[Synopsis]
Πρόκειται για τον απόλυτο ορισμό της γυναικείας φινέτσας, της λεπετεπίλεπτης θηλυκότητας, του βελούδινου ερωτισμού και του απαράμιλλου ταπεραμέντου. Μια γυναίκα, που παρά τη θέληση της, αποτέλεσε fashion icon και υπόδειγμα μιας σπάνιας αριστοκρατικής απλότητας. Αβρή, γενναιόδωρη, τρυφερή και μία από τις πιο επιτυχημένες ηθοποιούς όλων των εποχών.Πεθαίνει σα σήμερα, στις 20 Γενάρη του 1993, από καρκίνο του εντέρου.
[Βιογραφικά στοιχεία]
Η Όντρεϊ Χέπμπορν (αγγλ. Audrey Hepburn, 4 Μαΐου 1929 – 20 Ιανουαρίου 1993) ήταν ηθοποιός αγγλικής και ολλανδικής καταγωγής, μια από τις πλέον φημισμένες παγκοσμίως τον 20ό αιώνα. Βραβευμένη με Όσκαρ, Τόνυ, Έμμυ και Γκράμι εμφανίστηκε σε πολυάριθμες παραγωγές του θεάτρου, του κινηματογράφου και σε παραστάσεις του Μπρόντγουεϊ, ενώ παραμένει ένα από τα λιγοστά άτομα που έχουν κερδίσει και τα τέσσερα βραβεία. Το 1989 κατετάγη στην τρίτη θέση της λίστας των μεγαλύτερων γυναικών σταρ όλων των εποχών από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου. Επίσης αποτέλεσε για πολλά χρόνια σύμβολο της μόδας, καθώς το στιλ της ήταν παροιμιώδους κομψότητας, ενώ αφιέρωσε τα τελευταία χρόνια της ζωής της σε ανθρωπιστικά έργα. Από το 1986 μέχρι και το θάνατό της υπηρέτησε ως Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNICEF και τιμήθηκε με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας για το έργο της.
⌊Πηγή: Wikipedia⌋
[#15 facts που λίγοι γνωρίζουν για εκείνη]
Φοβόταν υπερβολικά το νερό 〉 Στην ταινία «Δύο για το Δρόμο», με τον Άλμπερτ Φίνευ,έπρεπε να γυριστεί μια σκηνή, όπου η ίδια έπρεπε να πέσει σε μια πισίνα. Αν κανείς ανατρέξει στην ταινία και δει τον φόβο στα μάτια της σ’εκείνη τη σκηνή, ας πιστέψει πως αυτός ήταν..αληθινός!Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, μάλιστα, υπήρχαν έξω από την πισίνα άνθρωποι, που στέκονταν σε ετοιμότητα να την αρπάξουν , σε περίπτωση που κάτι συνέβαινε. Αυτός, φυσικά, ήταν κι ο μόνος τρόπος να ηρεμήσει η ίδια και να γυριστεί η σκηνή.
Το αγαπημένο της χρώμα ήταν το κυανό 〉 Σύμφωνα με τον γιο της, Λούκα, σε μία συνέντευξη του στο Vanity Fair, το αγαπημένο της χρώμα ήταν το κυανό κι όχι το λευκό, όπως πολλοί πίστευαν.
- Πριν ξεκινήσει την καριέρα της ως ηθοποιός, δούλευε ως βοηθός οδοντιάτρου 〉
Πολύ καλά διαβάσατε. Πριν την ανακαλύψει ο κυνηγός ταλέντων και της προτείνει το ρόλο στο θεατρικό έργο του Μπρόντγουεη «Gigi», που ήταν και το εισιτήριο της στην επιτυχία, η Ώντρεη δούλευε ως βοηθός οδοντιάτρου.
Ήταν πράκτορας της Ολλανδικής Αντίστασης κατά των Ναζί 〉 Κι όμως. Μετέφερε πληροφορίες, κρυφά, στα παπούτσια μπαλέτου της. Αν την ανακάλυπτε ποτέ κανείς, σίγουρα θα ήταν νεκρή.Μια μέρα,μάλιστα, γλίτωσε παρά τρίχα. Κι όχι μόνο αυτό. Είχε διοργανώσει μια σειρά παραστάσεων μπαλέτου, με σκοπό να μαζέψει χρήματα προς ενίσχυση των Ολλανδών Αντιστασιακών.Το κοινό δε μπορούσε καν να χειροκροτήσει, καθότι ο ήχος από το χειροκρότημα, θα μπορούσε να
«ειδοποιήσει»τον εχθρό. Αυτές τις παραστάσεις θα τις ονομάσει αργότερα «μαύρες».
- Ως παιδί θα δουλέψει ως εθελόντρια νοσοκόμα, κατά τη διάρκεια του Β’Παγκοσμίου Πολέμου 〉
Σε ηλικία 16 ετών θα βρεθεί στη θέση της εθελόντριας αδελφής νοσοκόμας σε ολλανδικό νοσοκομείο, κατά τη διάρκεια του Β’Παγκοσμίου Πολέμου. Εκεί, θα φροντίσει έναν Άγγλο αλεξιπτωτιστή. Ήταν ο Τέρενς Γιάνγκ. Ο σκηνοθέτης που έμελλε να την σκηνοθετήσει, είκοσι χρόνια αργότερα στην ταινία «Περίμενε μέχρι να νυχτώσει».
- Υπέφερε 5 αποβολές 〉
Η Ώντρεϊ ήταν αποφασισμένη και αφοσιωμένη στον σκοπό της να κάνει παιδί. Ίσως το υπερβολικό στρες και η εξαιρετικά λεπτή της σιλουέτα, να ήταν ανάμεσα στους λόγους, για τους οποίους υπέφερε πέντε αποβολές.Όμως, δε το έβαλε κάτω. Τελικά, κατάφερε να αποκτήσει δυο γιους τον Σων και τον Λούκα.
Ο Γάλλος σχεδιαστής Givency ήταν εκτός από στυλίστας της και προσωπικός της φίλος 〉 Γνωρίστηκαν όταν η ίδια γύριζε την ταινία «Σαμπρίνα» και η πρώτη εντύπωση δεν ήταν και τόσο θετική, μιας που ο περίφημος Γάλλος σχεδιαστής, είχε καταλάβει πως θα ερχόταν η Κάθριν Χέπμπορν. Γρήγορα ξεπέρασαν, όμως, αυτό το περιστατικό κι έγιναν, με τον καιρό δυο πολύ καλοί φίλοι.
- Από την φιλία της με τον Givency,εκτός των άλλων, θα αποκτήσει το δικό της αποκλειστικό άρωμα, δώρο του σχεδιαστή στην ίδια 〉
Ο Hubert Givency θα φτιάξει ένα άρωμα αποκλειστικά για κείνη και εκείνη θα προσφερθει να πρωταγωνιστήσει στη διαφημιστική του καμπάνια.Το άρωμα λεγόταν «L’Interdit» που σημαίνει «απαγορευμένο».
Ήταν ένα ντελικάτο, φλοράλ, πουδρώδες άρωμα. Το φορούσε αποκλειστικά η ίδια και μόνο για μερικά χρόνια, πριν ο σχεδιαστής αποφασίσει , το 1957 να το λανσάρει στην αγορά.
Είχε για κατοικίδιο της ένα μικρό ελαφάκι〉 Ήταν γνωστό το πόσο λάτρευε τα ζώα.
Το γνώρισε το 1959, όταν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Βασίλισσα του Παρθένου Δάσους», ο εκπαιδευτής ζώων της πρότεινε να το πάρει για λίγες μέρες στο σπίτι της, προκειμένου το μικρό ελάφι να την συνηθίσει και να την ακολουθεί με τρόπο φυσικό στα γυρίσματα. Αυτό ήταν.Δε το αποχωρίστηκε ξανά από τότε.
- Τρία γένη λουλουδιών, τουλίπας, κρίνου και τριαντάφυλλου πήραν το όνομά της 〉 Πραγματικά, ξέρετε πολλούς ανθρώπους, τους οποίους να αφορά κάτι τέτοιο; Εκπληκτικό.
Κάπνιζε 3 πακέτα τσιγάρα την ημέρα 〉 Από τα αρνητικά σημεία της, δυστυχώς λέγεται πως κάπνιζε σα καμινάδα, με τον αριθμό των πακέτων να φτάνει μέχρι και 3 την ημέρα.
- Δε θεωρούσε τον εαυτό της style icon 〉 Ενώ πάρα πολλές άλλες γυναίκες των ημερών μας ευθαρσώς το νομίζουν, η αξεπέραστης θηληκότητας και φινέτσας Ώντρεϋ, δε πίστευε κάτι τέτοιο για τον εαυτό της. Η ίδια θα πει σχετικά » Ποτέ δεν είδα τον εαυτό μου ως είδωλο.Ό,τι συμβαίνει στο μυαλό των ανθρώπων δε συμβαίνει και στο δικό μου μυαλό.Εγώ απλά κάνω ,αυτό που κάνω.»
Έβγαινε με τον Τζον Κένεντυ από την περίοδο που ήταν Γερουσιαστής 〉 Ο ίδιος είχε πει πως αγαπημένη του ταινία ήταν το «Διακοπές στη Ρώμη». Αυτή ήταν μια σχέση, που ίσως να κράτησε πολύ περισσότερο από όσο υποθέτουν, μιας που τη μέρα που εκείνος πυροβολήθηκε και βρισκόταν η Ώντρεϋ στη διάρκεια των γυρισμάτων του «Ωραία μου Κυρία», ήταν εκείνη που ανακοίνωσε τα άσχημα νέα στο υπόλοιπο καστ. Τους ζήτησε να προσευχηθούν για εκείνον και στη συνέχεια, έτρεξε και ανέβηκε σε ένα βαγόνι, που χρησιμοποιούνταν ως σκηνικό, έκλεισε τις κουρτίνες κι έκλαψε.
Στην πρώτη μεγάλη της ταινία,ήταν υποψήφια για Όσκαρ, το οποίο και κέρδισε 〉
Αφορά στην ταινία «Διακοπές στη Ρώμη» του 1954 και με συμπρωταγωνιστή της τον Γκρέγκορι Πεκ.
- Έντονα αναμεμιγμένη στην Unicef 〉 Η γενναιοδωρία της Ώντρεϋ φαινόταν από πολλές απόψεις. Μία από αυτές ήταν η έντονη δράση και συμμετοχή της στην Unicef. Όλα τα έσοδα από τις τελευταίες ταινίες της, ήταν δωρεά στην Unicef. Από το 1954 ξεκινά η δράση της , μέχρι που το 1988 ανακηρύχθηκε Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως του Ιδρύματος. Ήταν, μάλιστα, η UNICEF, το ίδρυμα που κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, βοήθησε ουσιαστικά χιλιάδδες παιδιά, σαν την Ώντρεϋ .
Η ίδια θα πει σχετικά:
«Μπορώ να καταθέσω προσωπικά του τι σημαίνει η Unicef για τα παιδιά, επειδή ήμουν ανάμεσα σε εκείνα τα παιδιά, που εξέλαβα την ανακούφιση τροφής και φαρμάκων, ακριβώς μετά τον Παγκόσμιο Πόλεμο. Έχω μια μακρά ευγνωμοσύνη και εμπιστοσύνη γι ‘αυτό που κάνει η Unicef.»

[#Audrey_Highlight_Quote]
«Άκουσα έναν ορισμό κάποτε : ευτυχία είναι η υγεία και η μικρή μνήμη.
Μακάρι να τον είχα εφεύρει εγώ, γιατί είναι πάρα πολύ αληθινός.»