Μυστηριώδεις πυλώνες φωτός στον Καναδά

Όχι, δεν είναι εξωγήινα ερευνητικά σκάφη που επικοινωνούν με το μητρικό τους σκάφος – από τον Θωμά Αργυρέα

lightpillars-highexposure01.jpg


«Εικόνες από απίστευτες ακτίνες φωτός προς το διάστημα, εμφανίστηκαν στο Οντάριο του Καναδά, και έχουν γίνει viral αυτή την εβδομάδα, όπου διάφοροι στα κοινωνικά δίκτυα συγκρίνουν το φαινόμενο με κάτι από «Star Trek» ή από την ταινία «Στενές επαφές τρίτου τύπου».

Για να είμαστε δίκαιοι, το φαινόμενο φαίνεται αρκετά «εξωγήϊνο». Αλλά, μην πανικοβάλλεστε, υπάρχει επιστημονική εξήγηση.
Οι εικόνες ελήφθησαν στην Βόρεια Ακτή του Οντάριο, από τον φωτογράφο (και με κανάλι στο YouTube) Timmy Joe Elzinga, ο οποίος αρχικά φρίκαρε όταν τους εντόπισε έξω από το παράθυρο του μπάνιου του στη μέση της νύχτας.
Τον Elzinga είχε ξυπνήσει νωρίς το πρωί της 6ης Ιανουαρίου ο γιος του, όταν είδε αυτό το έντονο light show σε εξέλιξη, το οποίο περιέγραψε ως «ακτίνες του φωτός που αναβοσβήνουν προς τον ουρανό». Η θερμοκρασία κατά τη στιγμή εκείνη ήταν περίπου -18° Κελσίου.
«Άνοιξα το παράθυρο του μπάνιου και έβγαλα την φωτογραφική μηχανή έξω ώστε να μπορέσω να τραβήξω αυτές τις εικόνες. Έκανε πολύ κρύο. Νόμιζα ότι ήταν το Βόρειο Σέλας στην αρχή, αλλά γρήγορα συνειδητοποίησα ότι αυτό ήταν κάτι πολύ πιο εντοπισμένο στην περιοχή μου», είπε ο Elzinga. «Οι ακτίνες φάνηκε να έρχονταν από πολλά σημεία του εδάφους», πρόσθεσε.

Τι όμως, πραγματικά, συμβαίνει?

Τα φώτα αυτά στην πραγματικότητα είναι ένα πολύ κοινό ατμοσφαιρικό φαινόμενο που ονομάζεται «πυλώνες φωτός». Παρόλο που μοιάζουν με την aurora, δεν είναι σχετικές με το Βόρειο Σέλας, που προκαλείται από ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια από το διάστημα, τα οποία διεγείρουν άτομα στην ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης, εξαναγκάζοντάς τα να εκπέμψουν φώς καθώς αποδιεγείρονται.

Αντ ‘ αυτού, οι πυλώνες φωτός συμβαίνουν σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, όταν επίπεδοι, εξαγωνικοί κρύσταλλοι πάγου σχηματίζονται στην ατμόσφαιρα χαμηλότερα από ό, τι συνήθως.
Όταν συμβαίνει αυτό, οι κρύσταλλοι αποτελούν συλλογικά, έναν ουσιαστικά γιγάντιο καθρέφτη, που μπορεί και αντανακλά πηγές φωτός – όπως τα φώτα της πόλης και των αυτοκινήτων.

halo_in_the_himalayas
Άλως στα Ιμαλάϊα – Anton Yankovi/Wikimedia Commons

Ακούγεται λίγο αντιφατικό, γιατί μοιάζει σάμπως αυτοί οι πυλώνες να ακτινοβολούν προς τον ουρανό. Αλλά στην πραγματικότητα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, το φως που ταξιδεύει από τις γήινες φωτεινές πηγές προς το διάστημα, αντανακλάται πίσω στη Γη, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ενός πυλώνα.

Οι πυλώνες φωτός είναι ένα οπτικό φαινόμενο που ανήκει στην οικογένεια της άλω, επειδή προκαλείται από την αλληλεπίδραση του φωτός με κρυστάλλους πάγου.
Άλλα παραδείγματα είναι οι κινούμενες εκλάμψεις φωτός στα σύννεφα και τα φωτοστέφανα γύρω από τον ήλιο ή την σελήνη – ένα τέτοιο φωτοστέφανο φωτογραφήθηκε πάνω απ’ τα Ιμαλάια και παρουσιάζεται στην διπλανή εικόνα.

Όπως φαίνεται, η φύση είναι συνήθως πιο εντυπωσιακή από οτιδήποτε μπορούμε να φανταστούμε.

 


Πηγή:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.