Γιατί προσθέτουμε δευτερόλεπτα τόσο συχνά;

#Apodyopted :Ο ατομικός χρόνος (TAI), ο οποίος μετράται εδώ στη Γη από σχεδόν 400 υπερ-ακριβή ατομικά ρολόγια, σήμερα, είναι 36 δευτερόλεπτα μπροστά από τον συγχρονισμένο παγκόσμιο χρόνο (UTC)..

Salvador DaliΩς Αποδυόπτης, λοιπόν, του επιστημονικού πεδίου του περιοδικού μας, θα προσπαθήσω, σε συνέχεια από το προηγούμενο άρθρο, να σας εξηγήσω γιατί εν τέλει, χρειαζόμαστε επιπλέον δευτερόλεπτα κάθε τόσο.

Η περιστροφή της Γης μεταβάλλεται ελαφρά χρόνο με το χρόνο, κάποιες φορές διαρκεί περισσότερο και κάποιες φορές λιγότερο. Συνολικά, σταδιακά επιβραδύνεται περίπου δύο χιλιοστά του δευτερολέπτου κάθε μέρα -κατά μέσο όρο-, ως αποτέλεσμα των παλιρροϊκών δυνάμεων (βαρυτική έλξη) της Σελήνης, ενώ παράλληλα, λόγω της βαρυτικής σύζευξης των δύο ουρανίων σωμάτων, μεταδίδεται στροφορμή από την Γή στην Σελήνη η οποία απομακρύνεται όλο και περισσότερο.

Η περιστροφή επηρεάζεται επίσης από γεωλογικά γεγονότα, όπως ισχυρούς σεισμούς, ακόμη και από την πήξη και την τήξη των πάγων των πόλων.Λιώνοντας οι πάγοι, τεράστιες μάζες νερού μετατοπίζονται προς τον ισημερινό λόγω της φυγόκεντρης δύναμης και αυξάνουν την στάθμη των ωκεανών προοδευτικά όλο και περισσότερο, από τους πόλους προς τον ισημερινό. Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας προσθήκης μάζας νερού στην μέγιστη περιφέρεια από τον άξονα του πλανήτη είναι η επιβράδυνση της περιστροφής του λόγω διατήρησης της στροφορμής, για να θυμηθούμε κι εκείνη την γυμνασιακή εικόνα με τον άνθρωπο που κρατάει δύο βαράκια και περιστρέφεται σε ένα σκαμπό.Διατήρηση στροφορμής

Ένας ισχυρός σεισμός, όπως εκείνος που σάρωσε με τσουνάμι την Ινδονησία την 26η Δεκεμβρίου 2004, προκάλεσε μετατόπιση του άξονα ελεύθερης περιστροφής της Γής και αύξηση της στάθμης των ωκεανών κατά 0,1 χιλιοστό, πράγμα το οποίο επιβράδυνε κατ’ ελάχιστο τον πλανήτη ενώ τον έκανε να ταλαντωθεί με πλάτος ταλάντωσης 1 εκατοστό. Όλο αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να ξεσπάσουν άλλα φαινόμενα όπως ηφαίστεια και ισχυροί σεισμοί με περαιτέρω επίδραση στην περιστροφή της Γης.

Όλα αυτά, τελικά, λειτουργούν σαν ένα είδος φρένου για τον πλανήτη μας.

Ο ατομικός χρόνος (TAI), ο οποίος μετράται εδώ στη Γη από σχεδόν 400 υπερ-ακριβή ατομικά ρολόγια, σήμερα, είναι 36 δευτερόλεπτα μπροστά από τον συγχρονισμένο παγκόσμιο χρόνο (UTC), και όταν προστεθεί και το εμβόλιμο δευτερόλεπτο, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, θα είναι 37 δευτερόλεπτα μπροστά – το οποίο μπορεί να σας ακούγεται περίεργο, αλλά ο UTC βοηθά να κρατηθεί το μήκος της ημέρας 24 ώρες και μη φανταστείτε κανέναν άλλο, περίεργα μεταβαλλόμενο, αριθμό.

«Επίσης τα εμβόλιμα δευτερόλεπτα προστίθενται προκειμένου να διατηρηθεί η διαφορά μεταξύ της ώρας UTC και της αστρονομικής ώρας (UT1) κάτω από 0,9 δευτερόλεπτα», εξηγεί η ιστοσελίδα NIST.

Διεθνής κινητοποίηση, υποστηριζόμενη από τους χειριστές μεγάλων υπολογιστικών συστημάτων και δικτύων, ζητά την απόρριψη της τακτικής των εμβόλιμων δευτερολέπτων, για να αποφεύγονται τα προβλήματα που προκύπτουν από την αλλαγή συγχρονισμού σε αεροδρόμια, χρηματιστήρια, διεθνείς μηχανές έρευνας κλπ, κάτι που, όμως, θα μας φέρει στα 2 ή 3 λεπτά εκτός συγχρονισμού με τη θέση του ήλιου, μέχρι το 2100.

Πάντως, ό,τι και αν κάνουμε, σε μερικά εκατομμύρια χρόνια, η μέρα θα διαρκεί 25 ώρες και η Σελήνη θα φαίνεται μικρότερη στον ουρανό, μέχρι που κάποτε, τα δύο ουράνια σώματα, θα βλέπουν την ίδια όψη, το ένα του άλλου.

Δηλαδή, σε κάποια δισεκατομμύρια χρόνια αν υπάρχει η Γη, θα έχει το ένα ημισφαίριο πάντα αφέγγαρο;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.