[Synopsis]
Ο Μπρους Λι , ήταν ένας θρυλικός ηθοποιός, δάσκαλος πολεμικών τεχνών και ιδρυτής της πολεμικής τέχνης Τζιτ Κουν Ντο (Jeet Kune Do). Γεννήθηκε στις 27 Νοεμβρίου του 1940 στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια. Ήταν από παιδί ηθοποιός στο Χονγκ Κόνγκ, όμως αργότερα επέστρεψε στις Η.Π.Α., όπου και δίδαξε πολεμικές τέχνες.
Πρωταγωνίστησε στο τηλεοπτικό σήριαλ «The Green Hornet»(1966-67), ενώ ταρακούνησε το box office με τα «The Chinese Connection» και «Fists of Fury». Λίγο πριν κυκλοφορήσει η ταινία του «Enter the Dragon», πέθανε, σε ηλικία 32 ετών. Ήταν 20 Ιουλίου του 1973.
Για τους περισσότερους, ο Μπρους είναι ο μεγαλύτερος ηθοποιός πολεμικών τεχνών του 20ου αιώνα.
[Παιδικά και νεανικά χρόνια]
Σύμφωνα με τον κινέζικο ζωδιακό κύκλο η χρονιά της γέννησης του, ονομάζεται «Χρονιά του Δράκου», ενώ κι η ώρα της γέννησης του ακόμη ονομάστηκε «Ώρα του Δράκου».
Ο Μπρους ήταν το τρίτο παιδί κατά σειρά στην οικογένεια του. Την περίοδο που γεννήθηκε, ο πατέρας του βρισκόταν σε περιοδεία σαν υψίφωνος και η μητέρα του ήταν μέλος Καντονέζικης Όπερας.
Υπήρξε ηθοποιός, δάσκαλος πολεμικών τεχνών και συγγραφέας. Λόγω της εργασίας του πατέρα του, πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο Χονγκ Κονγκ. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ο Μπρους άρχισε να παίζει σε πολλές ταινίες από την ηλικία των 6. Μέχρι την ηλικία των 18, ο Λι είχε εμφανιστεί σε πάνω από 20 ταινίες με την πιο γνωστή την ταινία «Τhe Orphan» όπου είναι μια κλασσική ταινία του Χονγκ Κονγκ. Επίσης σπούδασε χορό, κερδίζοντας μάλιστα σε έναν διαγωνισμό χορού «Τσα – Τσα» στο Χονγκ Κονγκ.
Ως έφηβος, υπέστη έντονα πειράγματα από Βρετανούς συμφοιτητές του για το κινέζικο του υπόβαθρο και εξαιτίας αυτού,αργότερα εντάχθηκε σε συμμορία δρόμου. Ωστόσο, όπως ο ίδιος παραδέχτηκε, ήδη από την ηλικία των 11 έπαιζε ξύλο με γειτονικές συμμορίες του δρόμου.
Το 1953, άρχισε να υποβάλλει τον εαυτό του σε άσκηση πειθαρχίας, μελετώντας το Κung Fu (που αναφέρεται ως «gung fu» στα καντονέζικα) υπό την κηδεμονία του Master Yip Man. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ο Λι επέστρεψε στις Η.Π.Α. για να ζήσει με φίλους της οικογένειας έξω από το Σιάτλ της Ουάσιγκτον, αρχικά ασκώντας το επάγγελμα του εκπαιδευτή χορού. Παράλληλα, μελετούσε πολεμικές τέχνες και λάμβανε μέρος σε σχολικούς αγώνες Γουίν Τσουν(Wing Chun) και πυγμαχίας.
[Ο δάσκαλος, σύζυγος και πατέρας Μπρους Λι]
Ο Lee τελείωσε το γυμνάσιο στο Edison της Ουάσιγκτον και στη συνέχεια προσλήφθηκε ως καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον. Εργαζόταν επίσης κι ως δάσκαλος του Wing Chun που είχε μάθει στο Χονγκ Κονγκ στους συναδέλφους του και σε άλλους. Μέσα από τη διδασκαλία του, ο Λι συναντήθηκε με τη Λίντα Κάντγουελ, την οποία παντρεύτηκε το 1964. Μέχρι τότε, είχε ανοίξει τη δική του σχολή πολεμικών τεχνών στο Σιάτλ.
Αυτός και η Λίντα σύντομα μετακόμισαν στην Καλιφόρνια, όπου εκεί άνοιξε δύο ακόμη σχολές, μία στο Όκλαντ και μια στο Λος Άντζελες. Δίδαξε ως επί το πλείστον ένα στυλ που επινόησε ο ίδιος και ονομάζεται «Jeet Kune Do». Ο Λι λέγεται ότι αγαπούσε βαθιά το να είναι εκπαιδευτής και να αντιμετωπίζει τους μαθητές του σαν μια φυλή, επιλέγοντας τελικά τον κόσμο του κινηματογράφου ως καριέρα, ώστε να μην εμπορεύεται αδικαιολόγητα τη διδασκαλία.
Μπρους και Λίντα μεγάλωσαν την οικογένειά τους, αποκτώντας δύο παιδιά – τον Μπράντον, γεννημένο το 1965, και την Σάνον, που γεννήθηκε το 1969.
[Ο ποιητής Λι]
Εκτός από τις πολεμικές τέχνες και τη φιλοσοφία του, που επικεντρώνονται στην φυσική πτυχή και αυτο-συνείδηση για αλήθειες και αρχές, ο Λι έγραφε επίσης ποίηση που αντανακλούσε τα συναισθήματά του για την ζωή.
Για την ακρίβεια ο Λι εξέφρασε την αυτό-έκφραση μέσω της ποίησής του. Η κόρη του, Σάνον Λι, έχει πει:«Όντως έγραφε ποίηση. Ήταν πραγματικά ένας αληθινός καλλιτέχνης».
Ο Τζον Λιτλ, ο κύριος εκδότης των έργων του , ανέφερε συγκεκριμένα:Συγκεκριμένα ανέφερε:«Η ποίηση του Λι, κατά τα αμερικάνικα πρότυπα, αντανακλεί τις βαθύτερες και λιγότερο εκτεθειμένες εσοχές της ανθρώπινης ψυχής.»
Τα περισσότερα από τα ποιήματά του κατηγοριοποιούνται στην αντί-ποίηση και στο παράδοξο. Η «στάση» της ποιητικής του «ματιάς» δείχνουν την μια εντελώς άλλη πλευρά του ίδιου ανθρώπου , ενώ ως ποιητής μπορεί άνετα να συγκριθεί με άλλους ποιητές όπως ο Ρόμπερτ Φροστ (Robert Frost), ο οποίος είναι ένας από τους πολλούς γνωστούς ποιητές που εκφράζει τον εαυτό του μέσω του σκοτεινού ποιητικού έργου.
Το παράδοξο αναφέρεται λόγω του συμβόλου «Γιν και Γιάνγκ» (Yin and Yang), το οποίο είναι σύμβολο πολεμικών τεχνών και με το οποίο ολοκληρώνει και το ποιητικό του έργο. Οι πολεμικές τέχνες και η φιλοσοφία συνεισφέρουν σε ένα μεγάλο μέρος στην ποίησή του.
Η πιο γνωστή «ατάκα» του, καθώς και το πιο γνωστό ρητό του, είναι το:«Να είσαι άμορφος… χωρίς σχήμα, σαν το νερό».
[Ήρωας δράσης]
Ένα ποσοστό διασημότητας, Ο Λι, το κέρδισε με τον ρόλο του στην τηλεοπτική σειρά The Green Hornet, η οποία προβλήθηκε σε 26 επεισόδια από το 1966 έως το ’67. Στην εκπομπή, η οποία βασίστηκε σε ένα ραδιοφωνικό πρόγραμμα της δεκαετίας του 1930, ο θεότρελος Lee παρουσίαζε το ακροβατικό και θεατρικό στιλ μάχης του ως ο σύντροφος του Hornet,ο Κάτο.
Συνέχισε να κάνει εμφανίσεις σε τηλεοπτικές εκπομπές όπως το «Ironside» και το
«Longstreet», ενώ ένας σημαντικός κινηματογραφικός ρόλος ήρθε στο «Marlowe» του 1969, με πρωταγωνιστή τον Τζέημς Γκάρνερ, στο ρόλο ενός ντετέκτιβ που δημιούργησε ο Ρέημοντ Τσάντλερ. Μεταξύ άλλων μαθητών του Λι, συμπεριλαμβάνεται τόσο ο Γκάρνερ όσο και ο Στιβ Μακ Κουϊν.
Όντας αφοσιωμένος σε μια ποικιλία δραστηριοτήτων προπόνησης και σωματικής άσκησης, υπέστη σοβαρό τραυματισμό στην πλάτη, από τον οποίο ανέκαμψε βαθμιαία, διαθέτοντας χρόνο για φροντίδα του εαυτού του αλλά και για γραφή. Επίσης ήταν αυτός ο οποίος γέννησε την ιδέα για τον Βουδιστή μοναχό του Κουνγκ Φου, ρόλο που έμελλε να παίξει τελικά ο Ντέηβιντ Κάρανταην, λόγω της πεποίθησης του ότι ένας Ασιάτης ηθοποιός δε θα προσέλκυε το κοινό. Αντιμετωπίζοντας ένα περιορισμένο φάσμα ρόλων και όλα τα στερεότυπα που συνόδευαν τότε τους Ασιάτες ηθοποιούς, ο Λι έφυγε απογοητευμένος από το Λος Άντζελες, το καλοκαίρι το 1971, επιστρέφοντας στο Χονγκ Κονγκ.
[Καταρρίπτονας το box office]
Ο Λι υπέγραψε δύο συμβόλαια ταινιών, μεταφέροντας τελικά την οικογένεια του στο Χονγκ Κονγκ. Η ταινία «Big Boss», κυκλοφόρησε το 1971, στην οποία ο Λι υποδυόταν τον ρόλο ενός εργάτη εργοστασίου, που είχε ορκιστεί να πολεμήσει και να ξεσκεπάσει μια θανατηφόρα επιχείρηση λαθραίας διακίνησης ναρκωτικών. Συνδυάζοντας ομαλά το Τζιτ Κουν Ντο, με τις υψηλής ενέργειας θεατρικές επιδόσεις του , ο Λι αποτέλεσε ένα χαρισματικό κέντρο της ταινίας, το οποίο κι έσπασε τα ταμεία στο Χονγκ Κονγκ.
Το ίδιο αυτό ρεκόρ καταρρίφθηκε από την επόμενη ταινία του» Fist of Fury» to 1972.
Μέχρι το τέλος του 1972, ο Λι ήταν ένας τεράστιος σταρ του κινηματογράφου στην Ασία. Είχε ιδρύσει την δική του εταιρεία μαζί με τον Ρέημοντ Τσόου, την «Concord Productions» και κυκλοφόρησε και την πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα με το «Return of the Dragon». Αν και στην Αμερική δεν είχε ακόμη καθιερωθεί ως σταρ, ήταν ωστόσο πολύ κοντά στο σημείο να συμβεί αυτό, με το πρώτο του Χολιγουντιανο πρότζεκτ με την ονομασία «Enter the Dragon».
[Μυστηριώδης θάνατος]

Στις 20 Ιουλίου 1973, μόλις ένα μήνα πριν την πρεμιέρα του Enter the Dragon, ο Bruce Lee πέθανε στο Χονγκ Κονγκ της Κίνας σε ηλικία 32 ετών. Η επίσημη αιτία του αιφνιδιαστικού και εντελώς απροσδόκητου θανάτου του ήταν εγκεφαλικό οίδημα.
Η αυτοψία έδειξε πως ο θάνατος του είχε προκληθεί από μια παράξενη αντίδραση σε ένα παυσίπονο συνταγής που φέρεται να έπαιρνε εξαιτίας ενός τραυματισμού στην πλάτη.
Αντικρουόμενες απόψεις από την αρχή του θανάτου του, ισχυροποίησαν το ενδεχόμενο να είχε δολοφονηθεί.Υπήρχε επίσης η πεποίθηση ότι ο θάνατος του οφειλόταν σε μια κατάρα, ένα συμπέρασμα που γεννήθηκε από την ίδια εμμονή του Λι να πιστεύει πως θα πεθάνει πρόωρα.

Περισσότερες φήμες για την αποκαλούμενη κατάρα κυκλοφόρησαντο 1993, όταν ο γιος του, Μπράντον Λι,σκοτώθηκε κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας του «The Crow» (Το Κοράκι). Ο 28χρονος ηθοποιός σκοτώθηκε θανάσιμα με πυροβόλο όπλο που υποτίθεται ότι περιείχε άσφαιρα.

[Κληρονομιά]

Με την κυκλοφορία της της ταινίας του Λι ,»Enter the Dragon», μετά το θάνατο του, η φιγούρα του Λι ως film icon, καθιερώθηκε για τα καλά.Η ταινία, που λέγεται ότι έχει προϋπολογισμό 1 εκατομμυρίου δολαρίων, προχώρησε σε έσοδα άνω των 200 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η κληρονομιά του Λι βοήθησε να προετοιμάσει το δρόμο για ευρύτερες απεικονίσεις Ασιατών Αμερικανών στον αμερικανικό κινηματογράφο και δημιούργησε μια ολόκληρη νέα γενιά ήρωα δράσης – ένα καλούπι γεμάτο με ποικίλους βαθμούς επιτυχίας από ηθοποιούς όπως ο Chuck Norris, ο Jean-Claude Van Damme, ο Steven Seagal και ο Jackie Chan .
Η ζωή του Lee έχει μεταφερθεί στην ταινία «Dragon: The Bruce Lee Story,» που βασίζεται στο ντοκιμαντέρ του 1975 με τίτλο » Η Λίντα Λι θυμάται τον Μπρους Λι: Ο άνθρωπος που μόνο εγώ ήξερα» και στο ντοκιμαντέρ του 2009 «Πώς ο Μπρους Λι άλλαξε τον κόσμο».
Επιπλέον, καλοκαίρι του 2013, το Μουσείο Κληρονομιάς του Χονγκ Κονγκ άνοιξε μια έκθεση με τίτλο «Bruce Lee: Kung Fu».
Η κληρονομιά του Λι ως του πρώτου καλλιτέχνη πολεμικών τεχνών, εξακολουθεί να είναι ιδιαιτέρως σεβαστή. Η κόρη του, Σάνον, συμμετείχε σε μεγάλο βαθμό στην ενημέρωση του εκπαιδευτικού οδηγού Tao του Jeet Kune Do του 2011 , στη μνήμη του πατέρα της.
[#Apodyoptis_Special: #5 αποφθέγματα του Μπρους Λι]
«Πάρε τα πράγματα όπως είναι. Δώσε μπουνιά όταν πρέπει να δώσεις μπουνιά. Κλότσα, όταν πρέπει να κλοτσήσεις.»
-
«Απορόφησε ό,τι είναι χρήσιμο,απέρριψε ό,τι είναι άχρηστο και πρόσθεσε ό,τι είναι ιδιαίτερα δικό σου.»
-
«Η ζωή είναι υπεράνω του χρόνου, γι’αυτό μη τη χάσεις.»
«Δε βρίσκομαι σε αυτόν τον κόσμο για να ζήσω στις δικές σου προσδοκίες και δε βρίσκεσαι σε αυτόν τον κόσμο για να ζήσεις στις δικές μου.»
«Τα λάθη πάντοτε μπορούν να συγχωρεθούν, αν έχεις το κουράγιο να τα παραδεχτείς.»
[#Apodyoptis_linked_special: #4facts ακόμη που δεν γνώριζες]
- Έφτασε να χρεώνει 250 δολάρια την ώρα για ένα μάθημα Κουνγκ Φου
- Αναγκαζόταν να επιβραδύνει τις κινήσεις του, ώστε να μπορούν να τον συλλαμβάνουν οι κάμερες.
- Είχε μεγάλο πρόβλημα με την όραση του. Μάλιστα ήταν ο πρώτος ηθοποιός που δοκίμασε φακούς επαφής, οι οποίοι, ωστόσο, δε τον βόλεψαν.
- Καλός του φίλος ήταν ο Τσάκ Νόρις.
Πηγές
• Wikipedia
•Biography.com
•allbrucelee.com
•notablebiographies.com