Φύση εναντίον αρχιτεκτονικής: τι είναι αιώνιο και τι εφήμερο;

Το 2014 μια σύγκρουση φύσης και σύγχρονης αρχιτεκτονικής έλαβε χώρα στο νησί Φόγκο του Πράσινου Ακρωτηρίου μετά την έκρηξη του τοπικού ηφαιστείου – από τον Αριστοτέλη Τριάντη


Πρόκειται για το βραβευμένο κέντρο επισκεπτών του νησιού. Το συγκεκριμένο κτίριο σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Oto Arquitectos από την Λισσαβόνα, ως ένας πολυχώρος διοίκησης και πολιτισμού του Φυσικού Πάρκου του Φόγκο (Parque Natural do Fogo). Το κτίριο εγκαινιάστηκε τον Απρίλιο του 2014 και το γνωστό περιοδικό αρχιτεκτονικής και σχεδιασμού Archdaily το βράβευσε το 2015 ως το κτίριο της χρονιάς στην κατηγορία της πολιτιστικής αρχιτεκτονικής.

Αλλά δεν χρειάστηκαν παρά μόνο λίγοι μήνες για την ακρίβεια μόνο επτά ώστε το κτίριο να παραμείνει απλώς μια αρχιτεκτονική ανάμνηση όταν τον Νοέμβριο το ηφαίστειο Pico do Fogo εξερράγη.

Στις τρεις πρώτες ημέρες της έκρηξης το κτίριο “αντιστάθηκε” αφού η λάβα είχε καταστρέψει μόνο τον νότιο τοίχο του, αλλά την τέταρτη μετά από μια δυνατή έκρηξη το κτίριο εξ ολοκλήρου χάθηκε κάτω από την δυνατή ορμή της.

Ο André Castro Santos, ένας από τους τέσσερις ιδρυτές του αρχιτεκτονικού γραφείου περιέγραψε το γεγονός ως “τραυματικό”. Μας πήρε εφτά χρόνια για την ολοκλήρωση και έζησε για εφτά μήνες πρόσθεσε ο αρχιτέκτονας. “Σκεφτόμαστε ότι τα κτίρια είναι αιώνια, αλλά η φύση είναι ισχυρότερη”

Το Fogo είναι ένα από τα πιο γνωστά νησιά του αρχιπελάγους του Πράσινου Ακρωτηρίου με πληθυσμό πάνω από 40 χιλιάδες κατοίκους.

Το ηφαίστειο Pico που βρίσκεται στο κέντρο του νησιού είχε εκρηχθεί στο παρελθόν το 1951 και το 1995. Το 2014 όταν ξέσπασε ξανά εκατοντάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους και το τοπικό αεροδρόμιο παρέμεινε κλειστό.

Μετά την έκρηξη του ηφαιστείου δεν αναφέρθηκαν θύματα, υπήρχαν όμως σημαντικές ζημιές στα κτίρια της περιοχής Chã das Caldeiras καθώς και στον χώρο του Φυσικού Πάρκου του Φόγκο.

Ο Castro Santos δήλωσε πως ο πολιτιστικός χώρος περιελάμβανε μια βιβλιοθήκη, εσωτερικά και υπαίθρια αμφιθέατρα και ένα μπαρ στην βεράντα του – και θα μπορούσε να χτιστεί σε μια νέα θέση, αλλά δεν είναι σαφές πότε θα μπορούσε αυτό να συμβεί και επίσης πως θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί.

Συνεχίζοντας ο Castro Santos ανέφερε: “Το διοικητικό κτίριο του Φυσικού Πάρκου του Φόγκο χτίστηκε δίπλα στα χωριά Portela και Bangueira και ο στόχος του ήταν να δημιουργήσει ένα ορόσημο και να συμβάλει στην βιώσιμη ανάπτυξη της Chã das Caldeiras. Τώρα όλα έχουν καταστραφεί, και αν είναι δυνατόν για τον πληθυσμό να δημιουργήσει ξανά όλες τις καλλιέργειες και τα σπίτια νομίζω ότι όλα πρέπει να ανακατασκευαστούν κοντά σε αυτή. Αν όχι, ίσως έξω από την caldeira, αλλά ακόμα κι έτσι δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα κάνει το ηφαίστειο.

Από το αρχικό κτίριο ελάχιστα διασώθηκαν αλλά μερικά ενεργειακά συστήματα αφαιρέθηκαν και θα μπορούσαν να εγκατασταθούν σε μια νέα δομή.

Οι φωτογραφίες του κτιρίου πριν την έκρηξη είναι του Fernando Guerra.

This slideshow requires JavaScript.


Πηγές:

  • dezeen.com
  • archdaily.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.