Νεφέλη και Ιάνθη στο πάρτυ του Σύμπαντος

Η Ιάνθη και η Νεφέλη είναι δύο διδυμάκια που δεν μοιάζουν καθόλου μεταξύ τους. Είναι δύο αστεροειδείς. Ζούνε στην κύρια ζώνη αστεροειδών, που βρίσκεται μεταξύ των πλανητών Άρη και Δία. -Γράφει η αστροφυσικός Ειρήνη Σακελλίου.
431 Νεφέλη

Η Ιάνθη, που βλέπετε στη φωτογραφία του τίτλου, και η Νεφέλη είναι δύο διδυμάκια που δεν μοιάζουν καθόλου μεταξύ τους. Είναι δύο αστεροειδείς. Ζούνε στην κύρια ζώνη αστεροειδών, που βρίσκεται μεταξύ των πλανητών Άρη και Δία. Τα κανονικά τους ονόματα είναι 431 Νεφέλη και 98 Ιάνθη.Μιά μέρα, έρχεται με το ταχυδρομείο μία προσκλήση γιά το πάρτυ του Σύμπαντος. Η πρόσκληση έλεγε ότι στο πάρτυ θα γίνει διαγωνισμός χορού. Ειδικός καλεσμένος θα ήταν ο Ήλιος. Τα ζευγάρια θα μπορούσαν να τον χρησιμοποιήσουν ως βοηθό τους.

«Υπέροχα. Θα δείξουμε σε όλους τι μπορούμε να κάνουμε!» λέει η 98 Ιάνθη.
«Ναι, αλλά πρέπει να κάνουμε πολλές πρόβες πρώτα.» απαντά η 431 Νεφέλη.
«Λέω να κάνουμε και δίαιτα. Να μη τρώμε τόσα παγωτά. Θα αδυνατήσουμε και θα μπορούμε να μπαίνουμε στα χρωματιστά κορμάκια μας.» λέει η 98 Ιάνθη.

Ο Γαλαξίας Ανδρομέδα

Αμέσως ξεκινάν την προετοιμασία. Ήταν πολύ αποφασισμένες να πετύχουν. Σηκώνονταν το πρωί νωρίς, έτρωγαν ένα υγιεινό πρωινό χωρίς ζάχαρη και ξεκινούσαν αμέσως τις ασκησούλες τους.

Δούλεψαν πολύ και οι δύο. Αδυνάτισαν και τα κορμάκια τους έμπαιναν άνετα. Τη μέρα του πάρτυ, μαζεύονται όλοι οι καλεσμένοι, αστέρια, γαλαξίες και πλανήτες στον ειδικό χώρο του Σύμπαντος που γίνονταν τέτοιες εκδηλώσεις.

Αυτός ο χώρος ήταν διακοσμημένος με πανέμορφα χρωματιστά νεφελώματα, και μεγάλους γίγαντες, κόκκινα αστέρια. Όλοι κάθονται τις θέσεις τους. Η παρουσιάστρια, η πανέμορφη Αφροδίτη, τυλιγμένη με ένα πέπλο σύννεφων, ανεβαίνει πάνω στη σκηνή. Τους καλωσορίζει και λέει:

Το σμήνος γαλαξιών Κόμα

«Σήμερα, θα διαγωνιστούν τέσσερα ζευγάρια. Οι κριτές θα είναι: ο γαλαξίας Ανδρομέδα, το σμήνος γαλαξιών Κόμα και ο νάνος πλανήτης Πλούτωνας. Να σας παρουσιάσω πρώτα τους πασίγνωστους, τρεις κριτές μας.

Η Ανδρομέδα, είναι ο πιό κοντινός γαλαξίας στον δικό μας γαλαξία. Οι δύο τους μοιάζουν πάρα πολύ.

Ο επόμενος κριτής είναι το σμήνος γαλαξιών Κόμα. Έχει πολλούς γαλαξίες μέσα του, πάνω από 1000.

Ο νάνος πλανήτης Πλούτων

Τελευταίος κριτής είναι ο νάνος πλανήτης Πλούτωνας. Ο Πλούτωνας ονομαζόταν πλανήτης σαν τη Γη πριν μερικά χρόνια. Ήταν όμως πολύ μικρός γιά να ονομάζεται ‘πλανήτης’. Γι’ αυτό τώρα λέγεται ‘νάνος πλανήτης’. Υποδεχθείτε τους τρεις κριτές μας με ένα θερμό χειροκρότημα.»

«Ας ξεκινήσουμε με το πρώτο ζευγάρι. Υποδεχθείτε τον πλανήτη Γη και τον δορυφόρο του, τη Σελήνη. Θα χρειαστούν τη βοήθεια του Ήλιου», λέει η Αφροδίτη.

Ο Ήλιος παίρνει τη θέση του στη μέση της σκηνής. Οι δύο διαγωνιζόμενοι ανεβαίνουν στη σκηνή και αφού υποκλιθούν, η Γη λέει: «Θα σας δείξουμε τον ιδιαίτερο χορό μας. Τον κάνουμε κάθε μέρα, όλες τις μέρες του χρόνου.»

Η μουσική ξεκινάει και η Γη αρχίζει να γυρίζει γύρω από τον Ήλιο. Ο σκοπός της είναι να τελειώσει μια περιφορά γύρω από τον Ήλιο σε 365 ημέρες. Ταυτόχρονα, περιστρέφεται και γύρω από τον εαυτό της. Μία περιστροφή της πρέπει να διαρκεί μία ημέρα. Συγχρόνως, η Σελήνη έχει πολύ δουλειά: πρέπει να περιφέρεται γύρω από τη Γη, έχοντας στραμμένο το πρόσωπο της πάντα προς τη Γη.

Γή και Σελήνη

«Τι ωραία που χορεύει η Σελήνη γύρω από τη Γη!», λέει με ενθουσιασμό η 431 Νεφέλη.

Μόλις τελειώνει η μουσική, το ζευγάρι υποκλίνεται, ευχαριστούν τον Ήλιο και φεύγουν από τη σκηνή. Η Αφροδίτη αποχαιρετά τη Γη και τη Σελήνη και υποδέχεται τους επόμενους
διαγωνιζόμενους λἐγοντας:

«Tώρα, υποδεχθείτε τους -641 και -642. Ο -641 είναι μία μαύρη τρύπα και ο -642 είναι ένας μεγάλος στρογγυλός μπλε αστέρας.»

«Κοίτα 98 Ιάνθη, ο -641 είναι σαν μια κανονική μπαλαρίνα με τη φουστίτσα της μπαλαρίνας γύρω του.» λέει η 431 Νεφέλη.
«Έχουν και μία κορδέλα που τα ενώνει και τα δύο! Το σημείο που ενώνεται η κορδέλα με τη φουστίτσα του -641 είναι πάρα πολύ φωτεινό!» φωνάζει χαρούμενη, δείχνοντας την ένωση, η 98 Ιάνθη.

-641 και -642 σε τρελό χορό

Ξεκινάει η μουσική. Αρχίζουν να γυρίζουν και οι δύο ο ένας γύρω από τον άλλον. Ο -641 γυρίζει γρήγορα γύρω από τον εαυτό του, προσπαθώντας να μην μπερδευτεί με την κορδέλα και πέσουνε και οι δύο κάτω. Τελικά, τα καταφέρνουν να τελειώσουν χωρίς κανένα ατύχημα. Υποκλίνονται βαθιά. Όλοι χειροκροτούν.

Σε λίγο, ανεβαίνει στη σκηνή η Αφροδίτη, και λέει:

«Οι επόμενοι διαγωνιζόμενοι είναι οι 2207 και 2163. Είναι και οι δύο σπειροειδείς γαλαξίες που αλληλεπιδρούν.»

«Κοίτα τους! Θα χορέψουν βαλς!» λέει χαρωπά η 431 Νεφέλη.

Οι διαγωνιζόμενοι παίρνουν θέση στη σκηνή. Η μουσική ξεκίνησε και το ζευγάρι αρχίζει το χορό. Ξεκινούν βάζοντας τα χέρια τους στη μέση. Αρχίζουν και οι δύο να στριφογυρίζουν, πλησιάζοντας ο ένας τον άλλον. Μετά απομακρύνονται πάλι, πιασμένοι χέρι-χέρι. Ξανάρχονται κοντά. Συνεχίζουν έτσι, μέχρι που πλησιάζουν πολύ κοντά. Σε λίγο, γίνεται ξαφνικά ένα μεγάλο παφ, και περνάει ο ένας μέσα από τον άλλο. Ξανά απομακρύνονται κρατώντας συνέχεια τα χέρια τους. πλησιάζουν και πάλι, γίνεται ένα μεγαλύτερο παφ και οι δύο ενώνονται μεταξύ τους και η μουσική σταματάει. Το κοινό ξεσπάει σε θυελλώδη χειροκροτήματα, φωνάζοντας: «Μπράβοοο».

2207 και 2163 σε διαστημικό βάλς

«Πολύ όμορφο. Πως το έκαναν αυτό το κόλπο και γίνανε ένα;» ρωτάει η 431 Νεφέλη με θαυμασμό.
«Γιά να δούμε αν ο δικός μας χορός θα είναι τόσο θεαματικός.» λέει η 98 Ιάνθη στη 431 Νεφέλη.

«Και τώρα, λέει η Αφροδίτη, ας υποδεχθούμε το τελευταίο ζευγάρι της βραδιάς, την 431 Νεφέλη με την 98 Ιάνθη. Θα χρειαστούν τη βοήθεια του Ήλιου.»

Ο Ήλιος παίρνει τη θέση του στο κέντρο της σκηνής. Η μουσική αρχίζει. Τα διδυμάκια παίρνουν πρώτα δύο βαθιές αναπνοές και τρέχουνε με φόρα προς τον Ηλιο. Είναι σαν τις κοπέλες της ενόργανης γυμναστικής. Κάνουν και οι δύο, μία σβούρα στον αέρα. Καθώς προσεδαφίζονται κοντά στον Ήλιο, αρχίζουν να λάμπουν και οι δύο μεγάλες ουρές τους. Τα διδυμάκια, όπως πολλοί αστεροειδείς, γίνονται κομήτες όταν είναι κοντά στον Ήλιο. Έχουν δύο ουρές, μία ίσια και μπλε και μία καμπυλωτή και κίτρινη.

«Όοοο!» κάνουν όλοι οι θεατές ταυτόχρονα. Μετά, γυρίζουν και οι δύο τις πλάτες τους στον Ήλιο, και αρχίζουν να απομακρύνονται, πηγαίνοντας προς τις απέναντι πλευρές της σκηνής. Έτσι, οι ουρές τους ήταν σαν να έπεφταν μέσα στα μάτια τους. Ξαφνικά, όταν φτάνουνε μακριά από τον Ήλιο, οι ουρές εξαφανίζονται.
«Άααα!» κάνουν τώρα οι θεατές.

Οι 431 Νεφέλη και 98 Ιάνθη κοντά στον Ήλιο.

Ξαναγυρίζουν προς τον Ήλιο και κάνουν το ίδιο πάλι, με περισσότερες θεαματικές σβούρες στον αέρα. Το κοινό ξεσπάει σε χειροκροτήματα και φωνές! Αφού σταματήσουν και υποκλιθούν, η Αφροδίτη ανεβαίνει στη ακηνή και λέει:

«Ευχαριστούμε πολύ 431 Νεφέλη και 98 Ιάνθη. Πηγαίνετε εκεί στη γωνία μαζί με τους άλλους διαγωνιζόμενους να περιμένετε τα αποτελέσματα των κριτών. »

Η Αφροδίτη μέσα στα συννεφένια πέπλα της

Οι 431 Νεφέλη και 98 Ιάνθη κοντά στον Ήλιο.Μετά από λίγη ώρα, οι κριτές είναι έτοιμοι και η Αφροδίτη λέει:

«Τώρα, είναι η ώρα που όλοι περιμένουμε. Οι κριτές θα μας πούνε τη γνώμη τους και ποιόν προτείνουν για το βραβείο.»
Ο γαλαξίας Ανδρομέδα λέει πρώτος: «Ήταν πάρα πολύ καλή η προσπάθεια όλων των ζευγαριών. Δίνω το πρώτο βραβείο στις 431 Νεφέλη και 98 Ιάνθη. »

Οι 431 Νεφέλη και 98 Ιάνθη ξαφνιάστηκαν. Είχαν δουλέψει πολύ σκληρά για την προετοιμασία και ικανοποιήθηκαν που χορέψαν τόσο όμορφα. Χάρηκαν τόσο πολύ.

Η Αφροδίτη λέει : «Τώρα ας ακούσουμε τη γνώμη του σμήνους γαλαξιών Κόμα»
«Το πρώτο μου βραβείο πάει στο -641 και -642.»

Η χαρά τους είναι τόσο μεγάλη, που άρχισαν να πηδούν πάνω κάτω. Όταν ηρεμούν, κάθονται στη θέση τους για να ακούσουν τι έχει να πει ο τελευταίος κριτής, ο νάνος πλανήτης Πλούτωνας. Ο Πλούτωνας λέει:

«Εντυπωσιάστηκα απ/όλα τα ζευγάρια. Αλλά το καλύτερο ήταν η 431 Νεφέλη και η 98 Ιάθη. Είχαν μοναδικό συντονισμό, έκαναν πολύ όμορφες φιγούρες και δεν έκαναν λάθη. Μας έδειξαν πολύ παραστατικά τις δυνατότητες τους με τη βοήθεια του Ήλιου. Ευχαριστούμε πολύ, 431 Νεφέλη και 98 Ιάνθη»

Ζώνη αστεροειδών

Αφού τελείωσαν όλοι οι κριτές, η Αφροδίτη ανεβαίνει στη σκηνή για να ανακοινώσει τον νικητή:
«Οι νικητές του σημερινού διαγωνισμού είναι η 431 Νεφέλη και η 98 Ιάνθη.»

Κατενθουσιασμένα τα δύο διδυμάκια πάνε κοντά στην Αφροδίτη και υποκλίνονται.
Η 98 Ιάνθη παίρνει τον λόγο:«Σας ευχαριστούμε πολύ που σας άρεσε αυτό που κάναμε. »
Η 431 Νεφέλη λέει με χαρά και ενθουσιασμό: «98 Ιάνθη, πάμε γρήγορα πίσω στη ζώνη αστεροειδών, να πούμε στους φίλους μας ότι νικήσαμε.»

Ευχαριστημένα τα διδυμάκια, ξεκινούν το ταξίδι της επιστροφής γιά το σπίτι τους, στην κύρια ζώνη των αστεροειδών.


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Στην ιστορία, ό,τι παρουσιάζεται στηρίζεται σε αληθινά φαινόμενα. Ιδιαίτερα:

 1. Ο Πλανήτης Αφροδίτη είναι καλυμμένος πάντα από πυκνά σύννεφα.
 2. Όλες οι πληροφορίες που δίνονται για τους τρεις κριτές του διαγωνισμού (γαλαξίας Ανδρομέδα, σμήνος γαλαξιών Κόμα, νάνος πλανήτης Πλούτωνας) είναι ακριβείς.
 3. Οι ‘χοροί’ των ζευγαριών συμβαίνουν στην πραγματικότητα. Μόνο οι κινήσεις των 431 Νεφέλης και 98 Ιάνθης είναι φανταστικές.
 4. Υπάρχουν πραγματικά οι αστεροειδείς 98 Ιάνθη και 431 Νεφέλη στη ζώνη αστεροειδών.
 5. Τα ‘χέρια’ των σπειροειδών γαλαξιών 2207 και 2163 είναι οι σπείρες τους.
 6. Τα ονόματα των αστέρων, γαλαξιών και όλων των αντικειμένων στο σύμπαν είναι συνήθως νούμερα.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
Ανεκτίμητη ήταν η βοήθεια των: Εριέττα Κουρούκλη, Χρήστος Βούλγαρης, Αλεξία και Έλενα Κερατιώτη, Λεωνίδας Σκοπετέας και Νίκη Τρούλη

2 σκέψεις σχετικά με το “Νεφέλη και Ιάνθη στο πάρτυ του Σύμπαντος

 1. Υπέροχο παραμύθι, που είναι πολύ ευχάριστο για μικρούς και μεγάλους. Καταφέρνει να μας εισάγει όλους στον μαγευτικό κόσμο του σύμπαντος, με πολύ ποιητικό τρόπο. Είναι μία πρώτης τάξεως πρόκληση και πρόσκληση να ασχοληθούμε λίγο περισσότερο με τον εκπληκτικό κόσμο της αστροφυσικής…

  Μου αρέσει!

  1. Σας ευχαριστούμε για τον καλό σας λόγο. Είναι μεγάλη ώθηση, για μας, να συνεχίσουμε να δημοσιεύουμε αφηγήσεις που μεταδίδουν γνώση και είναι ο λόγος σας ένα επιπλέον κίνητρο για την Αστροφυσικό, κ. Ειρήνη Σακελλίου, να μας μεταφέρει τις έρευνές της και τις γνώσεις της, μέσα από τέτοιες τρυφερές αφηγήσεις.

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.