
Το 2016 μας αποχαιρετά και το 2017 μας υποδέχεται, εορταστικά, με.. «ουράνιο πυροτέχνημα».
Ξεχάστε τα πυροτεχνήματα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, η NASA ανακοίνωσε ότι ένας κομήτης ταξιδεύει από σήμερα δια μέσου του εσωτερικού ηλιακού συστήματος και θα είναι τόσο φωτεινός την επόμενη εβδομάδα -από τώρα και μέχρι τις 14 Ιανουαρίου- ώστε να είμαστε σε θέση να τον δούμε στο νυχτερινό ουρανό με απλά κιάλια κι ίσως και με γυμνό μάτι, αν και δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι, γιατί η φωτεινότητα ενός κομήτη είναι εμφανώς απρόβλεπτη.
Ο κομήτης εντοπίστηκε για πρώτη φορά από την αποστολή NEOWISE της NASA, τον Οκτώβριο, και η τροχιά του είναι επί του παρόντος σε ασφαλή απόσταση από τη Γη καθώς πλησιάζει τον Ήλιο. Ονομάστηκε C/2016 U1 NEOWISE.
Η φωτεινότητά του αναμένεται να ξεπεράσει το +10 που είναι το όριο για να γίνει ορατός με κιάλια, μέσα στην εβδομάδα της πρωτοχρονιάς, ενώ κατά τα μέσα Ιανουαρίου που θα διέρχεται από το περιήλιο θα ξεπεράσει το +6 -ίσως φτάσει και το +5,7- οπότε θα γίνει ορατός με γυμνό μάτι. (Η κλίμακα φωτεινότητας είναι αντίστροφη, όσο μικρότερο το νούμερο τόσο φωτεινότερο το ουράνιο σώμα. Για παράδειγμα η Αφροδίτη στην φωτεινότερη στιγμή της έχει μέγεθος -4,4 και η Σελήνη -12,7)
Αυτή την εβδομάδα, είναι περίπου 140.000.000 χιλιόμετρα μακριά καθώς πλησιάζει τον Ήλιο – περίπου 350 φορές πιο μακριά από τη Σελήνη. Έτσι, δεν υπάρχει κίνδυνος να μάς χτυπήσει.
Για να τον δούμε, από το Βόρειο Ημισφαίριο, την επόμενη εβδομάδα, θα πρέπει να κοιτάξουμε προς τον νοτιοανατολικό ουρανό λίγο πριν την αυγή. Στην πιο λαμπρή του στιγμή, θα περάσει μέσα από τους αστερισμούς του Οφιούχου και του Τοξότη, και θα είναι καλύτερα ορατός στη μέγιστη φωτεινότητά του, την αυγή 12 μοίρες από τον Ήλιο (λίγο πρίν ανατείλει).
Ο κομήτης θα είναι στο κοντινότερο σημείο της προς τον Ήλιο στις 14 Ιανουαρίου, όταν θα περνάει ακριβώς μέσα από την τροχιά του Ερμή πριν «βάλει πλώρη» για το εξωτερικό ηλιακό σύστημα. Μετά την γειτνίαση με τον Ήλιο θα έχουμε άλλη μία ευκαιρία να τον δούμε, την τελευταία ημέρα του μήνα, αλλά από το Νότιο Ημισφαίριο.
Επίσης και δεύτερος κομήτης λιγότερο θεαματικός, ο 2016 WF9, θα προσεγγίσει στις 25 Φεβρουαρίου την τροχιά της Γης.
Και μην ακούσω για τίποτε γρουσουζιές για το 2017, γιατί θα σας μαλώσω…
*Η κορυφαία φωτογραφία ελήφθη από τηλεσκόπιο στις 30 Δεκεμβρίου.
Διαβάστε : Γιατί προσθέτουμε δευτερόλεπτα τόσο συχνά;
Πηγή: NASA