Αντέστρεψαν την γήρανση του DNA

Συμβαίνει αυτές τις μέρες: Οι επιστήμονες μπορούν τώρα να αντιστρέψουν την γήρανση του DNA  σε ποντίκια. Οι άνθρωποι είναι ο επόμενος στόχος δοκιμών. – από τον Θωμά Αργυρέα

Σε συνέχεια του γενικού άρθρου από την Μαρία Λυδία Κυριακίδου: ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΤΗΤΑ:Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΣΠΑΣΕ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΟΥ DNA! θα σας παρουσιάσω λεπτομέρειες για το πώς επετεύχθη η αντιστροφή γήρανσης, χρονοδιάγραμμα δοκιμών και κυκλοφορίας φαρμάκου και πρακτικές συμβουλές για να διατηρήσετε το DNA σας σε καλή κατάσταση.

Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει έναν κυτταρικό μηχανισμό που τους επιτρέπει να αντιστρέψουν τη γήρανση του DNA του ποντικού και να το προστατεύσουν από μελλοντικές βλάβες.

Έχουν αποδείξει ότι δίνοντας μια συγκεκριμένη χημική ένωση στα πιό ηλικιωμένα ποντίκια, μπορούν να ενεργοποιήσουν τη διαδικασία επιδιόρθωσης του DNA, επισκευής των υφιστάμενων επιπτώσεων λόγω γήρανσης του σώματος και όχι μόνον αυτό, αλλά επιτυγχάνουν και προστασία από μελλοντικές ζημιές. Και είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν τις δοκιμές σε ανθρώπους, μέσα σε έξι μήνες.

«Τα κύτταρα των ποντικών μεγάλης ηλικίας ήταν πλέον δυσδιάκριτα σε σχέση με αυτά από τα νεαρά ποντίκια, μετά από μόλις μία εβδομάδα εφαρμογής της θεραπείας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής David Sinclair της ομάδας επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας (UNSW) στην Αυστραλία και την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στη Βοστώνη.

«Αυτό είναι ό,τι πιο κοντινό έχουμε σε ασφαλές και αποτελεσματικό φάρμακο κατά της γήρανσης που είναι, ίσως, μόνο τρία έως πέντε χρόνια μακριά από το να κυκλοφορήσει στην αγορά, αν οι δοκιμές πάνε καλά.»

nad
Νικοτιναμιδο-αδενινο-δινουκλεοτίδιο

Ο Sinclair και η ομάδα του έγιναν πρωτοσέλιδο το 2013, όταν διεπίστωσαν ότι τα κύτταρα των νεότερων ποντικών περιείχαν μεγαλύτερη ποσότητα από μια ένωση που ονομάζεται Νικοτιναμιδο-αδενινο-δινουκλεοτίδιο (nicotinamide adenine dinucleotide), ή NAD+, από ότι περιείχαν τα κύτταρα των γηραιότερων ομολόγων τους.

Όχι μόνο αυτό, αλλά όταν έδωσαν στα μεγαλύτερα ποντίκια περισσότερη NAD+, άρχισαν να φαίνονται κατά πολύ νεότερα.

Ήταν πράγματι μεγάλη υπόθεση εκείνη την εποχή, αλλά ένα από τα δύσκολα πράγματα για την ιατρική είναι ότι, προκειμένου να αποδείξει ότι κάτι θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μια πιθανή θεραπεία, θα πρέπει πρώτα να γίνει κατανοητό πώς λειτουργεί μέσα στο σώμα.

Και αν και οι ερευνητές γνώριζαν ότι η χορήγηση της NAD+ είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα, δεν μπορούσαν να πουν με βεβαιότητα πώς επιτυγχάνονταν.

Τώρα, ο Sinclair και η ομάδα του έχουν κυκλοφορήσει μια νέα μελέτη, όπου περιγράφουν λεπτομερώς τον μηχανισμό μέσω του οποίου η NAD+ προστατεύει το DNA από τη ζημία της γήρανσης και από τις μεταλλάξεις και τις καταστροφές λόγω ακτινοβολίας σε ποντίκια.

Πώς λειτουργεί λοιπόν; Όταν γεννιόμαστε, όλα τα κύτταρά μας έχουν τη δυνατότητα να επισκευάζουν τις βλάβες του DNA, οι οποίες συμβαίνουν συνεχώς, μέσα από τυχαίες μεταλλάξεις, όταν τα κύτταρά μας διαιρούνται για να πολλαπλασιαστούν ή όταν βγαίνουμε στον ήλιο και δεχόμαστε ακτινοβολία που εισχωρεί στο δέρμα.

Αλλά καθώς μεγαλώνουμε, η ικανότητά μας να μπαλώνουμε τη ζημία αυτή μειώνεται, και τα κύτταρά μας γερνάνε με την ηλικία.

Αυτό που οι ερευνητές έχουν πλέον δείξει σε αυτή την τελευταία μελέτη είναι ότι ένα μεγάλο μέρος αυτής της ζημιάς στο DNA επιδιορθώνεται από μια χημική ένωση που ονομάζεται PARP1.

Όταν υπάρχει πολλή NAD+ σε ένα κύτταρο, η PARP1 κάνει τη δουλειά της και κρατά το DNA μας υγιές. Αλλά όταν η NAD+ μειώνεται, φυσιολογικά με την ηλικία, η PARP1 αρχίζει να μειώνεται, και η ζημιά στο κύτταρο συσσωρεύεται.

Nicotinamide_mononucleotide.svg
Νικοτιναμιδο-μονονουκλεοτίδιο

Για να παρατηρήσουν αν θα μπορούσαν τα ηλικιωμένα ποντίκια να επωφεληθούν από αυτό τον κυτταρικό μηχανισμό, ο Sinclair και η ομάδα του, ανέπτυξαν ένα φάρμακο που περιέχει την ένωση – πρόδρομο της NAD+, την γνωστή ως NMN ή Νικοτιναμιδο-μονονουκλεοτίδιο.

Η ενίσχυση των ηλικιωμένων ποντικιών με NMN ήταν αρκετή για να δοθεί δραστική ώθηση στην επιδιόρθωση του DNA, ακόμα και να αναστραφούν οι υπάρχουσες βλάβες του.

Τώρα σχεδιάζουν να δοκιμαστεί ένα παρόμοιο φάρμακο σε ανθρώπους πριν από το τέλος του έτους, όχι μόνο για τους σκοπούς της αντιγήρανσης, αλλά και για την προστασία από βλάβες του DNA κάθε είδους.

Στην πραγματικότητα, η ομάδα συνεργάζεται με τη NASA για να ερευνηθεί αν η NMN θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία των αστροναυτών από την σκληρή διαστημική ακτινοβολία διαρκούντος ενός τετράχρονου ταξιδιού στον Άρη, κατά τη πραγματοποίηση του οποίου προβλέπεται ένα 5% των σωματικών τους κυττάρων να πεθάνει και οι πιθανότητές τους να αναπτύξουν καρκίνο θα προσεγγίσουν το 100 τοις εκατό.

Το φάρμακο αυτό θα μπορούσε, επίσης, να είναι χρήσιμο για τις ομάδες που είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στις επιπτώσεις της ακτινοβολίας, όπως οι συχνά ιπτάμενοι και εκείνοι που υποβάλλονται σε συχνές αξονικές τομογραφίες ή ακτίνες Χ ή σε ακτινοθεραπείες.

«Η ιδέα είναι να προστατεύσει το σώμα από την έκθεση σε ακτινοβολία εδώ στη γη, είτε συμβαίνει στη φύση είτε πρόκειται για συχνές εξετάσεις ή θεραπείες με ακτινοβολία», συμπλήρωσε ο Sinclair. «Αν πρόκειται να γίνει λήψη ακτινογραφίας ή αξονική τομογραφία, θα πρέπει ο εξεταζόμενος να λάβει NMN εκ των προτέρων.»

Οι επιζώντες του καρκίνου της παιδικής ηλικίας μπορεί επίσης να επωφεληθούν. Αυτή τη στιγμή, το 96 τοις εκατό πρόκειται να υποστούν χρόνια ασθένεια από την ηλικία των 45, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, του Alzheimer, ή καρκίνους που δεν σχετίζονται με τον αρχικό τους καρκίνο.

«Η όλη κατάσταση της υγείας τους επιβαρύνεται από το γεγονός ότι έχουν επιταχυνόμενη γήρανση, κάτι το οποίο είναι καταστροφικό», δήλωσε ένας από τους ερευνητές, ο Lindsay Wu. «Θα ήταν υπέροχο να κάναμε κάτι γι’ αυτό και πιστεύουμε ότι, πλέον, μπορούμε, με αυτό το χημικό μόριο.»

Προτού ενθουσιαστούμε, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι πολλές μελέτες σε ποντίκια δεν έχουν επαληθευθεί και σε ανθρώπους.

Έτσι, έως ότου τα αποτελέσματα των πρώτων κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους αρχίσουν να αποβαίνουν θετικά, δεν υπάρχει καμία υπόσχεση ότι το NMN θα βοηθήσει στην προστασία του ανθρώπινου DNA.

Αλλά η κατανόηση του μηχανισμού αυτού που οδηγεί το DNA σε γήρανση είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα προς την καλύτερη κατανόηση του πώς να κρατήσουμε τα κύτταρα μας πιο υγιή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και αυτό είναι τουλάχιστον συναρπαστικό.

Η έρευνα έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό Science.

Πηγή: FIONA MACDONALD 25 MAR 2017 Science Alert.


Βιταμίνη Β3 και αντιγήρανση

Nicotinamide-Niacinamide-chemical-structure-S1899
Βιταμίνη Β3: νικοτιναμίδη ή νιασιναμίδη

Δομικό στοιχείο των παραπάνω χημικών ενώσεων που βοηθούν το κύτταρο να διατηρείται νεανικό, χωρίς φθορές στο DNA, είναι η δραστική βιταμίνη B3 γνωστή ως νικοτιναμίδη ή νιασιναμίδη (και όχι τη νιασίνη ή νικοτινικό οξύ που είναι συστατικό σχηματισμού της)

Εάν πρόκειται να αναζητήσετε συμπλήρωμα διατροφής έχετε υπ’ όψιν τα παρακάτω:

  • Για συνεχή λήψη συμπληρωμάτων μην υπερβαίνετε ημερήσια λήψη 35-100mg μαζί με το φαγητό ανάλογα με την ηλικία.
  • Αποφύγετε ημερήσιες δόσεις μεγαλύτερες των 350mg και για μικρό διάστημα.
  • Λήψη άνω των 1500mg είναι τοξική ακόμα και για μία φορά.

Επάρκεια σε βιταμίνη Β3 σημαίνει ότι τα κύτταρα έχουν επαρκή ποσότητα νικοτιναμίδης για να συνθέτουν την απαραίτητη NAD+ για την διατήρηση ακέραιου του DNA τους.

Γενικά η Β3, συνδέεται με οφέλη όπως η πρόληψη της καρδιοπάθειας και της απώλειας μνήμης, όμως σε μεγάλες δόσεις μπορεί να αποδειχθεί τοξική για τον οργανισμό.
Η βιταμίνη Β3 διευκολύνει την πέψη, διατηρεί υγιή τα κύτταρα του δέρματος, ρυθμίζει τα επίπεδα διαφόρων ενζύμων και επιτρέπει την ομαλή λειτουργία των νεύρων. (Πηγή: www.onmed.gr)

Vitamin-B3 (1)Η συνιστώμενη ημερήσια λήψη σε Β3 κυμαίνεται ανάλογα με την ηλικία όπως φαίνεται στον σχετικό πίνακα. Υπάρχει όμως μια λεπτομέρεια. Σε εκείνους που την έχουν περισσότερη ανάγκη, τους άνω των 35, προϊούσης της ηλικίας, τα έντερά τους παρουσιάζουν όλο και μικρότερη απορροφητικότητα στην Β3 οπότε είναι αναγκαία η όλο και μεγαλύτερη ποσότητά της στην ημερήσια διατροφή.

Έτσι, θα πρέπει να αναζητήσουν τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β3 και σημαντική περιεκτικότητα σε ΝΜΝ, προκειμένουν να ελαττώσουν τον ρυθμό φθοράς του DNA, τουλάχιστον μέχρι να μπορέσουμε να έχουμε ένα αποτελεσματικό φάρμακο για την αντιστροφή της. Και τέτοιες είναι το συκώτι, ο τόνος ακόμα και σε κονσέρβα, το κοτόπουλο, το αγγούρι, το αβοκάντο, ο φρέσκος αρακάς, το μπρόκολο, το λάχανο, η γλυκοπατάτα, τα μανιτάρια (κυρίως τα portobello) και οι ξηροί καρποί. Μάλιστα, το μπρόκολο και το λάχανο δεν θα πρέπει να γίνονται νερόβραστα και μετά να σουρώνονται γιατί η Β3 όπως και η ΝΜΝ είναι υδατοδιαλυτές και φεύγουν με το νερό. Προτιμήστε τα γιαχνί ή έστω, μαγειρεμένα στον ατμό και κρατήστε το ζουμί.

vitamin-b3.png
Φυτικές τροφές πλούσιες σε Β3

Πίνακας με τις πλουσιότερες σε Β3 τροφές.

vitamin-B31

2 σκέψεις σχετικά με το “Αντέστρεψαν την γήρανση του DNA

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.