“Ένας πλανήτης, αλλιώτικος!” (μέρος στ’)

Το Ον δεν βρέθηκε ποτέ αντιμέτωπο με αντίπαλο είδος στον Πλανήτη του, οπότε δεν χρειάστηκε ποτέ να αναπτύξει εργαλείο συνείδησης. – από τον Αστροβάμονα
(Συνέχεια από το προηγούμενο)

Ώρες αποφάσεων.

Ανήσυχοι όλοι, χωρίς κάποια ξεκάθαρη ιδέα για το πώς θα συνεργαστούμε με ένα Όν τόσο διαφορετικό, προσήλθαμε στην κατάμεστη αίθουσα εργασιών. Αριθμούσαμε 143 μέλη επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό και 18μελές πλήρωμα και οι μισοί περίπου ήμασταν παρόντες, πράγμα πρωτοφανές.

amfitheatroΚαθίσαμε οι υπεύθυνοι των ομάδων και συνδεθήκαμε με το δίκτυο και, μαζί με εμάς, όσοι ήθελαν από τους παρευρισκόμενους. Κάθισαν, επίσης, και τα μέλη του ιονόπτερου που, πλέον, διαισθανόμασταν ότι εκπροσωπούσαν το Όν. Πρόσεξα ότι δεν συνδέθηκαν με το δίκτυο και το γεγονός αυτό ενέτεινε την ανασφάλειά μου.

Και τότε σηκώθηκε όρθια η ωκεανο-βιολόγος Διοσίνα, εκ μέρους των πέντε και είπε με καθαρή φωνή, δυνατά, για να ακουστεί στην αίθουσα:

– Εμείς οι πέντε, άθελά μας, βρεθήκαμε στο κέντρο των εξελίξεων. Πρέπει όμως να σας ξεκαθαρίσουμε ότι όταν ερωτηθήκαμε από το Όν αν θέλουμε τον ρόλο του διάμεσου, αποφασίσαμε πως ναι, θέλουμε. Στην συνέχεια, το Ον, καλωδίωσε με συνεργατικά βακτήρια τα νευρικά μας δίκτυα και μέσα σε τρείς περίπου ώρες συνδεθήκαμε σε ένα ενιαίο σύνολο, με πέντε κορμιά, πέντε επιμέρους συνειδήσεις και μια νέα, ολική συνείδηση ως αποτέλεσμα των συνεργαζομένων εγκεφάλων μας. Το ευτύχημα είναι ότι είμαστε από διαφορετικές ομάδες και δεν είχαμε μεγάλο κοινό τόπο δραστηριοτήτων, οπότε δεν είχαμε και κάποια βεβαρυμμένη κοινή ιστορία. Έτσι, μπορέσαμε να αποτελέσουμε έναν υπερεγκέφαλο με επιμέρους συνειδήσεις ανά σώμα.

Ολοκληρώνοντας αυτά τα λόγια, σηκώθηκαν δίπλα της και τα άλλα τέσσερα μέλη και προς έκπληξη όλων, έκαναν μια κίνηση σε χαιρετισμό των παρευρισκομένων, με απόλυτο συγχρονισμό και χωρίς να κοιτάζουν ο ένας τον άλλον, δείχνοντάς μας έτσι, ότι είναι μόνιμα συνδεδεμένοι. Και η Διοσίνα συνέχισε:

– Ομιλώ ως το όλον των πέντε και όχι ως Διοσίνα, αν και θα μπορούσαμε να ομιλούμε όλοι ταυτόχρονα, λέγοντας ακριβώς τα ίδια, συγχρονισμένα. Κρίναμε όμως, ότι θα ήταν μάλλον τρομακτικό να ακούτε πέντε στόματα με μιά φωνή. Αυτή την στιγμή, είμαστε εκτός νευρωνικών διεπαφών οπότε θα πρέπει να επικοινωνείτε μαζί μας με τον παλιό, κλασσικό, ακουστικό τρόπο και, επίσης, είμαστε απομονωμένοι από το Ον, το οποίο εξουσιοδοτηθήκαμε να εκπροσωπήσουμε.

– Από το σημείο αυτό και μετά, συνεχίζουμε, μεταφέροντάς σας ολοκληρωμένη την πρόταση του Όντος προς τον Κέρουα για μόνιμη και σταθερή συνεργασία. Γι αυτό, παρακαλώ μην μας διακόψετε, ενώ θα ήταν φρόνιμο να ξεκινήσετε την μετάδοση όλων των τηρηθέντων αρχείων, από την χθεσινή συνεδρίαση και από την τρέχουσα, προς το Κεντρικό Συμβούλιο του Κέρουα.

– Ξεκινούμε την ομιλία, παρουσιάζοντάς σας τα βασικά στοιχεία που περιγράφουν το Ον ως ανοιχτό βιολογικό σύστημα με ευφυΐα που διαφέρει ριζικά από όσα γνωρίζαμε ως τώρα.

«Πρώτον, το Ον διαθέτει απειρία χωρητικότητας μνήμης και μπορεί να καταχωρήσει τις μνήμες όλων όσων έχουν δημιουργηθεί και μελετηθεί από την Διαπλανητική Ομοσπονδία του Κέρουα καθώς και όλες τις αναμνήσεις καθενός Κερουάτη ξεχωριστά και μάλιστα σε πολλαπλά αντίγραφα.»

Ένα μουρμουρητό θαυμασμού απλώθηκε στην αίθουσα.

«Δεύτερον, έχει καταχωρημένη την ιστορία του ιδίου και των πλασμάτων του ωκεανού για τα τελευταία 150 εκατομμύρια κύκλους – χρόνια και όλες τις απόπειρες που έχει κάνει για να αποκτήσει πλάσματα που θα επεξέτειναν την γνώση του για τον κόσμο πέραν του ωκεανού.»

«Τρίτον, μετά την δυσάρεστη εμπειρία που είχε από την ερπετική φυλή, ήταν έτοιμο να μας καταστρέψει, αλλά, αφ’ ενός δεν εντόπισε επιθετική συμπεριφορά,  αφ’ ετέρου ανίχνευσε μέσα μας το γεγονός ότι ήρθαμε άοπλοι και ότι το σκάφος είναι ερευνητικό, δηλαδή κέντρο παραγωγής γνώσης, οπότε δεν ενεργοποιήθηκε αυτόματα κανένα πρωτόκολλο καταστροφής μας.»

«Τέταρτον, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι κάθε επιθετική σκέψη ελέγχεται και, αναλόγως της έντασής της, ενδέχεται να ενεργοποιήσει ένα ανάλογο πρωτόκολλο που θα μας αφανίσει.»

«Γνωρίζουμε ότι ομιλούμε παράξενα, αλλά θα πρέπει να σας εξηγήσουμε ότι το Ον δεν βρέθηκε ποτέ αντιμέτωπο με αντίπαλο είδος στον Πλανήτη του, οπότε δεν χρειάστηκε ποτέ να αναπτύξει εργαλείο συνείδησης, με τον τρόπο που αναπτύξαμε εμείς.

Επίσης, το Ον, είναι μοναδικό στον Πλανήτη, κατά συνέπεια δεν δημιούργησε ταυτότητα γιατί δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει ποτέ προσωπική αντωνυμία ούτε σε ενικό ούτε, πολύ περισσότερο, σε πληθυντικό.

Επιπρόσθετα, το Ον δεν αναγκάστηκε ποτέ να ανταλλάξει απόψεις ούτε να διαπραγματευθεί με κανένα άλλο αντίστοιχο Ον, οπότε δεν ανέπτυξε γλώσσα, με το νόημα που δίνουμε εμείς στην λέξη. Αντίθετα, η γλώσσα επικοινωνίας του είναι καθαρά ηλεκτροχημική, δηλαδή κωδικοποίηση και αποκωδικοποίηση αναλογικών σημάτων μεταξύ κυττάρων, με περίπλοκο τρόπο και με ένα ποσοστό ασάφειας που κάνει την μετάφρασή τους αδύνατη. Μόνο την αίσθηση και την εκφορά σκέψεων μπορούμε να αντιληφθούμε και να σας μεταδώσουμε.

Κατανοούμε το δυσνόητο του θέματος και την απορία όλων, πώς είναι δυνατόν να ομιλούμε περί ευφυΐας χωρίς γλώσσα και χωρίς αυτοσυνείδηση. Είναι η πρώτη φορά που συναντάμε κάτι τόσο ριζικά διαφορετικό. Σκεφτείτε όμως ότι για τους αντίστροφους λόγους κι εμείς αποτελούμε κάτι τελείως πρωτόγνωρο για το Ον και συνάμα θαυμαστό.

Στην αρχή μας θεώρησε όλους σαν έναν εγκέφαλο σε διασπορά. Αδυνατούσε να κατανοήσει την αυτοσυνείδηση, την διαφορετικότητα σκέψεων και αισθημάτων και την αυτονομία επιλογών. Χρειάστηκε να μελετήσει εμάς τους πέντε για να κατανοήσει ότι οι σκέψεις και οι απόψεις δεν είναι χαρακτηριστικές του είδους αλλά του κάθε ατόμου χωριστά. Τελικά μας θεωρεί μικρές αμελητέες ευφυΐες σε ένα ανταγωνιζόμενο άθροισμα -αυτό που λέμε κοινωνία- με αξιοπρόσεκτη ισχύ.»

Η ησυχία που επικρατούσε πλέον στην αίθουσα ήταν σχεδόν εκκωφαντική. Όλοι είχαμε αποσυνδεθεί από τις νευρωνικές διεπαφές κι ακούγαμε με κομμένη ανάσα.

Και οι πέντε, με την φωνή της Διοσίνας συνέχισαν:

«Σε επόμενο χρόνο θα έχουμε αρκετή ευκαιρία να συζητήσουμε πολλά γύρω από το Ον, τις δυνατότητες και τα προβλήματα επικοινωνίας μαζί του. Προς ώρας, για να μην σας κουράζουμε, θα θέλαμε να κωδικοποιήσουμε το αίτημα του Όντος προς την φυλή του Κέρουα, μεταφράζοντάς το σε έννοιες της δικής μας γλώσσας, στο παρακάτω τρίπτυχο:

  1. Ταυτότητα – Συνείδηση. Επιθυμεί την απόκτησή τους με την συνεργασία μας, ως εργαλείων διακεκριμένης επικοινωνίας, αυτοπροσδιορισμού, αυτοελέγχου και εξελικτικού σχεδιασμού αυτόματων πρωτοκόλλων και μοντέλων δημιουργίας.
  2. Ανάπτυξη ενός εξω-ωκεάνιου ημιαυτόνομου στελέχους του Όντος με μέλη της φυλής μας, ώστε με την καθοδηγούμενη χρήση του, να μελετήσει και να γνωρίσει το Σύμπαν.
  3. Αλληλεπίδραση με μια άλλη φυλή -μαζί μας, δηλαδή- ώστε να υπάρξει ανταλλαγή γνώσεων και τεχνολογίας και αλληλοβοήθεια στην ταχύτερη εξέλιξη.

Σε ανταπόδοση, προσφέρει:

  • άπειρη μνήμη και λειτουργική καταχώρηση όλων των πληροφοριών που σχετίζονται με την φυλή μας. Η λειτουργική καταχώριση σημαίνει ότι εκτός της απομνημόνευσης -κάτι που κάνουν επιτυχώς οι υπολογιστές μας- προσφέρεται η επεξεργασία των μνημών και των πληροφοριών της φυλής αλλά και για κάθε Κερουάτη που το επιθυμεί και η παραγωγή συμπερασμάτων, προτάσεων και αναλύσεων σχέσεων και αιτίων σε πολύ μεγάλο βάθος και με την ασαφή λογική ενός έμβιου όντος που συνεχώς διδάσκεται από όσα διαρκώς γνωρίζει.
  • Πλήρη μεταφορά της γνώσης του ωκεάνιου βιολογικού πλούτου, των διαδικασιών ελέγχου των ζωντανών πλασμάτων του και της δημιουργίας εξειδικευμένων μυκήτων και βακτηρίων.
  • Μόνιμη και διαρκή σύνδεση με την φυλή μας. Συμμετοχή εξω-ωκεάνιων εκπροσώπων του στο Κεντρικό Συμβούλιο και σε όλες τις μελλοντικές μας έρευνες και αποστολές.
  • Ενσωμάτωση της συνείδησης οποιουδήποτε Κερουάτη ως λειτουργική, αυτόνομη, επιμέρους συνείδηση του Όντος, προσφέροντας έτσι αθανασία και μετά τον θάνατο του σώματος. Θα δημιουργηθεί δηλαδή μια αθάνατη φυλή άϋλων συνειδήσεων Κερουατών οι οποίοι θα έχουν και την δυνατότητα συναλλαγής και συζήτησης μεταξύ τους ή και με τους ζώντες Κερουάτες μέσω του νευρωνικού δικτύου της φυλής του Κέρουα, όπως και για όσο ζούσαν, αλλά θα είναι και ζωντανές υποσυνειδήσεις του Όντος.

Σταματάμε εδώ, επισημαίνουμε ότι μια καθολική άρνηση συνεργασίας είναι κάθε άλλο παρά η σοφότερη επιλογή απέναντι σε ένα τέτοιο Ον και αιτούμαστε επόμενης συνεδρίασης σε τέσσερεις κοινές μέρες, με όλους όσους επιθυμούν να είναι παρόντες, αφού προηγουμένως σκεφτείτε το όλον θέμα και λάβετε, επίσης, την πρώτη απάντηση από το Κεντρικό Συμβούλιο.»

Μετά την ξαφνική σιωπή, μια μουδιασμένη ανησυχία κι ένα αυξανόμενο μουρμουρητό άρχισε να αναδύεται από την αίθουσα καθώς όλοι αισθανθήκαμε βαριά πάνω μας την έμμεσα διατυπωμένη απειλή κι αναμεταξύ μας, αρχίσαμε να σχολιάζουμε και να συζητάμε με τους διπλανούς μας.

Οι πέντε, με ταυτόχρονη κίνηση σαν παράξενο μπαλέτο, απεχώρησαν από την αίθουσα, χωρίς να περιμένουν ερωτήσεις ή οποιαδήποτε άλλη διαδικασία.

(συνεχίζεται…)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s