Μη τρομάζετε! Είμαι ο πρόγονός σας!

«Μάλιστα, οι ερευνητές δε κατάφεραν να βρουν καμία απόδειξη του ότι το ζώο είχε πρωκτό.»
– από τη  Μαρία Λυδία Κυριακίδου


Ναι. Καλά διαβάσατε.

_93872521_pic

Σύμφωνα με τα τελευταία νέα, ερευνήτες από την Κίνα, Γερμανία και Ην.Βασίλειο,ανακάλυψαν τον γηραιότερο γνωστό πρόγονο του ανθρώπου, φυσικά μαζί με μια τεράστια άλλη γκάμα άλλων ειδών.

Υποστηρίζουν πως βρήκαν  εξαιρετικα καλοσυντηρημένα ίχνη απολιθωμάτων, που χρονολογούν 540 εκατομμύρια χρόνια και παραπέμπουν σε ένα «πλάσμα», όπως αυτό που βλέπετε στην εικόνα.

Στην πραγματικότητα, επρόκειτο για ένα μικροσκοπικό είδος, το οποίο και αποτελεί το νωρίτερο σκαλί εξέλιξης, το οποίο ποτέ ανακαλύφθηκε, λίγο πριν οδηγηθούμε στο ψάρι κι από κει στον άνθρωπο, ισχυρίζεται η ερευνητική ομάδα.

Το απολίθωμα, ανακαλύφθηκε στην Κεντρική Κίνα και λεπτομέρειες της ανακάλυψης, μπορείτε να διαβάσετε και να δείτε στο Nature journal.

Η ερευνητική ομάδα, λέει πως ο Saccorhytus είναι το πιο πρωτόγονο παράδειγμα της κατηγορίας των ζώων που λέγονται «deyterostomes», οι οποίοι είναι και οι κοινοί  πρόγονοι ενός ευρέου φάσματος ειδών,συμπεριλαμβανομένων και των σπονδυλωτών.

Oldest Ancestor

Ο Saccorhytus, ήταν περίπου 1 χιλιοστό στο μέγεθος, και θεωρείται ότι έζησε μεταξύ κόκκκων άμμων στον πάτο της θάλασσας.

Το σώμα του ήταν καλυμμένο από ένα λεπτό, σχετικά ελαστικό δέρμα και μύες. Πιθανόν, δε, να κινούνταν γύρω στριφογυρίζοντας.

Μάλιστα, οι ερευνητές δε κατάφεραν να βρουν καμία απόδειξη του ότι το ζώο είχε πρωκτό, πράγμα το οποίο υποδηλώνει πως η κατανάλωση φαγητού μα και η έκκριση αποβλήτων γινόταν από το ίδιο σημείο.

Το σώμα ήταν συμμετρικό, θα πουν οι ερευνητές, ενώ το πιο εντυπωσιακό σημείο του ήταν το μεγάλο του στόμα,  συγκριτικά με το υπόλοιπο σώμα του, γεγονός που οδηγεί στην υπόθεση πως μάλλον κατάπινε τεμάχια τροφής ή ακόμη και άλλα πλάσματα.

Επίσης ενδιαφέρουσες στο σώμα του, είναι οι κωνικές δομές του. Οι επιστήμονες, υποθέτουν πως αυτό μάλλον του επέτρεπε να αποβάλλει το νερό, που κατάπινε και προφανώς αυτές οι δομές αποτελούν μια πρώιμη έκδοση, εκεί που σήμερα υπάρχουν τα βράγχια.


Πηγή

  • BBC

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.