Μπαίνουμε στον Υδροχόο;

Συχνά ακούγεται, από τους θιασώτες των Ζωδίων, ότι πλέον μπαίνουμε ή ακόμη και μπήκαμε στην «Εποχή του Υδροχόου». Είναι, όμως, έτσι; -γράφει ο Θωμάς Αργυρέας

Καθώς πλησιάζει η Φθινοπωρινή Ισημερία (θα σημειωθεί το πρωί της Δευτέρας 23 Σεπτεμβρίου 2019, στις 10.51 ώρα Ελλάδας), αναλογίστηκα τις φήμες ότι πλέον μπαίνουμε ή ακόμη και μπήκαμε στην «Εποχή του Υδροχόου». Είναι, όμως, έτσι;

Η Γή, όπως και όλοι οι πλανήτες, εκτός από την ημερήσια περιστροφή της και την ετήσια περιφορά της γύρω από τον Ήλιο, εκτελεί και μια περιοδική αλλαγή της κατεύθυνσης του άξονα περιστροφής της, την οποία ονομάζουμε μετάπτωση.

Στην Αστρονομία, η μετάπτωση του άξονα ενός ουράνιου σώματος προέρχεται από τη βαρύτητα και είναι η αργή και συνεχής αλλαγή κατεύθυνσης του άξονά περιστροφής του. Στη Γη η μετάπτωση του άξονα της σημαίνει την διαρκή μετακίνηση της κατεύθυνσής του κυκλικά έτσι ώστε, σε 26.000 έτη περίπου, να συμπληρώνεται μια πλήρης περιφορά***.

Earth_precession
Μεταπτωτική κίνηση του Γήινου άξονα. Η Γη περιστρέφεται (λευκά βέλη) μέσα σε 24 ώρες, μια φορά γύρω από τον άξονά της (με κόκκινο χρώμα). Ο άξονας της Γης περιφέρεται πολύ αργά (λευκός κύκλος), συμπληρώνοντας μια πλήρη περιφορά μέσα σε 26.000 χρόνια περίπου. (Πηγή: Βικιπαίδεια)

Η μεταπτωτική κίνηση της Γης ονομάστηκε για ιστορικούς λόγους μετάπτωση των ισημεριών γιατί τα σημεία της εαρινής και της φθινοπωρινής ισημερίας κινούνται δυτικά κατά μήκος της εκλειπτικής σχετικά με τα σταθερά άστρα στον ουράνιο θόλο και μάλιστα αντίθετα από την τροχιά του Ήλιου κατά μήκος της εκλειπτικής.

Ο αρχαίος Έλληνας αστρονόμος Ίππαρχος ο Ρόδιος (190 – 120 π.Χ.) ήταν αυτός που ανακάλυψε την μετάπτωση των Ισημεριών.

Η μετάπτωση του άξονα της Γης προκαλεί μια σειρά παρατηρούμενων επιπτώσεων.
Πρώτον, ο νότιος και ο βόρειος Ουράνιος Πόλος φαίνονται να κινούνται κυκλικά σε σχέση με σταθερά άστρα στον ουρανό, ολοκληρώνοντας έναν πλήρη κύκλο εντός 25.772 Ιουλιανών ετών. Έτσι σήμερα Πολικός Αστέρας είναι ο α της Μικρής Άρκτου ενώ το 10.000 θα είναι ο Ντενέμπ ή α του Κύκνου και το 14.000 ο Βέγας ή α της Λύρας.**

Precession_N
Ο κύκλος που διαγράφει ο άξονας της Γης στον ουράνιο Θόλο. Το έτος 2000 πολικός Αστέρας είναι ο α της Μικρής Άρκτου, το έτος 10.000 θα είναι ο Ντενέμπ ή α του Κύκνου και το έτος 14.000 πολικός Αστέρας θα είναι ο Βέγας (α της Λύρας). (Πηγή: Βικιπαίδεια)

Δεύτερον: Επειδή η μετάπτωση του άξονα της γης είναι μια γυροσκοπική κίνηση, σαν της σβούρας, προκαλεί τη μετακίνηση των ισημεριών και ανά 2.000 χρόνια περίπου, η εαρινή ισημερία, «δείχνει» άλλον αστερισμό από τους 12 (13 στην πραγματικότητα) του ζωδιακού κύκλου.

Χαρακτηριστικό για την κίνηση αυτή το τραγούδι που λέει ο Παπάζογλου σε στίχους Μ.Ρασούλη «Μπαίνουμε στον Υδροχόο».😉

Τρίτον: Λόγω της μετάπτωσης του άξονα της Γής κατά τα τελευταία 5000 χρόνια δεν ισχύει πια ο Βαβυλώνιος και ο νέος -και τρέχων- ζωδιακός κύκλος έχει ως εξής:

1. Capricorn (Αιγόκερως): Jan 20 – Feb 16
2. Aquarius (Υδροχόος): Feb 16 – March 11
3. Pisces (Ιχθείς): March 11 – April 18
4. Aries (Κριός): April 18 – May 13
5. Taurus (Ταύρος): May 13 – June 21
6. Gemini (Δίδιμοι): June 21 – July 20
7. Cancer (Καρκίνος): July 20 – Aug 10
8. Leo (Λέων): Aug 10 – Sept 16
9. Virgo (Παρθένος): Sept 16 – Oct 30
10. Libra (Ζυγός): Oct 30 – Nov 23
11. Scorpio (Σκορπιός): Nov 23 – Nov 29
12. Ophiuchus (Οφιούχος): Nov 29 – Dec 17
13. Sagittarius (Τοξότης): Dec 17 – Jan 20

Δεν θέλω να σας στενοχωρήσω αλλά στην εποχή του Υδροχόου* θα μπούμε -πραγματικά και όχι φαντασιακά- σε 650 χρόνια από τώρα. Εύχομαι καλά ξεμπερδέματα με την διόρθωση των προβλέψεων, στους πιστούς των αυτοεκπληρούμενων προφητειών.


800px-Octans_constellation_mapΧρήσιμες Σημειώσεις:

* «Εποχή των Ιχθύων» ή «Εποχή του Υδροχόου», ανάλογα με το ποιο ζώδιο προβάλλεται στην εκλειπτική κατά την εαρινή ισημερία

** Σήμερα, ο Νότιος πολικός αστέρας είναι ο σ Οκτάντος, ένας αστέρας στον Οκτάντα. (βλ. διπλανό σχήμα)

*** Η Γη παράλληλα με την μετάπτωσή της, εκτελεί και μια κίνηση κλόνισης με περίοδο 18,6 χρόνια. Συνήθως με την έννοια «μετάπτωση του άξονα» εννοούμε μόνο την κυκλική κίνηση της μετάπτωσης χωρίς την κλόνιση.slide_4

kinisi-earth7_thumb
Σχηματική αναπαράσταση της συνδυασμένης κίνησης μετάπτωσης και κλόνισης του άξονα της Γης. (Πηγή: Physics4u)

 

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.