«Δεν έχω καμία αποστολή.Κανένας δεν έχει.» – από την Μαρία Λυδία Κυριακίδου
[Synopsis]
Γεννήθηκε στις 1 Απριλίου 1929 στο Μπρνο της πρωην Τσεχοσλοβακίας και είναι Τσέχος συγγραφέας με γαλλική υπηκοότητα.
Έγινε ευρέως γνωστός, κυρίως με τα έργα του «Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι», «Το βιβλίο του γέλιου και της λήθης» και «Το Αστείο».
Οι συγγραφές του πραγματοποιήθηκαν τόσο στην τσέχικη όσο και στη γαλλική γλώσσα, ενώ όλες τις μετάφρασεις των βιβλίων του στη γαλλική τις ανέλαβε και επιμελήθηκε ο ίδιος, δίνοντας τους ,έτσι, τη δύναμη και την αυθεντικότητα του πρωτότυπου.
Εξαιτίας της λογοκρισίας, η κυκλοφορία των έργων του ήταν απαγορευμένη στη γενέτειρά του έως και την πτώση της Κομμουνιστικής κυβέρνησης κατά τη Βελούδινη επανάσταση του 1989.
[Οι σπουδές και η σχέση με το Κομμουνιστικό Κόμμα]
Ο Κούντερα,σπούδασε Λογοτεχνία και Αισθητική στη Σχολή Τεχνών του Πανεπιστημίου του Καρόλου στην Πράγα. Έπειτα από λίγο καιρό,μετεγγράφηκε στη Σχολή Κινηματογράφου της Ακαδημίας Θεάματος της Πράγας για να παρακολούθησει, αρχικά, διαλέξεις επάνω στη σκηνοθεσία και στη σεναριογραφία.
Ο ίδιος ανήκε σε μια γενιά, της οποίας η ιδεολογία και κοσμοθεωρία επηρεάστηκε σημαντικά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και τη Γερμανική κατοχή.
Ως εφήβος ,ήταν ήδη μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Τσεχοσλοβακίας και μάλιστα με τέτοια έντονη πολιτική δράση, η οποία τον οδήγησε και σε παύση των σπουδών του.
Την ίδια χρονιά, ο Μίλαν Κούντερα και ένας άλλος συγγραφέας , ο Ζαν Τρεφούλκα εκδιώχθηκαν από το Κομμουνιστικό Κόμμα με την κατηγορία των «αντικομματικών δραστηριοτήτων».
Ο Κούντερα θα εμπνευστεί από το γεγονός και θα γράψει «Το Αστείο», το οποίο και βασίζεται σε αυτό, ως κύριο θέμα του.
Όταν αποφοίτησε, το 1952, τον προσέλαβε η Σχολή Κινηματογράφου, στη θέση του εισηγητή της Παγκόσμιας Λογοτεχνίας.
Το 1956 επανεγγράφηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα από το οποίο και απεβλήθη εκ νέου, το 1970. Παρέα με άλλους συγγραφείς της εποχής του, έλαβε μέρος στο μεταρρυθμιστικό κίνημα που έγινε γνωστό ως η «Άνοιξη της Πράγας»,του 1965. Η μικρή περίοδος του μεταρρυθμιστικού κινήματς ωστόσο, κατεστάλη βίαια από τη Σοβιετική εισβολή στην Τσεχοσλοβακία τον Αύγουστο του 1968.
Ο Κούντερα θα επιμείνει για λίγα χρόνια ακόμη, αφοσιωμένος στο μεταρρυθμιστικό κομμουνιστικό κίνημα, ενώ δε θα διστάσει να μετέχει, για τον ίδιο λόγο, σε μια σφοδρή σύγκρουση με τον συμπατριώτη του κι επίσης συγγραφέα, Βάτσλαβ Χάβελ.
Η συλλογιστική του Κούντερα, στηριζόταν ουσιαστικά στη λογική του ότι θα έπρεπε να κυριαρχήσει η ψυχραιμία, αναφέροντας χαρακτηριστικά τη φράση του ότι «κανένας δεν φυλακίζεται, ακόμα, για τις απόψεις του« .
Τελικά ο Κούντερα , θα παραιτηθεί από το μεταρρυθμιστικό του όραμα και θα μετακομίσει στη Γαλλία το 1975.
Δίδαξε για λίγα χρόνια στο Πανεπιστήμιο της Ρεν και πολιτογραφήθηκε ως Γάλλος το 1981.
[Λογοτεχνική πορεία]
Αρχικά, ο Κούντερα συνέγραψε στην τσέχικη γλώσσα αλλά από το 1993 και έπειτα χρησιμοποίησε τη γαλλική. Μεταξύ 1985 και 1987 ανέλαβε την επιμέλεια της μετάφρασης στη γαλλική των αρχικών έργων του με αποτέλεσμα, εκείνα να ενέχουν θέση αυθεντικού έργου και όχι μεταφρασμένου. Τα βιβλία του Κούντερα έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.
Παρόλο που το το πρώιμο ποιητικό του έργο εκλαμβάνεται ως προκομμουνιστικό, ωστόσο ο Κούντερα δεν είναι ο συγγραφέας, που θα αναλωθεί ή θα εγκλωβίσει έργα του σε ιδεολογικές κατηγοριοποιήσεις . Ο πολιτικός σχολιασμός, για παράδειγμα, απουσιάζει εντελώς , ενώ και ο ίδιος έχει επανειλημμένα τονίσει τη λογοτεχνική του ταυτότητά ως μυθιστοριογράφος παρά ως πολιτικός συγγραφέας.
Ο Μίλαν Κούντερα, όπως ο ίδιος πολύ συχνά τονίζει, δέχτηκε σημαντικές επιρροές του όχι μόνο από αναγεννησιακούς συγγραφείς όπως ο Τζιοβάνι Μποκάτσιο και ο Φρανσουά Ραμπελέ αλλά επίσης από τους Λώρενς Στερν, Ντενί Ντιντερό, Φραντς Κάφκα, και ίσως περισσότερο από όλοους από τον Μιγκέλ ντε Θερβάντες με του οποίου την σήμανση θεωρεί ότι ταυτίζεται περισσότερο.
[#Apodyoptis_Special: #5 επιλεγμένα αποφθέγματα του αγαπημένου μας συγγραφέα]
- «Το να φλερτάρεις είναι το να δίνεις μια υπόσχεση για σεξουαλική επαφή χωρίς εγγυήσεις.»
- «Το να γελάς είναι το να ζεις βαθειά.»
- «Ο άνθρωπος είναι υπεύθυνος για την άγνοια του.»
- «Ναι, είναι τρελό. Ο έρωτας είναι είτε τρέλα, ή τίποτα.»
- «Ευτυχώς που οι γυναίκες έχουν αυτή τη θαυμαστή ικανότητα να αλλάζουν το νόημα των πράξεων τους, μετά το συμβάν.»
Πηγές:
- Wikipedia
- kundera.de