Εμβολιασμός: Ναι ή Όχι;

Νέα έρευνα αποκάλυψε ότι μια μικρή μείωση των επιπέδων εμβολιασμού κατά της παιδικής ιλαράς μπορεί να έχει δυσανάλογα αρνητικές επιπτώσεις τόσο στη δημόσια υγεία όσο και στην οικονομία. – Μετάφραση, επιμέλεια Θωμάς Αργυρέας

Τα εμβόλια σώζουν ζωές. Σε ορισμένες περιοχές, ωστόσο, τα ποσοστά εμβολιασμού των ΗΠΑ μειώνονται λόγω κακών πληροφοριών και κακών επιλογών και τώρα οι επιστήμονες έχουν συγκεντρώσει στοιχεία σχετικά με το πόσο άσχημα μπορούν να επηρεάσουν όλους μας, αυτές οι επιλογές.

Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και το Κολέγιο Ιατρικής της Baylor εξέτασε τη δημόσια υγεία και τον οικονομικό αντίκτυπο της διστακτικότητας στον εμβολιασμό. Η διστακτικότητα αυτή καθορίστηκε ως καθυστέρηση ή άρνηση αποδοχής εμβολιασμού με βάση προσωπικές πεποιθήσεις παρά τη διαθεσιμότητα.Με άλλα λόγια, έτρεξαν σε προσομοίωση τους αριθμούς για το τι μπορεί να κοστίσει στο κοινό ακόμη και μια χούφτα αρνητές εμβολιασμού, και αυτοί οι αριθμοί δεν είναι καθόλου καθησυχαστικοί.


Μόλις λίγοι αρνητές εμβολίων αρκούν για να τριπλασιασθούν οι ετήσιες τιμές διάδοσης των ασθενειών. Και αυτό κοστίζει στα νοσοκομεία χιλιάδες δολάρια.


Χρησιμοποιώντας το συνδυασμένο εμβόλιο ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς (MMR) και τον ιό της ιλαράς ως παράδειγμα, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα υπολογιστικό μοντέλο για να εκτιμήσουν μέσα από χιλιάδες σενάρια αυξημένης διστακτικότητας εμβολιασμού, το πώς αυτό θα επηρέαζε τη διάδοση των εξανθημάτων ιλαράς.

«Εμείς επικεντρώσαμε την προσοχή στην ιλαρά ως παράδειγμα για τις επιπτώσεις της μείωσης της εμβολιαστικής κάλυψης επειδή η συγκεκριμένη ασθένεια είναι εξαιρετικά μολυσματική», λέει ο επικεφαλής ερευνητής Nathan Lo από το Πανεπιστήμιο του Stanford.

«Είναι πιθανό να είναι η πρώτη μολυσματική ασθένεια που σχηματίζει εστίες διάδοσης εάν ο εμβολιασμός μειωθεί».

Τα στοιχεία της ομάδας δείχνουν ότι μια μικρή μόνο πτώση κατά 5% στην κάλυψη με εμβόλιο MMR των παιδιών ηλικίας 2-11 ετών, θα είχε ως αποτέλεσμα τον τριπλασιασμό των ετήσιων κρουσμάτων ιλαράς σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, από τις τρέχουσες 48 περιπτώσεις ετησίως στις επιθετικές 150.

ilara_moro
Ποιός γονιός θα άφηνε ακάλυπτο το παιδί του και τα βρέφη των συμπολιτών του σε κάτι εν δυνάμει θανατηφόρο όπως η Ιλαρά; Έχει δικαίωμα επιλογής ή απλά εγκληματεί;

Τώρα μπορεί να μην ακούγεται σαν επιδημία παιδικής αρρώστιας, αλλά η ιλαρά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ή και μοιραίες επιπλοκές. Είναι μία ακόμα από τις κορυφαίες, παγκοσμίως, αιτίες θανάτου στα παιδιά, που συμβαίνει κυρίως σε αναπτυσσόμενα μέρη του κόσμου με ανεπαρκή κάλυψη εμβολιασμού.

Προτού ανακαλύψουμε έναν τρόπο για την πρόληψη της ιλαράς μέσω του εμβολιασμού, εκατομμύρια παιδιά πέθαιναν κάθε χρόνο, μια καταστροφική επιδημία που μειώνεται σταθερά.

«Κατά την περίοδο 2000-2015, ο εμβολιασμός κατά της ιλαράς εμπόδισε περίπου 20,3 εκατομμύρια θανάτους», αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο λόγος για τον οποίο τα συνολικά επίπεδα εμβολιασμού είναι τόσο σημαντικά είναι λόγω του τρόπου με τον οποίο τα εμβόλια προλαμβάνουν τη νόσο. Υπάρχει πάντα ένα μικρό μέρος του πληθυσμού που δεν μπορεί να εμβολιασθεί για ιατρικούς λόγους (για παράδειγμα, παιδιά με υποβιβασμένο ανοσοποιητικό σύστημα) ή είναι πολύ μικρά σε ηλικία (τα μωρά μπορούν να πάρουν την πρώτη δόση εμβολίου MMR μόνο όταν γίνουν ενός έτους). Όλα αυτά τα παιδιά είναι εξαιρετικά ευάλωτα σε μολυσματικούς ιούς.

Σε τρέχοντα χρόνο, οι περισσότερες περιπτώσεις ιλαράς στις ΗΠΑ, συμβαίνουν όταν οι άνθρωποι ταξιδεύουν στο εξωτερικό και φέρνουν την ασθένεια επιστρέφοντας. Ένα μολυσμένο άτομο, στη συνέχεια, γίνεται φορέας της ασθένειας η οποία εξαπλώνεται σε οποιονδήποτε δεν προστατεύεται.

Σε μια ιδανική κατάσταση, το 90-95% των ανθρώπων θα εμβολιαζόταν και ο ιός δεν θα μπορούσε να διατηρηθεί και να διαδοθεί. Η μικρή ομάδα που δεν μπορεί να εμβολιασθεί είναι εξ ολοκλήρου εξαρτώμενη από την άμυνα που αναπτύσσουν όλοι οι άλλοι γύρω της, ένα φαινόμενο που ονομάζεται «ασυλία αγέλης».

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό οι άνθρωποι να μην επιλέγουν να αρνηθούν ή να εγκαταλείψουν τον εμβολιασμό – δεν κάνουν μόνο μια προσωπική επιλογή, αλλά επηρεάζουν την κοινότητά τους στο σύνολό της. Και επειδή οι διστακτικοί και οι αρνητές γονείς τείνουν να ζουν σε χωρικά εντοπισμένες κοινωνικές ομάδες, είναι πολύ πιθανότερο να αποτελέσουν μεγάλες δυναμικές εστίες εξάπλωσης.

Μόλις φέτος, η Σομαλοαμερικανική κοινότητα στη Μινεσότα γνώρισε εκδήλωση της θανατηφόρας νόσου, η οποία ξεπέρασε όλες τις αμερικανικές προβλέψεις του περασμένου έτους.

Και δεν είναι μόνο το επιχείρημα της δημόσιας υγείας. Η ομάδα με έδρα το Στάνφορντ έτρεξε επίσης μερικές προσομοιώσεις σχετικά με το πόσο, μια μείωση στην κάλυψη εμβολιασμού με ΜΜΜ, θα κοστίσει σε οικονομικούς όρους.

Σύμφωνα με μια συντηρητική εκτίμηση, η ίδια πτώση του εμβολιασμού κατά 5 τοις εκατό θα μπορούσε να προκαλέσει επιπλέον δαπάνη ύψους 2,1 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ για τον τομέα της δημόσιας υγείας. Και οι ερευνητές σημειώνουν ότι αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνει το προσωπικό κόστος για τις οικογένειες, την απώλεια παραγωγικότητας για τους γονείς, το κόστος νοσηλείας και άλλες πιθανές οικονομικές επιπτώσεις.

«Πιστεύω ότι η μελέτη μας είναι μια κλήση αφύπνισης για αυτά περιμένουμε τους επόμενους μήνες και χρόνια, καθώς τα ποσοστά κάλυψης εμβολίων συνεχίζουν να μειώνονται στα 18 κράτη που επιτρέπουν τώρα εξαιρέσεις μη ιατρικών ή φιλοσοφικών πεποιθήσεων», λέει ο ανώτερος ερευνητής Peter Hotez από το Baylor College of Medicine.

«Αυτά τα ευρήματα πρέπει να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στις πολιτικές που υιοθετούν οι κρατικές ή εθνικές κυβερνήσεις σχετικά με τον εμβολιασμό κατά την παιδική ηλικία», γράφουν στη μελέτη.

Η έρευνα είναι διαθέσιμη με ανοικτή πρόσβαση στην JAMA Pediatrics.

Πηγή: SIGNE DEAN, Science Alert

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.