Ρομπότ του Έλον Μασκ έφτιαξαν τη δική τους γλώσσα!

«Χωρίς να δοθεί  στα τρία ρομπότ ξεχωριστό λεξικό εντολών για να βοηθήσουν το  ένα το άλλο, αυτά κατάφεραν να συνεννοηθούν μεταξύ τους για να πετύχουν τον στόχο τους.» – από την Μαρία Λυδία Κυριακίδου

bots

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, μια δημοσίευση από τα εργαστήρια «Τέσλα» του Έλον Μασκ έμελλε να ταράξει τα νερά.

Μέσω ενός πειραματικού ερευνητικού προγράμματος, οι υπεύθυνοι  ερευνητές κατάφεραν να εξωθήσουν ρομπότ, ώστε αυτά να επικοινωνήσουν σε μια εντελώς δική τους γλώσσα, άγνωστη ακόμη και για τους ίδιους και μάλιστα χωρίς καν οι ίδιοι, να υποδείξουν στα ρομπότ να το κάνουν.

«Εκπαιδεύσαμε τα ρομπότ μέσω της τεχνικής της ενισχυτικής μάθησης κι επειδή ο σχεδιασμός έγινε προσεκτικά, εκείνα κατόρθωσαν να εξελίξουν μια κοινή γλώσσα μεταξύ τους, ώστε να πετυχαίνουν τους στόχους τους» δήλωσαν οι ερευνητές.

Και συνέχισαν : «Σκεφτόμαστε ότι αν σταδιακά αυξηθεί από εμάς η περιπλοκότητα του περιβάλλοντός τους ,όπως και το φάσμα των πράξεων που θα τους επιτρέπεται,τότε θα μπορούσε να είναι δυνατή η εξέλιξη μιας εκφραστικής ρομποτικής γλώσσας που  να περιέχει έννοιες πέρα από τα βασικά ρήματα και ουσιαστικά που αναπτύχθηκαν σε πρώτη φάση»

Ενισχυτική μάθηση είναι το ίδιο μαθησιακό μοτίβο, που πολλοί ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων χρησιμοποιούν για να εκπαιδεύσουν τα ζώα τους, και επικεντρώνεται στην επιβράβευση απέναντι σε κάθε ορθή συμπεριφορά.

Στα πειράματα «OpenAI», στα τρία ρομπότ είχαν ανατεθεί τα χρώματα, κόκκινο, πράσινο και μπλε.

Στη συνέχεια τους δόθηκε μια εργασία, όπως το να βρουν το δρόμο τους προς σε ένα συγκεκριμένο σημείο, σε ένα επίπεδο, δισ-διάστατο κόσμο. Χωρίς να δοθεί  στα τρία ρομπότ ξεχωριστό λεξικό εντολών για να βοηθήσουν το  ένα το άλλο, αυτά κατάφεραν να συννενοηθούν μεταξύ τους για να πετύχουν τον στόχο τους.

Δείτε το βίντεο και παρακολουθήστε τα ρομπότ σε δράση!


Πηγή:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.