Virginia Woolf: η άγνωστη απόπειρα αυτοκτονίας & #10 special quotes

“Τα μάτια των άλλων οι φυλακές μας,οι σκέψεις τους κλουβιά μας.” – από τη Μαρία Λυδία Κυριακίδου

cd09d83fd32f57b3d751f70a99b4dfbb-1

 〈 Synopsis 〉

Γεννημένη ,σα σήμερα, 25 Ιανουαρίου 1882, σε ένα ευκατάστατο σπίτι, η συγγραφέας ανατράφηκε από ένα ζευγάρι γονιών, εξαιρετικά ανοιχτόμυαλων. Ξεκίνησε να γράφει σα νέα κοπέλα και εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο “Το ταξίδι” το 1915. Έγραψε μοντέρνα κλασικά μυθιστορήματα, ανάμεσα τους το “Η κυρία Ντάλογουεη”, “Μέχρι το φάρο” και “Ορλάντο”. Στην προσωπική της ζωή, υπέφερε αρκετά από κατάθλιψη.
Αυτό, την οδήγησε δυστυχώς στην αυτοκτονία, το 1941, σε ηλικία 59 ετών.


Πρώτα χρόνια – πρώτα τραύματα

Σα νεαρό κορίτσι, είχε ένα πνεύμα περιέργειας για τον κόσμο, ήταν ευδιάθετο και παιχνιδιάρικο. Μάλιστα, ήταν πολύ νέα ακόμη, όταν ξεκίνησε να δημοσιεύει μια οικογενειακή εφημερίδα με τίτλο” Τα Νέα της Πύλης του Χάιντ Παρκ”, προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να καταγράψει χιουμοριστικά στιγμιότυπα, λόγια και γεγονότα των μελών της οικογενείας της.
o-virginia-woolf-facebook

Δυστυχώς, η αθώα της παιδική ψυχή θα τραυματιστεί ισχυρά, όταν θα πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από τα ετεροθαλή αδέλφια της, εμπειρία την οποία θα καταγράψει αργότερα στα δοκίμια της ,“Ένα σκίτσο από το παρελθόν” και “Πύλη Χάιντ Πάρκ,αριθμός 22”.

Δε θα είναι πολύ αργότερα, όταν θα πρέπει να αντιμετωπίσει άλλο ένα τραυματικό γεγονός: σε ηλικία 13 ετών θα χάσει  ξαφνικά τη μητέρα της από ρευματικό πυρετό. Το γεγονός αυτό της προκάλεσε τον πρώτο νευρικό κλονισμό. Και σαν να μη έφτανε αυτό, δύο χρόνια αργότερα, θα χάσει την ετεροαλή αδελφή της Στέλλα, η οποία και είχε γίνει η κεφαλή της οικογένειας, μετά την απώλεια της μητέρας της.


Σπουδές – γνωριμία με τον Λέοναρντ

virginia-and-leonard-woolf

Προσπαθώντας να αντιμετωπίσει όλα τα απανωτά χτυπήματα της μοίρας, σπουδάζει γερμανική, λατινική και ελληνική φιλολογία στο King’s College. Εκεί, θα συγχρωτιστεί με μια ομάδα διανοούμενων, ανάμεσα τους και ο μελλοντικός σύζυγος της Λέοναρντ.

Αυτός θα είναι ένας άνθρωπος που θα την αγαπήσει πολύ και θα υποστηρίξει κάθε της συγγραφική δράση ή δραστηριότητα.


Η αυτοκτονία και η πνευματική της κληρονομιά

maxresdefault

Παρόλο που ο σύζυγος της ήταν πάντα στο πλευρό της και είχε αντιληφθεί τα σημάδια της βαθειάς κατάθλιψης, δε μπόρεσε να κάνει πολλά για να την σώσει. Παρατηρούσε πως κατά τη συγγραφή του τελικού εγχειρίδιου της με τίτλο “Ανάμεσα στις Πράξεις” η Βιρτζίνια έπεφτε όλο και περισσότερο στην απόγνωση.

Την εποχή, μάλιστα, που ο Β’Παγκόσμιος Πόλεμος βρισκόταν σε έξαρση, το ζευγάρι είχε αποφασίσει να αυτοκτονήσουν μαζί, σε περίπτωση που οι Γερμανοί εισέβαλαν στην Αγγλία. Το 1940, το σπίτι τους θα καταστραφεί, από τους βομβαρδισμούς των Γερμανών.

Ανήμπορη να αντιμετωπίσει τη σκοτεινή ψυχική της κατάσταση, η Γουλφ θα γεμίσει τις τσέπες της με πέτρες και θα πηδήξει στον ποταμό Ουζ, στις 28 Μαρτίου του 1941. Καθώς έπλεε στο νερό, το ρεύμα την πήρε μαζί του και έτσι οι αρχές εντόπισαν το πτώμα της τρεις εβδομάδες μετά.Ο σύζυγος της αποτέφρωσε το σώμα της και σκόρπισε τις στάχτες της στο σπίτι τους.

Παρόλο που η δημοτικότητα της μειώθηκε κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, το έργο της Γουλφ έτυχε απήχησης σε μία νέα γενιά αναγνωστών, ιδιαιτέρως κατά τη διάρκεια του φεμινιστικού κινήματος της δεκαετίας του ’70.

Αποτελεί ως σήμερα μια έξεχουσα και σημαίνουσα συγγραφέα του 21ου αιώνα.


 ♦ #Apodyoptis_linked_Special: Η άγνωστη απόπειρα αυτοκτονίας ♦

Στην πραγματικότητα, η πρώτη απόπειρα αυτοκτονίας της Γουλφ, έλαβε χώρα όταν η ίδια βρισκόταν στην ηλικία των 22 ετών. Είχε προσπαθήσει να πηδήξει από ένα παράθυρο, πράξη όμως που δε τη σκότωσε, μιας που το παράθυρο βρισκόταν σε χαμηλό ύψος.


⌊#Apodyoptis_Special: Επιλέξαμε για σας 10 υπέροχα αποφθέγματα της⌋

virginia_woolf_1927

 • “Δε μπορείς να βρεις τη γαλήνη, αποφεύγοντας τη ζωή.”

 

 • “Κλείδωσε τις βιβλιοθήκες σου αν το θέλεις. Αλλά δεν υπάρχει, πύλη, κλειδαριά, μάνδαλο που να φυλακίσει την ελευθερία του μυαλού μου.”

 


 

 • “Τα βιβλία είναι οι καθρέπτες της ψυχής.”

 


 

 • “Το να μεγαλώνεις, σημαίνει πως χάνεις κάποιες ψευδαισθήσεις, προκειμένου να αποκτήσεις άλλες.”

 


 

 • “Ο έρωτας, είπε ο ποιητής, είναι της γυναίκας, όλη της η ύπαρξη.”

 


 

 • “Έχω ρίζες, αλλά κυλώ.”

 


 

 • “Όλα τα ακραία συναισθήματα, συμμαχούν με την τρέλα.”

 


 

 • “Δε πιστεύω στο γήρας. Πιστεύω στη παντοτινή μεταμόρφωση της θέας κάποιου, απέναντι στον ήλιο.”

 


 

 • “Πόσο μετράει το μυαλό σε σύγκριση με την καρδιά;”

 


 

 • “Πραγματικά δε μ’αρέσει η ανθρώπινη φύση, εκτός κι αν είναι παντού ζαχαρωμένη με τέχνη.”

 


Πηγή

 • Biography.com

 

One thought on “Virginia Woolf: η άγνωστη απόπειρα αυτοκτονίας & #10 special quotes

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s