Η λογοτεχνική ματιά του Αλέξανδρου Δαμουλιάνου στο «Βαθύ Ρήγμα» του Τόλη Αναγνωστόπουλου


«Ο εξομολογημένος όμως μετατρέπεται σε εξομολογητής, και ο θάνατος μιας ζωής στην αρχή μιας άλλης». – από τον Αλέξανδρο Δαμουλιάνο

27972071_1746431675378008_459977114514960049_n

«Θεοί, σώστε τους σωστούς, κάντε καλύτερη διαχείριση των ανθρώπινων ζωών. Εκτός κι αν θέλετε να μείνουν στη Γη οι ανύπαρκτοι. Σώστε τους ενεργητικούς, τους ξύπνιους, τους θαρραλέους αν θέλετε να πάει μπροστά η Ιστορία. Μήπως θέλετε να το τερματίσετε; Με συντέλειες και κιβωτούς; Game over για να έρθει μετά άλλος να μας σώσει; Προφήτης ή Ιησούς».

Ένας τεκτονικός, απείρων ψυχικών ρίχτερ, σεισμός, ο οποίος γκρεμίζει συθέμελα τις αυθαιρέτως χτισμένες, από τον μέγα οικοδόμο σαθρών βιοθεωριών, τον πόνο, αντιλήψεις, τα αγάλματα επώδυνων βιωμάτων και τους ουρανοξύστες επιτυχημένων και συνάμα αποτυχημένων μοντέλων ατομικισμών, συγκλονίζει ολόκληρο το είναι του αναγνώστη μέσα από τις σελίδες του, βαπτισμένου στην κολυμπήθρα του απόλυτου μα και άκρως αναγκαίου ρεαλισμού, βιβλίου «Βαθύ Ρήγμα» εκδόσεις ΠΝΟΗ, του Κύριου Τόλη Αναγνωστόπουλου.

Ο συγγραφέας, ή ορθότερα ο λογοτέχνης, γίνεται ο πλάστης ενός σεισμού που εξωτερικεύεται, και, έχοντας πλέον δική του βούληση, ισοπεδώνει έναν κόσμο κακώς γεννημένο, ώστε από τα συντρίμμια του να ανεγερθεί ένα άπλετο σύμπαν στα μέτρα μιας αστικής και ταυτόχρονα εκτός στερεοτύπων ελευθερίας.

Το παρελθόν είναι σκόνη, το μέλλον μπετά, και το παρόν μια πλακωμένη, από μπάζα ελπίδων, ασθμαίνουσα αλλά στοιχειωδώς ζωντανή θέληση για απεγκλωβισμό από ένα “κοινωνικό πολεοδομικό σχέδιο” δημιούργημα της αθάνατης ψυχαναγκαστικής τάσης του εαυτού μας. «Το χθες είναι μια επιταγή που έχει σκάσει, το αύριο μια μεταχρονολογημένη που μπορεί να σκάσει κι αυτή, και το παρόν ζεστό χρήμα».

Η επιβίωση της εγκλωβισμένης και ουσιαστικής ζωντάνιας συγκρούεται ανελέητα με την πάσης φύσεως συναλλαγή για το κάθε τι στην αρένα ενός σκλαβωμένου, από πρόσωπα-δυνάστες, νου. «Νερό και φως», νερό για το σώμα και φως για την ψυχή, νερό για την αφυδάτωση του σώματος και φως για την ατροφική, εξαιτίας των “μυϊκών” της σκοταδιών, ψυχή. Τα πετρώματα και οι αγκυλώσεις ενός κακοφτιαγμένου είναι πρέπει να σπάσουν και μέσα από αυτά να αναδυθούν τα αιχμάλωτα, στην αγωνιώδη προσμονή της πραγματοποίησης τους, νεογέννητα όνειρα μιας άλλης ζωής παράλληλης με την δικής μας.

Δεν υπάρχουν ήρωες, μονάχα χαρακτήρες. Ένας χαρακτήρας του οποίου το αρνητικό φαίνεσθαι εξαγνίζουν δύο άνθρωποι: μια νεφέλη ενός φίλου που με το πρότυπο ζωής του προκαλεί μετασεισμούς στην ευαίσθητη και απόκρυφη περιοχή της μεταμέλειας, και μια ιέρεια της εμπορευματικής πλευράς του έρωτα, μια πόρνη δηλαδή, η οποία με συμμάχους το Αιρετικό, το Ανορθόδοξο και το αγνό Πείσμα κατορθώνει να θρυμματίσει το ύστατο εμπόδιο προς το πραγματικό οξυγόνο, το Νερό και το Φως.

Ο εξομολογημένος όμως μετατρέπεται σε εξομολογητής, και ο θάνατος μιας ζωής στην αρχή μιας άλλης. Οι λέξεις του δημιουργού σαν αόρατα λεπίδια αφαιρούν από τον ψυχισμό του αναγνώστη κάθε παραπανίσιο και κατασκευασμένο από τον φόβο ψέμα. Ένα αληθινά σπάνιο, αυθεντικής Λογοτεχνικής καταγωγής, αριστούργημα από τον Κύριο Τόλη Αναγνωστόπουλο.

Συγχαρητήρια και καλοτάξιδο!

Περίληψη του βιβλίου538564_302503616482903_942759616_nΒιογραφικό
Ο Τόλης Αναγνωστόπουλος γεννήθηκε το 1973 στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα. Σπούδασε Διοίκηση Νοσοκομείων και έκανε μεταπτυχιακά στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και στα Οικονομικά της Υγείας.
Δεν περιμένει την ανάπτυξη ούτε την έμπνευση. Γράφει ασταμάτητα, ικανοποιώντας τη μεγάλη του επιθυμία, αφήνοντας ταυτόχρονα ήσυχους τη γυναίκα και τα δύο του αγόρια.
Δεν γράφει πολύ αισιόδοξα, αλλά με δόσεις χιούμορ. Πυρήνας των ιστοριών του είναι η φιλία, στην οποία πιστεύει πολύ. Διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά.
Προτιμά το βουνό από τη θάλασσα, το ποδήλατο από το αυτοκίνητο, τη lowbap μουσική από τη ροκ.
Έχει εκδώσει το μυθιστόρημα Ένας ή Κανένας από τις εκδόσεις «Το Ανώνυμο Βιβλίο», τον Μάρτιο του 2016. Αρθρογραφεί στο κοινωνικό δίκτυο για το βιβλίο «Bookia».
Επικοινωνία:
tolisanagnos@gmail.com

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.