Αυτοκαταστρέφεται ο καρκίνος;

Οι επιστήμονες έχουν βρει ένα νέο τρόπο για να αφήνουν τα καρκινικά κύτταρα να αυτοκαταστραφούν. Ρυθμίζουν τις πρωτεΐνες ώστε να μην πολλαπλασιάζονται. -Από τον Θωμά Αργυρέα

Ανακαλύφθηκε πρόσφατα μηχανισμός που αναγκάζει τα καρκινικά κύτταρα να αυτοκτονήσουν σε βάθος χρόνου και οι ερευνητές λένε ότι θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός για τις επιθετικές μορφές της νόσου, όπως ο καρκίνος του παγκρέατος.

Μόλις ενεργοποιείται η διαδικασία, τροποποιώντας ειδικές πρωτεΐνες στο εσωτερικό του καρκινικού ιστού, η αθρόα διαίρεση καρκινικών κυττάρων που οδηγεί σε ασθένεια εξαναγκάζεται σε παύση, αφήνοντας τα καρκινικά κύτταρα να πεθαίνουν σταματώντας τα από το να διαιρούνται διαρκώς και να εξαπλώνονται σε όλο το σώμα. Και σε αντίθεση με τις τρέχουσες θεραπείες για τον καρκίνο, η τεχνική αυτή αφήνει τα υγιή κύτταρα ανέπαφα.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, στο Ισραήλ, παρατήρησαν τον μηχανισμό εν δράσει σε καλλιέργειες καρκινικών κυττάρων και σε ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα που είχαν μεταμοσχευθεί προηγούμενα σε ποντίκια και τώρα, το επόμενο βήμα, είναι να ερευνήσουν εάν αυτός ο μηχανισμός αυτός μπορεί, επίσης, να λειτουργήσει στο ανθρώπινο σώμα.

«Είναι πολύ συναρπαστική η ανακάλυψη ενός αποκλειστικού μηχανισμού που να σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα χωρίς να βλάπτει τα υγιή κύτταρα, και το γεγονός ότι ο μηχανισμός αυτός λειτουργεί σε μεγάλη ποικιλία ταχέως πολλαπλασιαζόμενων ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων την κάνει ακόμα συναρπαστικότερη», λέει ο επικεφαλής ερευνητής Malka Cohen-Armon.

mitosis1Οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν στην ομάδα των πρωτεϊνών που επηρεάζουν την κατασκευή και τη σταθερότητα της ατράκτου – το μέρος του κυττάρου που είναι υπεύθυνο για την οργάνωση του γενετικού υλικού κατά τη διάρκεια του σταδίου της κυτταρικής διαίρεσης που ονομάζεται μίτωση.

Η επιστημονική ομάδα βρήκε ότι ορισμένες ενώσεις στα καρκινικά κύτταρα – παράγωγα της χημικής ένωσης φαινανθριδίνη – οδηγούν σε διατάραξη της ατράκτου, αποτρέποντας τα κυτταρικά χρωμοσώματα από διάσπαση και σταματώντας έτσι το κύτταρο από τη διαίρεση.

Η ανάπτυξη ενός καρκινικού όγκου είναι ουσιαστικά μία μίτωση εκτός ελέγχου, αλλά χάρις στο νέο μηχανισμό η πρωτεΐνη αυτή σταμάτησε την διαίρεση και αυτά τα καρκινικά κύτταρα κάποια στιγμή, απλά, θα πεθάνουν, χωρίς να πολλαπλασιάζονται ραγδαία και να εξαπλώνονται σε όλο το σώμα.

«Σύμφωνα με το μηχανισμό που ανακαλύψαμε, όσο πιο γρήγορα τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να πολλαπλασιάζονται, τόσο πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά θα εξαλειφθούν», λέει ο Cohen-Armon.

Η ομάδα δοκίμασε την τεχνική με θετικά αποτελέσματα σε μια ποικιλία τύπων όγκου σε καλλιέργειες ανθρώπινων κυττάρων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων του μαστού, του πνεύμονα, των ωοθηκών, του παχέος εντέρου, του παγκρέατος, του αίματος, και του καρκίνου του εγκεφάλου.

Η ενεργοποίηση του μηχανισμού σε ποντίκια που φέρουν τριπλά αρνητικά κύτταρα καρκίνου του μαστού – σήμερα ανθεκτικά στις συνήθεις θεραπείες – ήταν αρκετή για να σταματήσει την ανάπτυξη του όγκου.

Αυτή είναι μία από τις πολλές μεθόδους της έρευνας που, επί του παρόντος, διερευνά τρόπους για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα με την ελάχιστη δυνατή βλάβη στο σώμα.

Πέρυσι, ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Γεωργίας εντόπισαν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται ProAgio, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε θάνατο τα καρκινικά κύτταρα προκαλώντας την έναρξη της φυσικής διαδικασίας απόπτωσής τους – η διαδικασία που το σώμα μας χρησιμοποιεί για να καθαρίσει και να απομακρύνει τα παλαιά κύτταρα και την οποία, τα καρκινικά κύτταρα, συνήθως την αποφεύγουν.

Προηγούμενες μελέτες έχουν εξετάσει τη διακοπή τροφοδοσίας γλυκόζης σε καρκινικά κύτταρα, αναστέλλοντας μια πρωτεΐνη που ονομάζεται MCL1 που επιτρέπει, επίσης, στα καρκινικά κύτταρα να αντιστέκονται στην απόπτωση.

Η έρευνα για την ανάπτυξη αυτών των ευρημάτων σε θεραπείες συνεχίζεται.

Από την πλευρά τους, η ομάδα από το Τελ Αβίβ προτίθεται να μελετήσει περαιτέρω το πώς ο μηχανισμός της πρωτεΐνης καταπολεμά τον τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού και τον καρκίνο του παγκρέατος, καθώς εργάζονται για την ανάπτυξη ενός δυνατού φαρμάκου κατά του καρκίνου.

«Με την αναγνώριση του μηχανισμού και δείχνοντας πόσο σημαντικός είναι στην ανάπτυξη θεραπείας, ανοίγονται νέοι δρόμοι για την εξάλειψη των ταχέως αναπτυσσόμενων επιθετικών καρκίνων χωρίς να καταστρέφονται οι υγιείς ιστοί,» λέει ο Cohen-Armon.

Τα πορίσματα έχουν δημοσιευθεί στην Oncotarget.

Πηγή: Science Alert, DAVID NIELD 8 APR 2017

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.