Άλμπερτ Αϊνστάιν:»Ποτέ δεν σκέφτομαι το μέλλον. Έρχεται αρκετά σύντομα.»

«Ο Αϊνστάιν γενικά θεωρείται ο πλέον σημαίνοντας φυσικός του 20ού αιώνα, και το έργο του είχε επίσης σημαντικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη της ατομικής ενέργειας.»- από τονΑριστοτέλη Τριάντη

[Synopsis]

einstein_4

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν γεννήθηκε στο Ulm, Württemberg, της Γερμανίας το 1879,είχε ένα πάθος για την έρευνα που τελικά τον οδήγησε στην ανάπτυξη των ειδικών και γενικών θεωριών της σχετικότητας. Το 1921, κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Φυσικής για την εξήγησή του για το φωτοηλεκτρικό φαινόμενο και μετανάστευσε στις ΗΠΑ την επόμενη δεκαετία μετά την στόχευση του από τους Ναζί.

Ο Αϊνστάιν γενικά θεωρείται ο πλέον σημαίνοντας φυσικός του 20ού αιώνα, και το έργο του είχε επίσης σημαντικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη της ατομικής ενέργειας. Με επίκεντρο την ενοποιημένη θεωρία πεδίου κατά τη διάρκεια των μετέπειτα χρόνων της ζωής του. Ο Αϊνστάιν πέθανε στις 18 Απριλίου 1955 στο Princeton, του New Jersey.


[Τα πρώτα χρόνια]

Einstein5

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν μεγάλωσε σε μια κοσμική εβραϊκή οικογένεια. Ο πατέρας του ο Hermann ήταν μηχανικός και πωλητής και μαζί με τον αδελφό του ίδρυσε την Elektrotechnische Fabrik J. Einstein & Cie μια εταιρεία που έδρευε στο Μόναχο και κατασκεύαζε ηλεκτρικές συσκευές. Η μητέρα του ήταν Pauline Koch και είχε μια μικρότερη αδελφή την Maja.

Στο δημοτικό σχολείο του Luitpold Gymnasium παρακολούθησε τα πρώτα του μαθήματα αλλά ένιωθε αρκετά αποξενωμένος από το άκαμπτο παιδαγωγικό στιλ του σχολείου. Είχε επίσης αυτό που μπορούσε να εκληφθεί ως προκλητικότητα στην ομιλία, και ανέπτυξε ένα πάθος για την κλασική μουσική και το βιολί που θα τον συντροφεύει ως τα τελευταία του χρόνια. Τα νεανικά του χρόνια χαρακτηρίστηκαν από βαθιά περιέργεια και έρευνα.

einstein6

Στα τέλη της δεκαετίας του 1880 ο Max Talmud ένας Πολωνός φοιτητής Ιατρικής που μερικές φορές δειπνούσε με την οικογένεια του Αϊνστάιν έγινε ο άτυπος δάσκαλος του νεαρού Άλμπερτ. Ο Talmud εισήγαγε τον νεαρό στα επιστημονικά κείμενα για παιδιά που ενέπνευσε τον Αϊνστάιν να ονειρεύεται την φύση του φωτός. Έτσι κατά την διάρκεια της εφηβείας του έγραψε τι θα πρέπει να θεωρεί ως το πρώτο σημαντικό του βιβλίο “The Investigation of the State of Aether in Magnetic Fields.”


[Κάτοικος της Ελβετίας]

einstein7

Στα μέσα της δεκαετίας του 1890 η οικογένεια του μετεγκαταστάθηκε στο Μιλάνο μετά από ένα αποτυχημένο συμβόλαιο της επιχείρησης. Ο ίδιος έμεινε σε ένα σπίτι συγγενή του στο Μόναχο για να ολοκληρώσει την εκπαίδευση του. Όταν κλήθηκε στον στρατό χρησιμοποίησε την σημείωση ενός γιατρού για να εξαιρεθεί με την αιτιολογία της νευρικής εξάντλησης. Συνδέθηκε ξανά με την οικογένεια του στην Ιταλία η οποία πλέον ανησυχούσε για τις μελλοντικές προοπτικές του μετά την πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου και την ανυποταξία.

Κατάφερε όμως να κερδίσει την είσοδο του στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Πολυτεχνείο στην σχολή της Ζυρίχης λόγω της πολύ καλής βαθμολογίας στα μαθηματικά και την φυσική στις εισαγωγικές εξετάσεις. Στο προπτυχιακό έτος παρακολούθησε το γυμνάσιο του Aarau που το διεύθυνε ο Jost Winteler, και φιλοξενήθηκε επίσης από την οικογένεια του δασκάλου του και σε αυτή την περίοδο ερωτεύεται με την κόρη του Winteler, Marie. Αργότερα αποκήρυξε την γερμανική υπηκοότητα και έγινε Ελβετός πολίτης στην αυγή του νέου αιώνα.


[Οικογένεια]

Στην Ζυρίχη γνώρισε την μέλλουσα σύζυγο του την Σέρβα φοιτήτρια φυσικής Mileva Maric. Μετά την αποφοίτηση του είναι η περίοδος που προσπαθεί να βρει μια θέση ακαδημαϊκού και καθώς έρχεται όλο και πιο κοντά με την Milena οι γονείς του αντιτίθεται σε αυτή την σχέση λόγω της εθνοτικής καταγωγής της. Παρόλα αυτά συνέχισε να την βλέπει και ανέπτυξε αλληλογραφία μέσω επιστολών στις οποίες εξέφραζε πολλές από τις επιστημονικές του θέσεις. Το 1902 απέκτησαν μια κόρη την Lieserl που αργότερα δόθηκε στους συγγενείς της Maric η για υιοθεσία, η τύχη της παραμένει μυστήριο.

00803556.JPG

Το 1902 βρίσκει σταθερή εργασία στο ελβετικό γραφείο ευρεσιτεχνιών, και ο πατέρας του πεθαίνει λίγο αργότερα. Το 1903 παντρεύεται την Μιλένα στις 6 Ιανουαρίου και αποκτούν δύο γιους τον Hans και Eduard.

Ο γάμος δεν θα είναι ευτυχής και μετά το διαζύγιο τους το 1919 ο Αϊνστάιν συμφώνησε να δώσει οποιαδήποτε κεφάλαια θα μπορούσε να λάβει αν ενδεχομένως κέρδιζε το βραβείο Νόμπελ στο μέλλον. Νωρίτερα είχε αρχίσει μια σχέση με την ξαδέλφη του Elsa Löwenthal και συνέχισε να βλέπει και άλλες γυναίκες σε όλη την διάρκεια του δεύτερου γάμου του που θα λήξει με τον θάνατο της Löwenthal το 1936.


[Το έτος Θαύμα]

German-born Swiss-US physicist Albert Ei
German-born Swiss-US physicist Albert Einstein, author of the theory of relativity, declares his opposition to the «H» bomb and to the arms race between the USA and the USSR in a conference 14 February 1950 in Princeton during a TV broadcast which created a considerable stir in the United States and all over the Western World. (Photo credit should read -/AFP/Getty Images)

Το 1905, θεωρείται από πολλούς ως ένα «έτος θαύμα» για τον θεωρητικό-Αϊνστάιν είχε τέσσερις εργασίες που δημοσιεύθηκαν στο Annalen der Physik, ένα από τα πιο γνωστά περιοδικά φυσικής της εποχής.

einstein10Με τέσσερα έγγραφα επικεντρώθηκε στο φωτοηλεκτρικό φαινόμενο, στην κίνηση Brown, την ειδική θεωρία της σχετικότητας (το πιο ευρέως κυκλοφορεί από τα write-ups) και την σχέση ύλης / ενέργειας, κατευθύνοντας έτσι τη φυσική σε μια ηλεκτρισμένη νέα κατεύθυνση. Στο τέταρτο εγγραφό του, ο Αϊνστάιν ήρθε με την εξίσωση E = mc2, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα μικροσκοπικά σωματίδια της ύλης θα μπορούσαν να μετατραπούν σε τεράστιες ποσότητες ενέργειας, προαναγγέλλοντας την ανάπτυξη της ατομικής ενέργειας.

Ο φημισμένος κβαντικός θεωρητικός Max Planck υποστήριξε τους ισχυρισμούς του Αϊνστάιν, ο οποίος έγινε έτσι ένα αστέρι του κυκλώματος των διαλέξεων και της ακαδημαϊκής κοινότητας, αναλαμβάνοντας διάφορες θέσεις πριν γίνει διευθυντής του Ινστιτούτου Φυσικής Kaiser Wilhelm μεταξύ 1913-1933.


[Η Θεωρία της Σχετικότητας και το Βραβείο Νόμπελ]

Τον Νοέμβριο του 1915, ο Αϊνστάιν ολοκλήρωσε τη γενική θεωρία της σχετικότητας, την οποία θεωρούσε το αποκορύφωμα της έρευνας της ζωής του. Ήταν πεπεισμένος για τα πλεονεκτήματα της γενικής σχετικότητας, διότι επέτρεψε μια πιο ακριβή πρόβλεψη των πλανητικών τροχιών γύρω από τον ήλιο, η οποία υπολείπονταν στη θεωρία του Ισαάκ Νεύτωνα, και για μια πιο επεκτατική, λεπτή εξήγηση για το πώς λειτουργούν οι βαρυτικές δυνάμεις. Οι ισχυρισμοί του Αϊνστάιν επιβεβαιώθηκαν μέσω παρατηρήσεων και μετρήσεων από τους Βρετανούς αστρονόμους Sir Frank Dyson και Sir Arthur Eddington κατά τη διάρκεια της ηλιακής έκλειψης του 1919, και έτσι μια νέα παγκόσμια εικόνα της επιστήμης γεννήθηκε.

einstein2

Το 1921, ο Αϊνστάιν κέρδισε το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής αν και το βραβείο δεν δόθηκε στην πραγματικότητα μέχρι το επόμενο έτος, λόγω μιας γραφειοκρατικής απόφασης. Επειδή οι ιδέες του σχετικά με την Σχετικότητα εξακολουθούσαν να θεωρούνται αμφίβολες, έλαβε το βραβείο για την εξήγηση του φωτοηλεκτρικού φαινομένου και ο Αϊνστάιν επέλεξε να μιλήσει για την θεωρεία της Σχετικότητα κατά τη διάρκεια της ομιλίας αποδοχής του.

Στην ανάπτυξη της γενικής θεωρίας του, ο Αϊνστάιν κράτησε την πεποίθηση ότι το σύμπαν είναι μια σταθερή, στατική οντότητα, γνωστό και ως μια «κοσμολογική σταθερά», αν και αργότερα οι θεωρίες του διαψεύσαν άμεσα την ιδέα αυτή και υποστήριξε ότι το σύμπαν θα μπορούσε να είναι σε μια κατάσταση ροής. Ο Αστρονόμος Edwin Hubble εξήγαγε το συμπέρασμα ότι πράγματι κατοικούμε σε ένα διαστελλόμενο σύμπαν, στην συνάντηση των δύο επιστημόνων στο Αστεροσκοπείο του όρους Γουίλσον κοντά στο Λος Άντζελες το 1930.

Ενώ ο Αϊνστάιν ταξίδευε μιλώντας σε διεθνές επίπεδο, οι Ναζί, υπό την ηγεσία του Αδόλφου Χίτλερ, κέρδιζαν την επιρροή με βίαιη προπαγάνδα σε μια φτωχή χώρα όπως ήταν η Γερμανία μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το κόμμα επηρέασε τους άλλους επιστήμονες να χαρακτηρίσουν το έργο του Αϊνστάιν ως «εβραϊκή φυσική.» Οι Εβραίοι πολίτες αποκλείστηκαν από τις πανεπιστημιακές εργασίες και τις άλλες επίσημες θέσεις εργασίας, και ο ίδιος ο Αϊνστάιν έγινε στόχος εξόντωσης.


[Μετακίνηση στις ΗΠΑ]

einstein8

Το 1933 ανέλαβε μια θέση στο Institute for Advanced Study at Princeton, του New Jersey. Και για το υπόλοιπο της ζωής θα εργάζεται πάνω στο ενοποιημένο πεδίο της θεωρίας ως στόχο να ενοποιήσει τους ποικίλους νόμους της φυσικής.

Το 1939, ο Αϊνστάιν και ο συνάδελφος φυσικός Leo Szilard έγραψαν στον Πρόεδρο Franklin D. Roosevelt για να τον προειδοποιήσουν για την πιθανότητα μιας ναζιστικής βόμβας και να κινητοποιήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες να δημιουργήσουν το δικό τους πυρηνικό οπλοστάσιο. Οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν τελικά το Σχέδιο Μανχάταν, αν και ο Αϊνστάιν δεν θα λάβει άμεσα μέρος στην εφαρμογή του λόγω των ειρηνιστικών και σοσιαλιστικών πεποιθήσεων του. Ο Αϊνστάιν ήταν επίσης ο αποδέκτης του ελέγχου και της μεγάλης δυσπιστίας του διευθυντή του FBI Έντγκαρ Χούβερ.

Το 1935, του χορηγήθηκε άδεια μόνιμης παραμονής στην υιοθετημένη πατρίδα του και έγινε ένας Αμερικανός πολίτης λίγα χρόνια αργότερα.


[Παγκόσμιος και εγχώριος Ακτιβισμός]

Μετά τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα στην Ιαπωνία, ο Αϊνστάιν έπαιξε ένα σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες για τον περιορισμό της χρήσης της ατομικής βόμβας. Έγινε επίσης μέλος της National Association for the Advancement of Colored People, βλέποντας τις ομοιότητες μεταξύ των Εβραίων στη Γερμανία και των Αφροαμερικανών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μετά τον πόλεμο, ο Αϊνστάιν συνέχισε να εργάζεται για την ενοποιημένη θεωρία πεδίου και τις βασικές πτυχές της θεωρίας της γενικής σχετικότητας, όπως οι σκουληκότρυπες, την δυνατότητα ταξιδιού στο χρόνο, την ύπαρξη των μαύρων οπών και της δημιουργίας του σύμπαντος.


[Τελευταία χρόνια]

Στις 17 Απριλίου 1955 ενώ εργαζόταν σε μια ομιλία για να τιμήσει την έβδομη επέτειο του Ισραήλ, ο Αϊνστάιν υπέστη ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής. Οδηγήθηκε στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Princeton για θεραπεία, αλλά αρνήθηκε την χειρουργική επέμβαση, πιστεύοντας ότι είχε ζήσει τη ζωή του και αρκέστηκε να δεχτεί τη μοίρα του. «Θέλω να πάω όταν θέλω», δήλωσε εκείνη τη χρονική στιγμή. «Είναι άγευστο να παρατείνουν τη ζωή με τεχνητό τρόπο. Έχω κάνει το μερίδιό μου, είναι ώρα να φύγω. Θα το κάνω κομψά.» Ο Αϊνστάιν πέθανε στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου νωρίς το επόμενο πρωί, στις 18 Απριλίου 1955, στην ηλικία των 76.

Albert Einstein Sticking Out His Tongue
14 Mar 1951, Princeton, New Jersey, USA — Albert Einstein sticks out his tongue when asked by photographers to smile on the occasion of his 72nd birthday on March 14, 1951. — Image by © Bettmann/CORBIS

Κατά τη διάρκεια της αυτοψίας, ο Thomas Stoltz Harvey αφαίρεσε τον εγκέφαλο του Αϊνστάιν, σύμφωνα με πληροφορίες χωρίς την άδεια της οικογένειάς του, για τη διατήρηση και τη μελλοντική μελέτη από τους γιατρούς της νευροεπιστήμης. Λείψανα του Αϊνστάιν αποτεφρώθηκαν και η τέφρα του διασπάρθηκε σε μια άγνωστη τοποθεσία, ακολουθώντας τις επιθυμίες του.
Μετά από δεκαετίες μελέτης, ο εγκέφαλος του Αϊνστάιν βρίσκεται τώρα στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Princeton.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Πηγές:

Nobelprize

Biography.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.