Save Point

«…Βέρθα, δοκίμασε να μπλοκάρεις το άλμα. Κλείδωσε τις μηχανές άλματος με κωδικό…»
– γράφει ο Αστροβάμων

time1s

(Συνέχεια από το προηγούμενο)

Κοιταχτήκαμε με απορία. Σηκωθήκαμε από το πάτωμα ενώ ο Βέρθα μου ζητούσε συγγνώμη για την απότομη αντίδρασή του. Του απάντησα ότι το περίμενα, αλλά έπρεπε να το κάνω, χωρίς να χάναμε χρόνο σε συζητήσεις. Του ζήτησα συγγνώμη, με την σειρά μου, για την αντιδεοντολογική συμπεριφορά μου. Σφίξαμε τα χέρια και καθίσαμε στις θέσεις πλοήγησης.

– Κύριε Γιόρμα, κάτι δεν πάει καλά.
– Τι πάλι;
– Το στίγμα του ραδιοφάρου μας…
– Τον έκλεισα, για οικονομία, πριν το άλμα!
– Όχι αυτό. Το λαμβάνουμε…
– Τι; Τι τρελό είναι τούτο; Βέρθα, σοβαρολογείς;
– Λαμβάνουμε το δικό μας στίγμα από απόσταση 67,7 λεπτών φωτός και κατευθυνόμαστε προς το μέρος του.
– Δεν το πιστεύω, τι λες καλέ; Κάποιο λάθος κάνει το νευρωνικό.
– Κι όμως… και λέει και κάτι άλλο. Το στίγμα εκπέμπεται από το δικό μας σκάφος αλλά από άλλη θέση. Και δίνει χρόνο 4 μήνες πριν.
– Τι; Καταλαβαίνεις τι λες, Βέρθα;
– Το νευρωνικό τρελάθηκε. Έχει μπερδέψει τους χρόνους.
– Κατ’ αρχήν στρέψε το σκάφος προς την αντίθετη κατεύθυνση και βάλε τους ιοντικούς κινητήρες στο μέγιστο, ώστε να φρενάρουμε. Το ξέρεις ότι πάμε καταπάνω του με ταχύτητα 1/35 του φωτός;

Πέρασαν 3 λεπτά, όσα, το τεράστιο σκάφος μας, χρειάστηκε για να στρέψει την πρώρα του προς την αντίθετη κατεύθυνση. Στην συνέχεια αυξήσαμε στο 105% τους κινητήρες, ώστε να πετύχουμε μέγιστη επιβράδυνση 3g. Ο υπολογισμός μας, έδειχνε ότι θα χρειαζόμασταν 80 ώρες με επιβράδυνση τριπλάσια από τη βαρύτητα και ότι θα σταματούσαμε 2 δευτερόλεπτα φωτός μακριά από τον ραδιοφάρο-πηγή του δικού μας στίγματος.

Βυθιστήκαμε όλοι στις αναπαυτικές θέσεις μας, ακίνητοι για τις επόμενες 80 ώρες, συνδέσαμε τους σωλήνες τροφής και αφόδευσης με τα κορμιά μας και παρακολουθούσαμε, με ελαφρά ζάλη και λίγη δύσπνοια, τις οθόνες πορείας. Κλειδώσαμε το μικρό εξωτερικό τηλεσκόπιο προς το στίγμα, αλλά δεν βλέπαμε κάτι από αυτή την απόσταση.

– Βέρθα, τι λέει το χρονόμετρο σκάφους;
– Τίποτα που να βγάζει νόημα. Λέει ότι σε σχέση με τον χρόνο Κέρουα θα έπρεπε να έχουν περάσει 4 μήνες από το αρχικό άλμα στην μαύρη τρύπα. Παρ’ όλα αυτά, ο εσωτερικός του χρόνος είναι σχεδόν 9 ώρες μετά το αρχικό άλμα και ο μετρούμενος Γαλαξιακός χρόνος είναι μείον 16 ώρες. Μείον, καταλαβαίνετε;
– Ορίστε;!! Αδύνατον! Κάτι πολύ παράξενο συμβαίνει…
– Ναι, πράγματι.
– Βέρθα, έχω μια ιδέα. Λίγο παλαβή, βέβαια…
– Πείτε μας.
– Στρέψε την παραβολική κεραία προς το στίγμα και στείλε τους κώδικες σκάφους στον άλλο ραδιοφάρο μαζί με εντολή κλειδώματος της επικοινωνίας σε απόρρητο κανάλι. Αν συμβαίνει αυτό που υποψιάζομαι ο ραδιοφάρος θα εκλάβει το σήμα μας για echo του δικού του. Ότι έρχεται, δηλαδή, από απόρρητη εσωτερική επικοινωνία.

Πέρασαν σχεδόν 2 ώρες πριν πάρουμε απάντηση. Προς μεγάλη μας έκπληξη μας απάντησε ακριβώς όπως θα απαντούσε το δικό μας νευρωνικό. Με τα διαπιστευτήρια του λειτουργικού σε αναμονή εντολών. Το παράδοξο μεγάλωνε.

Ζητήσαμε μια ανάλυση θέσης – χρόνου και την λίστα προγραμματισμένων εργασιών. Σε λιγότερο από δυό ώρες, μας απάντησε ότι κάνει υπολογισμό και παραγωγή ενέργειας για το άλμα Νο.118. Κοιταχτήκαμε ο Βέρθα κι εγώ με νόημα. Ετοίμαζε το άλμα για την μαύρη τρύπα.

– Βέρθα, δοκίμασε να μπλοκάρεις το άλμα. Κλείδωσε τις μηχανές άλματος με κωδικό. Αν ανταποκριθεί και κλειδώσει, στείλε όλο το αρχείο με την περιπέτειά μας στην μαύρη τρύπα καθώς και την θέση της.
– Θα τρελαθούμε τελείως; Είναι δυνατόν να ζούμε κάτι τέτοιο;
– Θεωρητικά το βέλος του χρόνου δείχνει προς το μέλλον επειδή τα φυσικά φαινόμενα είναι μή αντιστρεπτά λόγω εντροπίας. Ωστόσο, αν μπορείς να αντιστρέψεις τη μεταβολή της εντροπίας μπορείς να αντιστρέψεις και το βέλος του χρόνου.
– Ποτέ ως τώρα δεν πετύχαμε αρνητική εντροπία, ή κάνω λάθος;
– Δεν κάνεις λάθος Βέρθα. Ποτέ δεν ρίξαμε βόμβα σε χαλάσματα κι αυτά να γίνουν σπίτι, αλλά, δες, βγήκαμε από κεί κι ενώ όλη η περιπέτειά μας κράτησε 8-9 ώρες, το άλμα προς την τρύπα έγινε 4 μήνες πριν. Και τι μας λέει ο άλλος ραδιοφάρος; Ότι το άλμα δεν έγινε ακόμα. Δηλαδή; Πίσω στο χρόνο; Υλοποιηθήκαμε στο Σύμπαν ενώ ήδη είμαστε εκεί; Άρα, προσθέσαμε την ύλη μας σε μια εκδοχή του Σύμπαντος που μας περιέχει ήδη, κάτι, εκ πρώτης όψεως, αδύνατον!
– Σεβάσμιε Γιόρμα, δεν βγάζω νόημα.

Μείναμε σιωπηλοί για αρκετή ώρα προσπαθώντας να χωνέψουμε, ο καθένας μας με τον τρόπο του, αυτό που βλέπαμε να συμβαίνει. Στο μεταξύ, ήρθε και η απάντηση από το νευρωνικό του πριν-το-άλμα-σκάφους μας. Μπλοκαρίστηκε προσωρινά η γεννήτρια αλμάτων και βρίσκεται σε αναμονή παραλαβής δεδομένων. Ο Βέρθα έκανε τους απαραίτητους χειρισμούς για να προγραμματίσει την αποστολή όλων των καταγραφών που σχετίζονταν με όσα συνέβησαν, από το άλμα Νο.118 και μετά. Μόλις ολοκλήρωσε την διαδικασία προγραμματισμού της αποστολής, στράφηκε προς το μέρος μου.

– Μήπως θα ήταν σκόπιμο να κάνουμε έναν έλεγχο καταπόνησης του σκάφους;

Ένευσα ναι και 20 λεπτά μετά πήραμε, έναν εκτεταμένο κατάλογο μικροβλαβών και ρωγμών του σκελετού από καταπόνηση, πράγμα το οποίο καθιστούσε επικίνδυνη την συνέχιση της πραγματοποίησης αλμάτων. Υπήρχε κίνδυνος να μην φτάσουμε ποτέ και να διαλυθούμε σε κάποια από τις επόμενες υλοποιήσεις.

Έπρεπε να αποφασίσουμε να στείλουμε όλη την ανάλυση με μικροσκάφος στον Κέρουα και να ζητήσουμε να έρθει μεταγωγικό να μας παραλάβει, εγκαταλείποντας το σκάφος μας ή προγραμματίζοντάς το να γυρίσει μόνο του στον Κέρουα, αν καταφέρει να φτάσει.

– Αποτύχαμε, συμπέρανε με πολύ στενοχωρημένο ύφος ο Βέρθα. Πρέπει να μπούμε σε καταστολή και να περιμένουμε να έρθουν μετά από 5 μήνες να μας παραλάβουν.
– Όχι ακόμα, του απάντησα. Έχουμε μια τελευταία, τρελή πιθανότητα.
– Δηλαδή; με ρώτησε με έκδηλη αγωνία.
– Όταν επιβεβαιωθεί η αποστολή των καταχωρημένων καταγραφών από την μαύρη τρύπα, θα ζητήσουμε από όλο το ενεργό πλήρωμα να συνδεθεί με το νευρωνικό του σκάφους και να στείλει ο καθένας τις αναμνήσεις του στο νευρωνικό της άλλης εκδοχής του σκάφους μας. Έτσι, κάθε ένας από μας εκεί, όταν θα συνδέεται, θα αποσυνδέεται με όλη την ανάμνηση της εμπειρίας της μαύρης τρύπας στο μυαλό του. Οπότε, γνωρίζοντας τι θα πάθουμε, δεν θα κάνουν ποτέ άλμα προς αυτή την κατεύθυνση και θα την παρακάμψουμε.

Το πρόσωπο του Βέρθα έλαμψε. Με γρήγορες κινήσεις ζήτησε την απόλυτη προσοχή από όλο το προσωπικό, που ήταν ήδη συνδεδεμένο με το νευρωνικό στα καθίσματά του, περιμένοντας να τελειώσει η φάση της επιβράδυνσης. Εξήγησε αναλυτικά την ιδέα μου και ζήτησε από όλους να συνδεθούν με τις προσωπικές καταχωρήσεις μνήμης τους και να αφήσουν το νευρωνικό να διαβάσει την περιπέτεια που βίωσαν, από το άλμα στην μαύρη τρύπα μέχρι τώρα. Ζήτησε να γίνει και από τις άλλες δύο βάρδιες που ήταν στους κοιτώνες τους.

Στο μεταξύ, καθώς περνούσαν οι ώρες πλησιάζαμε όλο και περισσότερο στον άλλο ραδιοφάρο, πράγμα που καθιστούσε την αποστολή δεδομένων όλο και πιό γρήγορη. Έτσι, μόλις πήραμε σήμα ότι η αποστολή των καταγραφών του νευρωνικού ολοκληρώθηκε, ξεκίνησε η αποστολή των προσωπικών μας αναμνήσεων. Ήδη το τηλεσκόπιο, έδειχνε όλο και πιό καθαρά το σκάφος μας, όπως το γνωρίζαμε, να πλησιάζει όλο και πιό κοντά. Είχαν περάσει 70 ώρες επιβράδυνσης και απείχαμε, πλέον, μερικά δευτερόλεπτα φωτός, κάνοντας την επικοινωνία μας με τους προηγούμενους εαυτούς μας πολύ γρήγορη. Στέλναμε το δικό μας “χτες”, στο χθεσινό δικό μας “αύριο”!

Μόλις σταμάτησε η κίνηση του σκάφους μας, διαπιστώσαμε ότι ήμασταν 2 δευτερόλεπτα φωτός μακριά. Το νευρωνικό του σκάφους μιλούσε με τον προηγούμενο εαυτό του. Μας ενημέρωσε ότι ο “χθεσινός” Βέρθα πήρε τις αναμνήσεις του τωρινού και μετά το σοκ αποφάσισε να μελετήσει πολύ τον χώρο πριν κάνει οποιοδήποτε άλμα. Ξαφνικά η εικόνα του πιλοτηρίου και όλων μας, άρχισε να τρεμοπαίζει και να γίνεται ασαφής.

-Θα τα ξαναπούμε… χτες, ψιθύρισα στον Βέρθα. Το χαμόγελό του, ήταν το τελευταίο που έσβησε.


Το διαστημικό κενό, πτυχώθηκε τέσσερεις φορές πριν μείνει και πάλι άδειο και ακύμαντο…

(Συνεχίζεται)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.