Καρλ Σαγκάν: “Στοιχειωμένος Κόσμος”

«Οι λάτρεις της μεταφυσικής και του paranormal ίσως στεναχωρεθούν διαβάζοντας αυτό το best seller..» – από την  Μαρία Λυδία Κυριακίδου

demon-haunted-world.jpg

‘Ενα ενδιαφέρον βιβλίο, για όσους αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερο σκεπτικισμό όλες τις εκφράσεις και της απολήξεις της σύγχρονης ψευδοεπιστήμης, είναι αυτό του Καρλ Σαγκάν, best seller των New York Times, με τον τίτλο “Στοιχειωμένος Κόσμος” (“The Demon Haunted World”).

Οι λάτρεις της μεταφυσικής και του paranormal ίσως στεναχωρεθούν διαβάζοντας αυτό το best seller,  αλλά το ζητούμενο , θεωρώ πως είναι να γεμίζουμε τη φαρέτρα των”πιστεύω” μας με όλες τις δυνατές πληροφορίες, προτού καταλήξουμε στην ηχηρή διατύπωση τους.Ήταν, λοιπόν, μια πρόκληση και σίγουρα δε θα μπορούσα να αγνοήσω έναν από τους πιο εμπορικούς συγγραφείς των Η.Π.Α – και όχι μόνο.

008664536_1-8e5d60a4983bb865e8e6f43b509bb458Συνοπτικά, το βιβλίο θέτει το ρητορικό ερώτημα του ότι μάλλον δε μπορούμε να κάνουμε έξυπνες αποφάσεις σχετικά με τη ζωή μας , η οποία βασίζεται στην τεχνολογία, αν δεν καταλαβαίνουμε τη διαφορά ανάμεσα στους μύθους της ψευδοεπιστήμης και τις ελέγξιμες υποθέσεις της επιστήμης.

Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ συγγραφέας και διακεκριμένος αστρονόμος, υποστηρίζει ότι η επιστημονική σκέψη είναι ζωτικής σημασίας, όχι μόνο για την αναζήτηση της αλήθειας, αλλά για την ίδια την ευημερία των δημοκρατικών μας θεσμών.

Προσπαθώντας , δε, να χτίσει ένα ευρύ δίκτυο, αναμέσα  στην ιστορία και τον πολιτισμό, ο Sagan εξετάζει και καταρρίπτει , μερικές από τις πιο σοβαρές πλάνες του παρελθόντος, όπως τη μαγεία, τη θεραπεία μέσω της πίστης, τους  δαίμονες, και τα UFO.
Στη σημερινή εποχή, αυτή της πληροφορίας, περιγράφει ο Σαγκάν, σημειώνονται ανησυχητικά σημάδια, καθώς η ψευδο επιστήμη προτάσσει ιστορίες για εξωγήινες απαγωγές, προηγούμενες ζωές και μαζικές παραισθήσεις, μάλιστα όλο και πιο επιβλητικά , διεκδικώντας όλο και μεγαλύτερη προσοχή και σεβασμό. Κι όπως επιχειρεί να αποδείξει με διαυγή ευγλωττία, “η σειρήνα τραγουδά το τραγούδι του παραλογισμού” κι αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι απλώς ένα πολιτιστικό λάθος, αλλά μια επικίνδυνη βουτιά στο σκοτάδι που απειλεί πιο βασικές ελευθερίες μας.

Προτείνω να διαβάστε το βιβλίο, αν θέλετε να στοιχειοθετήσετε μια πιο “σοβαρή και τεκμηριωμένη” άποψη του κόσμου που αντιλαμβανόμαστε.  

Τελικά, ακόμη κι αν οι απόψεις μας για το μεταφυσικό και τα paranormal στηρίζουν την ύπαρξη τους, το σίγουρο είναι πως θα γνωρίζουμε καλύτερα, ποια είναι τα πιο δυνατά επιχειρήματα εναντίον τους.

Διαβάστε ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο, μια ανατριχιαστικήπρόβλεψη του Καρλ Σαγκάν για το μέλλον, γραμμένη το 1995.carl-sagan


839290446-somewhere-something-incredible-is-waiting-to-be-known-carl-sagan-3

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.