«Νεφέλη και Ιάνθη: Ο πλανήτης που ήθελε να γίνει αστέρι»

«Η Ιάνθη και η Νεφέλη είναι δύο διδυμάκια που δεν μοιάζουν καθόλου μεταξύ τους. Είναι δύο αστεροειδείς. Ζούνε στην κύρια ζώνη αστεροειδών, που βρίσκεται μεταξύ των πλανητών Άρη και Δία. Τα κανονικά τους ονόματα είναι 431 Νεφέλη και 98 Ιάνθη».
– από την  Ειρήνη Σακελλίου
Όσο η 431 Νεφέλη και η 98 Ιάνθη παίζουν στο δωμάτιο τους, από το παράθυρο βλέπουν πεντακάθαρα τον τεράστιο πλανήτη Δία. Είναι τόσο γοητευτική και όμορφη η κόκκινη κηλίδα του! Τα δύο κορίτσια δεν μπορούν να σταματήσουν να τη θαυμάζουν.Είναι μεγάλη, πολύ μεγάλη. Ολόκληρη η Γη χωράει μέσα της.Αυτή η κηλίδα, είναι στην πραγματικότητα μία τεράστια καταιγίδα που διαρκεί πάρα πολύ καιρό, περίπου 300 γήινα χρόνια.
Είναι ένας κυκλώνας. Παρόμοιοι κυκλώνες, πολύ μικρότεροι, υπάρχουν και στη Γη.
Σχηματίζονται από περιστρεφόμενα αέρια. Περιστρέφονται αντίθετα από τους δείκτες του ρολογιού στο βόρειο ημισφαίριο της Γης, και σύμφωνα με τους δείκτες του ρολογιού στο νότιο.
Σαν αυτούς τους γήινους κυκλώνες είναι και η κόκκινη κηλίδα του πλανήτη Δία.Αφού θαυμάσανε αρκετά την κόκκινη κηλίδα η 98 Ιάνθη λέει: «Άκουσα ότι ο Δίας είναι πολύ στεναχωρημένος σήμερα. Δεν πάμε, 431 Νεφέλη, να δούμε τι συμβαίνει και να τον βοηθήσουμε;»Ξεκινάνε τα δύο αδέρφια και πάνε στο Δία που είναι δίπλα στο σπίτι τους. Μόλις φτάνουν η 431 Νεφέλη λέει :«Τι συμβαίνει Δία; Γιατί είσαι στεναχωρημένος;»«Είμαι μεγάλος, έχω υδρογόνο και ήλιο σαν τον Ήλιο μας, αλλά γιατί να μην είμαι και εγώ ένα άστρο!» απαντάει ο Δίας.Και συνεχίζει με παράπονο:
«Δεν θα ήταν όμορφο αν οι άνθρωποι είχαν δύο Ήλιους να τους φωτίζουν και να τους ζεσταίνουν; Θα έγραφαν ωραίους μύθους και ιστορίες γιά μας! Αν υπήρχαν δύο Ήλιοι στον ουρανό, όλοι οι άνθρωποι θα είχαν από δύο σκιές ο καθένας!»Στην πραγματικότητα, όσο και αν φαίνεται αδύνατον, δύο Ήλιοι δεν θα πρόσφεραν πολύ περισσότερα από αυτά που προσφέρει ο ένας Ήλιος. Καταρχάς, αν το πλανητικό μας σύστημα είχε έναν διπλό αστέρα θα ήταν πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο να έχουμε ζωή στη Γη στη μορφή που την ξέρουμε τώρα.
Επιπλέον, ο Δίας ως αστέρας, δεν θα έδινε πάρα πολύ παραπάνω ζεστασιά στους ανθρώπους στη Γη. Είναι 4 φορές πιό μακριά από τη Γη από ότι ο Ήλιος. Η ενέργεια που θα έδινε ο Δίας θα ήταν μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό αυτής που δίνει ο Ήλιος (μόνο 6%)

Η 98 Ιάνθη ήθελε να πει κάτι όμορφο στον Δία γιά να τον κάνει να νιώσει καλά. Σκέφτηκε, σκέφτηκε πολύ και μετά είπε:
«Δία πρόσεξε, είσαι ο μεγαλύτερος από τους πλανήτες σε διαστάσεις και μάζα. Πολύ δίκαια σε φωνάζουν «βασιλιά των πλανητών». Είσαι το τρίτο πιό φωτεινό αντικείμενο στον νυχτερινό ουρανό μετά τη Σελήνη και την Αφροδίτη.

Η 431 Νεφέλη συμπληρώνει:
«Ξέρεις, στην αρχαία ελληνική μυθολογία, ο θεός Δίας είναι ο πατέρας όλων των θεών και των ανθρώπων. Είσαι ο θεός του ουρανού και του κεραυνού. Είσαι ο δυνατότερος και σπουδαιότερος όλων των αρχαίων ελληνικών μυθολογικών όντων και θεών. Συνήθως, απεικονίζεσαι να κρατάς έναν κεραυνό.»

Η 98 Ιάνθη και 431 Νεφέλη είδαν τον Δία πολύ πιό ικανοποιημένο και χαρούμενο από πριν.

98 Ιάνθη: «Και το πιό εντυπωσιακό χαρακτηριστικό σου από όλα, που έχει γοητεύσει και εμπνεύσει πάρα πολλούς επιστήμονες και καλλιτέχνες είναι ότι
περιτριγυρίζεσαι από 63 φεγγάρια! Τέσσερα από αυτά, είναι τα πιό μεγάλα και πιό γνωστά: o Γανυμήδης, η Καλλιστώ, η Ιώ και η Ευρώπη. »

Ο μεγαλύτερος δορυφόρος του Δία είναι ο Γανυμήδης. Είναι και το μεγαλύτερο φεγγάρι στο ηλιακό μας σύστημα. Είναι πολύ μεγάλος, μεγαλύτερος και από τον πλανήτη Ερμή!

Είναι γεμάτος με κρατήρες και με αυλάκια γεμάτα πάγο. Κάτω από τον φλοιό του έχει έναν παγωμένο ωκεανό. Φωτεινές δέσμες πάγου ξεχύνονται ακτινικά από τα πρόσφατα σημεία συγκρούσεών του με αστεροειδείς και κομήτες. Όλη του η επιφάνεια φαίνεται σαν κάποιος να έχει σύρει πάνω του μια τεράστια τσουγκράνα.

«Κοίτα 431 Νεφέλη, ένα τεράστιο παγοδρόμιο!» φώναξε η 98 Ιάνθη. Συνεχίζει:
«Πάμε να φορέσουμε τα παγοπέδιλα μας για να χορέψουμε λιγάκι.»
Έτσι και έκαναν. Χόρεψαν κι έκαναν φιγούρες, στροφές, τούμπες στον αέρα…

«Κουράστηκα. Πέρασα όμορφα, αλλά δεν είναι ώρα να πάμε να δούμε τον επόμενο δορυφόρο του Δία;» αναρωτιέται η Νεφέλη.

98 Ιάνθη: «Πάμε στον επόμενο, την Καλλιστώ. Έχει πολύ ενδιαφέρον εκεί.»

431 Νεφέλη: «Ξέρω. Η NASA (η αμερικανική διαστημική εταιρεία) ανακοίνωσε ότι το 2040 θα είναι εφικτή μία επανδρωμένη αποστολή στην Καλλιστώ.

zeus7
Διαστημική βάση στην Καλλιστώ

Αργότερα, μία διαστημική βάση θα μπορούσε να φτιαχτεί εκεί, γιά την εξερεύνηση από κοντά και των άλλων δορυρόρων του Δία. »
98 Ιάνθη: «Το φαντάζεσαι να γίνει αυτό 431 Νεφέλη; Πολλοί άνθρωποι θα έρθουν από τη Γη να μείνουν πιό κοντά μας, στη ζώνη αστεροειδών που ζούμε!»

98 Ιάνθη: «Δεν κάνουμε ένα διάλειμμα 431 Νεφέλη πρίν πάμε στην Ευρώπη; Πείνασα.»

431 Νεφέλη:«Λέω να πάμε να φάμε πίτσα στην Ιώ.»

Η Ιώ είναι το πιό ξηρό φεγγάρι του Δία. Έχει περίπου 400 ενεργά ηφαίστεια. Έχει ψηλά βουνά, πιό ψηλά και από το όρος Έβερεστ στη Γη. Καλύπτεται από λάβα και το χρώμα της οφείλεται στο θειάφι (στοιχείο θείο, S) από τα ηφαίστεια. Φαίνεται σαν μία ωραία, τεράστια πίτσα! Εκεί πήγαν τα διδυμάκια γιά να φάνε πίτσα και να πάρουνε δυνάμεις για την συνέχεια της περιπέτειάς τους στην Ευρώπη, τον άλλον δορυφόρο του Δία.

Η Ευρώπη είναι λίγο μικρότερη από τη Σελήνη, με μία λεπτή ατμόσφαιρα οξυγόνου. Αυτό το φεγγάρι του Δία είναι από τα πιό πιθανά μέρη στο ηλιακό σύστημα που μπορεί να έχουν ζωή με τη μορφή μικροβίων. Δυστυχώς, ακόμα τίποτα δεν έχει ανακαλυφθεί (2018).
«Πόσο δύσκολο πρέπει να είναι να ανιχνεύσεις μόνο μικρόβια που ζούνε στην Ευρώπη; Γιά την ανίχνευση, οι άνθρωποι στέλνουν μηχανήματα από τη Γη που όμως, μπορεί να είναι ήδη λερωμένα με γήινα μικρόβια!» λέει η 98 Ιάνθη.

Οι αναγκαίες προϋποθέσεις για ζωή υπάρχουν και σε άλλα αντικείμενα του ηλιακού μας συστήματος, όπως κομήτες και άλλα φεγγάρια. Όμως, οι περισσότερες έρευνες γιά ανακάλυψη ζωής πρόσφατα εστιάζονται στην Ευρώπη.

Στη Γη, οι άνθρωποι θέλουν τόσο πολύ να μελετήσουν τον Δία και τα φεγγάρια του. Έχουν στείλει και στέλνουν τόσο πολλούς τεχνητούς δορυφόρους με σύγχρονα όργανα για να τον συναντήσουν και μελετήσουν !

Ένα βράδυ η 98 Ιάνθη φωνάζει όσο πιό δυνατά μπορούσε: «Ξύπνα 431 Νεφέλη, ξύπνα τώρα. Στη Γη είναι 4 Ιουλίου του 2016. Ο δορυφόρος Juno πρέπει να έχει φτάσει στον Δία. Έλα, πάμε γρήγορα να δούμε!»

431 Νεφέλη: «Πράγματι έφτασε. Τώρα θα ξεκινήσει τις περιφορές γύρω από τον Δία μέχρι τον Ιούνιο του 2018. »

98 Ιάνθη :«Άκουσα ότι η NASA θα ζητήσει την βοήθεια όλων γιά να αναλύσουν τις καινούριες φωτογραφίες. Τι λες 431 Νεφέλη να τους πούμε ότι ενδιαφερόμαστε να βοηθήσουμε και εμείς;»

Ετοιμάζεται και η ευρωπαϊκή αποστολή (της ESA) στον Δία με το όνομα JUICE. Η εκτόξευση πιθανότατα να γίνει το 2022 και θα φτάσει στο Δία το 2030. Το 2033 θα ξεκινήσει να περιφέρεται γύρω από τον Γανυμήδη.

431 Νεφέλη: «Δία, τα ακούς όλα αυτά; Το βλέπεις πόσο πολύ θέλουν να σε γνωρίσουν και μάθουν οι άνθρωποι στη Γη;»

98 Ιάνθη: «Δεν θα μείνεις καθόλου μόνος. Πάντα θα έχεις κάποιο τεχνητό δορυφόρο από τη Γη γιά παρέα. Είσαι πολύ τυχερός.»

zeus10
Ο αμερικάνικος δορυφόρος Βογιατζερ που ξεκίνησε από τη Γη το 1977.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Όλα τα φαινόμενα που περιγράφονται και οι πληροφορίες που δίνονται είναι ακριβείς. Για παράδειγμα, η Ιώ πραγματικά έχει πάνω από 400 ενεργά ηφαίστεια. Φαίνεται κίτρινη λόγω του θειαφιού που έχουν τα ηφαίστεια της και όχι λόγω του ότι είναι πίτσα.

Δυστυχώς ή ευτυχώς γιά όλους, ο Δίας δεν θα μπορούσε να γίνει άστρο από
τη γέννηση του. Ο Ήλιος έχει καταναλώσει ένα πολύ μεγάλο μέρος του αρχικού μεσοαστρικού αερίου από το οποίο φτιάχτηκε το ηλιακό σύστημα.

Ένα όμορφο μουσικό κομμάτι του Έλληνα συνθέτη Βαγγέλη, στο οποίο φαίνεται να καλείται ο Δίας είναι το επόμενο:

Αμφιλεγόμενο κομμάτι που έχει συζητηθεί αρκετά.

Στο βίντεο φαίνεται μία εκτόξευση του ρώσικου πυραύλου Σογιούς προς τον διεθνή διαστημικό σταθμό. Η εκτόξευση του πυραύλου Σογιούς γίνεται από το
κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, στο Καζακστάν. Η πρώτη εκτόξευση ανθρώπου, του κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν το 1961 έγινε από το ίδιο κοσμοδρόμιο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.