Ελευθερία Χατζοπούλου: « Αυτός που λέει την αλήθεια λυτρώνεται, εκείνος που τη μαθαίνει ίσως να καταρρακωθεί»

«Θεωρώ ότι θα ήταν συναρπαστικό να μπορούσα να καθίσω απέναντι στον Πλάτωνα και να τον ακούω να ξεδιπλώνει τις σκέψεις του»
– στη Μαρία Λυδία Κυριακίδου

 

χατζοπουλου3


• Τι είναι για εσάς η γραφή; Γιατί γράφετε;

«Θα έλεγα ένας συναρπαστικός έρωτας. Η διαδικασία να βάλεις στο χαρτί μια ιστορία που πλάθει το μυαλό και η φαντασία, να «ζωγραφίσεις» χαρακτήρες εμπεριέχει μια μαγεία από την οποία δύσκολα μπορείς να αποδεσμευτείς».


• Από πού αντλείτε την έμπνευσή σας;

«Από τη ζωή και από την Ιστορία του τόπου μας».


• Αν μπορούσατε να διαλέξετε να είστε ο ήρωας ενός βιβλίου για μια ημέρα, ποιος θα ήταν αυτός και γιατί;

«Θα ήθελα να ήμουν ο Αλέξης Ζορμπάς γιατί πιστεύω ότι στη ζωή ερχόμαστε για να τη ζήσουμε και να δημιουργήσουμε, παρά τις δυσκολίες που ποτέ δεν λείπουν».


• Πώς σας φαίνεται η παραγωγή βιβλίου στην Ελλάδα; Πόσο συχνά βρίσκετε στα ράφια βιβλία που μετά την ανάγνωσή τους διαπιστώσατε πως είναι πραγματικά καλά βιβλία;
«Η αλήθεια είναι ότι τα βιβλία που κυκλοφορούν κάθε εξάμηνο ή κάθε χρόνο είναι πολλά, ενώ το αναγνωστικό κοινό περιορισμένο. Όταν ξέρεις τι ψάχνεις και τι απαιτήσεις έχεις από ένα βιβλίο σίγουρα θα βρεις κάτι καλό. Συχνά ξαναδιαβάζω βιβλία που έχω στη βιβλιοθήκη μου».


χατζοπουλου2-1
• Πώς καταφέρνετε να εξισορροπείτε τις απαιτήσεις της συγγραφής με αυτές της καθημερινότητας;

«Οι απαιτήσεις της καθημερινότητάς μου έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο, διότι είμαι πλέον συνταξιούχος. Επομένως μπορώ να διαθέσω τον πολύ ελεύθερο χρόνο μου στη συγγραφή».


• Υπήρξαν κάποιες εμπειρίες ζωής που μορφοποίησαν την συγγραφική σας ταυτότητα; Χωρίς να αναφερθείτε συγκεκριμένα επί των προσωπικών σας εμπειριών, φυσικά, μπορείτε να μας περιγράψετε τι είδους εμπειρίες ήταν αυτές, εφόσον υπήρξαν;

«Πιστεύω ότι ο κάθε συγγραφέας «βάζει» στην αφήγηση και στους χαρακτήρες των ηρώων του κάποιες από τις εμπειρίες του, καθώς και αυτές που «έζησε» μέσα από δικούς του ανθρώπους. Το γεγονός ότι έζησα αρκετά χρόνια σε χωριό βοηθάει στην περιγραφή ανάλογων συνθηκών και στο πλάσιμο συγκεκριμένων χαρακτήρων».


•Αν ήταν δυνατόν ένα «ταξίδι στο χρόνο» και σας δινόταν η ευκαιρία να γνωρίσετε από κοντά μια μεγάλης εμβέλειας προσωπικότητα, ποια θα ήταν αυτή;

«Θεωρώ ότι θα ήταν συναρπαστικό να μπορούσα να καθίσω απέναντι στον Πλάτωνα και να τον ακούω να ξεδιπλώνει τις σκέψεις του».


χατζοπουλου

• «Ανομολόγητες Αλήθειες» είναι ο τίτλος του τελευταίου σας βιβλίου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Στο βιβλίο συναντάμε το μήνυμα πως οι εξομολογημένες αλήθειες λυτρώνουν, κάτω από το φως της αποδοχής και της συγχώρεσης; Πιστεύετε πραγματικά πως έρχεται η «κάθαρσις» για όλους με αυτόν τον τρόπο;
«Η κάθαρση ή η λύτρωση πιστεύω ότι έρχεται για αυτόν που εξομολογείται την αλήθεια –μυστικό. Το αν λυτρώνεται και αυτός που την ακούει εξαρτάται από τη φύση και τη βαρύτητα της κρυμμένης αλήθειας. Από τη θέση και τις αποφάσεις κάποιων ηρωίδων του βιβλίου μου φαίνεται καθαρά ότι, κάποιες φορές, αυτός που μαθαίνει την αλήθεια, όχι μόνο δεν λυτρώνεται, αντίθετα μπορεί να καταρρακωθεί».


• Ο Ralph Waldo Emerson θα πει πως «Οι άνθρωποι δεν αξίζουν να έχουν μια καλή γραφή στη διάθεσή τους, είναι τόσο ικανοποιημένοι με την κακή» . Ποιο είναι το σχόλιό σας;

«Δεν μου αρέσουν οι αφορισμοί και οι γενικεύσεις. Είναι γνωστό ότι ο άνθρωπος μαθαίνει. Αν του δώσουμε κάτι καλό να διαβάσει, θα συνηθίσει και θα μάθει να απαιτεί την καλή γραφή. Χαίρομαι που οι συγγραφείς, οι οποίοι παγκοσμίως χαρακτηρίζονται «κλασσικοί» δεν είχαν την άποψη του Emerson».


Κυρία Χατζοπούλου, σας ευχαριστούμε πολύ!

 

Το βιβλίο της κ. Χατζοπούλου, «Ανομολόγητες αλήθειες», μπορείτε να αγοράσετε από εδώ

5 σκέψεις σχετικά με το “Ελευθερία Χατζοπούλου: « Αυτός που λέει την αλήθεια λυτρώνεται, εκείνος που τη μαθαίνει ίσως να καταρρακωθεί»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.