
Η αριθμητική τα λέει αυτά και δεν έχει καθόλου άδικο, ούτε κρύβεται κάποια μαθηματική παγίδα. Είναι η απόλυτη επιστημονική αλήθεια.
Κι όμως το παρελθόν μας έχει πολλά χαρακτηριστικά, πολύ πιο όμορφα και συγκλονιστικά από το μέγεθός του σε χρόνια. Είναι καταχωνιασμένο στο προσωπικό «μέσα» καθεμιάς και καθενός γεμίζοντας το σεντούκι των αναμνήσεων και δημιουργώντας μία μοναδική και ανεπανάληπτη ταινία ζωής.
Είναι θολό και ακαθόριστο. Στο μυαλό και στην καρδιά μας συνυπάρχουν γεγονότα, αισθήματα, γεύσεις, επιλογές και εμπειρίες που μπορεί να μην έχουν αυστηρή χρονική αλληλουχία αλλά είναι «περίπου». Μοιάζουν έτσι με ένα φαγητό όπου ανακατεύονται το ελαιόλαδο με το κυρίως περιεχόμενο, το ξίδι, τα μπαχαρικά, όμως στην γεύση έρχεται ένα συνονθύλευμα που δημιουργεί μία ενιαία γεύση ξεπερνώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των επί μέρους συστατικών. Έτσι και το παρελθόν, είναι ένα «όλο μαζί» με δυσδιάκριτα γεγονότα, γεγονότα μπερδεμένα, όμορφα πλεγμένα σαν το νήμα που γίνεται ένα ωραίο πλεχτό!

Το παρελθόν μας έχει μνήμη. Θυμάται τι πράξαμε, θυμάται και μας θυμίζει όχι μόνο τις ενέργειές μας αλλά και τα κίνητρα που κρύβονταν πίσω από αυτές! Είναι ακριβώς αυτό που, αρκετές φορές, πονάει περισσότερο αλλά δεν γίνεται να το αποφύγουμε. Δεν ξέρω αν είναι μπούσουλας για να μην επαναλάβουμε κάτι κακό, αλλά είναι κι αυτό δικό μας και αποτελεί χρέος να το διαφυλάξουμε μέχρι τέλους.
Το παρελθόν μας έχει μία ιερότητα. Έχει ένα χαρακτηριστικό που ξεπερνάει όλα τα προηγούμενα αφού είναι αμετάβλητο. ΔΕΝ αλλάζει, όσο κι αν μερικές φορές θα το επιθυμούσαμε. Αυτή η δογματική προσήλωσή του στο «αυτό είναι και τέλος» μας καθιστά ανήμπορους να επέμβουμε και του δίνει την αγιοσύνη που του αρμόζει.

Έχει όμως την γλυκύτητα της προσμονής. Είναι σαν μία συνάντηση που την περιμένουμε με αγωνία και, όπως σε κάθε συνάντηση, έχει σαν καλύτερη στιγμή την αναμονή της. Είναι εκείνο το κομμάτι της ζωής μας που μας περιμένει, που δεν το έχουμε δαπανήσει ή, όπως έλεγαν παλαιότερα, είναι το λαδάκι που απομένει στο καντήλι μας…

Η Πρωτοχρονιά δεν είναι μια στιγμούλα διαφορετική από τις αναρίθμητες άλλες. Πρόκειται για ένα δικό μας «δημιούργημα», μία ανθρώπινη τεχνική να θέσει τον ανίκητο χρόνο σε «καλούπια». Αποτελεί την ψευδαίσθηση ότι με το να τον «μετράμε» κατορθώσαμε να τον φέρουμε στα μέτρα μας. Δεν είναι κακή και, κυρίως, δεν είναι άχρηστη…
Και όμως αν κοιτάξουμε λίγο πιο πέρα από την δυνατότητα που αποκτήσαμε να αναφερόμαστε σε γεγονότα χρονολογικά, στην πραγματικότητα δεν καταφέραμε και τίποτα σπουδαίο, ε;
Παραμένει, ωστόσο, το ερώτημα: «το μέλλον έρχεται σε εμάς είτε εμείς πηγαίνουμε σε αυτό;» Είναι αναπάντητο και, ίσως ακριβώς γιαυτό, πανέμορφο.
Παραμένει και το παράπονο: «Βρε παρελθόν, γιατί να μην μπορώ να επιλέξω μικρά κομμάτια σου να τα ξαναζήσω;»
Καλή μας χρονιά!
Ο Ευστράτιος Χρ. Γεωργουδής είναι απόφοιτος της Ιωνιδείου Προτύπου Σχολής Πειραιώς, πτυχιούχος Φυσικός και Διδάκτωρ της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών.
Διδάσκει σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, ασχολείται με τα κοινά μέσω της ΟΙΕΛΕ και δραστηριοποιείται σε θέματα εκλαΐκευσης της Επιστήμης.
Τα τελευταία χρόνια κατάλαβε ότι ένας έρωτας νέος τον «κατέκτησε», ονομάζεται Κωνσταντινούπολη, και σε τακτά χρονικά διαστήματα παρουσιάζει προχωρημένα θέματα Φυσικής στους εκεί μαθητές της Ομογένειας
Παλαιότερα κείμενα του ιδίου στους Αποδυόπτες: