Η Φύση προκρίνει την «βλακεία»;

Η φυσική επιλογή προκαλεί μια πτώση στο ανθρώπινο «γονιδίωμα της εκπαίδευσης», λένε οι επιστήμονες. Είναι άραγε το είδος μας σε καθοδική σπείρα; – από τον Θωμά Αργυρέα

40ef426e4671f0694a78c10460837385

Μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι στην Ισλανδία διαπίστωσε ότι εκείνοι που μεταφέρουν γονίδια για μεγαλύτερο διάστημα εκπαίδευσης ήταν λιγότερο πιθανό να αποκτήσουν μεγάλη οικογένεια, που σημαίνει ότι τα πιο έξυπνα άτομα, στην πραγματικότητα, συμβάλλουν λιγότερο στην ισλανδική γονιδιακή δεξαμενή.

«Ως είδος, οριζόμαστε από τη δύναμη του εγκεφάλου μας. Εκπαίδευση είναι η άσκηση και ο εξευγενισμός των νοητικών μας ικανοτήτων «, δήλωσε ο Kari Stefansson, διευθύνων σύμβουλος της ισλανδικής γενετικής εταιρείας deCODE, η οποία πραγματοποίησε τη μελέτη.
«Έτσι, είναι συναρπαστικό να βρίσκει κανείς ότι οι γενετικοί παράγοντες που συνδέονται με περισσότερο χρόνο που δαπανάται στον τομέα της εκπαίδευσης γίνονται όλο και πιο σπάνιοι στην γονιδιακή δεξαμενή.»
Για να είμαι σαφής, αυτό δεν σημαίνει κατ ‘ανάγκη ότι οι άνθρωποι γίνονται όλο και πιό ηλίθιοι – χρειάζονται ένα σωρό άλλα στοιχεία για να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα όπως αυτό.
Υπάρχει, επίσης, το γεγονός ότι περισσότεροι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση από ό, τι ποτέ πριν, έτσι ώστε ακόμη και αν λιγότερο μορφωμένοι αποκτούν περισσότερους απογόνους, μη γενετικοί παράγοντες όπως περισσότερα σχολεία θα μπορούσαν να εξουδετερώσουν ακόμη και να εξαλείψουν το φαινόμενο της μειούμενης ευφυΐας.
Αλλά, αν κοιτάξουμε την τάση κατά τη διάρκεια αρκετών αιώνων στο μέλλον – πέρα από τον πολλαπλασιασμό των σχολείων και την αύξηση της κατάρτισης – θα διαπιστώσουμε ότι θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στο είδος μας σε μακροπρόθεσμη βάση.
«Στην εξελικτική του χρόνου, κάποιες δεκαετίες της μελέτης είναι μια ριπή οφθαλμού. Ωστόσο, αν η τάση αυτή συνεχιστεί κατά τη διάρκεια πολλών αιώνων, ο αντίκτυπος θα μπορούσε να είναι βαθύς.»


Τα γονίδια που προδιαθέτουν τους ανθρώπους να επιτύχουν υψηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης είναι σε πτώση κατά τα τελευταία 80 χρόνια, και οι ερευνητές θεωρούν ότι βρίσκονται υπό αρνητική φυσική επιλογή η οποία θα μπορούσε να έχει μεγάλο αντίκτυπο στο είδος μας κατά τους επόμενους αιώνες.

Οι ερευνητές ανέλυσαν το ποσοστό γεννήσεων των 129.808 ατόμων που γεννήθηκαν στην Ισλανδία μεταξύ 1910 και 1990 για τους οποίους διέθεταν την αλληλουχία των γονιδιωμάτων τους και την συνέκριναν με τα επίπεδα της εκπαίδευσης τους.

Prothoss42f5ac98d0335.jpgΒρήκαν ότι υπήρχε ένας γενετικός παράγων, σε 620.000 παραλλαγές ακολουθίας – ή δείκτες – στο ανθρώπινο γονιδίωμα, που σχετίζονταν με την πιθανότητα ενός ατόμου να πηγαίνει στο σχολείο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Από αυτές τις παραλλαγές προσδιορίζεται η πολυγενετική προδιάθεση ενός ατόμου για την εκπαίδευση.

Καθώς επισημαίνει η ομάδα, κανείς δεν γνωρίζει τον ακριβή συνδυασμό μεταξύ γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων που οδηγεί προς το επίπεδο εκπαίδευσης κάποιου, αλλά προηγούμενες μελέτες έχουν υπολογίσει ότι η γενετική συνιστώσα της εκπαίδευσης μπορεί να ευθύνεται για το 40 % της διαφοράς μεταξύ ατόμων.

Από τη στιγμή που αυτή η πολυγενετική προδιάθεση συσχετίστηκε με παράγοντες όπως το μορφωτικό επίπεδο, τη γονιμότητα, και τα έτη τεκνοποιΐας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με υψηλότερη γενετική τάση προς περισσότερη εκπαίδευση έτειναν να έχουν λιγότερα παιδιά.Βρήκαν επίσης ότι ο μέσος όρος πολυγενετικής προδιάθεσης για εκπαίδευση έχει μειωθεί σε μικρό μεν, αλλά σημαντικό ποσοστό στο εξελικτικό χρονοδιάγραμμα.

Όπως γράφει ο Ian Sample για την εφημερίδα The Guardian, η ομάδα διαπίστωσε μια πτώση στο IQ περίπου 0,04 βαθμούς ανά δεκαετία, αλλά εάν ληφθούν υπόψη όλοι οι γενετικοί παράγοντες που θα μπορούσαν να συνδέονται με την εκπαίδευση, ο αριθμός αυτός αυξάνεται σε 0,3 βαθμούς ανά δεκαετία.

Είναι ενδιαφέρον ότι, η σύνδεση μεταξύ της ισχυρότερης τάσης προς περισσότερη εκπαίδευση και της απόκτησης λιγότερων παιδιών δεν ήταν επειδή το να πηγαίνεις στο πανεπιστήμιο καθιστά δύσκολο το να δημιουργήσεις νωρίς οικογένεια αλλά, η ομάδα διεπίστωσε ότι, τα γονίδια που εμπλέκονται στην εκπαίδευση μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη γονιμότητα του ανθρώπου σε βιολογικό επίπεδο επειδή, ακόμη και εκείνοι που έφεραν τα γονίδια για μεγαλύτερο διάστημα εκπαίδευσης αλλά δεν έτυχαν πραγματικά περισσότερης εκπαίδευσης, είχαν επίσης λιγότερους απογόνους κατά μέσο όρο από εκείνους που δεν έφεραν τον γενετικό παράγοντα.

«Αυτό οδήγησε τους επιστήμονες να συμπεράνουν ότι τα γονίδια εκπαίδευσης είχαν γίνει πιο σπάνια στον πληθυσμό, διότι, παρ’ όλα τα προσόντα τους, οι καλύτερα μορφωμένοι άνθρωποι είχαν συνεισφέρει λιγότερο από τους άλλους στην ισλανδική γονιδιακή δεξαμενή.»

3fc90eaab5cd882a697f1d5c7872d413.jpgΚαι πάλι, όλα αυτά είναι εικασίες που βασίζονται μόνο σε μια χώρα, και είναι απίστευτα δύσκολο να προβλέψουμε τι πρόκειται να συμβεί στους ανθρώπους στο μακρινό μέλλον.
Αλλά σίγουρα πρέπει να έχουμε τον νού μας, λένε οι ερευνητές, και αν μη τι άλλο, υπογραμμίζουν τη σημασία της συνεχούς προσπάθειας να διασφαλίσουμε ότι κάθε άνθρωπος έχει πρόσβαση στην εκπαίδευση, γιατί μόνο αυτό μπορεί να παρακάμψει την αρνητική επιλογή που φαίνεται να είναι σε εξέλιξη.

«Παρά την αρνητική επιλογή, ενάντια σε αυτές τις παραλλαγές της ακολουθίας, τα επίπεδα εκπαίδευσης έχουν αυξηθεί για δεκαετίες. Πράγματι, έχουμε τον έλεγχο του περιβάλλοντος στο οποίο αυτοί οι γενετικοί παράγοντες είναι σημαντικοί: Το εκπαιδευτικό σύστημα», δήλωσε ο Stefansson σε ανακοίνωση Τύπου.

«Αν συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τη διαθεσιμότητα και την ποιότητα των εκπαιδευτικών ευκαιριών, θα συνεχίσουμε πιθανώς να βελτιώνουμε το εκπαιδευτικό επίπεδο της κοινωνίας στο σύνολό της. Ο χρόνος θα δείξει αν η μείωση της γενετικής τάσης για την εκπαίδευση θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ανθρώπινη κοινωνία. «

Η μελέτη έχει δημοσιευθεί στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των Η.Π.Α.

Υ.Γ. Κορίτσια, προσέχετε με ποιους τεκνοποιείτε, για να μην διαμαρτύρεστε αργότερα ότι η βλακεία είναι ανίκητη.

einstein.jpg


Πηγή: Science Alert 18 JAN 2017, deCODE genetics



Διαβάστε σχετικά:Ηλιθιότητα: αυτή η μάστιγα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.