Harvard: «Oι σημερινοί Έλληνες σίγουρα κατάγονται από τους Μυκηναίους»

«Σήμερα,  έρχεται έρευνα να υποδείξει πως το αρχαίο dna των Μυκηναίων και το σημερινών Ελλήνων, είναι συγγενικό..» – μετάφραση, σύνθεση, επιμέλεια, Μαρία Λυδία Κυριακίδου

cc_La_Dame_de_Mycenes,_fresco_16x9.jpg

Είναι γνωστό πως ακόμη από τα Ομηρικά έπη, αναφέρονται συχνά ο Μυκηναίοι ως οι πρόγονοι των Ελλήνων. Επικά ποιήματα, εξυμνούν τα κατορθώματα διαφόρων υπερ ηρώων, όπως του Οδυσσέα, ή θρυλικών βασιλιάδων, όπως του Αγαμέμνονα.

Οι Μυκηναίοι, σύμφωνα με όσα ξέρουμε ως σήμερα, είχαν δημιουργήσει έναν σημαντικό πολιτισμό, ο οποίος και κυριάρχησε στην ηπειρωτική Ελλάδα και το Αιγαίο, κάπου μεταξύ του 1600 π.Χ. και 1200 πΧ., όπου και τα ίχνη τους απλά εξαφανίζονται.

To ερώτημα, λοιπόν, που ταλάνιζε τους ιστορικούς και αρχαιολόγους, ήταν αν και κατά πόσο οι ξακουστοί Μυκηναίοι ήταν ένας ανεξάρτητος πολιτισμός από τους μετέπειτα αποκαλούμενους «Έλληνες».

Σήμερα,  έρχεται έρευνα να υποδείξει πως το αρχαίο dna των Μυκηναίων και το σημερινών Ελλήνων, είναι συγγενικό, ενώ μόνο ένα μικρό ποσοστό DNA από αυτούς αφορά σε μεταγενέστερες μεταναστεύσεις στην Ελλάδα.

Μάλιστα, η ίδια η έρευνα υποστηρίζει πως οι ίδιοι οι Μυκηναίοι ήταν στενά συνδεδεμένοι με τους παλαιότερους Μινωίτες,  έναν άλλο μεγάλο πολιτισμό, που άνθισε στο νησί της Κρήτης  της περιόδου μεταξύ του 2600 π.Χ. έως  του1400 π.Χ.
Για την έρευνα, χρησιμοποιήθηκε αρχαίο DNA, το οποίο ανήκε σε δόντια 19 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων των δέκα Μινωιτών από την Κρήτη -που χρονολογούνται από το 2900 π.Χ. μέχρι και το 1700 π.Χ., τεσσάρων Μυκηναίων από τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών και άλλων  από αρχαία νεκροταφεία από την υπόλοιπη ελληνική ηπειρωτική χώρα – τα οποία όλα να χρονολογούνται από το 1700 π.Χ. έως το 1200 π.Χ., καθώς και πέντε άτομα από άλλες πρώιμες αγροτικές κουλτούρες ή της εποχής του Χαλκού (5400 π.Χ. έως 1340 π.Χ.) στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Συγκρίνοντας 1,2 εκατομμύρια γράμματα γενετικού κώδικα σε αυτά τα γονιδιώματα με αυτά των 334 άλλων αρχαίων από όλο τον κόσμο και 30 σύγχρονους Έλληνες, οι ερευνητές μπόρεσαν να σχεδιάσουν πώς τα άτομα συσχετίζονται μεταξύ τους.

Οι αρχαίοι Μυκηναίοι και Μινωίτες συνδέονταν πολύ στενά μεταξύ τους και έλαβαν και τα τρία τέταρτα του DNA τους από πρώιμους αγρότες που ζούσαν στην Ελλάδα και τη νοτιοδυτική Ανατολία, η οποία είναι τώρα μέρος της Τουρκίας, αναφέρει σήμερα η ομάδα στη Φύση. Και οι δύο πολιτισμοί κληρονομούσαν επιπλέον DNA από ανθρώπους από τον ανατολικό Καύκασο, κοντά στο σημερινό Ιράν, γεγονός που υποδηλώνει την πρώιμη μετανάστευση ανθρώπων από την ανατολή, αφού εγκαταστάθηκαν εκεί οι πρώτοι αγρότες, αλλά πριν οι Μυκηναίοι χωρίσουν από τους Μινωίτες.

«Οι Μυκηναίοι είχαν μια σημαντική διαφορά: «Είχαν κάποιο DNA – 4% έως 16% – από τους βόρειους προγόνους που ήρθαν από την Ανατολική Ευρώπη ή τη Σιβηρία. Αυτό υποδηλώνει ότι ένα δεύτερο κύμα ανθρώπων από τη στέψη της Ευρασίας ήρθε στην ηπειρωτική Ελλάδα μέσω της Ανατολικής Ευρώπης ή της Αρμενίας, αλλά δεν έφτασε στην Κρήτη,» λέει ο Ιωσήφ Λαζαρίδης, γενετιστής πληθυσμού στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, που ηγήθηκε της μελέτης.


Πηγή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.