Τα μυαλά μας συγχρονίζονται σε μια συνομιλία!

Τα κύματα του εγκεφάλου μας μπορούν να συγχρονιστούν με τα κύματα των άλλων όταν συζητάμε μαζί τους – Μετάφραση από τον Θωμά Αργυρέα

Tο συναίσθημα του συγχρονισμού.

Τα κύματα του εγκεφάλου μας μπορούν να συγχρονιστούν με τα κύματα των άλλων όταν συζητάμε μαζί τους, σύμφωνα με νέα έρευνα. Δεν είναι ανάγνωση των σκέψεων, αλλά θα μπορούσαμε να διδαχθούμε περισσότερα για την φύση της γλώσσας και των σχέσεων.

Με βάση τις μετρήσεις ηλεκτρεγκεφαλογραφίας (EEG), η μελέτη δείχνει να υπάρχουν αξιοσημείωτες ομοιότητες μεταξύ της εγκεφαλικής δραστηριότητας καθώς δύο άτομα συνομιλούν ο ένας στον άλλο – ένα είδος «συγχρονισμού μεταξύ των εγκεφάλων».

Και σύμφωνα με τους ερευνητές του Βασκικού Κέντρου για τη Γνώση, τον Εγκέφαλο και τη Γλώσσα (Basque Centre on Cognition, Brain, and Language – BCBL) στην Ισπανία, τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε όλα, από τη θεραπεία των ατόμων με δυσκολίες λόγου μέχρι τη διδασκαλία νέων γλωσσών.

«Οι εγκέφαλοι δύο ανθρώπων συντονίζονται χάρη στη γλώσσα και η μεταξύ τους επικοινωνία δημιουργεί δεσμούς που υπερβαίνουν κατά πολύ αυτό που μπορούμε να αντιληφθούμε παρατηρώντας τα εξωτερικά χαρακτηριστικά της επικοινωνίας», λέει ένας από την ερευνητική ομάδα, ο Jon Andoni Duñabeitia.

«Μπορούμε να ανακαλύψουμε αν δύο άτομα συνομιλούν, μόνο με την ανάλυση των κυμάτων του εγκεφάλου τους.»

Η ομάδα συγκέντρωσε 16 άνδρες και 14 γυναίκες, από τις οποίες κανένας δεν γνώριζε ο ένας τον άλλον, με ηλικίες που κυμαίνονταν από 19 έως 31 έτη.

Αφού χωρίστηκαν σε ζευγάρια του ίδιου φύλου, οι εθελοντές τοποθετήθηκαν εκατέρωθεν ενός αδιαφανούς χωρίσματος και δόθηκαν θέματα προς συζήτηση για να συνεργαστούν. Οι συμμετέχοντες έλαβαν επίσης, με τη σειρά τους, τον ρόλο του ακροατή και του ομιλητή.

Κατά την παρακολούθηση των κυμάτων του εγκεφάλου στα ζευγάρια, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα επαναλαμβανόμενα κύματα ή ταλαντώσεις άρχισαν να ταιριάζουν καθώς οι άνθρωποι μιλούσαν ο ένας στον άλλο. Είναι σχεδόν σαν οι δύο εγκέφαλοι να συνεργάζονται για την επίτευξη της επικοινωνίας, λένε οι ερευνητές.

Οι οπαδοί του Star Trek θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν ομοιότητες με το κόλπο Vulcan mind-meld, όπου δύο άτομα μπορούν να μοιράζονται μια συνείδηση, αν και χωρίς την μεταβολή του προσώπου.

Η ομάδα ονόμασε το φαινόμενο «σύμπνευση εγκεφάλου-εγκεφάλου» και παρατήρησε ομοιότητες με προηγούμενες μελέτες που είχαν εντοπίσει κάποιο επίπεδο νευρωνικού συγχρονισμού όταν δύο άνθρωποι συνομιλούσαν.

Ενώ προηγούμενη έρευνα πρότεινε ότι οι εγκέφαλοί μας μπορούν να προσαρμόσουν τα πρότυπά τους με βάση αυτό που ακούμε, αυτή η μελέτη δείχνει κάτι ξεχωριστό για την απευθείας κοινωνικοποίηση  με τους άλλους ανθρώπους και οι ερευνητές σχεδιάζουν να διεξάγουν περαιτέρω μελέτες διερευνώντας τον τρόπο με τον οποίο εμπλεκόμαστε σε «ένας-προς-έναν» καταστάσεις.

Συγχρονισμός ταλαντώσεων
Συγχρονισμός εγκεφάλου μεταξύ ομιλητή και ακροατή. Credit: BCBL

Τελικά, ίσως μπορέσουμε να δούμε για τι μιλάνε οι άνθρωποι, καθώς και να εντοπίσουμε ποιος έχει εμπλακεί σε συνομιλία, μόνο από τη δραστηριότητα του εγκεφάλου.

Ενώ κάθε έρευνα που μας βοηθά να κατανοήσουμε τη μυστηριώδη εσωτερική λειτουργία του εγκεφάλου θα είναι χρήσιμη, θα πρέπει να σημειώσουμε το σχετικά μικρό μέγεθος δείγματος σε αυτή τη μελέτη – και οι ίδιοι οι ερευνητές παραδέχονται ότι υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να διερευνηθούν.

Και μια από τις επόμενες δοκιμές που προγραμματίζονται στο BCBL είναι να διαπιστωθεί εάν ο ίδιος συγχρονισμός συμβαίνει όταν οι άνθρωποι μιλάνε σε μη-μητρικές γλώσσες.

«Η απόδειξη της ύπαρξης νευρωνικού συγχρονισμού μεταξύ δύο ατόμων που συμμετέχουν σε μια συζήτηση ήταν μόνο το πρώτο βήμα», λέει ένας από τους ερευνητές, ο Alejandro Pérez. «Υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα και προκλήσεις που αφέθηκαν να επιλυθούν στο μέλλον.»

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports.

Πηγή: DAVID NIELD 22 ΙΟΥΛ 2017, Science Alert

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.