Ρομπότ του Έλον Μασκ έφτιαξαν τη δική τους γλώσσα!

“Χωρίς να δοθεί  στα τρία ρομπότ ξεχωριστό λεξικό εντολών για να βοηθήσουν το  ένα το άλλο, αυτά κατάφεραν να συνεννοηθούν μεταξύ τους για να πετύχουν τον στόχο τους.” – από την Μαρία Λυδία Κυριακίδου

bots

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, μια δημοσίευση από τα εργαστήρια “Τέσλα” του Έλον Μασκ έμελλε να ταράξει τα νερά.

Μέσω ενός πειραματικού ερευνητικού προγράμματος, οι υπεύθυνοι  ερευνητές κατάφεραν να εξωθήσουν ρομπότ, ώστε αυτά να επικοινωνήσουν σε μια εντελώς δική τους γλώσσα, άγνωστη ακόμη και για τους ίδιους και μάλιστα χωρίς καν οι ίδιοι, να υποδείξουν στα ρομπότ να το κάνουν.

“Εκπαιδεύσαμε τα ρομπότ μέσω της τεχνικής της ενισχυτικής μάθησης κι επειδή ο σχεδιασμός έγινε προσεκτικά, εκείνα κατόρθωσαν να εξελίξουν μια κοινή γλώσσα μεταξύ τους, ώστε να πετυχαίνουν τους στόχους τους” δήλωσαν οι ερευνητές.

Και συνέχισαν : “Σκεφτόμαστε ότι αν σταδιακά αυξηθεί από εμάς η περιπλοκότητα του περιβάλλοντός τους ,όπως και το φάσμα των πράξεων που θα τους επιτρέπεται,τότε θα μπορούσε να είναι δυνατή η εξέλιξη μιας εκφραστικής ρομποτικής γλώσσας που  να περιέχει έννοιες πέρα από τα βασικά ρήματα και ουσιαστικά που αναπτύχθηκαν σε πρώτη φάση”

Ενισχυτική μάθηση είναι το ίδιο μαθησιακό μοτίβο, που πολλοί ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων χρησιμοποιούν για να εκπαιδεύσουν τα ζώα τους, και επικεντρώνεται στην επιβράβευση απέναντι σε κάθε ορθή συμπεριφορά.

Στα πειράματα “OpenAI”, στα τρία ρομπότ είχαν ανατεθεί τα χρώματα, κόκκινο, πράσινο και μπλε.

Στη συνέχεια τους δόθηκε μια εργασία, όπως το να βρουν το δρόμο τους προς σε ένα συγκεκριμένο σημείο, σε ένα επίπεδο, δισ-διάστατο κόσμο. Χωρίς να δοθεί  στα τρία ρομπότ ξεχωριστό λεξικό εντολών για να βοηθήσουν το  ένα το άλλο, αυτά κατάφεραν να συννενοηθούν μεταξύ τους για να πετύχουν τον στόχο τους.

Δείτε το βίντεο και παρακολουθήστε τα ρομπότ σε δράση!


Πηγή:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.