Τζορτζ Όργουελ: #10 quotes & #10 facts για τον πατέρα του Big Brother

«Αν θες να φανταστείς το μέλλον του κόσμου, σκέψου μια μπότα να χτυπά το πρόσωπο ενός ανθρώπου – για πάντα.» – από τη Μαρία Λυδία Κυριακίδου

#Apodyoptis_on Τζόρτζ Όργουελ

how-to-draw-george-orwell_1_000000021512_5Ο Τζόρτζ Όργουελ, θεωρείται ανάμεσα στους πιο αναγνωρισμένους συγγραφείς σε όλον τον κόσμο.

Για τα βιβλία του «1984» και «Φάρμα των Ζώων», κάποτε διατηρούνταν το ρεκόρ, ως τη μοναδική δυάδα βιβλίων του ίδιου συγγραφέα, που μεταφράστηκε στις περισσότερες γλώσσες- για την ακρίβεια 65.

Ο Όργουελ, που θεωρούσε τον εαυτό του μεγάλο πατριώτη, πέρασε μια ολόκληρη ζωή πιστός στις αρχές του κι έζησε ιδιαίτερες αντικειμενικές δυσκολίες αλλά και απώλειες(θάνατος της πρώτη συζύγου).

Εξέδωσε το μοναδικό βιβλίο του «1984», ένα δυστοπικό βιβλίο, που επηρέασε τη διαμόρφωση της κοινή γνώμης για την παγκόσμια πολιτική ατζέντα όσο κανένα άλλο, όντας ήδη άρρωστος με φυματίωση και , δυστυχώς, δεν έζησε για να ζήσει τον αντίκτυπο του, αφού πέθανε επτά μήνες μετά.


Βιογραφικά στοιχεία

orwellburmapassport

Ο Τζόρτζ Όργουελ ήταν Βρετανός συγγραφέας, λογοτέχνης και δημοσιογράφος.
Γεννήθηκε σις 25 Ιουνίου 1903 στην Ινδία και πέθανε στο Ην.Βασίλειο, στις 21 Γενάρη 1950.

Το έργο του χαρακτηρίζεται από ξεκάθαρο πεζό λόγο, συνειδητότητα των κοινωνικών ανισοτήτων, αντίθεση στα ολοκληρωτικά καθεστώτα και αφοσίωση στο δημοκρατικό σοσιαλισμό.

Συχνά ταξινομείται ως ένας από Άγγλους συγγραφείς του 20ου αιώνα με τη μεγαλύτερη επιρροή και ως ένας από τους πιο σημαντικούς χρονικογράφους της Αγγλικής κουλτούρας της γενιάς του.

Ο Όργουελ έγραψε κριτικές λογοτεχνίας, ποίηση, μυθιστορήματα και πολεμικές ανταποκρίσεις.

Είναι διάσημος για το δυστοπικό μυθιστόρημα «1984» (1949) και την αλληγορική νουβέλα «Η Φάρμα των Ζώων» (1945). orwellΤο βιβλίο του «Φόρος Τιμής στην Καταλωνία» (1938), είναι μία καταγραφή των εμπειριών του από τον Ισπανικό Εμφύλιο και είναι ευρέως αναγνωρισμένο, όπως και τα πολυάριθμα δοκίμιά του πάνω σε θέματα πολιτικής, λογοτεχνίας, γλώσσας και πολιτιστικά.

Το 2008, οι Times, τον κατέταξαν ως δεύτερο στη λίστα με τους «50 κορυφαίους Βρετανούς συγγραφείς από το 1945».

Το έργο του Όργουελ συνεχίζει να επηρεάζει τη μαζική και πολιτική κουλτούρα και ο όρος Οργουελικός, περιγραφικός ολοκληρωτικών και απολυταρχικών πρακτικών, εντάχθηκε στο λεξιλόγιο μαζί με αρκετούς από τους νεολογισμούς του, συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων: ψυχρός πόλεμος, Μεγάλος Αδελφός, Αστυνομία Σκέψης, Δωμάτιο 101, διπλή σκέψη και έγκλημα σκέψης.

⌊ Πηγή: Wikipedia


#10 πράγματα που δεν ήξερες για τον Τζωρτζ Όργουελ

orwell-1


 • Το πραγματικό του όνομα ήταν ‘Ερικ Άρθουρ Μπλερ 〉 Διάλεξε εσκεμμένα το Τζορτζ (από το St George) και το Όργουελ (από τον ποταμό Orwell),επειδή θεωρούσε τον εαυτό του πραγματικό πατριώτη.

  • Η πρώτη κουβέντα που είπε ως παιδί, ήταν η λέξη «beastly»〉 Σημαίνει «τερατώδης». Αν σκεφτεί κανείς το βιβλίο που επρόκειτο να γράψει («1984») αντιλαμβάνεται την διαβολική σύμπτωση.

  • Εισάγει τον όρο «Ψυχρός Πόλεμος» 〉 Σε ένα δοκίμιο του με τον τίτλο «Εσύ και η ατομική βόμβα», ο Όργουελ είναι ο πρώτος άνθρωπος που εισάγει τον όρο «Ψυχρός Πόλεμος, με σκοπό να περιγράψει την ιδεολογική και πολιτική διαμάχη μεταξύ Ρωσίας και Η.Π.Α.

  • p01hxmn8Δούλεψε στο BBC 〉 Όταν ξέσπασε ο Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Όργουελ ήθελε να πάει να πολεμήσει για λογαριασμό της Βρετανίας, ωστόσο τα παλιά τραύματα, που είχε αποκτήσει πολεμώντας στον Ισπανικό Εμφύλιο, δε του το επέτρεψαν. Αντί αυτού, δούλεψε στο BBC, αναμεταδίδοντας για το τμήμα της Ινδίας. Αργότερα, έγινε πολεμικός ανταποκριτής.

  • img_2873Του είχε γίνει εμμονή, πως είχε προκαλέσει το θάνατο συμμαθητή του 〉 Όταν σπούδαζε στο Eton, είχε πειραματιστεί με.. «μαύρη μαγεία»,μέσω ενός κέρινου ομοιώματος ενός παιδιού,που ασκούσε, εις βάρος άλλων, σχολικό εκφοβισμό. Όταν το παιδί αυτό, αφού έσπασε το πόδι του, αρρώστησε απο λευχαιμία και πέθανε, του έγινε εμμονή. Δε σταμάτησε ποτέ να πιστεύει πως ευθυνόταν ο ίδιος και τα ..μαγικά του.

  • Συνέταξε αντι κομμουνιστική λίστα υπόπτων από τον καλλιτεχνικό χώρο 〉 Ως γνωστό μέλος του αντι-κομμουνιστικού κινήματος, ο Όργουελ στοιχειοθέτησε μια λίστα 37 συγγραφέων και καλλιτεχνών, καταθέτοντας την στην Βρετανική Υπηρεσία Κρατικών Πληροφοριών, για τους οποίους έκρινε πως έκρυβαν φιλο- κομμουνιστικές ιδέες.

  • Για δυο χρόνια έζησε σε δραματικές συνθήκες 〉 Μεταξύ του 1928 και του 1930 και ενώ ζούσε στο Παρίσι, κόντεψε να πεθάνει από την πείνα. Συχνά δούλευε ως σερβιτόρος εκεί και για αυτήν την εμπειρία του μιλά στο βιβλίο του «Οι αλήτες του Παρισιού και του Λονδίνου».

  • Το τσάι ήταν γι΄αυτόν μια μαγική ιεροτελεστία〉 Υπήρχαν 11 χρυσοί κανόνες που έπρεπε πιστά να ακολουθηθούν, προκειμένου να ετοιμαστεί το τέλειο φλιτζάνι τσάι. Ο κανόνας #11 έλεγε πως το τσάι πρέπει να σερβίρεται χωρίς ζάχαρη.

  • orwell4Μεγάλωσε μόνος του τον γιο του 〉 Όταν έχασε την πρώτη του γυναίκα από φυματίωση, δεν έδωσε το παιδί του για υιοθεσία, όπως συνηθιζόταν τότε. Με τη βοήθεια μιας οικιακής βοηθού το μεγάλωσε μόνος του.

  • Το αριστούργημα του «1984», παρ’ ολίγον να μην είχε αυτόν τον τίτλο 〉 Την τελευταία χρονιά πριν εκδοθεί το θρυλικό βιβλίο, ήταν πραγματικά αναποφάσιστος. Πριν καταλήξει στον τίτλο «1984», σκεφτόταν πολύ σοβαρά τον τίτλο » Ο τελευταίος άνθρωπος στην Ευρώπη».


⌈#10 επιλεγμένα αποφθέγματα από το αριστούργημα του, «1984»⌉

Ξεχωρίσαμε για σας, 10 αποφθέγματα από το αριστούργημα του, «1984»:


 • «Ίσως ο τρελός να ήταν απλά η μειοψηφία του ενός.»
 • 1984«Μέχρι να γίνουν ενσυνείδητοι, δε θα μπορέσουν ποτέ να επαναστατήσουν και αφού έχουν ήδη επαναστατήσει , δε θα μπορέσουν να γίνουν ενσυνείδητοι.»

 • «Ίσως κάποιος να μην ήθελε να αγαπηθεί τόσο πολύ, αλλά να γίνει κατανοητός.»

 • «Ο πόλεμος είναι ειρήνη, η ελευθερία είναι δουλεία, η άγνοια είναι δύναμη.»

 • «Αυτός που ελέγχει το παρελθόν, ελέγχει το μέλλον. Αυτός που ελέγχει το παρόν, ελέγχει το παρελθόν.»

 • «Θα συναντηθούμε στο μέρος, όπου δε θα υπάρχει σκότος.»

 • «Αν θες να φανταστείς το μέλλον του κόσμου, σκέψου μια μπότα να χτυπά το πρόσωπο ενός ανθρώπου- για πάντα.»

 • «Αν αγάπησες κάποιον, τον αγάπησες κι αν δεν είχες κάτι να του δώσεις, ήδη του έδωσες αγάπη.»

 • «Ο Μεγάλος Αδελφός σας παρακολουθεί.»

 • «Είναι όμορφο πράγμα, η καταστροφή των λέξεων.»

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.