H.P. Lovecraft : «Φοβάμαι τις σημαίες του ενθουσιασμού μου όταν χρειάζεται να κάνω πραγματική δουλειά»

«Ποτέ δεν ρωτώ έναν άνθρωπο για τη δουλειά του, γιατί ποτέ δεν με ενδιαφέρει. Αυτό που τον ρωτώ είναι για τις σκέψεις και τα όνειρά του»
– σύνθεση, επιμέλεια: Μαρία Λυδία Κυριακίδου

 


Synopsis

lovecraft.jpg

Ο Hοward Phillips Lovecraft γεννήθηκε στις 20 Αυγούστου του 1890 στο Πρόβιντενς του Ρόουντ Άιλαντ. Το περιοδικό φρίκης Weird Tales αγόρασε κάποιες από τις ιστορίες του το 1923. Η ιστορία του «The Call of Cthulhu» (Το κάλεσμα του Κθούλου)  μεταφέρθηκε κινηματογραφικά το 2005.  Στοιχεία αυτής της ιστορίας θα επανεμφανιστούν και σε άλλες σχετικές ιστορίες. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ασχολήθηκε με την επιμέλεια και τη συγγραφή ιστοριών για λογαριασμό άλλων, προκειμένου να βγάλει τα προς το ζην.
Πέθανε στις 15 Μαρτίου 1937, στη γενέτειρά του.


Τα πρώτα χρόνια
lovecraft 1892
Ο Λαβκράφτ βρέφος (1892)

Ο αριστοτέχνης των φανταστικών ιστοριών θα γεννηθεί στις 20 Αυγούστου του 1890 στο Ρόουντ Άιλαντ. Σε σχέση με πολλούς συνομήλικούς του, Ο Χάουαρντ είχε μια εξαιρετικά ασυνήθιστη παιδική ηλικία, η οποία μάλιστα σημαδεύτηκε από οικογενειακές τραγωδίες.

Ο πατέρας του,  που ήταν ένας έμπορος που ταξίδευε, ανέπτυξε ένα είδους ψυχικής διαταραχής, η οποία προκλήθηκε πιθανότατα από τη μη θεραπευμένη σύφιλη που κόλλησε όταν ήταν τριών ετών. Το 1893, εισήχθη στο νοσοκομείο Butler,  όπου και παρέμεινε ως το θάνατό του, το 1898, όταν ο Lovecraft ήταν μόλις 8 ετών. Χρόνια αργότερα θα νοσηλευθεί και η μητέρα του στο ίδιο νοσοκομείο, εξαιτίας ψυχικής διαταραχής, η οποία επίσης θα αφήσει εκεί την τελευταία της πνοή.

Ασθενικό παιδί κι ο ίδιος, περνούσε αμέτρητες ώρες κλεισμένος στο σπίτι, όπου κυριολεκτικά μετατράπηκε σε έναν παθιασμένο αναγνώστη, «καταβροχθίζοντας» αμέτρητα βιβλία. Η ίδια του η μητέρα τον παρότρυνε στην απομόνωση, αποκαλώντας τον μάλιστα «γκροτέσκ». Ο Λάβκραφτ ἐδειξε ιδιαίτερη αγάπη στο έργο του Έντγκαρ Άλαν Πόε, όπως επίσης εκδήλωσε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αστρονομία.

Ως έφηβος, παρακολούθησε, για λίγο, μαθήματα στο Hope High School, όμως δε κατάφερε ποτέ να πάρει το απολυτήριό του, καθώς μεσολάβησε μια ισχυρή νευρική κατάρρευση, που τον υποχρέωσε να διακόψει το σχολείο.

Για τα επόμενα χρόνια θα μεταμορφωθεί σε μια μοναχική, απομονωμένη από τον κόσμο, φιγούρα. Θα επιλέξει την άυπνη, επίπονη μελέτη, την αδιάκοπη ανάγνωση και γραφή, ενώ συχνότερα θα καταλήγει να κοιμάται αργά μέσα στη μέρα. Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, θα βρούμε και κάποια άρθρα του, αστρονομικού περιεχομένου, δημοσιευμένα σε διάφορες εφημερίδες.


Συγγραφική καριέρα
lovecraft1915-A
Η επίσημη φωτογραφία για την Ένωση Ερασιτεχνικού Τύπου (1915)

Ο Lovecraft ξεκίνησε την καριέρα του ως φιλόδοξος δημοσιογράφος. Το 1914 έγινε μέλος της Ένωσης Ερασιτεχνικού Τύπου κι από την επόμενη κιόλας χρονιά εξέδωσε με αυτοέκδοση το δικό του περιοδικό, το «Conservative», στο οποίο δημοσίευσε διάφορα κείμενα και δοκίμια.

Παρ’ όλο που από το 1914 είχε σημειωθεί να δοκιμάζεται στη μυθοπλασία, ουσιαστικά δεν ήταν πριν το 1917, όταν αποφάσισε να ασχοληθεί με περισσότερη σοβαρότητα γύρω από τη συγγραφή ιστοριών. Σε πολλά από αυτά τα πρώτα του έργα, εντοπίζονται επιρροές τόσο από το έργο του Λόρδου Dunsany, ενός Ιρλανδού συγγραφέα φανταστικών παραμυθιών, όσο και του αγαπημένου του, Έντγκαρ Άλαν Πόε. Το 1923, περιοδικό τρομακτικών ιστοριών «Weird Tales» αγόρασε μερικές από τις ιστορίες του, δίνοντάς του έτσι μια πρώτη γεύση  λογοτεχνικής αναγνώρισης και επιτυχίας.

Την επόμενη χρονιά παντρεύτηκε τη Σόνια Γκριν. Το ζευγάρι έζησε μαζί στη Νέα Υόρκη για δύο χρόνια πριν, τελικά, χωρίσει. Μετά την αποτυχία του γάμου του, ο Lovecraft επέστρεψε στο Ρόουντ Άιλαντ και άρχισε να εργάζεται σκληρά σε μερικές από τις καλύτερες ιστορίες του.

sonia howard 1921-E
Με τη Σόνια Γκριν, το 1921

Το «The Call of Cthulhu» (Το κάλεσμα του Κθούλου) , το οποίο δημοσιεύτηκε το 1928 στο «Weird Tales» ίσως απεικονίζει καλύτερα από όλα του τα κείμενα ως τότε, τις προσπάθειές του για τη δημιουργία ενός άλλου είδους λογοτεχνίας του τρόμου. Ήταν ο συγγραφέας αυτός που θα συστήσει στον αναγνώστη την αρχή γέννησης πολλών υπερφυσικών όντων, που συνολικά σκοπεύουν στην ολοκληρωτική καταστροφή της ανθρωπότητας. Στοιχεία αυτής της ιστορίας θα επανεμφανιστούν και σε άλλες σχετικές συλλογές ιστοριών όπως στο «Cthulhu Mythos», ιστορίες οι οποίες απεικονίζουν και πιο ξεκάθαρα τη φιλοσοφική του θεώρηση για τη ζωή.

Σύμφωνα, μάλιστα, με το περιοδικό «American Heritage», ο ίδιος θα πει: «Όλες μου οι ιστορίες μου βασίζονται στη θεμελιώδη προϋπόθεση ότι οι κοινοί ανθρώπινοι νόμοι και συναισθήματα δεν έχουν καμία αξία ή σημασία στην ευρύτητα του Κόσμου».


Τελευταία χρόνια, θάνατος και κληρονομιά
1931-H.jpg
Το 1931 στο Μπρούκλυν

Όπως συνήθως συμβαίνει και με τους μεγαλύτερους συγγραφείς, έτσι κι ο Lovecraft στα τελευταία χρόνια της ζωής του, μπορούσε μετά βίας να συντηρηθεί. Επιδόθηκε στην επιμέλεια κειμένων αλλά και στη συγγραφή ιστοριών για λογαριασμό τρίτων, προκειμένου να εξασφαλίσει τα ελάχιστα προς το ζην.

Πέθανε από καρκίνο στις 15 Μαρτίου του 1937 στη γενέτειρά του.

Άφησε πίσω του πάνω από 60 διηγήματα και μερικά μυθιστορήματα, όπως η υπόθεση του «Charles Dexter Ward».  Ο θάνατός του θρηνήθηκε από τους πιστούς και αφοσιωμένους συναδέλφους του, αλλά και επίδοξους συγγραφείς, τους οποίους ο ίδιος είχε στο παρελθόν βοηθήσει ή με τους οποίους είχε συνεργαστεί. Δύο από αυτούς τους φίλους του, ο August Derleth και ο Donald Wandrei, ίδρυσαν μια εκδοτική εταιρεία που ονομάστηκε Arkham House , με σκοπό να προωθηθεί και να διατηρηθεί το έργο του.

Τη μεγαλύτερη αναγνώριση την έλαβε μετά το θάνατό του.  Έχει εμπνεύσει συγγραφείς όπως τον Peter Straub, τον Stephen King και τον Neil Gaiman. Οι ιστορίες του έχουν επίσης αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλές ταινίες, συμπεριλαμβανομένων των «Hunters of the Dark» (2011) και νωρίτερα του «Cthulhu» (2007).

Κι όπως σχολίασε στο περιοδικό American Heritage ο Stephen King, : «Τώρα που ο χρόνος μας έχει δώσει κάποια βαθύτερη αντίληψη για το έργο του, νομίζω ότι, πέρα ​​από κάθε αμφιβολία, ο H.P Lovecraft δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί ως ο καλύτερος επαγγελματίας  της λογοτεχνίας του τρόμου του εικοστού αιώνα».


#4 Facts  ακόμη που δε γνωρίζεις για τον μεγάλο συγγραφέα
1935-B
Στην εξώπορτα του σπιτιού του, στο Πρόβιντενς (1935)
 1. Ήταν κολλητός φίλος του Μάγου Χουντίνι
  Το 1924, ο εκδότης του περιοδικού «Weird Tales» του ζήτησε να στήσει μια στήλη για λογαριασμό του μάγου Χάρυ Χουντίνι. Νωρίτερα, είχε ακούσει από τον ίδιο τον Χουντίνι μια, προφανώς, αληθινή ιστορία σχετικά με το πώς είχε ο ίδιος απαχθεί από έναν Αιγύπτιο ξεναγό, όμως ο Λάβκραφτ κατέληξε πως η ιστορία αυτή ήταν για τα σκουπίδια. Παρ’ όλα αυτά κι επειδή πληρώθηκε αδρά, έγραψε την ιστορία «Κάτω από τις Πυραμίδες», η οποία και εκδόθηκε αργότερα την ίδια χρονιά και χαροποίησε ιδιαίτερα τον Χουντίνι. Έκτοτε, ο περίφημος μάγος δε σταμάτησε να αναζητεί το έργο του Λάβκραφτ, μέχρι και το θάνατό του, το 1926.


 2. Ενέπνευσε  Μπατμαν, Μπλακ Σάμπαθ, Σάουθ Παρκ κι άλλους πολλούς

  Όπως ξέρουμε, ο Μπάτμαν βάζει όλους τους κακόβουλους εγκληματίες στο «Arkham Asylum», όταν  «Arkham» είναι η ονομασία μιας φανταστικής πόλης του Λαβκραφτ, στην οποία έχουν εκτυλιχθεί πολλές από τις ιστορίες του Λάβκραφτ. Ο «Κθούλου», εμφανίστηκε σε ένα επεισόδιο του Σάουθ Παρκ και σκότωσε τον Τζάστιν Μπίμπερ. Το άλμπουμ των Black Sabbath «Behind the Wall of Sleep», έχει ονομαστεί έτσι από μια σύντομη ιστορία του Λάβκραφτ.


 3.  Δε του άρεσε καθόλου το σεξ

  Μετά το θάνατό του, η σύζυγός του Σόνια, είπε σε έναν συνάδελφο του Λάβκραφτ πως ο ίδιος, σε ηλικία 34 ετών κι ενώ είχαν παντρευτεί, ήταν ακόμη παρθένος. Πριν τον γάμο τους, ο Λάβκραφτ αγόρασε αναρίθμητα βιβλία προκειμένου να μελετήσει το σεξ και να μπορέσει να εκτελέσει τα συζυγικά του καθήκοντα. Συγκεκριμένα, η Σόνια ανέφερε πως ακόμη και στο άκουσμα της λέξης «σεξ» ο ίδιος φαινόταν να συγχύζεται ιδιαιτέρως. Σύμφωνα πάντα με τη Σόνια, ο ίδιος είχε δηλώσει κάποτε πως «Αν ένας άντρας δε παντρευτεί στην ηλικία της κορύφωσης της σεξουαλικής του επιθυμίας (κατά τον ίδιο αυτή η ηλικία ήταν τα 19 χρόνια), τότε με τον καιρό αντιλαμβάνεται πόσο υπερεκτιμημένο είναι το σεξ, ιδιαίτερα όταν περάσει την ηλικία των 30 ετών».


 4.  Υπέφερε από «parasomnia»

  Πρόκειται για μια βασανιστική εμπειρία διαταραχής ύπνου που τον ταλαιπωρούσε ακόμη από την ηλικία των 6 ετών. Οι νυχτερινοί τρόμοι είναι μια διαταραχή που εξωθεί αυτόν που την υποφέρει να κινηθεί προκειμένου να γλιτώσει από ξυπνητά όνειρα και υπολογίζεται πως επηρεάζει το 3% των ενηλίκων. Ο Λάβκραφτ ονειρευόταν αυτό που αποκαλούσε “nightgaunts”, το οποίο αργότερα εμφανίστηκε στα βιβλία του, ως ένα λεπτό, μαύρο και απρόσωπο ανθρωποειδές που βασάνιζε τα θύματά του για να τα υποτάξει στο θέλημά του.


  Πηγή : http://www.hplovecraft.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.