«ΧΕΙΜΩΝΕΣ ΑΠΟΥΣΙΑΣ», Έλενα Κουράτου | Εκδόσεις ΠΝΟΗ

“Οι έρωτες της  Ελένης Κουράτου με απόντες χειμώνες, είναι ατμοσφαιρικοί και μοιάζουν με ταξίδι αιώνα στα βάθη του εαυτού του.” – του Αλέξανδρου Δαμουλιάνου

27972785_156129911851633_1200530003262277305_n«Τη χρονιά που πέθανε το καλοκαίρι μάθαμε σπουδαία μαθήματα κι οι δυο». Οι έρωτες της  Ελένης Κουράτου με απόντες χειμώνες, είναι ατμοσφαιρικοί και μοιάζουν με ταξίδι αιώνα στα βάθη του εαυτού του. «Μάθαμε ότι το σήμερα μπορεί να απέχει χιλιάδες χρόνια από το χτες».

Καβαφική απόγονος η ποιήτρια, στα πενήντα τέσσερα ποιήματα της συλλογής «Χειμώνες απουσίας» εκδόσεις ΠΝΟΗ, μας αποδεικνύει με εξαιρετικώς καλαίσθητο, μα και ξεκάθαρο τρόπο, ότι μπορεί ένας χειμώνας να είναι νεότερος και από το θέρος διότι στην ουσία του είναι απών, και επομένως αντί να γερνάει βαπτίζεται από τον θάνατο ισοβίως ερωτευμένος με την εφηβεία του. «…θα βυθίσω την πένα στην πιο κόκκινη φλέβα της επιθυμίας και θα σου γράψω τον τελευταίο μου στίχο…».

Μια Ποίηση «εξ αίματος». «Σ’ αγαπώ γιατί η παρουσία σου βασιλεύει σε ό,τι μου λείπει και η απουσία σου κοιμάται σε ό,τι με περιβάλλει». Ένα εκκρεμές Γιατί διαρκώς πάνω από κορμιά διχασμένα αλλά και θαρραλέα. «Σ’ αυτή τη Γη ένα μαύρο φεγγάρι αγάπησε ένα κλαδί μεθυσμένου κισσού και μαζί σμίλεψαν τις ακτίνες ενός αυθάδικου άστρου». Το σκοτάδι, από το οποίο εν μέρει γεννήθηκε ο έρωτας μάς, γίνεται ζωτικά αναγκαίο, και αντικαθιστά το φως και την αποστολή του στον κόσμο.

Λυρική απαλότητα, σαν να πέφτει στο δέρμα σου πούπουλο από φτερούγα αγγέλου. Τα όνειρα, απόλυτοι λυτρωτές που απενοχοποιούν ακόμα και την αμαρτία. Αλήθεια και ψέμα, δύο ηθοποιοί με το ίδιο προσωπείο. Ένας αέναος πόλεμος ανάμεσα στο θέλω και το επιθυμώ. Ένα ανάγνωσμα που σε κάνει να περπατάς χιλιόμετρα χειμώνων και να νιώθεις την θέρμη όλων των καλοκαιριών.


Την ποιητική συλλογή της Ελένης Κουράτου, με τίτλο “Χειμώνες Απουσίας”  μπορείτε να προμηθευτείτε από το βιβλιοπωλείο των εκδόσεων ΠΝΟΗ, (Ζωοδόχου Πηγής 2-4 ), από κεντρικά βιβλιοπωλεία, ή online πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.