Τί κάνουμε όταν σκάει πυρηνικό κοντά μας;

Το πρώτο πράγμα που θα δείτε αν μια πυρηνική βόμβα εκραγεί στην γύρω περιοχή, είναι μια πλημμυρίδα φωτός τόσο δυνατή που, ίσως, να νομίσετε ότι ο ήλιος εξερράγη. Μετάφραση – επιμέλεια Θωμάς Αργυρέας

Σε συνέχεια του προηγούμενου άρθρου για τις επιπτώσεις ενός τοπικού πυρηνικού πολέμου Ινδίας-Πακιστάν στο κλίμα του πλανήτη, μεταφέρω χρηστικές οδηγίες για μας και τα παιδιά μας, όσο απίθανο κι αν σας φαίνεται το πυρηνικό σενάριο.

Ανακάμπτοντας από την προσωρινή τύφλωση, κοιτάτε στον ορίζοντα και βλέπετε μια πορτοκαλί λάμψη, αν και δεν σας συνιστώ να μείνετε να την κοιτάτε για πολύ χρόνο. Φλεγόμενες γλώσσες ανυψώνονται και θα συστρέφονται σε μια στήλη μαύρου καπνού με μώβ ανταύγειες, η οποία αναπτύσσεται από μόνη της.

Καθώς σχηματίζεται το γνωστό μανιτάρι, το εκκωφαντικό κρουστικό κύμα της έκρηξης διαλύει την περιοχή – και πιθανώς σας χτυπάει και χάνετε το έδαφος από τα πόδια σας. Ίσως θα ήταν καλύτερα, αντί να χαζεύετε το μανιτάρι να υψώνεται, να κάνατε μια βουτιά και να καλυφθείτε πίσω από οποιοδήποτε τσιμεντένιο πεζούλι παρεμβάλλεται ανάμεσα σε σας και το μανιτάρι. Θα σας προστατεύσει και από την υψηλής έντασης ακτινοβολία που θα σας ζεστάνει αφόρητα έως θα σας κάψει, όπως και από το κρουστικό κύμα που θα σας εκτινάξει μακριά.

Συγχαρητήρια! Σε αυτό το υποθετικό σενάριο, έχετε επιζήσει από μια πυρηνική έκρηξη με ισχύ περίπου 10 κιλοτόνων TNT (σαν να εξερράγησαν, δηλαδή, 10.000 τόνοι δυναμίτη). Αυτό είναι περίπου το 66% της ενέργειας που απελευθερώθηκε από ατομική βόμβα σαν αυτές που έπεσαν στην Ιαπωνία το 1945 (ήταν 15 κιλοτόνων). (σ.μ. Εντελώς συμπτωματικά, ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. Donald Trump, υπέγραψε απόφαση παραγωγής αυτών ακριβώς των κεφαλών, με την κωδική ονομασία: W76-2)

Αυτό το σενάριο μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά πάνω από 14.900 πυρηνικά όπλα υπάρχουν στον κόσμο και μάλιστα τα περισσότερα πυρηνικά όπλα είναι υπερπολλαπλάσιας ισχύος από το όπλο μεγέθους  kiloton που μόλις περιγράψαμε. Όμως αυτά μικρά, τώρα, άρχισαν να πολλαπλασιάζονται σε βάρος των παλαιότερων γιγαντιαίων όπλων (με την υπογραφή της εντολής Trump)

Στο παρακάτω βίντεο βλέπετε την δοκιμή ενός πυρηνικού, ισχύος 15 κιλοτόνων (μεγέθους Χιροσίμα), εκτοξευόμενο από κανόνι, 10 χιλιόμετρα μακριά, σαν απλή οβίδα.

Στην πραγματικότητα, μια πυρηνική έκρηξη 10 κιλοτόνων ή μικρότερης ισχύος, από έναν τρομοκράτη, είναι το πρώτο από τα 15 σενάρια καταστροφών που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Κανείς δεν θα μπορούσε να σας κατηγορήσει για τον πανικό μετά την θέα και τον βρυχηθμό μιας πυρηνικής έκρηξης. Αλλά υπάρχει ένα πράγμα που δεν πρέπει ποτέ να κάνετε, σύμφωνα με τον Brooke Buddemeier, έναν φυσικό ειδικευμένο σε θέματα υγείας και προσβολών από ακτινοβολία στο Lawrence Livermore National Laboratory.

«Μην μπείτε στο αυτοκίνητό σας», λέει στην Business Insider. Μην προσπαθήσετε να οδηγήσετε και μην θεωρήσετε ότι το γυαλί και το μέταλλο ενός οχήματος μπορούν να σας προστατεύσουν.

Γιατί, τα οχήματα και η πυρηνική επιβίωση, δεν συνάδουν.

Η αποφυγή της οδήγησης μετά από μια πυρηνική έκρηξη είναι σοφή επιλογή, επειδή οι δρόμοι είναι πιθανώς γεμάτοι πανικόβλητους οδηγούς, ατυχήματα και συντρίμμια. Αλλά ο Buddemeier λέει ότι υπάρχει ένας άλλος σημαντικός λόγος για να αποφύγετε το αυτοκίνητο: ένα τρομακτικό αποτέλεσμα των πυρηνικών εκρήξεων στο αμέσως επόμενο διάστημα: είναι η πτώση καταλοίπων ραδιενεργής στάχτης που ονομάζεται Fallout.

Το Fallout είναι ένα πολυσύνθετο μίγμα προϊόντων σχάσης, ή ραδιοϊσότοπων, που δημιουργούνται από την διάσπαση -σχάση- ατόμων. Πολλά από τα προϊόντα σχάσης αποσυντίθενται γρήγορα και εκπέμπουν ακτινοβολία γάμμα, μια αόρατη αλλά πολύ δραστική μορφή φωτός, πολύ δραστικότερη από τις ακτίνες Χ.

Η έκθεση σε υπερβολική ποσότητα αυτής της ακτινοβολίας σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να βλάψει τα κύτταρα του σώματος και την ικανότητά του να αυτο-ιαθεί, μια κατάσταση που ονομάζεται οξεία ασθένεια ακτινοβολίας.

«Επίσης, επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα και την ικανότητά μας να καταπολεμάμε λοιμώξεις», λέει ο Buddemeier.

Μόνο πολύ πυκνά και βαρέα υλικά μεγάλου πάχους, όπως αρκετά μέτρα χώματος ή αρκετές δεκάδες εκατοστά πάχος μολύβδου, μπορούν να αποσβέσουν την ακτινοβολία που προέρχεται από τα Fallouts.

«Η πύρινη σφαίρα από μια έκρηξη 10 κιλοτόνων είναι τόσο καυτή, που, στην πραγματικότητα πυρακτώνει την ατμόσφαιρα εξαπλούμενη με ταχύτητες πάνω από 160 χιλιόμετρα την ώρα», λέει ο Buddemeier.

«Τα ραδιενεργά προϊόντα σχάσης αναμειγνύονται με τη στάχτη, τη σκόνη και τα συντρίμμια που εκτινάσσονται στην ατμόσφαιρα από την πύρινη σφαίρα.»

Προσκολλημένα σε άμμο, σκόνη, στάχτες, τσιμέντο, μέταλλο και οτιδήποτε άλλο υλικό στην περιοχή άμεσης έκρηξης, τα προϊόντα σχάσης που εκπέμπουν ακτινοβολία γάμμα μπορούν να εκτοξευθούν στον αέρα, πάνω από 12 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της έκρηξης.

Τα μεγαλύτερα κομμάτια πέφτουν ξανά στο έδαφος, ενώ τα ελαφρύτερα σωματίδια σκόνης μπορούν να μεταφερθούν από τον άνεμο και να πέσουν με την βροχή σε απομακρυσμένες περιοχές (σ.μ. θυμηθείτε οι παλαιότεροι την ραδιενεργή βροχή τις ημέρες μετά το Τσερνόμπιλ και πόσο μακριά έφτασε να βρέχει ραδιενεργή σκόνη, μεταφερμένη από τον άνεμο).

Στο παρακάτω βίντεο παρακολουθήστε πώς διαδόθηκε το ραδιενεργό νέφος από την έκρηξη του πυρηνικού αντιδραστήρα του Chernobyl και με τι ταχύτητα σκέπασε όλη την Ευρώπη από τη Νορβηγία μέχρι την Κύπρο κι ένα μεγάλο μέρος της Ασίας. Έτσι, μπορείτε να κατανοήσετε γιατί δεν είναι κανείς ασφαλής σε περίπτωση τοπικού πυρηνικού πολέμου.

«Κοντά στην τοποθεσία [έκρηξη], μπορεί να πέφτουν συντρίμμια λίγο μεγαλύτερα από το μέγεθος μπάλας του γκολφ, αλλά αυτά για τα οποία μιλάμε είναι σωματίδια μεγέθους κόκκου αλατιού ή άμμου», λέει ο Buddemeier.

«Η διεισδυτική ακτινοβολία γάμμα, που προέρχεται από αυτά τα σωματίδια, είναι ο μέγιστος κίνδυνος.»

Αυτό μας φέρνει πίσω στο ερώτημα «γιατί ένα αυτοκίνητο είναι ένα φοβερά επικίνδυνο μέρος, για να καταφύγουμε».

«Τα σύγχρονα οχήματα είναι κατασκευασμένα από γυαλί και πολύ ελαφρά μέταλλα και δεν προσφέρουν σχεδόν καμία προστασία», λέει. «Εσείς απλώς θα καθηλωθείτε σε κάποιο δρόμο και θα εκτεθείτε σε τρομερές δόσεις ακτινοβολίας.»

Ο Buddemeier λέει ότι ζήτησε από ανθρώπους να απαντήσουν πώς θα αντιδρούσαν σε μια πυρηνική έκρηξη. Δεν ήταν καθόλου παρήγορες οι απαντήσεις.

«Στην πραγματικότητα συντριπτικό ποσοστό του κόσμου έχει αυτή την ιδέα -και μπορεί να είναι μια ιδέα που τροφοδοτήθηκε από το Χόλιγουντ της μορφής: «Αχ, θα ορμήσω στο αυτοκίνητο και θα προσπαθήσω να διαφύγω έξω από την πόλη αν τυχόν δω ένα σύννεφο μανιταριού από έκρηξη»», λέει.

Ωστόσο, τα ραδιενεργά κατάλοιπα μεταφέρονται από τους ανέμους μεγάλου υψομέτρου οι οποίοι «συχνά πνέουν με 160 χιλιόμετρα την ώρα», λέει και «συνήθως δεν πηγαίνουν προς την ίδια κατεύθυνση με τους ανέμους εδάφους».
«Έτσι, είναι μάλλον δύσκολο να μαντέψετε πού θα κατευθυνθούν τα κατάλοιπα από τους ανώτερους ανέμους, ώστε να πάτε όσο γίνεται μακρύτερα από το σημείο πτώσης τους …».

Τι πρέπει να κάνετε αντί να οδηγήσετε

Το καλύτερο βήμα για επιβίωση μετά από μια πυρηνική καταστροφή είναι να μπείτε σε κάποιο είδος «ανθεκτικής δομής», το συντομότερο δυνατόν και να μείνετε εκεί, λέει ο Buddemeier. Είναι οπαδός του μάντρα «μπείτε μέσα, μείνετε μέσα, μην μετακινηθείτε».

«Ελάτε μέσα … και φτάστε στο κέντρο ενός ανθεκτικού κτιρίου. Αν έχετε πρόσβαση σε περιοχές κάτω από το έδαφος, η απόσβεση της ακτινοβολίας από το έδαφος είναι μεγάλη», λέει. «Μείνετε για 12 έως 24 ώρες.»

Ο λόγος για να περιμένουμε είναι ότι τα επίπεδα της γάμμα και των άλλων ακτινοβολιών -ναι υπάρχουν κι άλλες-  μειώνονται εκθετικά μετά από μια πυρηνική έκρηξη καθώς τα λεγόμενα «καυτά» ραδιοϊσότοπα αποσυντίθενται ταχύτατα σε πιο σταθερά άτομα και μας εκθέτουν λιγότερο σε κίνδυνο.

Αυτή η γρήγορη μείωση των ραδιενεργών ισοτόπων συρρικνώνει αργά την επικίνδυνη ζώνη εξάπλωσης – την περιοχή, δηλαδή, όπου οι άνεμοι μεγάλου υψόμετρου έχουν μεταφέρει προϊόντα σχάσης και τα έχουν ρίξει με την μορφή της βροχής.

Αντί να παραμείνουμε, όμως, για μακρό χρονικό διάστημα εντός του πρώτου κτιρίου που βρέθηκε όρθιο μπροστά μας, μια πρόσφατη μελέτη υποδεικνύει, επίσης, ότι η μετακίνηση για να αναζητήσουμε ένα ισχυρότερο καταφύγιο ή υπόγειο δεν θα ήταν κακή ιδέα εάν αυτό, στο οποίο αρχικά καταφύγαμε, είναι ετοιμόρροπο.

Τέλος, συντονιστείτε.

«Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε όσα εργαλεία επικοινωνίας έχετε», λέει.

Πρόσθεσε ότι ένα ραδιόφωνο χειρός είναι καλό αντικείμενο για να υπάρχει, στη δουλειά και στο σπίτι, καθώς οι φορείς παροχής υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, πέρα από τις εκπομπές με οδηγίες , θα παρακολουθούν το ραδιενεργό νέφος και θα προσπαθούν να μεταδώσουν που βρίσκονται οι ασφαλείς διάδρομοι διαφυγής.

Υπάρχει μόνο μια εξαίρεση από τον κανόνα «χωρίς αυτοκίνητα», λέει ο Buddemeier: Εάν βρίσκεστε σε ένα γκαράζ με το αυτοκίνητό σας, το σκυρόδεμα μπορεί να λειτουργήσει ως ασπίδα. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να μείνετε εκεί και να ακούτε το ραδιόφωνο στο αυτοκίνητό σας.

Εάν όλοι ακολουθήσουν αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές μετά από πυρηνική έκρηξη, λέει, εκατοντάδες χιλιάδες ζωές θα μπορέσουν να σωθούν.

Μια έκδοση αυτού του άρθρου δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 2017.

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά από το Business Insider.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.