Για ένα ακόμη δευτερόλεπτο!

«Μια αστρονομική μέρα χαρακτηρίζεται από το πόσος χρόνος απαιτείται για να γυρίσει η Γη γύρω από τον άξονά της, και δεν είναι τόσο αξιόπιστη όσο νομίζετε.» – από τον Θωμά Αργυρέα

clocks_by_sekeroglu.jpg

Συγνώμη ανθρωπότητα, αλλά το 2016 θα έχει ένα παραπάνω δευτερόλεπτο για να τελειώσει.

(Λες και δεν ήταν ήδη αρκετό.)

Για τους περισσότερους από εμάς, το 2016 υπήρξε θλιβερός χρόνος κι ένας βραχνάς που απλά δεν λέει να τελειώσει.

Πολλοί από τους αγαπημένους μας επιστήμονες, συγγραφείς, ηθοποιούς, μουσικούς, καλλιτέχνες εν γένει και πολιτικούς δεν υπάρχουν πια, ο πλανήτης είναι θερμότερος από ό,τι ποτέ πριν ως τώρα και, σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι επιστήμονες αποφάσισαν ότι θα πρέπει να προστεθεί ένα επιπλέον δευτερόλεπτο στο τέλος της παραμονής της Πρωτοχρονιάς.

Ναι, όπως πολύ σωστά αντιληφθήκατε, μετρώντας αντίστροφα το τέλος του 2016, θα έπρεπε να μπορούσαν τα ρολόγια να δείξουν το παράξενο 11:59:60, πρίν δείξουν 0:00:00, χάρις στην προσθήκη ενός επιπλέον «άλματος δευτερολέπτου».

«Αυτό το επιπλέον δευτερόλεπτο, ή άλμα δευτερολέπτου, καθιστά δυνατή την ευθυγράμμιση του αστρονομικού χρόνου -που είναι μεταβλητός και καθορίζεται από την περιστροφή της Γης- με την Συντονισμένη Παγκόσμια Ώρα (Universal Time Coordinated – UTC), η οποία είναι εξαιρετικά σταθερή και προσδιορίζεται με ατομικά ρολόγια από το 1967», εξήγησε ο αρμόδιος για τον συγχρονισμό των ρολογιών του Αστεροσκοπείου του Παρισιού στη Γαλλία, το οποίο στεγάζει την Διεθνή Υπηρεσία για την Περιστροφή της Γης και των Συστημάτων Αναφοράς (IERs),.

Πότε θα προστεθεί ακριβώς αυτό το άλμα δευτερολέπτου εξαρτάται από τη ζώνη ώρας – UTC είναι ο πρότυπος χρόνος, με τον οποίο καθορίζονται οι υπόλοιπες χρονικές ζώνες σε όλο τον πλανήτη – και θα είναι ένα επιπλέον δευτερόλεπτο στο τελευταίο λεπτό του έτους, που σημαίνει ότι το τελευταίο λεπτό του 2016 θα διαρκέσει 61 δευτερόλεπτα.

«Η σειρά των δεικτών UTC θα είναι:
2016       31 Δεκεμβρίου     23h 59m 59s,
2016       31 Δεκεμβρίου     23h 59m 60s,
2017       01 Ιανουαρίου      00h 00m 00s «.

Ένα εμβόλιμο δευτερόλεπτο προστέθηκε πέρυσι στο τέλος του Ιουνίου, και αυτό συνήθως γίνεται είτε στη μέση είτε στο τέλος του έτους, επειδή η παλιά πενιχρή τεχνολογία μας δεν μπορεί να χειριστεί την παρεμβολή επιπλέον δευτερόλεπτου οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή.

Η απόφαση των IERs, σχετικά με το εμβόλιμο δευτερόλεπτο, αναμενόταν στα τέλη του προηγούμενου έτους αλλά αναβλήθηκε.

Έτσι, τώρα, απλά εμείς πρέπει να αντέξουμε ένα επιπλέον δευτερόλεπτο (εκτός από την επιπλέον ημέρα) του 2016, και να ελπίζουμε ότι το 2017 θα μας τα φέρει όλα καλύτερα.

ΥΓ.: Αναρωτιέμαι ποιος θα είναι ο «τυχερός» του επιπλέον δευτερολέπτου…

Πηγή: FIONA MACDONALD Science Alert 29 DEC 2016


Διαβάστε την επόμενη εβδομάδα στο #Cosmic_On_Perspective :
«Εν τέλει, γιατί χρειαζόμαστε επιπλέον δευτερόλεπτα κάθε τόσο;»

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.