έπαιξαν τα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα και πανεπιστήμια, εφαρμόζοντας καινοτόμες και ριζοσπαστικές, νέες ιδέες και προσεγγίσεις στην διδασκαλία την μάθηση και στην εφαρμογή δημιουργικών διαδικασιών στον πραγματικό κόσμο.

mod_bmcmac_bmcbr50_001-588891d46a8541f5bcb8265cea2fea08

Μέσα σε όλη αυτή την άνθηση, έναν ξεχωριστό και ιδιαίτερο ρόλο έπαιξε ένα νέου τύπου εκπαι-δευτικό ίδρυμα, το μυθικό για πολλούς Black Mountain Colllege.

Η ίδρυση του κολεγίου έγινε το 1933 στο Asheville της Βόρειας Καρολίνας από τον καθηγητή John Andrew Rice και μια ομάδα απορριφθέντων καθηγητών του Rollin’s University και ακολούθησε τις αρχές της προοδευτικής εκπαίδευσης του φιλοσόφου John Dewey, ότι “η εκπαίδευση έχει τις ρίζες της στη μάθηση μέσα από την εμπειρία, συνειδητοποιώντας το άτομο τις δικές του ικανότητες και μαθαίνοντας πως να ζει με τους άλλους.

Σύμφωνα με αυτές τις ιδέες οι σπουδαστές θα διαμορφώνουν το δικό τους πρόγραμμα σπουδών και ταυτόχρονα θα συμμετέχουν στην λειτουργία του σχολείου.

Αυτό σήμαινε ότι, οι σπουδαστές, εκτός από την διεπιστημονική μάθηση, ανάμεσα στην ζωγραφική, τον χορό, την γλυπτική, την λογοτεχνία, την μουσική, την βιολογία, τα μαθηματικά και την εστίαση τους στο κολέγιο, έπρεπε να ακολουθήσουν ένα μοντέλο αυτοδιοίκησης και συλλογικής οργάνωσης, ώστε να μειωθεί το χάσμα εξουσίας μεταξύ φοιτητών και καθηγητών. Αυτό, περιελάμβανε σχεδόν όλες τις πτυχές της ζωής στην πανεπιστημιούπολη, όπως το μαγείρεμα, την γεωργία και την ξυλουργική.

Ο Rice προσέλαβε τον Josef και την Anni Albers. Τον πρώτο, ως πρώην καθηγητή της σχολής Bauhaus, στον ρόλο του επικεφαλής των διδασκόντων, ο οποίος με την σειρά του επέλεξε μια σειρά από κορυφαία ονόματα των τεχνών της εποχής εκείνης, όπως οι Buckminster Fuller, John Cage, Merce Cunningham, Willem de Kooning, Robert Motherwell, Jacob Lawrence και Aaron Siskind.

Στα πρώτα επτά χρόνια- μεταξύ 1933 – 41-, η σχολή στεγαζόταν στο ενοικιαζόμενο κτίριο του MCA Blue Ridge Assembly νότια του Black Mountain και το 1941, η σχολή αποφασίζει να χτίσει τις δικές της εγκαταστάσεις (campus) δίπλα στις όχθες της ειδυλλιακής λίμνης Eden. Το κτίριο “Studies Building” το κύριο συγκρότημα σχεδιάστηκε το 1940 από τον A. Lawrence Kocher και ολοκληρώθηκε τον επόμενο χρόνο το 1941.

Δεν είναι τυχαίο ότι το ελεύθερο πνεύμα και ο πειραματικός χαρακτήρας της σχολής προσέλκυσε στους κόλπους της ένα σώμα μαθητών που ανάμεσα τους συγκαταλέγονται εξέχουσες προσωπικότητες της avant garde σκηνής των δεκαετιών 50 και 60, καλλιτέχνες, συγγραφείς, μουσικοί και performer – ερμηνευτές.

Μερικά ονόματα αυτών είναι οι Robert Rauschenberg, John Chamberlain, Kenneth Noland, Dorothea Rockburne, Ray Johnson, Cy Twombly, Elaine de Kooning, James Bishop, και Robert Creeley. Επίσης, το Black Mountain, μετά την ίδρυση της πανεπιστημιούπολης είναι ένας προορισμός για τους αρχιτέκτονες, όπως για τον Buckminster Fulle και τα δικά του πειραματικά μοντέλα γεωδαιτικών θόλων.

7065940_orig-d3077f313abe4b73b3084ff2b1be83ad

Το κολέγιο δεν παρείχε στους σπουδαστές πτυχία BA ή MFA και δεν είχε κάποια επίσημη αναγνώριση, αυτό σήμαινε ότι οι φοιτητές αναλάμβαναν την ευθύνη να φοιτούν σε ένα ίδρυμα στο οποίο δεν λάμβαναν πιστώσεις. Παρόλα αυτά, το κολέγιο έχαιρε μεγάλης εκτίμησης και σεβασμού και κάποιοι φοιτητές του κατάφεραν να γίνουν δεκτοί για αυτό τον λόγο στο Harvard και στο Yale.

Το Black Mountain College υπήρξε ένα καταφύγιο για τους Ευρωπαίους, κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και άντλησε σε μεγάλο βαθμό στοιχεία από τις ευρωπαϊκές παραδόσεις και την αισθητική, καταφέρνοντας έτσι γρήγορα να γίνει ένα σπίτι για τις πειραματικές τέχνες στην Αμερική.

Η πολιτική του κολεγίου ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του, σχετικά με την ισότητα των φύλων, δίνοντας ισότιμη πρόσβαση στις γυναίκες: η Anni Albers πληρώνεται τον ίδιο μισθό με τον άνδρα της. Το 1942, άλλωστε, λόγω και του πολέμου από τους νέους σπουδαστές μόνο ένας μέλος είναι άνδρας.

Οι Josef και Anni Albers αποχωρούν το 1949 και τη διεύθυνση αναλαμβάνει ο συγγραφέας Charles Olsen , οπότε και το ενδιαφέρον της σχολής μετατοπίζεται στην ποίηση και την λογοτεχνία.

Αν και θα μπορούσε να ιδωθεί με μια ματιά εξιδανίκευσης το Black Mountain College στα 24 χρόνια της ύπαρξης του αγωνίστηκε για την οικονομική του επιβίωση. Το πνεύμα των καιρών της δεκαετίας του 1960 αρχίζει και προσελκύει στη Νέα Υόρκη τους ριζοσπάστες καλλιτέχνες και στοχαστές περισσότερο από την αγροτική Βόρεια Καρολίνα. Αυτό, άρχισε να γίνεται εμφανές στα μέσα του 1950 για το Black Mountain College και, ως συνέπεια, το κολέγιο αναγκάστηκε να αναστείλει την λειτουργία του με δικαστική απόφαση το 1957 λόγω χρεών, που υπέστη από την μείωση του αριθμού των μαθητών του.

This slideshow requires JavaScript.


Πηγή:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.