Edgar Allan Poe: η ζωή, ο μυστηριώδης θάνατος & 7 συναρπαστικά πράγματα που δεν ήξερες

» Η ευφάνταστη διήγηση του, η οποία συχνά οδηγούσε σε καινοτομίες..οδήγησε ώστε να του αποδοθεί τιμητικά το προσωνύμιο «πατέρας των αστυνομικών ιστοριών»- από τη Μαρία Λυδία Κυριακίδου


how-to-draw-edgar-allan-poe-step-7_1_000000097629_5 Ο πατέρας της μοντέρνας αστυνομικής ιστορίας

Γεννημένος στις 19 Γενάρη του 1809 στη Βοστώνη, ο Πόε είναι ένας συγγραφέας, κριτικός και αρθρογράφος, ο οποίος δικαιωματικά κατέχει τον τίτλο του ιδρυτή της σχολής μοντέρνας αστυνομικής ιστορίας.

Έργα του, όπως The Fall of the House of Usher (Politeia.net) και το The Tell Tale Heart (Politeia.net), ανελίχθηκαν σε κλασικά αριστουργήματα της λογοτεχνίας. Φυσικά,Το Κοράκι (Politeia.net),το οποίο και εκδόθηκε το 1845, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο γνωστά ποιήματα στην αμερικανική- και όχι μόνο- λογοτεχνία.


4

Τα πρώτα χρόνια

Η υποβλητική διήγηση στις σύντομες ιστορίες και στην ποίηση του Πόε, αιχμαλώτισαν το ενδιαφέρον αλλά και τη φαντασία εκατομμυρίων αναγνωστών σε ολόκληρο τον κόσμο, με τρόπο σχεδόν μαγικό. Η ευφάνταστη διήγηση του, η οποία συχνά οδηγούσε σε καινοτομίες, η αφοσίωση του στη κρυπτογραφημένη γραφή, οδήγησαν ώστε να του αποδοθεί τιμητικά το προσωνύμιο «πατέρας των αστυνομικών ιστοριών».Μερικές, μάλιστα, πτυχές της ζωής του είναι τόσο μυστηριώδεις, που οδήγησαν το κοινό του να τις εξομοιώσει με τη λογοτεχνία του και αυτό με τη σειρά του γέννησε τη δυσδιάκριτη γραμμή μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας, ως προς την ουσία της αλήθειας του βίου του.Δε γνώρισε ποτέ , ουσιαστικά τους γονείς του. Και οι δυο γονείς του ήταν ηθοποιοί. Ο πατέρας του, όμως, τους εγκατέλειψε νωρίς και η μητέρα του πέθανε από φυματίωση, όταν ο Πόε ήταν μόλις τριών ετών.


o-edgar-allan-poe-570

Η θετή οικογένεια του Πόε κι οι αλλεπάλληλες προσωπικές του ματαιώσεις

Μετά το θάνατο της μητέρας του, χωρίζεται από τα αδέλφια του και καταλήγει να ζει , ως θετό παιδί ενός ζευγαριού, στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια, του Τζον και της Φράνσις Άλλαν.Χωρίς να καταφέρει να χτίσει πολλά από οικογενειακούς δεσμούς μαζί τους, ξεκινά από την ηλικία των 13 ετών να γίνεται ένας παραγωγικός ποιητής, τον οποίο όμως και αποθαρρύνει ο θετός του πατέρας, Τζον Άλλαν,που ήταν έμπορος καπνού  και προτιμούσε να συνεχίσει ο Πόε την οικογενειακή επιχείρηση. Παρ’ όλα αυτά και επειδή ο Πόε αγαπούσε περισσότερο την ποίηση από τα κέρδη, συνεχίζει να γράφει, ακόμη και πίσω από τα επιχειρησιακά έγγραφα του πατέρα του, ενόσω δουλεύει.

Τα χρήματα, ήταν δυστυχώς ακόμη ένα ζήτημα μεταξύ του Τζον Άλλαν και του Έντγκαρ, μιας που όταν ο Πόε κατάφερε να γραφτεί στο Παν/μιο της Βιρτζίνια το 1826 και μάλιστα να αριστεύσει στην τάξη του, δεν έλαβε ποτέ τα επαρκή κεφάλαια από τον θετό του πατέρα, προκειμένου να μπορέσει να συνεχίσει τις σπουδές του.Τότε,αναγκάστηκε να στραφεί στον τζόγο, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του, αλλά αυτό είχε ως αποτέλεσμα να βυθιστεί στο χρέος. Όταν, τελικά, επέστρεψε στο σπίτι του, αντιμετώπισε άλλη μια απογοήτευση: η αρραβωνιαστικά του Σάρα είχε αρραβωνιαστεί κάποιον άλλον.
Πληγωμένος και αποκαρδιωμένος, μετακόμισε στη Βοστώνη.


Τα πρώτα βήματα στην καριέρα του

9

Στη Βοστώνη  εκδίδει το 1827, το πρώτο του βιβλίο «Ταμερλάνος και άλλα ποιήματα». Την ίδια περίοδο κατατάχθηκε στον αμερικανικό στρατό, ενώ δυο χρόνια αργότερα,η θετή του μητέρα αρρωσταίνει επίσης από φυματίωση και πεθαίνει, πριν ακόμη ο Πόε καταφέρει να γυρίσει πίσω να τη δει.

Αυτό το δραματικό γεγονός, φαίνεται να βοήθησε ώστε να επέλθει ανακωχή μεταξύ του Τζον και του Έντγκαρ, με τον Τζων να προσπαθεί να τον βοηθήσει να εισαχθεί στην στρατιωτική σχολή του Ουέστ Πόιντ. Πριν την εισαγωγή του στη στρατιωτική σχολή, εκδίδει άλλες δύο ποιητικές συλλογές και ενώ στη σχολή διαπρέπει ,αποβάλλεται έναν χρόνο μετά εξαιτίας της «αδυναμίας να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του».

Κάποιοι, μάλιστα, υποστηρίζουν πως αυτό το προκάλεσε εσκεμμένα ο Πόε, προκειμένου να πικάρει τον Τζον Άλλαν.Όπως και να ΄χει , αυτό σήμανε την οριστική ρήξη στις σχέσεις τους, αφού ο θετός του πατέρας, κόβει το νήμα των σχέσεων μεταξύ τους.

Ο Πόε συνέχισε να μετακινείται από τη Βοστώνη στη Βαλτιμόρη και από κει στη Φιλαδέλφεια και το Ρίτσμοντ και την ίδια στιγμή να γράφει και να προσπαθεί να επιβιώσει μέσα στη φτώχεια, μέχρι που ενα διήγημα του κάποια στιγμή κέρδισε σε λογοτεχνικό διαγωνισμό και αυτό του επέτρεψε να κάνει ένα μικρό διάλειμμα από την ανέχεια.

Δε σταμάτησε να πειραματίζεται σε πολλές φόρμες γραψίματος -μάλιστα δούλεψε και ως δημοσιογράφος- και να εκδίδει,  μερικά από τα σημαντικότερα έργα του στη συνέχεια.


Μυστηριώδης θάνατος

edgar-allan-poe-woven-patch-rsp0036

Τα τελευταία χρόνια, ο Πόε έπασχε από κακή υγεία αλλά αγωνίστηκε πολύ για να επιβιώσει οικονομικά.  Οι τελευταίες ημέρες του, ωστόσο, παραμένουν κάπως ενός μυστήριο. Έφυγε από  το Ρίτσμοντ στις 27 Σεπτεμβρίου, 1849 ενώ υποτίθεται ότι ήταν στο δρόμο του προς τη Φιλαδέλφεια. Στις 3 Οκτωβρίου όμως, βρέθηκε στη Βαλτιμόρη σε κατάσταση έξαλλης αλλοφροσύνης. Οδηγήθηκε αμέσως στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ουάσιγκτον, όπου και πέθανε στις 7 Οκτωβρίου.
Τα τελευταία του λόγια ήταν: «Κύριε, βοήθησε τη φτωχή ψυχή μου!»

Εκείνη την εποχή, ειπώθηκε ότι ο Πόε πέθανε από «συμφόρηση του εγκεφάλου.» Αλλά η πραγματική αιτία του θανάτου ήταν το αντικείμενο συζήτησης  ατελείωτων εικασιών. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι ήταν  ο αλκοολισμός, που οδήγησε στη διάλυση του, ενώ άλλοι ενισχύουν άλλες, εναλλακτικές θεωρίες, όπως λύσσα, επιληψία, δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα, κι αυτές είναι μόνο μερικές από τις εικασίες, γύρω από την εκδοχή του θανάτου του.

Λίγο μετά το θάνατό του, η φήμη του Πόε υπέστη σοβαρές ζημιές από τον λογοτεχνικό του αντίπαλο τον Ρούφους Γκρίσγουολντ, ο οποίος είχε στο παρελθόν έντονα επικριθεί από τον Πόε και πήρε την εκδίκησή του, όταν στη νεκρολογία του Πόε, θα τον απεικονίσει ως έναν ακόμα ταραγμένο συγγραφέα, ψυχικά διαταραγμένο, μέθυσο και γυναικά. Ο ίδιος έγραψε επίσης την πρώτη βιογραφία του Πόε, η οποία βοήθησε στο να παγιωθούν ορισμένες από αυτές τις παρανοήσεις στο μυαλό του κοινού.

Αν και ποτέ δεν είχε την οικονομική επιτυχία στη διάρκεια της ζωής του, ο Πόε έχει γίνει ένας από τους πιο διαχρονικούς συγγραφείς της Αμερικής. Τα έργα του είναι τόσο συναρπαστικά μέχρι και σήμερα,όπως ήταν πριν από περισσότερο από έναν αιώνα. Ένας καινοτόμος και ευφάνταστος στοχαστής, ο Πόε δημιούργησε ιστορίες και ποιήματα που ακόμα προκαλούν σοκ και έκπληξη.


#Apodyoptis_Special: 7 συναρπαστικά πράγματα που δεν ήξερες!

  1. edgar-allan-poe-kyle-willisΤο αριστούργημα του «Το Κοράκι» κατέστησε τον Πόε, ως έναν από τους πιο γνωστούς συγγραφείς στις Η.Π.Α, σχεδόν μέσα σε μία νύχτα. Υπάρχουν ιστορίες, με παιδιά που τον ακολουθούν στο δρόμο, χτυπώντας παλαμάκια και κράζοντας όπως ένα κοράκι. Οι ιστορίες υποστηρίζουν πως θα ανταποκρινόταν στο παιχνίδι, γυρνώντας απότομα και λέγοντας τη γνωστή ατάκα «Nevermore». «Το Κοράκι» πουλήθηκε στο περιοδικό «American Review» το 1845 για μόλις 9 δολάρια.
  2. Οι γυναίκες τον λάτρευαν. Στην πραγματικότητα έδιναν μάχες για να τον έχουν στα πάρτυ τους και να τους διαβάζει τα ποιήματά του.
  3. Ο Πόε και ο Ντίκενς ήταν φίλοι δια αλληλογραφίας και μάλιστα κάποτε συναντήθηκαν στη Φιλαδέλφεια, όταν ο Πόε ήταν 34 ετών και ο Ντίκενς 31.
  4.  edgarallanpoeandvirginiaelizaclemmearringsΤο 1835, σε ηλικία 26 ετών, παντρεύτηκε την 13χρονη ξαδέλφη του Βιρτζίνια Κλεμ. Η ίδια πέθανε επίσης από φυματίωση (οπως και η βιολογική αλλά και η θετή του μητέρα). Η μάχη της με την αρρώστια και το θάνατο, πιστεύεται πως επηρέασε βαθειά το έργο του Πόε-μιας που ήταν τρελά ερωτευμένος μαζί της-και αυτό θεωρείται εμφανές από τις ετοιμοθάνατες νεαρές γυναίκες, που συχνά κάνουν την εμφάνιση τους στα έργα του(«Άναμπελ Λι», «Το Κοράκι» κ.ά.)
  5. Ο Πόε λάτρευε τις γάτες και πολύ συχνά έγραφε με τη γάτα του στους ώμους του. Επίσης οι γάτες χαρακτηρίζουν μερικές από τις ιστορίες του, όπως στην ιστορία «Η μάυρη γάτα», που είναι η πιο διάσημη.edgar_allan_poe_the_black_cat_by_klarem-d7xjbox
  6. Εκτός από τη λογοτεχνία, ένα από τα πιο αγαπημένα χόμπυ του Πόε ήταν το διάστημα και η κοσμολογία. Το δοκίμιο του «Εύρηκα: Ένα Ποίημα Πρόζας», το 1848,αφορούσε μια θεωρία, η οποία και προανήγγειλε τη θεωρία του Μπιγκ Μπανγκ, 80 χρόνια πριν! Εκείνη την εποχή μάλιστα, ο ίδιος, θεωρούσε αυτό το έργο του, ως το αριστούργημα του.
  7. Παρά τις δύσκολες στιγμές που περνούσε η έκδοση βιβλίων στην Αμερική, ο Πόε, ήταν ο πρώτος γνωστός συγγραφέας, ο οποίος προσπάθησε να ζήσει αποκλειστικά και μόνο δια μέσω της συγγραφής. Τότε, οι εκδότες προτιμούσαν να αντιγράψουν βρετανικά έργα, από το να πληρώσουν να εκδοθούν νέα κι Αμερικανών συγγραφέων.

«Το Κοράκι»

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Στα παρακάτω βίντεο, ξεχωρίσαμε για σας και προς τιμή του Πόε,το αριστούργημα του, «Το Κοράκι», όπως απαγγέλθηκε από τον ασύγκριτο Κρίστοφερ Λι κι αμέσως μετά, ακολουθεί ένα ακόμη βίντεο, με το ίδιο ποίημα μεταφρασμένο στα ελληνικά.

Πηγή:

  • Wikipedia
  • Bio.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.