Στέλνουμε κατοικίες στη Σελήνη

Ναι, είναι επίσημη ανακοίνωση!
Στέλνουμε κατοικίες σε τροχιά γύρω από την Σελήνη!
-Μετάφραση Θωμάς Αργυρέας

26 OCT 2017

Τώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες επιστρέφουν επισήμως στην εξερεύνηση του διαστήματος, η Σελήνη φαίνεται να αποτελεί το επίκεντρο – ή τουλάχιστον το σημείο εκκίνησης – πολλών σχεδίων που περιλαμβάνουν διαστημικά ταξίδια.

Η κυβέρνηση Trump έχει ανακατευθύνει τις προτεραιότητες της NASA ώστε να τοποθετηθούν εγκαταστάσεις στην γειτονιά της σελήνης μας πριν από τον Άρη και ο CEO της SpaceX, Elon Musk, δήλωσε ότι το BFR project θα αποτελέσει βασικό παράγοντα για τη δημιουργία μιας σεληνιακής βάσης.

Θα πρέπει να προσθέσουμε ότι η Bigelow Aerospace και η United Launch Alliance (ULA) ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα συνεργαστούν για να σχεδιάσουν ένα φουσκωτό σύστημα κατοικιών. Ο οικότοπος αυτός θα εκτοξευθεί στο διάστημα μέχρι τα τέλη του 2022 και τελικά θα λειτουργήσει ως σεληνιακή βάση και αποθήκη.

Η Bigelow Aerospace σχεδιάζει δύο επεκτάσιμες μονάδες B330, ενώ η ULA παρέχει τον πυραυλοφορέα Vulcan 562 που θα μεταφέρει τη μονάδα σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη. Μία πλήρης μονάδα B330 είναι περίπου το ένα τρίτο του όγκου του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Αφού ο πύραυλος Vulcan τοποθετήσει το B330 σε χαμηλή γήινη τροχιά, θα φουσκώσει και η Bigelow θα το εφοδιάσει με τον απαραίτητο πρόσθετο εξοπλισμό και θα το περάσει από μια σειρά δοκιμών.

Μόλις ολοκληρωθεί η λειτουργία του, θα πραγματοποιηθούν επιπλέον εκτοξεύσεις ώστε να προστεθούν 35 τόνοι κρυογονικού προωθητικού στην εγκατάσταση κατοικίας -αποθήκης. Στη συνέχεια θα μετακινηθεί στην τελική της θέση: σε χαμηλή σεληνιακή τροχιά.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με την ULA σε αυτό το σεληνιακό έργο», δήλωσε ο πρόεδρος της Bigelow Aerospace, Robert Bigelow σε συνέντευξη. «Το σεληνιακό μας σχέδιο κατοικίας – αποθήκης είναι ένα ισχυρό συμπλήρωμα σε άλλα σχέδια που αποσκοπούν στην τελική εγκατάσταση ανθρώπων στον Άρη.

Θα παρέχει στην NASA και την Αμερική μία συναρπαστική και οικονομικά πρακτική δυνατότητα, βραχυπρόθεσμα. Αυτή η σεληνιακή κατοικία-αποθήκη θα μπορούσε να αναπτυχθεί εύκολα μέχρι το 2022 ώστε να υποστηρίξει τα σχέδια της χώρας να δραστηριοποιηθεί για την επάνοδο στη Σελήνη ».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, όμως, δεν είναι η μόνη χώρα που έχει σχέδια για τη Σελήνη.

Η Ρωσία και η Κίνα πρόκειται να υπογράψουν μια πολυετή συμφωνία εξερεύνησης που καλύπτει τη σεληνιακή και την βαθιά εξερεύνηση του διαστήματος και η Ρωσία συνεργάζεται με τη NASA στο έργο Deep Space Gateway για την κατασκευή ενός σεληνιακού διαστημικού σταθμού.

Νωρίτερα φέτος, η Εθνική Διαστημική Διοίκηση της Κίνας (CNSA) και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) εξέφρασαν την επιθυμία να συνεργαστούν για μια διεθνή σεληνιακή βάση ή για ένα «σεληνιακό χωριό» μέχρι το 2020.

«Οι Κινέζοι έχουν ήδη ξεκινήσει ένα πολύ φιλόδοξο σεληνιακό πρόγραμμα», δήλωσε ο Pal A. Hvistendahl, επικεφαλής εκπρόσωπος στα ΜΜΕ.

«Ο χώρος έχει αλλάξει από τον διαστημικό αγώνα της δεκαετίας του 60. Αναγνωρίζουμε ότι για να εξερευνήσουμε το διάστημα για ειρηνικούς σκοπούς, θα χρειαστεί διεθνής συνεργασία».

Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που η ανθρωπότητα είδε τη Σελήνη ως ένα αξιοσημείωτο μέρος για να το εκμεταλλευθείς. Ανεξάρτητα από το ποιος θα το καταφέρει πρώτος, είναι μια συναρπαστική εποχή για διαστημικά ταξίδια.

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά από τον Futurism. Διαβάστε το αρχικό άρθρο.

 

Πηγή κειμένου: Science Alert

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.