Τζακ Κέρουακ: ο ηγέτης της beat γενιάς που νικήθηκε από το αλκοόλ

«Ο συγγραφέας που εφύηρε το κίνημα της beat γενιάς. Η επιτομή της εποχής «σεξ,ναρκωτικά και τζαζ. Ο Τζακ Κέρουακ.» – από την Μαρία Λυδία Κυριακίδου

Synopsis

kerouac-picture

Ο συγγραφέας που εφύηρε το κίνημα της beat γενιάς. Η επιτομή της εποχής «σεξ,ναρκωτικά και τζαζ». Ο Τζακ Κέρουακ.

Γεννημένος στις 12 Μαρτίου του 1922 στο Λόουελ της Μασαχουσέτης, η συγγραφική καριέρα του Τζακ άρχισε τη δεκαετία του 1940, η οποία όμως δεν στέφθηκε με εμπορική επιτυχία ως το 1957. Αυτό άλλαξε, όταν εκδόθηκε το βιβλίο του «Στον δρόμο».

Το βιβλίο έγινε ένα αμερικανικό κλασικό έργο, που όρισε της γενιά  beatnik. Ο Κέρουακ πέθανε στις 21 Οκτώβρη 1969, από μια κοιλιακή αιμορραγία, στην ηλικία των 47 ετών.


 Τα πρώτα χρόνια 

Jack Kerouac on the football field

Η καταγωγή της οικογένειας του Κέρουακ ήταν γαλλο-καναδική. Σύμφωνα με διηγήσεις του πατέρα του, η οικογένεια των Κερουάκ αποτελούνταν από αριστοκράτες απογόνους  Κελτών,που έφθασαν στην Κορνουάλη από την Ιρλανδία, για να μετεγκατασταθούν αργότερα στη Βρετάνη, όπου απέκτησαν ένα προγονικό οικόσημο που περιείχε το γνωμικό «Aimer, Travailler et Souffrir »
(Να αγαπάς, να εργάζεσαι και να υποφέρεις).

H οικογένεια του Κέρουακ, έδινε μεγάλη σημασία στην γαλλική καταγωγή της και τη γλώσσα, καθώς και τον καθολικισμό. Μέχρι την ηλικία των 6  δε μιλούσε καν αγγλικά, ενώ σε όλη του τη ζωή ήταν δίγλωσσος. Η οικογένεια του μιλούσε μια κεμπεκική διάλεκτο της γαλλικής, τη «ζουάλ»η οποία θεωρείτο υποδεέστερη από τους αγγλόφωνους αλλά και ταυτόχρονα σήμαινε  στοιχείο διάκρισης – απομόνωσης.

Εξαιτιας αυτής της περιθωριοποίησης ο Κέρουακ,είχε κυρίως Ελληνοαμερικάνους για στενούς φίλους, στην  γαλλο-καναδική εργατική συνοικία, του Λόουελ, που μεγάλωσε.

Για τον Κέρουακ, η γαλλο-καναδική γλώσσα δεν ήταν ένα απλό εργαλείο συνεννόησης με τους οικείους του, αλλά βασικό στοιχείο ταυτότητας, όπως και ο αδιάσπαστα συνδεδεμένος με αυτήν καθολικισμός.


Ο χαμός του αδελφού του

this-rare-jack-kerouac-letter-offers-new-insight--2-31619-1436386047-6_big.jpg

Ο Κέρουακ  θα υποφέρει μια παιδική τραγωδία το καλοκαίρι του 1926, όταν η αγαπημένος του, μεγαλύτερος αδελφός του, ο Τζέραρντ,θα πεθάνει  από ρευματικό πυρετό στην ηλικία των 9 ετών.

Η οικογένεια του Κέρουακ θα βυθιστεί στη θλίψη κι αυτό θα αποτελέσει την αφορμή να προσδεθούν ακόμη πιο γερά στην καθολική πίστη. Όλη αυτή η διαδικασία θα επηρεάσει και το γράψιμο του,μιας που πολύ συχνά, στα βιβλία του, θα αναφερθεί σε  εκκλησιαστικές σκηνές.

Μάλιστα, θα είναι ο χαμός του αδερφού του, που θα τον επηρέασει ,αργότερα, να γράψει το βιβλίο του «Visions of Gerard».

Γενικά, ο Κέρουακ είχε μια εκπληκτική μνήμη, η οποία του χάρισε και το ψευδώνυμο» Memory Babe»  αλλά και που  τον βοήθησε να αποτυπώσει με ακρίβεια, πολλές από τις εμπειρίες της ζωής του μέσα στα βιβλία του.


Σπουδές

1412243121147.cached

Μεγαλώνοντας, ο Κέρουακ εξελίχθηκε σε εξαιρετικό αθλητή του στίβου, του μπέιζμπολ και πάνω απ΄ όλα του αμερικανικού ποδοσφαίρου, του οποίου ήταν και ο σχολικός ήρωας.

Όταν τελείωε το Γυμνάσιο (1939) ήταν ο προπονητής της ομάδας του αμερικανικού ποδοσφαίρου του Πανεπιστημίου της Κολούμπια, που θα φροντίσει να βρεθεί προ των πυλών μιας πλήρους αθλητικής υποτροφίας στο  Κολούμπια.

Το μόνο που έπρεπε να κάνει ήταν να βελτιώσει τους βαθμούς του , κατά τη διάρκεια μιας προπαρασκευαστικής χρονιάς που θα προηγούνταν στο Horace Mann School της Νέας Υόρκης.

Κατά τη διάρκεια, λοιπόν, αυτής της προπαρασκευής, ο Κέρουακ κατόρθωνε να βγάζει τα προς το ζήν, είτε γράφοντας «πτυχιακές εργασίες» για λογαριασμό άλλων σπουδαστών, χρεώνοντας 2 δολάρια το κομμάτι, είτε διδάσκοντας τους γαλλικά.Τελικά, εργάστηκε και ως αθλητικογράφος στην εφημερίδα New York World-Telegraph.

beat

Στο Κολούμπια, ως φοιτητής, ο Κέρουακ ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με αρκετά από τα μετέπειτα μέλη της λογοτεχνικής μπητ γενιάς, όπως τον Άλλεν Γκίνσμπεργκ και τον Γουίλιαμ Μπάροουζ.

Η φοίτησή του δε διήρκεσε ούτε έναν χρόνο κι αυτό γιατί κατά το πρώτο εξάμηνο έσπασε το πόδι του στη διάρκεια ενός αγώνα, γεγονός που τον σημάδεψε αρνητικά,καθώς του στέρησε τη δυνατότητα να ακολουθήσει  μια σπουδαία σταδιοδρομία ως αθλητής. Το ατύχημα είχε, φυσικά και ως αποτέλεσμα τη διακοπή της υποτροφίας και ως εκ τούτου και των σπουδών του στο πανεπιστήμιο.

Επέστρεψε στη γενέτειρά του, όπου τελικά ξεκίνησε να εργάζεται ως αθλητικός συντάκτης της εφημερίδας Λόουελ Σαν (Lowell Sun).


Τα ώριμα χρόνια

la-et-jc-auction-rare-cassady-kerouac-letter-canceled-20141210
O Κέρουακ με τον Κάσαντι

Κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, εντάχθηκε για σύντομο χρονικό διάστηματο Εμπορικό Ναυτικό των ΗΠΑ. Όμως δε θα μείνει για πολύ.

Μετά την απόλυσή του από τους πεζοναύτες, ο Κέρουακ  θα επιστρέψει στη Νέα Υόρκη και εκεί θα γνωρίσει μια  ομάδα φίλων, που θα καθορίσει τελικά ένα λογοτεχνικό κίνημα. Θα γίνει φίλος του Άλλεν Γκίνσμπεργκ και του Γουίλλιαμ Μπάροουζ.
Και οι τρεις αυτοί φίλοι, μαζί θα γίνονταν αργότερα οι ηγέτες της beatnik γενιάς των συγγραφέων.

4ef5ec2d5bdbd5f81867746f587a09ad

Το 1947,  θα γνωρίσει τον Νιλ Κάσαντυ, με τον οποίο στα τέλη της δεκαετίας του 1940,αρχίζουν διασχίζουν τη χώρα με το αυτοκίνητο.

Ζώντας στη Νέα Υόρκη στα τέλη της δεκαετίας του 1940, Κέρουακ έγραψε το πρώτο του μυθιστόρημα, «Η κωμόπολη και η Πόλη», ένα εξαιρετικά αυτοβιογραφικό βιβλίο, που εξιστορούσε τις  διασταυρώσεις  και τις επαναπροωθήσεις των αξιών μιας οικογένειας ,που προερχόταν από μια μικρή πόλη, κατά τον ενθουσιασμού της για τη ζωή σε μεγάλο αστικό κέντρο.
Το μυθιστόρημα δημοσιεύθηκε το 1950 με τη βοήθεια των καθηγητώντου Γκίνσμπεργκ του Πανεπιστημίου της Κολούμπια  και παρόλο που το βιβλίο κέρδισε πολύ καλές κριτικές δε θα προσφέρει στον Κέρουακ το επίπεδο της αναγνώρισης που θα τον κάνει διάσημο.


 «Στο δρόμο»

tumblr_m0zur2Cmsl1qcr6iqo1_1280
Jack Kerouac. On the Road. New York: Viking Press, 1957. First edition. Octavo. 310 pages.

Ήταν το 1949 , όταν πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι από τηΝέα Αγγλία στο Σαν Φρανσίσκο, μαζί με τον φίλο του Νιλ Κάσαντι και την πρώην σύζυγο του Κάσιντυ, Λουάν.

Για όλη την επόμενη δεκαετία, ο Κέρουακ θα ταξιδέψει σε σχεδόν όλη την Αμερική και το Μεξικό, πότε με τον Κάσαντυ, πότε κάνοντας ότο-στοπ. Κι είναι αυτή του η εμπειρία, που θα αποτελέσει τη βάση για το διάσημο μυθιστόρημα του «On the road» (Στο δρόμο).

Αρχικά, το χειρόγραφο του βιβλίου του, το οποίο γράφτηκε σε ένα μοναδικό scroll  και μέσα σε 3 εβδομάδες, θα απορριφθεί από τον εκδότη του, αλλά έξι χρόνια  μετά, το 1957, τελικά θα εκδοθεί.

maxresdefault (1)

Στο μεσοδιάστημα που εκτυλίχθηκε, ο Κέρουακ ακολούθησε τους Γκίνσμπερκ και Κάσαντυ στο Σαν Φρανσίσκο όπου εκεί, πια, θα αποκτήσει την δημοφιλία που του αναλογεί , μέσω του όρου της «beat γενιάς».

Όταν τελικά δημοσιεύθηκε το «Στο δρόμο», το 1957, ο Κέρουακ αντιμετώπισε προκλήσεις αναλογικά με τη φήμη που τον ακολούθησε καθώς προσπάθησε, μάλλον ανεπιτυχώς για τους πολλούς, να παρουσιάσει έναν τρόπο ζωής, ο οποίος να συμφωνεί με όσα έπλεκε στα βιβλία του κι ήταν γι’αυτό τον λόγο που δέχθηκε έντονη κριτική.

Δε θα σταματούσε εκεί, όμως. Συνέχισε να εκδίδει μυθιστορήματα, όπως το «Λεωφορείο Ντάρμα, «Δόκτωρ Σαξ» , αλλά και το εκπληκτικό, τελευταίο του «Μπιγκ Σερ».


Προσωπική ζωή

joanhaverty.jpg
Η Τζόαν Χάβερτυ

Παντρεύτηκε την Έντι Πάρκερ το 1944, λίγο μετά την φυλάκιση του Λουσιέν Καρρ για τη δολοφονία του κοινού φίλου τους Ντέιβιντ Κάμερερ. Ο Κέρουακ είχε συλληφθεί ως ύποπτος για συνενοχή στην πράξη και η οικογένεια της Πάρκερ προσφέρθηκε να πληρώσει την εγγύησή του -κάτι που είχε αρνηθεί να κάνει ο πατέρας του- με το όρο να παντρευτεί την κόρη τους. Ο γάμος του κράτησε μόλις μερικούς μήνες. Χώρισε το 1945, την ίδια χρονιά που θα χάσει και τον πατέρα του.

Jack_Kerouac_Naval_Reserve_Enlistment,_1943

Το  1950  παντρεύτηκε τη δεύτερη σύζυγό του, Τζόαν Χάβερτυ. Το 1952 -ενώ το ζεύγος είχε ήδη χωρίσει- γεννήθηκε η κόρη τους Ζαν, την οποία ο Κέρουακ εξαναγκάστηκε να αναγνωρίσει έπειτα από εννιά χρόνια.

kerouacdaughter_1506607c.jpg
Η Ζαν Κέρουακ

Το 1966 , παντρεύτηκε την ελληνικής καταγωγής και παιδική του φίλη Στέλλα Σάμπας. Έπειτα από αυτό, μετακόμισε κι εγκαταστάθηκε στην πόλη Σεντ Πίτερσμπεργκ, στη Φλόριντα, μαζί με την μητέρα του και και τις δυο αγαπημένες του γάτες Πιτού και Μινέτ.


Τελευταία χρόνια- Θάνατος

NNVG10007187_JackKerouac_XBox1920x1080

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Κέρουακ αισθανόταν ότι είχε ξοφλήσει ως συγγραφέας εμπορικών βιβλίων. Βίωνε τη σχεδόν καθολική απόρριψη του εκδοτικού κόσμου και της κατεστημένης κριτικής, που τώρα έστρεφε το ενδιαφέρον σε άλλα πρόσωπα τα οποία είχαν διδαχτεί από αυτόν, όπως ο Γκίνσμπεργκ.

Πέθανε σε ηλικία 47 χρονών από αιμορραγία του στομάχου, αναμενόμενο αποτέλεσμα μιας αργής αυτοκτονίας με αλκοόλ, στις 21 Οκτωβρίου 1969, τα ξημερώματα, στο Νοσοκομείο του Αγ. Αντωνίου του Σεντ Πίτερσμπεργκ.


[#Apodyoptis_Special: #5 quotes του Τζακ, που ξεχωρίσαμε για εσάς]

download

 • «Οι μόνοι άνθρωποι που υπάρχουν για μένα είναι οι τρελοί, αυτοί που τρελαίνονται να ζήσουν, τρελαίνονται να μιλήσουν, τρελαίνονται να σωθούν, που ποθούν τα πάντα ταυτόχρονα, αυτοί που ποτέ δε χασμουριούνται ή λένε έστω και μία κοινοτοπία, αλλά που καίγονται σαν τα μυθικά κίτρινα ρωμαϊκά κεριά, που σκάνε σαν πυροτεχνήματα ανάμεσα στα αστέρια κι από μέσα τους ξεπηδά το μπλε φως της καρδιάς τους, κι όσοι τους βλέπουν κάνουν: Αααα!!!!»

   

 • «Μια μέρα θα τις βρω τις σωστές λέξεις και θα είναι απλές.»

 • «Τίποτα πίσω μου, όλα μπροστά μου, όπως έτσι ήταν πάντα, στο δρόμο.»

 • «Η ευτυχία, συνίσταται στο να συνειδητοποιείς πως είναι όλα ένα μεγάλο, παράξενο όνειρο.»

 • «Τα μεγάλα πράγματα δεν επιτυγχάνονται από εκείνους που ενδίδουν στα trends, στην μόδα και στην κοινή γνώμη.»

  1436562460649.cached

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Πηγές:

 • Wikipedia
 • Biography
 • jack.kerouac.com

 


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.