Φρίντα Κάλο: «Γεννήθηκα σκύλα. Γεννήθηκα ζωγράφος.»

«Είμαι η μούσα του εαυτού μου, το θέμα που γνωρίζω καλύτερα.» – από τη Μαρία Λυδία Κυριακίδου

[Παιδική και οικογενειακή ζωή]

mc0ndmmnkoc7wbchgiht

Η Μαγδαλένα Κάρμεν Φρίντα Κάλο Καλδερόν, όπως είναι το πλήρες όνομά της, γεννήθηκε στις 6 Ιουλίου  του 1907  στο σπίτι των γονέων της, στο Κογιοακάν, στην Πόλη του Μεξικού. Ο πατέρας της ήταν μορφωμένος, άθεος και είχε έρθει σε νεαρή ηλικία στο Μεξικό, όπου είχε γίνει φωτογράφος. Η μητέρα της ήταν Καθολική.

Ο πατέρας της, Γκιγιέρμο Κάλο,(1872-1941), γεννήθηκε με το όνομα Καρλ Βίλχελμ Κάλο στο Πφορτζχάιμ της Γερμανίας και ήταν γιος του ζωγράφου και χρυσοχόου Τζέηκομπ Χάινριχ Κάλο .

Η Κάλο, που ισχυρίστηκε ότι ο πατέρας της ήταν εβραϊκής και ουγγρικής καταγωγής,  διαψεύδεται το 2005 , από το βιβλίο «Fridas Vater» (Schirmer / Mosel, 2005), στο οποίο δηλώνεται πως εκείνος προέρχεται από μια μακρά σειρά Γερμανών Λουθήρων.

dad frida
Ο Βίλχελμ Κάλο

Ο Βίλχελμ Κάλο, ταξίδεψε στο Μεξικό το 1891 στην ηλικία των δεκαεννέα ετών και, κατά την άφιξή του, άλλαξε το γερμανικό του όνομα,  στο ισπανικό ισοδύναμο του, «Γκιγιέρμο». Στα τέλη της δεκαετίας του 1930, ενώπιον του ανερχόμενου ναζισμού στη Γερμανία, η φρίντα αναγνώρισε και επιβεβαίωσε τη γερμανική της κληρονομιά γράφοντας, μάλιστα, το όνομά της , ως «Frieda»,που σημαίνει «ειρήνη» στα γερμανικά.

Η μητέρα της Φρίντα, Ματίλντη, ήταν μια ευσεβής Καθολική, μεξικανικής, καθώς και ισπανικής καταγωγής. Οι γονείς της, παντρεύτηκαν λίγο μετά το θάνατο της πρώτης συζύγου του Γκιγιέρμο, η οποία και απεβίωσε κατά τη γέννηση του δεύτερου παιδιού της. Αν και ο γάμος τους ήταν αρκετά ανεπιτυχής, απέκτησαν  τέσσερις κόρες, με τη  Φρίντα να είναι η τρίτη στη σειρά.  Η ίδια, μάλιστα, παρατήρησε κάποτε ότι μεγάλωσε σε έναν κόσμο που περιβαλλόταν από θηλυκά. Καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής της, παρέμεινε κοντά στον πατέρα της.


[Η Φρίντα, η Μεξικανική Επανάσταση και η πολυομελίτιδα]

img_7789

Η Μεξικανική Επανάσταση ξεκίνησε το 1910, όταν η Κάλο ήταν τριών ετών. Αργότερα, όμως,  η ίδια ισχυρίστηκε ότι γεννήθηκε το 1910, έτσι ώστε οι άνθρωποι να την συνδέσουν άμεσα με την επανάσταση. Στα κείμενά της, υπενθύμισε ότι η μητέρα της θα την κλείδωνε ,αυτή και τις αδελφές της μέσα στο σπίτι, καθώς οι πυροβολισμοί ηχούσαν στους δρόμους της πατρίδας της, η οποία ήταν εξαιρετικά φτωχή εκείνη την περίοδο. Περιστασιακά, οι άνδρες θα πήγαιναν πάνω από τους τοίχους στο κατώφλι τους και ,μερικές φορές, η μητέρα της θα προετοίμαζε ένα γεύμα για τους πεινασμένους επαναστάτες.

larger

Η Κάλο , προσβλήθηκε από  πολιομυελίτιδα σε ηλικία έξι ετών, η οποία και άφησε το δεξί της πόδι λεπτότερο από το αριστερό, το οποίο συχνά προσπαθούσε να κρύβει, συνηθίζοντας να φορά μακριές φούστες. Έχει υπονοήσει, μάλιστα, ότι υπέφερε επίσης από μια άλλη ασθένεια, τη «spina bifida», μια συγγενή ασθένεια που θα μπορούσε να έχει επηρεάσει τόσο την ανάπτυξη του νωτιαίου μυελού , όσο και των ποδιών.


 [Η πυγμαχία, ο πρώτος έρωτας και η συμμορία]

Frida Kahlo, by Guillermo Kahlo

Ως κορίτσι, ασχολήθηκε με την πυγμαχία, όπως και με άλλα αθλήματα. Το 1922 εγγράφηκε στην «Πρεπαρατόρια», ένα από τα κορυφαία σχολεία του Μεξικού, όπου ήταν ένα από τα μόλις τριάντα πέντε  κορίτσια που φοιτούσαν εκεί.

Στο σχολείο αυτό, η Κάλο έγινε μέλος μιας  συμμορίας και ήταν επίσης εκεί, όπου ερωτεύτηκε τον ηγέτη  αυτής της συμμορίας . Τονν Αλεχάνδρο Γκομέζ Αρίας.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, παρακολούθησε ,επίσης, βίαιους ένοπλους αγώνες στους δρόμους της πόλης του Μεξικού, καθώς η επανάσταση του Μεξικού συνεχιζόταν.


[Καριέρα ως ζωγράφος]

the-bus
Μετά το ατύχημα, έστρεψε την προσοχή της μακριά από τη μελέτη της ιατρικής για να ξεκινήσει μια καριέρα ζωγραφικής πλήρους απασχόλησης. Το ατύχημα την άφησε σε μια πολύ επώδυνη κατάσταση,  όσο ανέκαμπτε πλήρως. Ζωγράφιζε για να απασχολεί το χρόνο της,  κατά την προσωρινή της κατάσταση ακινητοποίησης.  Οι αυτοπροσωπογραφίες της, αποτέλεσαν κυρίαρχο μέρος της ζωής της,  όταν ήταν ακίνητη για τρεις μήνες, μετά το ατύχημα της.

frida8-921099

Η ίδια είπε κάποτε: «Ζωγραφίζω γιατί είμαι συχνά μόνη μου και είμαι το θέμα που γνωρίζω καλύτερα». Η μητέρα της χάρισε  ένα  καβαλέτο, που φτιάχτηκε κατα ειδική παραγγελία για εκείνη, προκειμένου να μπορεί να ζωγραφίζει στο κρεβάτι, και ο πατέρας της έδωσε το κουτί της με λαδόχαρτα και μερικές βούρτσες.

Με βάση τις προσωπικές εμπειρίες της, συμπεριλαμβανομένης και του γάμου της, των αποβολών της αλλά και των πολυάριθμων ενεργειών της, τα έργα της Κάλο συχνά χαρακτηρίζονται από την έντονη απεικόνιση του πόνου.frida_kahlo_self_portrait

Από τις 143 ζωγραφιές της, οι 55 είναι αυτοπροσωπογραφίες που συχνά ενσωματώνουν συμβολικές απεικονίσεις σωματικών και ψυχολογικών πληγών. Επέμεινε λέγοντας πως«ποτέ δεν ζωγράφισα τα όνειρα, ζωγράφισα τη δική μου πραγματικότητα».

roots

Η Κάλο επηρεάστηκε βαθιά από τον αυτόχθονες πολιτισμούς του Μεξικού,επιρροή, η οποία είναι εμφανής στη χρήση των φωτεινών χρωμάτων και του δραματικού συμβολισμού. Συχνά περιελάμβανε το συμβολισμό της μαϊμούς. Στη μεξικανική μυθολογία, οι πίθηκοι είναι σύμβολα της σφοδρής επιθυμίας, όμως η Κάλο τους απεικόνιζε ως τρυφερά και προστατευτικά σύμβολα. Χριστιανικά και εβραϊκά θέματα απεικονίζονται ,επίσης,συχνά στο έργο της. Συνδύασε στοιχεία της κλασικής θρησκευτικής μεξικανικής παράδοσης με υπερρεαλιστικές αποδόσεις.maxresdefault

Μετά από πρόσκληση του Andre Breton, πήγε στη Γαλλία το 1939 και παρουσίασε έκθεση των έργων της στο Παρίσι. Το Λούβρο αγόρασε ένα από τα έργα της,  το «The Frame», το οποίο προβλήθηκε και στην έκθεση. Αυτό ήταν το πρώτο έργο ενός Μεξικανού καλλιτέχνη του 20ου αιώνα, που αγόρασε ποτέ το διεθνώς αναγνωρισμένο μουσείο.


[Θυελλώδης γάμος]

ni0uezw0lc6jnubt6n21
Η Κάλο με τον Ριβέρα

Ως νεαρά καλλιτέχνης,  πλησίασε τον διάσημο μεξικανό ζωγράφο, Ντιέγκο Ριβέρα, το έργο του οποίου θαύμαζε, ζητώντας του  συμβουλές ,για την άσκηση της τέχνης ως επαγγελματικής σταδιοδρομίας.

Ο Ριβέρα, αναγνώρισε αμέσως το ταλέντο της και χαρακτήρισε τη μοναδική της έκφραση ως πραγματικά ξεχωριστή και μοναδικά μεξικάνικη. Ενθάρρυνε την εξέλιξή της, ως καλλιτέχνιδας, και άρχισε σύντομα μια στενή ερωτική σχέση μεταξύ τους.
Παντρεύτηκαν το 1929, παρά την αποδοκιμασία της μητέρας της Φρίντα.

Συχνά , Κάλο και Ριβέρα,αναφέρονται ως «ο ελέφαντας και το περιστέρι», ένα ψευδώνυμο που επινοήθηκε όταν ο πατέρας της Κάλο το χρησιμοποίησε, για να εκφράσει την εξαιρετική τους διαφορά στο μέγεθος.

diegofrida.jpg
Φρίντα Κάλο και Ντιέγκο Ριβέρα

Ο γάμος τους ήταν συχνά θορυβώδης. Αμφότεροι είχαν περίεργη ιδιοσυγκρασία και πολυάριθμες εξωσυζυγικές σχέσεις.

Η ανοιχτά αμφιφυλόφιλη Κάλο,  είχε ερωτικές σχέσεις τόσο με τους άνδρες (συμπεριλαμβανομένου και του Τρότσκι) όσο και με  γυναίκες. Ο Ριβέρα γνώριζε και ανέχτηκε τις σχέσεις της με τις γυναίκες, αλλά οι σχέσεις της με τους άνδρες τον έκαναν να ζηλέψει.

1939_photo_nickolas_muray-frida-kahlo-facebook-cosmic-orgasm

Από την πλευρά της η Κάλο εξοργίστηκε, όταν έμαθε ότι ο Ριβέρα είχε συνάψει ερωτική σχέση με την νεότερη αδελφή της, Κριστίνα. Το ζευγάρι τελικά χώρισε, αλλά ξαναπαντρεύτηκε το 1940. Ο δεύτερος γάμος τους, ωστόσο, ήταν τόσο ταραχώδης όσο ο πρώτος. Τα σπίτια τους ήταν συχνά ξεχωριστά, αν και μερικές φορές γειτονικά.


[Τελευταία χρόνια]

1432505881-hbz-frida-1943-540922799-index

Οι δραστήριοι κομμουνιστές και συμπατριώτες, Κάλο και Ριβέρα ανέπτυξαν φιλικές σχέσεις με τον Λεον Τρότσκι, καθώς εκείνος ζήτησε πολιτικό άσυλο, για να ξεφύγει από το καθεστώς του Ιωσήφ Στάλιν στη Σοβιετική Ένωση.

Frida Kahlo and Leon Trotsky- 1937.jpg
Η Κάλο με τον Τρότσκι

Αρχικά, ο Τρότσκι έζησε με τον Ριβέρα και έπειτα στο σπίτι της Κάλο, όπου σύμφωνα με πληροφορίες είχαν συνάψει ερωτικές σχέσεις. Ο Τρότσκι και η σύζυγός του μετακόμισαν στη συνέχεια σε άλλο σπίτι στο Κογιοκάν, όπου και αργότερα, δολοφονήθηκε.


[Θάνατος]

f5b1f2c5f4ad973089eb19ddcca613ca
Λίγες μέρες πριν πέθανει, στις 13 Ιουλίου του 1954, έγραψε στο ημερολόγιό της: «Ελπίζω η έξοδος να είναι χαρούμενη – και ελπίζω να μην επιστρέψω ποτέ – Φρίντα».

friday-by-gisele-01

Ως επίσημη αιτία θανάτου δηλώθηκε η πνευμονική εμβολή, αν και κάποιοι υποψιάστηκαν ότι πέθανε από υπερβολική δόση που μπορεί ,ή όχι, να ήταν τυχαία. Δεν έγινε ποτέ αυτοψία. Ήταν πολύ άρρωστη καθ ‘όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους και το δεξιό πόδι της είχε ακρωτηριαστεί στο γόνατο, λόγω γάγγραινας. Είχε επίσης μια περίοδο βρογχοπνευμονίας κοντά στην εποχή εκείνη, η οποία την είχε αφήσει αρκετά εύθραυστη.

Frida Kahlo

Αργότερα, στην αυτοβιογραφία του, ο Ντιέγκο Ριβέρα έγραψε ότι η ημέρα που πέθανε η Κάλο ήταν η πιο τραγική ημέρα της ζωής του, προσθέτοντας ότι, πολύ αργά, είχε συνειδητοποιήσει ότι το πιο θαυμάσιο μέρος της ζωής του ήταν η αγάπη του γι ‘αυτήν.

Ένας προ-κολομβιανό δοχείο, που κρατάει την τέφρα της, βρίσκεται τοποθετημένο εκθεσιακά στο πρώην σπίτι της, στο Λα Κάζα Αζούλ (The Blue House), στο Κογιοκάν. Σήμερα , το σπίτι είναι ένα μουσείο που φιλοξενεί πολλά έργα τέχνης και πολλές αντίκες από την προσωπική της ζωή.


[#Apodyoptis_Special: #5 facts ακόμη που δεν ήξερες για τη μοναδική Κάλο]

“Frida on White Bench,” photograph by Nickolas Muray, 1939. Submitted image

  • Περιποιούνταν τα φρύδια της με ειδικά εργαλεία.Μάλιστα τα γέμιζε για να φαίνονται πιο φουντωτά και σκοτεινά.

  • Χάρισε τα πορτρέτα της ως δώρα.Μάλιστα το πρώτο της πορτρέτο( «Self portrait in a Velvet Dress(1926)»δωρίστηκε στον Αλεχάντρο Γκομέζ, σε μια προσπάθεια να κερδίσει και πάλι τον έρωτα του.

  • Περιτριγυριζόταν από καθρέπτες σε όλη της τη ζωή. Αμέσως μετά το φοβερό ατύχημα που είχε, καθώς την είχε χτυπήσει λεωφορείο, κι όντας καθηλωμένη στο κρεβάτι για πολλούς μήνες, τοποθετούσε καθρέπτες γύρω της, για να μπορεί να ζωγραφίζει τον εαυτό της.dsijjgq18bfxksw59mwc

  • Δε μπορούσε να αποκτήσει παιδιά, παρ’όλο που το ήθελε αρκετά.

  • Η εικόνα της απεικονίζει το χαρτονόμισμα των 500 μεξικανικών πέσος και είναι η πρώτη Ισπανίδα, που απεικονίζεται σε γραμματόσημα των Η.Π.Α.

    mhgrvgbhh2gg8phwhbsa


[#Apodyoptis_linked_special: #5 αποφθέγματα της Φρίντα]

iieusly3szfm7nsrnj5c

  1. «Στο τέλος της μέρας, αντέχουμε πολλά περισσότερα από όσα νομίζουμε ότι μπορούμε.»

  2. «Έπινα για να πνίξω τις λύπες μου, αλλά αυτές οι καταραμένες ήξεραν πώς να κολυμπούν.»

  3. «Πόδια, τι τα χρειάζομαι, όταν έχω φτερά να πετάξω»

  4. » Δε ζωγραφίζω όνειρα ή εφιάλτες,αλλά τη δική μου πραγματικότητα.»

  5. «Σ’αγαπώ περισσότερο κι από το ίδιο μου το δέρμα.»


    Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Πηγή
•Wikipedia
•Biography.com
•fridakahlo.it

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.