«Joker» (2019)

«Ο Joaquin Phoenix δίνει μία από τις καλύτερες ερμηνείες της ζωής του και δε θα μπορούσε κάποιος άλλος να προσφέρει τόσο απλόχερα σκοτάδι και ματαιότητα σε έναν ρόλο.» 
– γράφει η Βαλεντίνα Κιαγιά


joker-movie-2019

Μέσα στην σκοτεινή αίθουσα ακούγονται στην αρχή αστεϊσμοί και ψίθυροι, όμως κάποια στιγμή κόβεται το γέλιο ή η ανάγκη να μιλήσει κάποιος. Να πει τι άλλωστε; Ο θεατής γίνεται μάρτυρας μίας ανελέητης ξεγύμνωσης, ένας ξεριζωμός υπόστασης. Ο χαρακτήρας του Τζόκερ πάντα γοήτευε το κοινό, ήταν μία ενσάρκωση απόγνωσης και εναντίωσης απέναντι στην κανονικότητα.
Και τώρα, όλα τα κομμάτια του παζλ ξαφνικά βρήκαν την θέση τους για να δημιουργήσουν έναν καθρέφτη της κοινωνίας. Η κοινωνία αυτή, που θα θυσιάσει οτιδήποτε ανθρώπινο και αληθινό για το περιβόητο θεαθήναι. Εδώ, όμως, υπάρχει ένας άνθρωπος που κατόρθωσε να ενσαρκώσει όλους τους περιθωριακούς, τους κακοποιούς, τους ψυχικά άρρωστους και να τους δώσει την δική τους λύτρωση.
Την αδικία που ξεχειλίζει από παντού και δεν μπορεί πλέον να καταπιεστεί ή να κρυφτεί.
Ο Joaquin Phoenix δίνει μία από τις καλύτερες ερμηνείες της ζωής του και δε θα μπορούσε κάποιος άλλος να προσφέρει τόσο απλόχερα σκοτάδι και ματαιότητα σε έναν ρόλο.
Το σινεμά οφείλει να είναι αυτό, να είναι σε θέση να δημιουργήσει ένα συναίσθημα τόσο αρχέγονο και βαθύ που να μην ήξερε ο θεατής καν ότι το είχε μέσα του.
Εδώ, οι άναρθρες κραυγές των προγόνων μας δίνουν την θέση τους σε ένα γέλιο που γεννιέται μέσα από την απόλυτη απελπισία και λειτουργεί σαν ασπίδα. Ένα γέλιο, που σε διαπερνά σα μαχαίρι στην καρδιά και αποτελεί εκδίκηση για όλες τις αδικίες, τις ανισότητες και την απανθρωπιά που επικρατεί εκεί έξω και ξέρει μόνο να οδεύει προς το χειρότερο.
Μία γροθιά στο στομάχι για την μανία της ωραιοποίησης, την καταδίκη του αντισυμβατικού και την ακατάπαυστη απόκρυψη της αλήθειας. Η σκοτεινή αυτή αλήθεια που φωλιάζει πάντα μέσα μας αλλά δεν εκφράζεται ποτέ, γιατί μπορεί να μας αποκαλύψει ότι δεν είμαστε τίποτα άλλο παρά ένας αδικημένος και λυπημένος κλόουν.
Όλα τα υπόλοιπα, τα αφήνω πάνω σας…


Τίτλος: «Joker»
Πρωταγωνιστούν: Joaquin Phoenix, Robert De Niro, Zazie Beetz
Σκηνοθεσία: Todd Phillips
Σενάριο: Todd Phillips, Scott Silver
Έτος Παραγωγής: 2019
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α

 

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.