– από τη Μαρία Λυδία Κυριακίδου
Ο Γουίλιαμ Σαίξπηρ ήταν Άγγλος ποιητής και θεατρικός συγγραφέας. Θεωρείται ευρέως ως ο σημαντικότερος συγγραφέας που έγραψε στην αγγλική γλώσσα και ένας από τους σημαντικότερους δραματουργούς παγκοσμίως.
Bαφτίστηκε στις 26 Απριλίου 1564 στο Στράτφορντ της Αγγλίας. Από το 1594 και έπειτα ήταν σημαντικό μέλος της εταιρίας θεατρικών εταιριών «Lord Chamberlain’s Men».
Τα γραπτά αρχεία δίνουν λίγη ένδειξη για τον τρόπο με τον οποίο η επαγγελματική ζωή του Σαίξπηρ διαμορφώνει την τέχνη του. Το μόνο που μπορεί να συναχθεί είναι ότι κατά τη διάρκεια των 20 χρόνων, ο Σαίξπηρ έγραψε έργα που αποτυπώνουν το πλήρες φάσμα των ανθρώπινων συναισθημάτων και συγκρούσεων.
Συχνά αποκαλείται εθνικός ποιητής της Αγγλίας και «Βάρδος του Έιβον» Τα σωζόμενα έργα του, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων συνεργασιών, αποτελούνται από περίπου 38 θεατρικά έργα, σονέτα, δύο μεγάλα αφηγηματικά ποιήματα και πολλά άλλα ποιήματα. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί στις περισσότερες γλώσσες του κόσμου και ερμηνεύονται περισσότερο συχνά από τα έργα οποιουδήποτε άλλου θεατρικού συγγραφέα.
Δεν έχουν σωθεί παρά λίγες καταγραφές για την ιδιωτική ζωή του Σαίξπηρ και έχουν σημειωθεί σημαντικές εικασίες για ζητήματα όπως η εξωτερική του εμφάνιση, η σεξουαλικότητά του, οι θρησκευτικές του πεποιθήσεις και κατά πόσον τα έργα που του αποδίδονται είναι γραμμένα από άλλους
Ο Σαίξπηρ έγραψε τα περισσότερα από τα γνωστά έργα του μεταξύ του 1589 και του 1613 και κατάφερε να χειριστεί με απόλυτη δεξιοτεχνία τόσο την κωμωδία όσο και το δράμα και την τραγωδία. Τα έργα του διαπνέονται από μία βαθειά κατανόηση της ανθρώπινης φύσης και παραμένουν επίκαιρα.
Η επίδρασή του, ειδικότερα στην αγγλική λογοτεχνία, θεωρείται τεράστια. Οι Ρομαντικοί αναγνώρισαν την ιδιοφυΐα του και οι Βικτωριανοί τον λάτρεψαν κατά τρόπο που ο Τζορτζ Μπέρναρντ Σω αποκάλεσε «βαρδολατρεία»
Γνωστά σε όλο τον κόσμο, τα έργα του William Shakespeare έχουν εκτελεστεί σε αμέτρητους οικισμούς, χωριά, πόλεις και μητροπόλεις για περισσότερα από 400 χρόνια. Και όμως, η προσωπική ιστορία του William Shakespeare είναι κάπως ένα μυστήριο.
Υπάρχουν δύο κύριες πηγές που παρέχουν στους ιστορικούς ένα βασικό περίγραμμα της ζωής του. Μια πηγή είναι η δουλειά του – τα έργα, τα ποιήματα και τα ηχεία – και η άλλη είναι επίσημη τεκμηρίωση, όπως τα αρχεία εκκλησιών και δικαστηρίων. Ωστόσο, αυτά παρέχουν μόνο σύντομα σκίτσα συγκεκριμένων γεγονότων στη ζωή του και παρέχουν λίγα για το άτομο που έζησε αυτά τα γεγονότα.
Ο Σαίξπηρ γεννήθηκε στο χωριό Στράτφορντ-απόν-Έιβον (ή απλά Στράτφορντ) το 1564. Η ακριβής ημερομηνία γέννησης παραμένει έως σήμερα άγνωστη. Η μόνη γνωστή πληροφορία που υπάρχει σχετικά είναι πως η βάπτισή του έγινε στις 26 Απριλίου, όπως καταγράφεται στα μητρώα εκκλησίας του Στράτφορντ.
Επιπλέον, είναι γνωστό πως την εποχή εκείνη η τελετή της βάφτισης γινόταν λίγες μόνο ημέρες μετά τη γέννηση. Παραδοσιακά έχει επικρατήσει να θεωρείται ως ημερομηνία γέννησης του Σαίξπηρ η 23η Απριλίου, ημέρα του Αγίου Γεωργίου. Η ημερομηνία αυτή, η οποία προέρχεται από μία λανθασμένη εκτίμηση ενός μελετητή του 18ου αιώνα, αποδείχθηκε ελκυστική για τους βιογράφους δεδομένου ότι ο Σαίξπηρ πέθανε στις 23 Απριλίου του 1616[14][15] (σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο).
Ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ ήταν το τρίτο από τα οκτώ παιδιά και ο μεγαλύτερος επιζών γιος του Τζων Σαίξπηρ και της Μαίρης Άρντεν. Η Μαίρη Άρντεν ήταν κόρη ενός εύπορου γαιοκτήμονα και ο Τζων Σαίξπηρ ήταν ένας από τους προύχοντες του χωριού.
Ο Τζων Σαίξπηρ ανήκε επίσης στο σωματείο των κατασκευαστών γαντιών αλλά συμμετείχε και σ’ άλλες επιχειρήσεις, όπως στο εμπόριο δερμάτων. Είχε πολιτικές γνωριμίες και αρκετές φορές διορίστηκε σε ανώτερες θέσεις. Για ένα διάστημα μάλιστα, όταν ο Ουίλλιαμ ήταν 4 ετών, υπήρξε δήμαρχος του Στράτφορντ.
Αρκετά αρχεία υπάρχουν για την παιδική ηλικία του Γουίλιαμ και σχεδόν κανένα για την εκπαίδευσή του. Οι μελετητές υπολόγισαν ,ότι κατά πάσα πιθανότητα παρακολούθησε το νέο σχολείο του Κινγκς στο Στράτφορντ, το οποίο του δίδαξε την ανάγνωση, τη γραφή και την κλασική λογοτεχνία.
Ως παιδί δημοσίου υπαλλήλου, ο William θα είχε αναμφισβήτητα προσόντα για δωρεάν δίδακτρα. Αλλά αυτή η αβεβαιότητα σχετικά με την εκπαίδευσή του οδήγησε ορισμένους να θέσουν ερωτήματα σχετικά με την πνευματική ιδιοκτησία του έργου του και ακόμη και για το αν υπήρξε ή όχι ο William Shakespeare.

Ο Γουίλιαμ Σαίξπηρ παντρεύτηκε την Ανν Χάθαγουεη στις 28 Νοεμβρίου του 1582, στο Worcester, στην επαρχία του Καντέρμπουρυ. Η Χάθαγουεη ήταν από το Σότερυ,ένα μικρό χωριό ένα μίλι δυτικά του Στράτφορντ.
Ο ίδιος ήταν 18 ετών και εκείνη 26 ετών και, όπως αποδείχθηκε, έγκυος.
Το πρώτο τους παιδί, μια κόρη που ονόμασαν Σουζάνα, γεννήθηκε στις 26 Μαΐου 1583.
Δύο χρόνια αργότερα, στις 2 Φεβρουαρίου 1585, γεννήθηκαν τα δίδυμα Άμνετ και Τζούντιθ.. Ο Άμνετ πέθανε αργότερα από άγνωστες αιτίες στην ηλικία των 11 ετών.
Μετά τη γέννηση των δίδυμων, υπάρχουν επτά χρόνια ζωής του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, όπου δεν υπάρχουν αρχεία. Οι μελετητές ονομάζουν αυτή την περίοδο τα «χαμένα χρόνια» και κυκλοφορούν πολλά σενάρια,για το τι έκανε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Πιστεύεται γενικά ότι έφτασε στο Λονδίνο στα μέσα έως τα τέλη της δεκαετίας του 1580 και ίσως βρήκε εργασία ως βοηθός αλόγων σε μερικά από τα καλύτερα θέατρα του Λονδίνου, ένα σενάριο που ενημερώνεται αιώνες αργότερα από τους αμέτρητους ηθοποιούς και θεατρικούς συγγραφείς στο Χόλιγουντ και το Μπρόντγουεϊ.
Μέχρι το 1592 υπάρχουν στοιχεία ότι ο William Shakespeare κέρδισε ενεργό ρόλο ως ηθοποιός και θεατρικός συγγραφέας στο Λονδίνο και πιθανότατα παρήγαγε αρκετά έργα.
Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, τα έγγραφα δείχνουν ότι ο William Shakespeare ήταν διαχειριστικός εταίρος στο Lord Chamberlain’s Men, μια εταιρεία που ενεργεί στο Λονδίνο.
Μετά το στέμμα του βασιλιά Τζέημς I, το 1603, η εταιρεία άλλαξε το όνομά της σε «King’s Men». Από όλες τις απόψεις, η εταιρεία King’s Men ήταν πολύ δημοφιλής και τα αρχεία δείχνουν ότι ο Σαίξπηρ είχε έργα που έχουν δημοσιευθεί και πωληθεί ως λαϊκή λογοτεχνία.
Η κουλτούρα του θεάτρου στην Αγγλία του 16ου αιώνα δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής από ανθρώπους υψηλού επιπέδου. Ωστόσο, πολλοί από τους ευγενείς ήταν ευγενείς προστάτες των καλλιτεχνών και των φίλων των ηθοποιών.
Νωρίς στην καριέρα του, ο Σαίξπηρ ήταν σε θέση να προσελκύσει την προσοχή του Χένρυ Ριόθσλεη,κόμη του Σαουθάμπτον, στον οποίο αφιέρωσε το πρώτο και δεύτερο δημοσιευμένο ποιήματά του: «Venus and Adonis» (1593) και «The Rape of Lucrece» 1594).
Μέχρι το 1597, εκδόθηκαν 15 από τα 37 έργα του Γουίλιαμ Σαίξπηρ. Τα πολιτικά αρχεία δείχνουν ότι αυτή τη στιγμή αγόρασε τη δεύτερη μεγαλύτερη κατοικία του στο Stratford, που ονομάζεται New House, για την οικογένειά του.
Ήταν μια τετραήμερη βόλτα με άλογο από το Στράτφορντ στο Λονδίνο, επομένως πιστεύεται ότι ο Σαίξπηρ πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του στην πόλη γράφοντας και ενεργώντας και ερχόταν κατ ‘οίκον μία φορά το χρόνο κατά τη διάρκεια της 40ήμερης περιόδου, όταν τα θέατρα έκλειναν .
Μέχρι το 1599, ο William Shakespeare και οι επιχειρηματικοί συνεργάτες του έχτισαν το δικό τους θέατρο στη νότια όχθη του ποταμού Τάμεση, το οποίο αποκαλούσαν «Η Σφαίρα».
Το 1605, ο Σαίξπηρ αγόρασε μισθώσεις ακινήτων κοντά στο Στράτφορντ για 440 λίβρες, τα οποία διπλασιάστηκαν σε αξία και του απέφεραν 60 λίρες το χρόνο. Αυτό τον έκανε επιχειρηματία και καλλιτέχνη, και οι μελετητές πιστεύουν ότι αυτές οι επενδύσεις του έδωσαν το χρόνο να γράψει τα έργα του αδιάκοπα.
Τα πρώτα έργα του William Shakespeare γράφτηκαν στο συμβατικό ύφος της ημέρας, με περίπλοκες μεταφορές και ρητορικές φράσεις που δεν ευθυγραμμίζονταν πάντα φυσικά με την πλοκή ή τους χαρακτήρες της ιστορίας.
Ωστόσο, ο Σαίξπηρ ήταν πολύ καινοτόμος, προσαρμόζοντας το παραδοσιακό στυλ στους δικούς του σκοπούς και δημιουργώντας μια πιο ελεύθερη ροή λέξεων. Με μόνο μικρούς βαθμούς διακύμανσης, ο Σαίξπηρ χρησιμοποίησε κατά κύριο λόγο ένα μετρικό μοτίβο που αποτελείται από γραμμές άκαρδου ιμπικού πεντάμετρου, ή κενό στίχο, για να συνθέσει τα έργα του. Ταυτόχρονα, υπάρχουν αποσπάσματα σε όλα τα έργα που αποκλίνουν από αυτό και χρησιμοποιούν μορφές ποίησης ή απλή πεζογραφία.
Με την εξαίρεση του «Ρωμαίου και της Ιουλιέτας», τα πρώτα έργα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ ήταν ως επί το πλείστον ιστορικά γραμμένα στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Ο Richard II, ο Henry VI (μέρη 1, 2 και 3) και ο Henry V δραματοποιούν τα καταστρεπτικά αποτελέσματα των αδύναμων ή διεφθαρμένων ηγεμόνων και έχουν ερμηνευθεί από ιστορικούς δράμα ως τον τρόπο του Σαίξπηρ για να δικαιολογήσουν την προέλευση της δυναστείας Tudor.
Ο Σαίξπηρ έγραψε επίσης αρκετές κωμωδίες κατά τη διάρκεια της πρώτης του περιόδου: ο πνευματικός ρομαντισμός στο «Όνειρο Θερινής Νυκτός», ο ρομαντικός «Έμπορος της Βενετίας», κ.ά.
Ήταν στη μεταγενέστερη περίοδο,μετά το 1600, που έγραψε τις τραγωδίες «Hamlet», «King Lear», «Othello» και «Macbeth».
Σ ‘αυτά, οι χαρακτήρες του Σαίξπηρ παρουσιάζουν έντονες εντυπώσεις ανθρώπινης ιδιοσυγκρασίας που είναι διαχρονικές και καθολικές. Ενδεχομένως το πιο γνωστό από αυτά τα έργα είναι ο «Hamlet», ο οποίος διερευνά την προδοσία, την τιμωρία, την αιμομιξία και την ηθική αποτυχία. Αυτές οι ηθικές αποτυχίες οδηγούν συχνά τις συστροφές και τις εναλλαγές της πλοκής του Σαίξπηρ, καταστρέφοντας τον ήρωα και αυτούς που αγαπά.
Στην τελική περίοδο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, έγραψε αρκετές τραγικές μιμήσεις.
Αν και σκαιότερα από τις κωμωδίες, δεν είναι οι σκοτεινές τραγωδίες του Βασιλιά Ληρ ή του Μακμπέθ, επειδή αυτά τελειώνουν με τη συμφιλίωση και τη συγχώρεση.
Σύμφωνα με την παράδοση, ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ πέθανε στα γενέθλιά του στις 23 Απριλίου 1616, αν και πολλοί μελετητές πιστεύουν ότι πρόκειται για μύθο. Τα αρχεία της Εκκλησίας αποδεικνύουν ότι είχε γεννηθεί στην Εκκλησία της Τριάδας στις 25 Απριλίου 1616.
Περίπου 150 χρόνια μετά το θάνατό του, δημιουργήθηκαν ερωτήσεις σχετικά με την πατρότητα των έργων του.
Συγγραφείς όπως ο Ουώλτ Ουίτμαν, ο Μαρκ Τουέην και ο Χένρι Τζέιμς, αλλά και προσωπικότητες όπως ο Σίγκμουντ Φρόυντ, εξέφρασαν τη δυσπιστία τους σχετικά με την υπόθεση πως ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ του Στράτφορντ ταυτίζεται με το συγγραφέα που έδωσε τα σαιξπηρικά έργα. Ο σκεπτικισμός αυτός στηρίζεται σε διάφορες ενδείξεις μεταξύ των οποίων η απουσία κάποιου βιβλίου ή χειρόγραφου έργου στην -κατά τ’ άλλα λεπτομερή- διαθήκη του.
Πολλοί αποδίδουν αυτή τη διαφωνία στη γενική έλλειψη και ασάφεια γύρω από πολλά ιστορικά στοιχεία της περιόδου κατά την οποία έζησε ο Σαίξπηρ.
Ακόμη και το πορτραίτο του στην Εθνική Πινακοθήκη Πορτρέτων του Λονδίνου αμφισβητείται έντονα πως απεικονίζει πράγματι τον Σαίξπηρ, ενώ και ένα δεύτερο διάσημο πορτραίτο του αποδείχθηκε με τη βοήθεια χημικής ανάλυσης ότι στην πραγματικότητα δημιουργήθηκε το 19ο αιώνα.
Ορισμένοι μελετητές του έργου που αποδίδεται στον Σαίξπηρ, θεωρούν πως ένα μέρος του πιθανά ανήκει σε άλλους συγγραφείς, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται συχνά ο Φράνσις Μπέηκον, ο Κρίστοφερ Μάρλοου, καθώς και ο 6ος κόμης του Ντέρμπυ, Ουίλλιαμ Στάνλεϊ. Ο Edward de Vere, 17ος κόμης της Οξφόρδης, θεωρείται επίσης ένας από τους πιθανούς συγγραφείς κάποιων έργων που αποδίδονται στον Σαίξπηρ.
Ωστόσο, μόνο μία μικρή μειοψηφία ακαδημαϊκών πιστεύει ότι υπάρχει λόγος αμφισβήτησης της παραδοσιακής απόδοσης των έργων του Σαίξπηρ.
Η πλειοψηφία των ακαδημαϊκών μελετητών δε δέχεται τις παραπάνω εκτιμήσεις, ωστόσο θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο ο Σαίξπηρ να μην αποτελεί και το μοναδικό συγγραφέα των έργων του, δεδομένου ότι την εποχή εκείνη πολλοί δραματουργοί και θεατρικοί συγγραφείς συνεργάζονταν στενά μεταξύ τους.
Πηγή
Bio.com
Wikipedia