Το σκοτάδι των δυο

“Ήταν, τότε που όλα είχαν λεχθεί. Ένιωθες μόνο τη νύχτα και μια παγωμένη ανάσα όσων ποτέ εγκαταλείπονται.” – από τον Βαγγέλη Ρουσσάκη

 

when_darkness_falls_by_psycheanamnesis-d5fk4xp

 

”Ήμασταν δύο ονειροπαρμένοι αλλοπρόσαλλοι παιδίσκοι.” Eίπε. ‘‘Πιστέψαμε πως ο έρωτας ήταν η λύτρωση απ’ οτι μας είχε συγκλονίσει ως βάσανο στην γκρίζα ζωή μας. Tελικά ήταν μόνο λίγα χρώματα αναμεμειγμένα με ακόμα περισσότερο πόνο.”

Στο τέλος της γραμμής, ωστόσο. Ώστε να μην μπορείς να τα διακρίνεις όταν έμπαινες στην δίνη. Σε πίστεψα για τ’ άλλο μου μισό, μόνο για να μ’ αφήσεις μετέωρο, έρμαιο μιας ζωής αμαυρωμένης, δίχως εσένα. Και τώρα σε πόσα κομμάτια να κόψω την σάρκα μου, για να στη χαρίσω σαν ανάθημα; Ξέρω, ο χρόνος, το αιώνιο τσιρότο για πληγές που δεν θα κλείσουν ποτέ. ”

Όση ώρα μιλούσε, ο ωχρός νέος που καθόταν απέναντι του, παρέμενε σιωπηλός. Σαν χαμένος στον χείμμαρο ενός θλιμμένου δειλινού. Το βλέμμα του πλανιόταν στο μικρό γωνιακό καφέ, όπου εκείνη την ώρα, λίγο μετά τις πρώτες ώρες της νύχτας, υπήρχαν ελάχιστοι θαμμώνες, οι περισσότεροι θύματα ή εθισμένοι λάτρες του σκοταδιού.

Μπορούσες να νιώσεις στην ατμόσφαιρα μια ασύγκριτη μετάνοια, όχι τόσο για το βράδυ ή την θολούρα της ζωής μέσα σ’ αυτό, αλλά για το πεπερασμένο φορτίο όσων είχαν και δεν είχαν λεχθεί. Θα έλεγε κανείς, πως θα μπορούσε το όποιο ψύγμα ζωντάνιας, να καταπνιγεί, μέσα σε τόσα ανείπωτα λόγια.

Οι δύο νέοι κοίταξαν ο ένας τον άλλον, παλλόμενα, σχεδόν ρυθμικά. Μόνο για να επικρατήσει λίγη ακόμα σιωπή. Και λίγη ακόμα θλίψη.

Εκείνος, που σχεδόν δίχως ανάσα, είχε πριν μιλήσει, απέστρεψε το βλέμμα, απόκοσμα. Με μια έκφραση συγκατάβασης και πόνου, κοίταξε την πόρτα. Ήταν, τότε που όλα είχαν λεχθεί. Ένιωθες μόνο τη νύχτα και μια παγωμένη ανάσα όσων ποτέ εγκαταλείπονται.

Στην αυλαία αυτή μελαγχολίας, που τώρα έπεφτε, έλειπαν μόνο τίτλοι τέλους, που ο απελπισμένος νεαρός άνδρας, έβαλε: ‘Χρειάζονται δάκρυα, για να μην υπάρξουν άλλα άχρηστα λόγια; Δεν έχω. Στέρεψα. Τέλος εξομολόγησης. Παρακαλώ, φύγε.’

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s