

Μία μέρα λέει η 431 Νεφέλη στην 98 Ιάνθη:
«Είναι ωραία μέρα σήμερα 98 Ιάνθη. Δεν πάμε να παίξουμε στο Λούνα Παρκ του Σύμπαντος;»
«Τι φανταστική ιδέα! Δεν έχω πάει ποτέ στο Λούνα Παρκ του Σύμπαντος!» απαντά η 98 Ιάνθη.
Αφού φορέσανε τα καπέλα και τα γυαλιά τους για τον ήλιο, πήραν τον δρόμο γιά το Λούνα Παρκ.

Η μεγάλη Ρόδα
Η μεγάλη Ρόδα είναι το σήμα κατατεθέν του Λούνα Παρκ του Σύμπαντος. Φαινόταν από πολύ μακριά.
«Κοίτα 431 Νεφέλη, η Ρόδα είναι φτιαγμένη από τον σπειροειδή γαλαξία Ανδρομέδα. Έχει και τις ειδικές `φούσκες΄ για τους επιβάτες γύρω της.» λέει η 98 Ιάνθη.
Στην είσοδο του Λούνα Πάρκ, ο φύλακας τους λέει:
– Καλώς ήρθατε. Στο τέλος κάθε παιχνιδιού που θα κάνετε θα σας δίνουμε και από ένα αστεράκι για να το κολήσετε στο ταβάνι του δωματίου σας να φέγγει τη νύχτα όταν κοιμάστε. Καλά να περάσετε και ευχαριστούμε που ήρθατε.
431 Νεφέλη: – Έλα γρήγορα 98 Ιάνθη. Πάμε. Θέλω να ανέβουμε πρώτα στη Ρόδα και να δούμε τη θέα.

Έτσι και κάνανε. Μπήκανε και οι δύο σε μία από αυτές τις `φούσκες΄, όπως τις ονόμασε η 98 Ιάνθη. Μπορούσαν να δούν από εκεί ψηλά όλα τα παιχνίδια και να καταστώσουν το πρόγραμμα της ημέρας τους.
Όταν κατέβηκαν, τους δίνει ο φύλακας από ένα άστρο: ένα μεγάλο και κόκκινο στη 431 Νεφέλη και ένα μεγάλο και μπλε στην 98 Ιάνθη.
«Λέω να πάμε τώρα στον πλανήτη Κρόνο. Θα κάνουμε τσουλήθρα στους δακτύλιους του.» λέει η 98 Ιάνθη.
Ο Κρόνος

Αφού φτάσανε στον Κρόνο, ανεβαίνουν και οι δύο στους δακτύλιους του. Αρχίσαν να γλυστράνε γύρω-γύρω. Έκαναν τσουλήθρα και μπρούμητα και ανάσκελα. Ουου, τι έγινε! Γιέλιο… Φωνές…
Τους άρεσε πάρα πολύ η τσουλήθρα! Αφού έπαιξαν αρκετά, η 431 Νεφέλη λέει:
«Τώρα, πάμε να παίξουμε ηφαιστιό-μπαλλες στην Ιώ.»
Αφού παίρνουν το αυτοκόλητο αστέρι τους η καθεμία, ξεκινάν για την Ιώ.
Η Ιώ

Η Ιώ, είναι δορυφόρος του πλανήτη Δία. Έχει πάνω από 400 ενεργά ηφαίστεια. Κάποια από αυτά είναι πιο ψηλά από το όρος Έβερεστ στη Γη.
Αυτά τα ηφαίστεια αντί γιά λάβα, πετάνε κίτρινες μπαλίτσες από θειάφι. Στο παιχνίδι ‘ηφαιστειό-μπαλες’, ο παίχτης πρέπει να πιάσει όσο πιο πολλές κίτρινες μπαλίτσες μπορεί, πριν πέσουν πάνω στο έδαφος της Ιούς. Εκεί πήγαν τα διδυμάκια.
Ποπ κάνει ένα ηφαίστειο και πετάγεται μία κίτρινη μπαλίτσα. Τρέχει η 431 Νεφέλη να την πιάσει. Αμέσως, άλλο ένα ποπ ακούγεται. Τρέχει η 98 Ιάνθη. Και άλλο ποπ. Και άλλο. Ποπ. Ποπ. Τρέχουνε και οι δύο δεξιά και αριστερά. Όσο πιο γρήγορα μπορούνε. Μετά από λίγο όλα τα ηφαίστεια σταματάνε. Τα διδυμάκια μετράνε τις μπαλίτσες που μαζέψανε.
«32.» λέει η 98 Ιάνθη.
431 Νεφέλη :«Και εγώ 32!»
Όταν τελείωσαν, ο φύλακας τους δίνει από ένα αστεράκι στην καθεμία λέγοντας ότι τα καταφέρανε πολύ καλά. Κάνανε το μεγαλύτερο σκορ.
«Και τώρα πάμε στον πίδακα στη Γη. Να φορέσουμε όμως πρώτα τα μαγιό μας. Να πάρουμε και τα γυαλιά μας γιατί θα πάμε κοντά στον Ήλιο.» λέει η 98 Ιάνθη.
Ο ΄πίδακας’ είναι ένας θερμοπίδακας στη χώρα της Γης με το όνομα Ισλανδία. Είναι σαν τα ηφαίστεια. Αντί όμως γιά λάβα εκτοξεύουν ζεστό νερό.
Εκεί πήγαν τα διδυμάκια αφού φορέσαν πρώτα τα μαγιώ τους και πήραν τα γυαλιά Ηλίου τους.
Φτάνοντας στη Γη, που είναι πιό κοντά στον Ήλιο από τους πλανήτες Κρόνο και Δία, αρχίζουν να λάμπουν ξαφνικά και οι δύο μεγάλες ουρές τους. Τα διδυμάκια, όπως πολλοί αστεροειδείς, γίνονται κομήτες όταν είναι κοντά στον Ήλιο. Έχουν δύο ουρές: μία ίσια και μπλε και μία καμπυλωτή και κίτρινη.
Όταν φτάσανε στην Ισλανδία, βρήκαν έναν θερμοπίδακα και άρχισαν να παίζουν με το ζεστό νερό. Πόσο διασκέδαζαν να προσπαθούν να κάτσουν επάνω του, όσο γίνεται πιό ψηλά. Και πιό ψηλά, πιό ψηλά, όλο και πιό ψηλά.
«Πάμε να κάνουμε μόνο άλλο ένα γιά σήμερα. Κουράστηκα.» λέει η 98 Ιάνθη
«Και εγώ κουράστηκα. Αλλά θέλω να ξαναέρθουμε μία άλλη μέρα, γιατί περνάω πολύ ωραία.» απαντάει η 431 Νεφέλη.
98 Ιάνθη: «Θα ξαναέρθουμε. Θα φέρουμε και το ξαδερφάκι μας τον Αδριανό να παίξουμε όλοι μαζί.»
Η 431 Νεφέλη λέει: «Πάμε στο τελευταίο παιχνίδι για σήμερα, την Ηλιόσβουρα»
Πριν φύγουν από τους πίδακες ο φύλακας τους έδωσε ένα αυτοκόλλητο αστεράκι σε κάθε μία. Αφού πήρανε τα αστεράκια τους, ξεκίνησαν γιά τον Ήλιο γιά να κάνουν Ηλιόσβουρα.
431 Νεφέλη: «Ξέρεις 98 Ιάνθη, η Ηλιόσβουρα είναι ο Ήλιος μας με τους χαρακτηριστικούς του στεμματικούς βρόχους που γυρίζει γύρω γύρω. Εμείς θα πρέπει να κρατιόμαστε γερά από τους βρόχους και θα γυρίζουμε και εμείς γύρω γύρω.»
98 Ιάνθη: «Εγώ λέω να καθίσουμε απάνω σε ενα στεμματικό βρόχο, γιά μεγαλύτερη ασφάλεια.»
Από την Γη αρχίσαν να πηγαίνουν προς τον Ήλιο.
Κάθησαν σε ένα στεμματικό βρόχο η καθεμία. Οι ουρές τους έλαμπαν, γιατί ήταν κοντά στον Ήλιο.
Αφού έπαιξαν αρκετά, η 431 Νεφέλη λέει:
«Πάμε 98 Ιάνθη στο σπίτι μας στη ζώνη αστεροειδών να κοιμηθούμε.»
«Πέρασα πάρα πολύ ωραία σήμερα. Να ξανάρθουμε.»
Πήραν τα αυτοκόλλητα αστεράκια τους και ξεκίνησαν γιά το σπίτι τους. Θέλανε να κολλήσουν τα αστεράκια που κέρδισαν στο ταβάνι τους γιά να φέγγουν το βράδυ.
Με το που φτάνουν στο σπίτι τους, τρέχουν και οι δύο στο δωμάτιο τους. Κολλάνε τα αστεράκια τους στο ταβάνι, φοράνε τις πιτζάμες τους, κλείνουνε το φως και πέφτουν στα κρεββάτια τους.
Τα αστεράκια που φέρανε από το λούνα πάρκ έλαμπαν στο ταβάνι. «Πέρασα υπέροχα σήμερα, 98 Ιάνθη» λέει η 431 Νεφέλη. «Θα το ξανακάνουμε» απαντά η 98 Ιάνθη «Καλή νύχτα και όνειρα γλυκά» λένε κι οι δύο μαζί.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
φούσκα: Η `φούσκα΄ που φαίνεται στη φωτογραφία είναι ένα μεσοαστρικό νεφέλωμα που έχει σχηματιστεί καθώς ο αστρικός άνεμος του κεντρικού αστέρα (του ροζ αστέρα που φαίνεται στην φωτογραφία) σαρώνει το μεσοαστρικό σύννεφο και δημιουργεί ένα λεπτό κέλυφος γύρω από τη `φούσκα΄.
Γαλαξίας Ανδρομέδα: Η Ανδρομέδα (ή Μ31) είναι ο πιό κοντινός γαλαξίας στον δικό μας γαλαξία. Και οι δύο μοιάζουν πολύ. Η Ανδρομέδα απέχει περίπου 2,5εκ. έτη φωτός από τον δικό μας Γαλαξία.
Amazing story…educational and a funny way to learn some interesting facts about astronomy..
Μου αρέσει!Αρέσει σε 1 άτομο
Η δεύτερη ιστοριούλα από την Δρ Ειρήνη Σακελλίου που δημοσιεύεται στον ιστότοπό σας επιβεβαίωσε αυτό που διαπιστώσαμε όταν διαβάσαμε την πρώτη: το αστείρευτο ταλέντο της να μεταφέρει τόσο βαθιές γνώσεις αστρονομίας με τόσο γλυκό και μαγευτικό τρόπο!
Πιστεύω, είναι πολύ σημαντικό για όλους εμάς,αλλά και τα παιδιά μας, που δεν έχουμε κάποια ιδιαίτερη σχέση με την επιστήμη αυτή, να μυηθούμε τόσο ευχάριστα, σα να διαβάζουμε παραμύθι…
Με χαρά θα περιμένουμε το επόμενο!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Σας ευχαριστούμε για τα όμορφα λόγια σας. Πολύ χαιρόμαστε κι εμείς που η Δρ. Ειρήνη γράφει για το περιοδικό μας Blog. Είναι εξαίρετη γυναίκα, μητέρα και επιστήμων με διεθνή καριέρα σε μεγάλα αστεροσκοπεία.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Looks good – wish I could read Greek!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!