〈 Synopsis 〉
Γεννημένος στη 1 Γενάρη 1919 στη Νέα Υόρκη, ήταν ένας πασίγνωστος Αμερικανός συγγραφέας, ο οποίος έζησε σε αντιστρόφως ανάλογη πορεία με τη δημοτικότητα του.
Μεγάλωσε στο Μανχάταν και ήταν κυριολεκτικά ένας γίγαντας της λογοτεχνίας, παρόλη την αραιή βιβλιογραφία του και τη μοναχική ζωή του.
Το μυθιστόρημα- ορόσημο για την καριέρα του, το θρυλικό «Catcher in the Rye» (Ο Φύλακας στη Σίκαλη) προσδιόρισε μια νέα λογοτεχνική σχολή στη μεταπολεμική Αμερική και εκτίναξε τον Σάλιντζερ στα ύψη της λογοτεχνικής φήμης.
Το 1953 θα μετακομίσει στη Νέα Υόρκη, διαβιώνοντας μια ζωή κεκλεισμένων των θυρών, εκδίδοντας μόνο μια ιστορία πριν τον θάνατο του.
Άνθρωπος, που έφτασε στο σημείο να εμπλακεί σε δικαστικές διαμάχες, στα τέλη του ’90, με μια πρώην ερωμένη του αλλά και την ίδια του την κόρη, ακριβώς επειδή εκείνες επιχείρησαν να εκδώσουν μια τύπου βιογραφία του, βασισμένη στις δικές τους αναμνήσεις από εκείνον,εκμεταλλευόμενες τη δημοτικότητα του.

Το 2009 θα απασχολήσει εκ νέου τα ΜΜΕ με μια μήνυση που θα καταθέσει εναντίον ενός συγγραφέα, τον οποίο και θα κατηγορήσει πως αντέγραψε στοιχεία από τους χαρακτήρες του, από το βιβλίο του «Ο Φύλακας της Σίκαλης».
Θα πεθάνει από φυσικά αίτια στις 27 Γενάρη του 2010, στο σπίτι του στο Νιου Χάμσαϊρ.
〈 «Ο Φύλακας στη Σίκαλη»: ο συσχετισμός του με ηχηρές δολοφονίες και η λογοκρίσια εις βάρος του. 〉
Υπήρξαν αρκετές δολοφονίες που έχουν συσχετιστεί με κάποιο τρόπο με το βιβλίο
«Ο φύλακας στη σίκαλη».
Το βιβλίο φαίνεται να είναι το αγαπημένο μερικών ψυχωτικών ανθρώπων. Δεν είναι φυσικά το ίδιο το βιβλίο που κάνει τους ανθρώπους να έχουν ψυχωτική συμπεριφορά, αλλά μερικά από τα θέματα στο βιβλίο σχετίζονται και αφορούν τους ανθρώπους με μια διανοητική κατάσταση παρόμοια με αυτή του Χόλντεν Κόλφιλντ (ήρωα του βιβλίου).
◊ Τι εννοούμε; Ας δούμε μαζί.◊
- «Ο Φύλακας στη Σίκαλη» ανάμεσα σε άλλα βιβλία, βρέθηκε στη βιβλιοθήκη του δολοφόνου του Τζον Κένεντυ, Λι Χάρβεη Όσβαλντ. Χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα κάτι, μιας που μερικά άλλα βιβλία του ίδιου ήταν» Ο αγών μου» του Χίτλερ » και «Η φάρμα των ζώων» του Όργουελ, ενώ υπήρξε μεγάλος θαυμαστής βιβλίων επιστημονικής φαντασίας και κατασκοπευτικού μυστηρίου.
- Το βιβλίο αυτό είχε αποδεδειγμένη μεγάλη επιρροή στον Μαρκ Ντέηβιντ Τσάπμαν, ο οποίος στις 8 Δεκεμβρίου 1980 δολοφόνησε τον μουσικό θρύλο Τζων Λένον.Ο Τσάπμαν ήταν ένα προβληματικό παιδί , το οποίο και μεγάλωσε σε προβληματικό σπίτι, δεδομένα που τον είχαν οδηγήσει στη μοναχικότητα και την κατάθλιψη. Κάποια στιγμή ένας φίλος του, του συνέστησε να διαβάσει το βιβλίο αυτο και γρήγορα έγινε το αγαπημένο του βιβλίο. Ένιωθε σαν να μπορούσε να ταυτιστεί με τον κύριο χαρακτήρα. Μάλιστα, ηθελε ακόμη να αλλάξει το όνομά του σε Χόλντεν Κολφιλντ. Τη νύχτα που δολοφόνησε τον Λένον μετέφερε το βιβλίο μαζί του.
Η μοναδική γνωστή φωτογραφία του Σάλιντζερ ενόσω συγγράφει τον» Φύλακα στη Σίκαλη». Μάλιστα, αφού πυροβόλησε τον Λένον 4 φορές, προχώρησε σε μιαν άκρη και κάθισε να διαβάσει το αγαπημένο του βιβλίο, μέχρι να έρθει η αστυνομία να τον πάρει. Ακόμη και κατά τη διάρκεια της αναγγελίας της καταδίκης του, ο Τσάπμαν ακούστηκε να αναφωνεί αποφθέγματα του βιβλίου. Ένας από τους λόγους του για τη δολοφονία του Τζον Λένον ήταν επειδή σκέφτηκε ότι ήταν «ψεύτικος», μιας και ζούσε μια τέτοια πολυτελή ζωή, ενώ την ίδια στιγμή μιλούσε κατά του υλισμού.
- Το 1981, ο Τζον Χίνκλεη Τζούνιορ προσπάθησε να δολοφονήσει τον Ρόναλντ Ρήγκαν. Συμπτωματικά, το αγαπημένο βιβλίο του ήταν «Ο φύλακας στη σίκαλη», καθώς η αστυνομία είχε βρει αυτό μαζί με μερικά άλλα βιβλία στο δωμάτιό του, όταν έψαξε για στοιχεία.
- Μια άλλη περίπτωση, ήταν αυτή του Ρόμπερτ Τζον Μπάρντο, ο οποίος, το 1989, εισέβαλε στο διαμέρισμα της ηθοποιού Ρεμπέκα Σάφερ Rebecca Schaffer με ένα πυροβόλο όπλο και ένα αντίγραφο του «Φύλακα στη Σίκαλη». Την κατασκόπευε για κάποιο καιρό, πριν διαρρήξει το διαμέρισμα της και τη σκοτώσει. Εκείνη την εποχή, ο ίδιος δεν γνώριζε ότι ο Τσάμπαν κουβαλούσε ένα αντίγραφο του ίδιου βιβλίου μαζί του, όταν διέπραξε τη δική του δολοφονία.
◊ Όλα αυτά τα άτομα είχαν κάτι κοινό – μια σύνδεση με το βιβλίο.
Όλοι δήλωσαν ότι θα μπορούσαν να σχετίζονται με τα θέματα του και με το πώς ο κύριος χαρακτήρας , ο «Χόλντεν», αισθάνεται.◊
Λογοκρισία για τον «Φύλακα στη Σίκαλη»
Το βιβλίο εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1951. Στη αρχή ήταν σχετικά δημοφιλές αλλά στη συνέχεια έπεσε κατακόρυφα στις πωλήσεις, προτού ανέβει και πάλι στην κορυφή των τσαρτς. Το βιβλίο εκτοξεύθηκε στο νούμερο ένα best seller στη λίστα των New York Times.
Τα κατάφερε, ωστόσο και στη λίστα με τα τοπ 10 απαγορευμένα βιβλία. Μεταξύ της δεκαετίας 1965-1975, ήταν το πιο αυστηρά απαγορευμένο βιβλίο στα Γυμνάσια. Κάποιοι μάλιστα αισθάνθηκαν τόσο προσβεβλημένοι από το βιβλίο που οδηγήθηκαν στην καύση όσων περισσότερων αντίγραφων του μπορούσαν.
Το 1981 ήταν το πιο λογοκριμένο και πιο διδαγμένο βιβλίο την ίδια στιγμή. Οι κύριοι λόγοι λογοκρίσιας του ήταν η μεγάλη λίστα από βωμολοχίες, οι σεξουαλικές αναφορές, το κάπνισμα και η κατανάλωση οινοπνεύματος από ανήλικους.
Το μυθιστόρημα παραμένει στην πρώτη δεκάδα των πιο απαγορευμένων βιβλίων όλων των εποχών και είναι πιο πιθανό να παραμείνει εκεί.
⌊#Apodyoptis_Linked_Special: #5 επιλεγμένα αποφθέγματα από το θρυλικό βιβλίο⌋
- «Μ’αρέσει όταν κάποιος ενθουσιάζεται για κάτι. Είναι ωραίο.»
- «Είμαι αρκετά αστοιχείωτος, αλλά διαβάζω πολύ.»
- «Όλες οι μητέρες είναι ελαφρώς παρανοϊκές.»
- «Δε ξέρω ακριβώς τι εννοώ με αυτό, αλλά το εννοώ.»
- «Όλοι οι ηλίθιοι μισούν να τους αποκαλείς ηλίθιους.»
- «Είμαι ένα είδος παρανοϊκου από την ανάποδη. Υποπτεύομαι πως οι άνθρωποι συνωμοτούν για να με κάνουν ευτυχισμένο.»