«Η επιθυμία της Κιάντα» – Πεπετέλα

Με την τρίτη, κατά σειρά, βιβλιοκριτική, συνεχίζεται το μίνι αφιέρωμα, σε 5 φάσεις, για τη μυθιστοριογραφία με θέμα την Αγκόλα. Σε αυτά τα αφιερωματικά κείμενα, ο Αλέξανδρος Αντωνίου (BA, MA στην Κλασσική Φιλολογία), γράφει σύντομες κριτικές για βιβλία, σχετικά με λογοτεχνικές ιστορίες που εξελίσσονται στην Αγκόλα ή τουλάχιστον ένα κομμάτι τους πηγάζει από αυτήν.

Τοποθετημένο στην πρωτεύουσα της Αγκόλα, τη Λουάντα, της δεκαετίας του 1980 και 1990, το βιβλίο περιγράφει την ιστορία ζωής ενός ζευγάρι νέων ντόπιων, του Ζουάο Εβαντζελίστα  και της Καρμίνα Κάρα ντε Κου (ή ΚΚΚ). Η Καρμίνα από νεαρή ηλικία, μόλις στα 12, αναλαμβάνει ηγετική θέση στην οικογενειακή ιεραρχία έπειτα από τον αιφνίδιο θάνατο του πατέρα της και διαμορφώνει έναν ισχυρό χαρακτήρα με ιδιαίτερες φιλοδοξίες πολιτικής και κοινωνικής ανέλιξης. Παντρεύεται έναν αδιάφορο δημόσιο υπάλληλο, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος της κυβέρνησης, ο οποίος όμως της εξασφαλίζει τη ζωή που ονειρεύεται σε μια χώρα στη δίνη του πολέμου όπου μαστίζεται από φτώχεια. Ιδιαίτερα ενεργή στο πολιτικό κίνημα, η ΚΚΚ δηλώνει ένθερμή υποστηρίκτρια του κυρίαρχου μαρξιστικού κόμματος της χώρας, προσπαθώντας να οικειοποιηθεί οικονομικούς πόρους του κόμματος για προσωπικό όφελος.

Την ημέρα του γάμου τους ωστόσο ξεκινάει ένα περίεργο φαινόμενο στη Λουάντα το οποίο κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει. Αρχικά καταρρέει ένα κτίριο στην πλατεία Kinaxixi, χωρίς προφανή λόγο, κάτι που φυσικά προκαλεί έκπληξη, καθώς η πτώση του κτιρίου φαίνεται να αψηφά όλους τους νόμους της φυσικής. Το κτίριο φαίνεται πως καταρρέει σχετικά αργά χωρίς να προκαλεί ανθρώπινα θύματα. Σιγά σιγά όλα τα κτίρια γύρω από την πλατεία πέφτουν με τον ίδιο τρόπο, χωρίς κανείς να είναι σε θέση να εντοπίσει μια λογική αιτία για το φαινόμενο αυτό.

Στη γειτονιά υπάρχει ένα κτίριο που βρίσκεται υπό κατασκευή και δίπλα του υπάρχει μια μικρή λασπώδης λίμνη. Η Κασσάνδρα είναι ένα από τα πολλά παιδιά που ζουν σε αυτό το κτίριο και φαίνεται πως αισθάνεται κάτι διαφορετικό, είναι η μόνη που μπορεί και ακούει τη φωνή της Κιάντα που είναι η αγκολέζικη θεότητα των νερών, σαν μια γοργόνα που πιστεύεται ότι κατοικεί σε όλες τις λίμνες, τα ποτάμια και τις θάλασσες της χώρας. Η συνοικία αυτή χτίστηκε πάνω από μια λίμνη όπου ζούσε η Κιάντα. Η φύση φαίνεται ότι διεκδικεί τα δικαιώματά της πάνω στην ανθρώπινη δραστηριότητα στη γη, εκεί όπου οι άντρες πολεμούν και η κοινωνία εκθαμβωτικά τυφλώνεται από τη δύναμη του χρήματος.

Ο Πεπετέλα αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους διεθνώς λογοτέχνες της Αγκόλας και το βιβλίο αυτό, όπως και η πλειονότητα του συγγραφικού του έργου, αγγίζει το θέμα του πολέμου και της διαφθοράς στην Αγκόλα. Τα ιδανικά και αξίες εύκολα παραγκωνίζονται μπροστά στη θέα των εκατομμυρίων και η δύναμη της πολιτικής εξουσίας πυροδοτεί τον καταστρεπτικό εμφύλιο πόλεμο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.