Ναυάγια αρχαιοελληνικών πλοίων, ανακαλύφθηκαν στους Φούρνους

“Μέχρι στιγμής έχουν  ανακαλυφθεί 53 ναυάγια..”- επιλογή θέματος, μετάφραση Μαρία Λυδία Κυριακίδου

rpm_2017-fourni-raise-roman-north-african-amphora-resize-1024x683

Aρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει οκτώ ναυάγια που χρονολογούνται  χιλιάδες χρόνια πριν εξερευνώντας τα νερά γύρω από τα ελληνικά νησιά, Φούρνοι.
Η υποβρύχια έρευνα  στους Φούρνους, που αποτελεί μια κοινή ελληνοαμερικανική  για την ανακάλυψη αρχαιολογικών χώρων γύρω από το αρχιπέλαγος, έχει μέχρι στιγμής ανακαλύψει συνολικά 53 ναυάγια και αμέτρητα ανεκτίμητα αντικείμενα κατά τις τελευταίες τρεις περιόδους των καταδύσεων. Η ανακάλυψη των αρχικών ναυαγίων χρονολογείται από το 2015.

Ο Peter Campbell του Ναυτικού Ιδρύματος RPMN (RPMNF), ένας από τους επικεφαλής του έργου, πιστεύει ότι η περιοχή ήταν δημοφιλής στους αρχαίους ναυτικούς, καθώς παρείχε καλές θέσεις αγκυροβόλησης στα πλοία που διασχίζουν το Αιγαίο. Στους Φούρνους, προστατεύονταν από τους επικίνδυνους βορειοδυτικούς ανέμους – αν και η περιστασιακή νότια καταιγίδα  ενδέχεται να τους ταλαιπώρησε, μερικές φορές, απροσδόκητα.

“Τα πλοία έφευγαν απλά στους βράχους και στη συνέχεια διαλύονταν”, δήλωσε ο Campbell στην Live Science. “Βρίσκουμε σωρούς αμφορέων, μοιάζει με το σκηνικό μιας γιγαντιαίας συντριβής αυτοκινήτου, με αυτά τα κεραμικά να πέφτουν κάτω”.

Η αποστολή  αυτή, είναι η τρίτη χρονικά από το καλοκαίρι του 2015, όταν ο ναυτικός αρχαιολόγος και συν-επικεφαλής Γιώργος Κουτσουφλάκης ,έλαβε κλήση από τον Μάνο Μύτικα, έναν τοπικό ψαρά που είχε περάσει χρόνια στα νερά γύρω από τους Φούρνους. Ο Μύτικας  ανέφερε ότι είχε μεγαλώσει  παρατηρώντας κεραμικά να επιπλέουν στο θαλασσινό νερό και είχε σχεδιάσει, μάλιστα, έναν χάρτη με περίπου 40  τοποθεσίες από ναυάγια ,που ήθελε να μοιραστεί.

“Νόμιζα ότι η θάλασσα ήταν ακριβώς έτσι.”, δήλωσε ο Μίτικας στο National Geographic πέρυσι.

Το τρίτο μέρος του έργου πραγματοποιήθηκε σε τρεις εβδομάδες, τον Ιούνιο, στο πλοίο του ερευνητικού σκάφους Hercules. Ένα τέταρτο είναι ήδη προγραμματισμένο για το 2018 με τους ηγέτες των σχεδίων να ελπίζουν να βυθιστούν σε βαθύτερα νερά με τη βοήθεια υποβρυχίων οχημάτων.

https://rpmnautical.org/eight-new-shipwrecks-discovered-fourni-archipelago/


Πηγή

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s