Ένας πλανήτης, αλλιώτικος! (Μέρος Β’)

Δεν φαινόταν πουθενά ξηρά ενώ εκεί που εντοπίζαμε εντονότερη εκπομπή, το μόνο που βλέπαμε ήταν μια “νησίδα” από επιπλέοντα φύκια. -από τον Αστροβάμονα

(συνέχεια από το προηγούμενο)simple-blue-planet

Έσφυζε από ζωή και διαφεντεύονταν από μία, τεράστια νοημοσύνη. Αλλά εμείς δεν βρήκαμε πουθενά, ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο ξηρά. Ένας απέραντος, σχεδόν ακύμαντος, ωκεανός και ατμόσφαιρα καθαρή με άζωτο, λίγο διοξείδιο του άνθρακα και πλούσια σε οξυγόνο και υδρατμούς.

Με διάμετρο σχεδόν διπλάσια του μητρικού μου πλανήτη και βαρύτητα 40% μεγαλύτερη, δεν ήταν και ό,τι πιό ευχάριστο να κατέβουμε πάνω του. Διαθέταμε ρομποτικούς εξωσκελετούς αλλά ακόμα κι έτσι η βαρύτητα θα μας δυσκόλευε πολύ.

Κάποιοι από το πλήρωμα απογοητεύθηκαν και ήθελαν να φύγουμε, κάποιοι άλλοι περνούσαν από αλλεπάλληλους ελέγχους τους ανιχνευτές για λάθη προγραμματισμού και οι επικεφαλής των επιστημονικών ομάδων κάναμε έκτακτη συνεδρίαση για να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε στην συνέχεια.

Προσπαθώντας να εντοπίσουμε την πηγή των εγκεφαλικών σημάτων διαπιστώσαμε ότι έρχονταν από όλα τα σημεία του πλανήτη. Υπήρχε, όμως ένα σημείο που τα σήματα ήταν ελαφρώς πιο ισχυρά. Αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε την έρευνα από αυτό.

Δεύτερη μέρα σε τροχιά και όλοι ήμασταν δύσθυμοι. Από την μία τα ανιχνευτικά συστήματα αδυνατούσαν να αναλύσουν την δομή, την λειτουργία και τον τρόπο σκέψης αυτής της νοημοσύνης. Σε ορισμένες περιοχές του φάσματος των ραδιοκυμάτων ήταν τόσο πολλές οι συνιστώσες που έμοιαζε συνεχές φάσμα θερμικής εκπομπής ενώ η απόπειρα να συγκριθεί με τα ανθρώπινα φάσματα στέφθηκε με απόλυτη αποτυχία. Η νοημοσύνη αυτή ξεπερνούσε κατά εκατομμύρια φορές ό,τι είχαμε γνωρίσει ως τώρα.

Από την άλλη, δεν φαινόταν πουθενά ξηρά ενώ εκεί που εντοπίζαμε εντονότερη εκπομπή, το μόνο που βλέπαμε ήταν μια “νησίδα” από επιπλέοντα φύκια.

Συζητούσαμε ότι θα έπρεπε να στείλουμε βαθυσκάφη στον ωκεανό και δεν είχαμε παρά μόνο δύο και χωρίς μεγάλη αυτονομία. Διαθέταμε μόλις 4 ιονόπτερα για πτήση εντός ατμοσφαίρας κι έπρεπε να επινοήσουμε και να τα εφοδιάσουμε με ελαφρούς πλωτήρες ώστε να μπορούν να προσθαλασσωθούν με ασφάλεια.

Την τέταρτη μέρα, σε πλάγια τροχιά, απελευθερώσαμε ένα ιονόπτερο με το ένα από τα δύο βαθυσκάφη και 5 άτομα προσωπικό, το οποίο μετά από μιάμιση περιστροφή γύρω από τον πλανήτη είχε επιβραδύνει αρκετά ώστε να μπεί σε τροχιά τελικής καθόδου στο συγκεκριμένο σημείο.

ion oceanΜε τους ιοντικούς κινητήρες σε πλήρη λειτουργία έφθασε σε είσοδο στην ατμόσφαιρα με ταχύτητα στο όριο ασφαλούς καθόδου και μετά από δύο βοηθητικά αλεξίπτωτα που το φρέναραν επιτυχώς κατέβηκε ομαλά στο νερό, πατώντας πάνω στους φουσκωμένους πλωτήρες του, κοντά στην επιπλέουσα φυκιάδα..

Πανηγυρίσαμε την επιτυχή κάθοδο και επικοινωνήσαμε με το πλήρωμα που, παρά τους εξωσκελετούς, δυσκολευόταν να σταθεί στα πόδια του, λόγω της έντονης βαρύτητας. Μετά τις σχετικές μετρήσεις και ανιχνεύσεις, διαπιστώθηκε ότι η ατμόσφαιρα ήταν αναπνεύσιμη και με απειροελάχιστο βιολογικό φορτίο.

Παρά τις αντιρρήσεις μας, άνοιξαν τους αεραγωγούς και μετά από λίγο τους ακούσαμε να συνομιλούν μεταξύ τους χαρούμενοι και με διάθεση χιούμορ. Εντάξει, η ατμόσφαιρα είχε περισσότερο οξυγόνο και υψηλότερη πίεση από ό,τι είχαμε συνηθίσει να αναπνέουμε αλλά τόση επίδραση;

Κοιταχτήκαμε παραξενεμένοι και προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους. Η Μαρίγια η βιολόγος, άνοιξε το ιατρικό κανάλι και παρακολουθούσε τους βιολογικούς ρυθμούς και τις παραμέτρους των 5 μελών του πληρώματος.

Ξαφνικά, δευτερόλεπτα μετά, πανικόβλητη, έδωσε εντολή στον έναν από του πιλότους του σκάφους να αναλάβει τον αποκλειστικό έλεγχο του ιονόπτερου, να κλείσει τους αεραγωγούς, να βάλει στο μέγιστο τον καθαρισμό του αέρα και να το ανεβάσει πάραυτα προς το μητρικό σκάφος.

ionΑκούσαμε τους ήχους του συναγερμού κινδύνου από τα μικρόφωνα του ιονόπτερου, είδαμε στις οθόνες μας τον πιλότο να κλείνει τα ανοίγματα του οχήματος και εσπευσμένα, με πλήρη ισχύ κινητήρων, το ιονόπτερο, άρχισε να σκαρφαλώνει με δυσκολία, σε τροχιά συνάντησης μαζί μας.

3 ώρες αργότερα, προσδενόταν στην μπουκαπόρτα αποβίβασης και ήμασταν κάμποσοι, συγκεντρωμένοι στην αίθουσα υποδοχής, να παρακολουθούμε ανήσυχοι τους γιατρούς του σκάφους, με προστατευτικές στολές, να οδηγούν μέσα από διάφανο στειρωμένο διάδρομο ασφαλείας, τα 5 μέλη του πληρώματος, σε κατάσταση ευτυχισμένης μέθης, προς το ιατρείο του σκάφους.


(συνεχίζεται…)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s