Γιάννης Μπουλούμπασης: ο διακεκριμένος φωτογράφος των Βαλκανίων

Ο Γιάννης Μπουλούμπασης είναι ένας επαγγελματίας φωτογράφος με αξιόλογη και πλούσια δραστηριότητα στην μέχρι τώρα πορεία του.- από τον Αριστοτέλη Τριάντη

[Οι πρώτες επιρροές και οι σπουδές του στη φωτογραφία]

 


Από τα εφηβικά του χρόνια αγαπούσε την δημοσιογραφία και αυτό τον βοήθησε λίγο αργότερα στην ηλικία των 18 να ανακαλύψει τις δουλειές των Νίκου Οικονομόπουλου, Γιάννη Μπεχράκη, Γιάννη Κόντου και της Λουίζας Γκουλιεμάκη. Τα πρώτα μαθήματα στην φωτογραφία τα πραγματοποίησε στα σεμινάρια του φωτογραφικού τομέα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Στην ηλικία των 20 είχε αποφασίσει ήδη να ακολουθήσει το επάγγελμα του φωτογράφου αφού είχε δει για πρώτη φορά την δουλειά του Γιάννη Μπεχράκη με θέμα το Κόσοβο. Την ίδια περίοδο επιλέγει να σπουδάσει για τρία χρόνια επαγγελματική φωτογραφία στην Κρατική Σχολή Νέας Σμύρνης με καθηγητές τους Βαγγέλη Χατζαντουργιάν και Νίκο Πολέμη.

 

[Ανερχόμενος φωτογράφος και οι πρώτες συνεργασίες]


Έχοντας πάρει ειδικότητα στο αρχαιολογικό ρεπορτάζ και πριν τελειώσει τις σπουδές του δουλεύει για το περιοδικό Ι.Χ.Ω.Ρ. Στην συνέχεια ασχολήθηκε με το φωτορεπορτάζ και το Αθλητικό Πρακτορείο Στίβος και συμμετέχει στην πρώτη του ομαδική έκθεση στο Παλαιό Πανεπιστήμιο.

 

Ακολούθησαν πλήθος συνεργασιών στα περιοδικά Πεμπτούσια, Παρεμβολή και Γεωτρόπιο στην εφημερίδα Ναυτεμπορική και το 2004 καταγράφει τους Παραολυμπιακούς αγώνες. Έχουν δημοσιευτεί δουλείες του το 2006, 2009 και το 2015 στα 24 γράμματα, στο protagon.gr και στο blackmonday.gr. Κάνει οδοιπορικό ρεπορτάζ για τα περιοδικά Γεώ και Γεωτρόπιο σε ταξίδια ανά την Ελλάδα. Από το 2009 αποφασίζει να ασχοληθεί με την φωτογραφία δρόμου.

 

[Το Ταξίδι στο χρόνο]


Το 2012 είναι μια χρονιά σταθμός για τον ίδιο με την συμμετοχή του στο διαβαλκανικό συνέδριο στο Brasov της Ρουμανίας με θέμα: Το μέλλον των Βαλκανίων μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

 

“Αποφασίζει να καταγράψει την πολιτισμική πόλη Brasov και την μετακομουνιστική εξέλιξη της Ρουμανίας σε ένα κράτος που προσπαθεί να ανακτήσει τη χαμένη του πνευματική ανεξαρτησία και να ενταχθεί στη Δύση και την Ευρώπη, χωρίς άλλες αλλοιώσεις. Αυτή τη φορά υπό το πνεύμα ενός ευρύτερου ολοκληρωτισμού της παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας επιλέγει ο λαός τι και ποιες επιρροές θέλει να αποδεχτεί ως πνευματικά ανεξάρτητος.”


Η πρώτη του ατομική έκθεση “Το ταξίδι στο χρόνο” πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης μεταξύ 7 και 18 Οκτωβρίου του 2015 με 140 ασπρόμαυρες φωτογραφίες διαφόρων διαστάσεων και θα συνεχιστεί και στο εξωτερικό μέσα από προτάσεις που προέκυψαν από την προσωπική διαδρομή και αναζήτηση του ιδίου.

 

Η επόμενη δουλειά του Γιάννη Μπουλούμπαση είναι η έκδοση ενός φωτογραφικού λευκώματος σε τέσσερις γλώσσες Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, και Ρουμανικά με συνέχεια αντίστοιχες εκθέσεις και στο εξωτερικό.

 


Facebook: Γιάννης Μπουλούμπασης


Εκθέσεις:

Ομαδική έκθεση φωτογραφίας Φωτογραφικού τομέα ΠΟΦΠΑ 2005, Παλαιό Πανεπιστήμιο

Ατομική έκθεση φωτογραφίας στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης με θέμα: Ταξίδι στον χρόνο, Άνθρωπος, 7/10 – 18/10 – 2015 – http://www.mcf.gr/el/whats_on/?ev=taxidi_sto_hrono_ekthesi_fotocrafias_cianni_n_mpoiloimpasi

Έκθεση Φωτογραφίας στον πολυχώρο Εν’ πλω 3/12 – 30/01 – 2016


Διακρίσεις:

Διεθνής Διάκριση στην σελίδα street photography, και πρώτη φωτογραφία στο σύνολο συμμετοχής διεθνής σελίδας street photography προβολή αναρτήσεων.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=658984474147651&set=o.370241266357704&type=3&theater


Σχετικοί σύνδεσμοι:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.