
Ο παγκόσμιος πολιτισμός που προέκυψε τα τελευταία 500 χρόνια, τώρα πλησιάζει στο χείλος της κατάρρευσης. Η διαρθρωτική αστάθεια παρατηρείται στα διαδεδομένα πρότυπα της συνεχώς αυξανόμενης κοινωνικής ανισότητας, της συστημικής πολιτικής διαφθοράς και μιας ολέθρια διαλυτικής πορείας της βιόσφαιρας.
Η ανθρωπότητα βρίσκεται στο χείλος άλλης μιας σκοτεινής εποχής και θα πρέπει να προετοιμάσουμε καλύτερα τους χώρους παραγωγής της γνώσης μας γι αυτό που έρχεται.
Έχω αφιερώσει τη ζωή μου για να βοηθήσω την ανθρωπότητα να κάνει τη μετάβαση μέσω του θανάτου του βιομηχανικού καπιταλισμού ακολουθώντας τα νέα εμπνευσμένα πρότυπα των «ζώντων συστημάτων» που θα πρέπει να πάρουν τη θέση του. Πάνω από μια δεκαετία πριν, η εστίασή μου ήταν στην ανάσχεση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, έτσι ώστε περισσότεροι άνθρωποι να βοηθήσουν στην αποφυγή των χειρότερων σεναρίων οικολογικής κατάρρευσης. Δυστυχώς πρέπει να αναφέρω ότι αυτή η προσπάθεια έχει αποτύχει τελείως και εντελώς.
Όπως έχω γράψει αλλού, η κρίση του κλίματος έχει ήδη συμβεί. Τώρα, σχεδόν τριάντα χρόνια από την πρώτη ακρόαση του Κογκρέσου για την υπερθέρμανση του πλανήτη το 1988 – δεν έχει γίνει τίποτα για να σταματήσει η καταστροφή της πλανητικής σταθερότητας της Γης. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ανθεκτικότητας στη Στοκχόλμη, ξεπεράσαμε τουλάχιστον τέσσερα από τα εννέα «πλανητικά όρια» που ορίζουν ένα ασφαλές εύρος λειτουργίας για την παγκόσμια οικονομία μας. Προσθέστε σε αυτό πράγματα, όπως η γιγαντιαία οικονομική φούσκα στα πρόθυρα της έκρηξης και είμαστε σε σοβαρό πρόβλημα, πράγματι.
Με μια φράση, είμαστε τώρα σε πλήρη κατάρρευση και είναι σχεδόν απίθανο να αποφευχθεί. Δράσεις που θα μας είχαν οδηγήσει σε διαφορετική πορεία έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί πριν από δεκαετίες. Οι ιστορικοί, αν υπάρξουν στο μέλλον, θα γράψουν για τις τραγικές αποτυχίες της ηγεσίας της ανθρωπότητας σε αυτή τη μοναδικά καθοριστική χρονική περίοδο.
Υπάρχουν περίπλοκοι παράγοντες όπως η θερμική αδράνεια του παγκόσμιου ωκεανού, για τον οποίο κανείς δεν φαίνεται να μιλάει. Η θερμότητα που διοχετεύεται στην ατμόσφαιρα σήμερα θα χρειαστεί 40 χρόνια για να απορροφηθεί (ένας μεγάλος χρόνος υστέρησης που δεν παίρνει ίχνος από την προσοχή που του αξίζει) και ο ωκεανός θα κατακρατήσει αυτή τη θερμότητα για αρκετές εκατοντάδες χρόνια (οι εκτιμήσεις κυμαίνονται από 300 έως 1000).
Ας βουλιάξουμε, λοιπόν. Όλες οι τρελά ακραίες καιρικές συνθήκες που βιώνουμε τώρα, επηρεάζονται ως επί το πλείστον από έναν παγκόσμιο ωκεανό που συνεχίζει να θερμαίνεται λόγω της ρύπανσης που διαδόθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Ακόμα και αν σταματήσουμε να απελευθερώνουμε αέρια θερμοκηπίου αυτή τη στιγμή, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε εντατικοποίηση των ζημιών για πολλές ακόμα δεκαετίες. Αυτό και μόνο μας υποδεικνύει πόσο σοβαρή είναι η τρέχουσα δυσχέρειά μας.
Επιστροφή στη βιβλιοθήκη του 21ου αιώνα της Αλεξάνδρειας.
Έχουμε το δικό μας ιερό και αναντικατάστατο σώμα γνώσης που τώρα κινδυνεύει να καταστραφεί από ιδεολογικές δυνάμεις. Η κυρίαρχη ιδεολογία, αυτή της νεοφιλελεύθερης οικονομίας laissez-faire, αντιμετωπίζει το περιβάλλον ως εξωτερικό παράγοντα ως προς τις λειτουργίες της αγοράς και του δίνει μηδενική αξία στα λογιστικά της βιβλία.
Διαπιστώνεται ξεκάθαρα ότι η θρησκευτική προσήλωση στις λειτουργίες της σύγχρονης οικονομίας καταστρέφει τον πολιτισμό μας.
Όταν ένας πολιτισμός καταρρέει, οι ελίτ καταρρέουν μαζί του – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εκπαιδεύτηκαν στις προηγμένες εκπαιδευτικές πρακτικές, από την επιστήμη και την ιατρική μέχρι την τεχνολογία και όλες τις τεχνικές δεξιότητες που τις συνοδεύουν.
Πρόκειται να χάσουμε όλη την πρόοδό μας στην επιστήμη και την τεχνολογία.
Τους τελευταίους μήνες, επανεξετάζω την αποστολή μου στη ζωή. Δεν προσπαθώ πλέον να αποτρέψω την καταστροφή (είναι πολύ αργά γι ‘αυτό τώρα). Αντίθετα, βλέπω όλα όσα κινδυνεύουν να χαθούν για μισό αιώνα αποσταθεροποίησης και κατάρρευσης. Η ανθρωπότητα βρίσκεται σε ένα παγκόσμιο «νησί του Πάσχα» κι εμείς κόβουμε όλα τα ζωτικά δέντρα με όλη την δύναμη και αποτελεσματικότητα που μπορούν να προσφέρουν η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική του 21ου αιώνα.
Το «look and feel της επιστήμης» θα μπορούσε ακόμη να ενσωματώσει πλήρως το πρότυπο των ζώντων συστημάτων στο μέλλον. Πρέπει όμως να επιβιώσει από την αναταραχή ενός καταρρακούμενου πολιτισμού που πλέον είναι σε τέτοια σύγχυση για τα βασικά αίτια ώστε έχει χάσει εντελώς την ικανότητα διάκρισής τους. Ακριβώς όπως οι βιβλιοθηκάριοι στην Αλεξάνδρεια που αντί να δράσουν αποφασιστικά για την αντιμετώπιση της καταστροφής που ερχόταν, κατελήφθησαν εξ απήνης και διέσωσαν τόσα ιερά κείμενα όσα θα μπορούσαν να φέρουν στην αγκαλιά τους.
Όσοι από εμάς, λοιπόν, εκτιμούν τη γνώση θα πρέπει να κατασκευάσουν γρήγορα και αποφασιστικά προστατευτικές αποθήκες για όσα έχουμε μάθει τα τελευταία χίλια χρόνια.
Αυτό είναι ένα έργο που οφείλουμε να αναλάβουμε με τιμή και πλήρη αφοσίωση. Είναι κάτι που πρέπει τώρα να γίνει για τα δισ-δισ-έγγονα όλων των ζωντανών σήμερα. Ο χρόνος είναι τραγικά λίγος. Κάθε στιγμή καθυστέρησης θα έχει συνέπειες.
Τι θα κάνουμε για να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε την γνώση, την τέχνη, την επιστήμη;
Ας το αφήσουμε για αργότερα, έτσι συνάνθρωποι;
Πηγή: Medium.com
Joe Brewer Feb 19, 2017
Οι επιστήμονες με την γνώση τους και οι καλλιτέχνες με την διαίσθησή τους ανισυχούμε για το ίδιο πράγμα. Δεν πάνε καλά τα πράγματα. Τα προβλήματα οικολογίας είναι υπεράνω ταξικών κομματικών σχηματισμών και έπρεπε και ιδίως η Αριστερά που δεν έχει στην τάξη της ρηπογόνες μονάδες να πρωτοστατούσε. Όμως επικρατεί δυστυχώς και στην Αριστερά μια άλλη γλώσσα που δεν εκφέρει σύγχρονο λόγο σε ότι αφορά στην μοίρα του Πλανήτη.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!