James Joyce: ο συγγραφέας που μας έδωσε τη λέξη «κουάρκ» και φοβόταν τους κεραυνούς

H «Οδύσσεια» του Τζόυς..ήταν μια άμεση σκανδαλώδης επιτυχία..και θα χαρακτηριστεί ως το μεγαλύτερο μυθιστόρημα που γράφτηκε ποτέ…»
– από τη Μαρία Λυδία Κυριακίδου

 

Synopsis

joyce2

O Τζέημς Τζόυς, γεννήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου του 1884 κι ήταν ο γιος μιας ιρλανδικής οικογένειας. Μεγάλωσε σε ένα ζεστό οικογενειακό περιβάλλον, υποστηρικτικό και φύσει καλλιτεχνικό.

Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους λογοτέχνες του 20ου αιώνα, δημιουργός των μυθιστορημάτων Οδυσσέας (1922)  και  «Το Ξύπνημα του Φίνεγκαν» (1939). Παρά την καταγωγή του, έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του εκτός Ιρλανδίας.


Τα εφηβικά και φοιτητικά χρόνια – Προσωπική ζωή

Από πολύ νωρίς, η ανήσυχη, διαυγής σκέψη του, τον έφερε σε αντιπαράθεση με το καθολικισμό σε σημείο, που σε ηλικία 16 ετών ήρθε σε κατά μέτωπον επίθεση με το καθολικό δόγμα και αποφάσισε να αποτινάξει όλους τους εξωτερικούς κωδικούς, που αυτό όριζε και να αποδεχθεί τη εσωτερική του ύπαρξη, ως τη μοναδική πυξίδα ηθικής πάνω του.

Για πάνω από 4, κατ εξακολούθηση, χρόνια κι ενόσω φοιτώντας στο Πανεπιστήμιο,η στάση του αυτή έγινε βαθμιαία όλο και πιο ειλικρινής αλλά την ίδια στιγμή και περιφρονητική ως προς την συνηθισμένη πορεία της ιρλανδικής ζωής, με τον ίδιο να φαντάζεται τον εαυτό του ως μια μορφή λογοτεχνικού μεσσία, ο οποιος και προοριζόταν να οδηγήσει τους Ιρλανδούς στην αποτίναξη της Καθολικής καταπίεσης. 

Σημαντικό ρόλο στην υιοθέτηση αυτής της ταυτότητας, έπαιξαν οι ήρωες που θα γνωρίσει αυτή την περίοδο (Ίψεν, Μπλέηκ, Δάντης,  Αριστοτέλης και Θωμάς Ακινάτης)- με αποτέλεσμα να παραμείνει ακίνητος στη θέση αυτή για το υπόλοιπο της ζωής του.

Τον Απρίλιο του 1903  επέστρεψε στο Δουβλίνο καθώς τού έγινε γνωστό πως η μητέρα του έπασχε από καρκίνο, ενώ ο θάνατός της επήλθε λίγους μήνες αργότερα, γεγονός που επηρέασε βαθιά τον Τζόυς.

Στο μεταξύ, προς το τέλος του 1904 , ο ίδιος είχε αυτοεξοριστεί από την Ιρλανδία στην Ιταλία, συνοδευόμενος από  την εξαιρετικά περιπετειώδη ερωμένη του, Νόρα Μπάρνακλ. Μέσα σε τρία  μόνο, χρόνια, είχαν προστεθεί ανάμεσα τους και δύο παιδιά, τα οποία έπρεπε και να υποστηρίξει, με πενιχρές αποδοχές ως δάσκαλος αγγλικών στη σχολή Berlitz.


Βιβλιογραφία

Κατά τη διάρκεια του 1904 και 1905, ο Τζόυς έγραψε τις 1000 σελίδες ενός αυτοβιογραφικού μυθιστορήματος με τον τίτλο «Στήβεν ο Ήρωας». Δυστυχώς, μόνο το τελευταίο μισό αυτής της δουλειάς έχει επιβιώσει, μέσα από το οποίο, όμως, φαίνεται μια διάθεση ειλικρίνειας, αυτοκριτικής, -μεγαλύτερης μάλιστα, από κάθε άλλο νωρίτερο μυθιστόρημα- όπως επίσης και ένας απίστευτος πλούτος προσεκτικής, αναλυτικής σκέψης.

Τον Ιανουάριο του #1904, θα ολοκληρώσει το δοκίμιο «Το πορτρέτο του καλλιτέχνη», η δημοσίευση του οποίου όμως,  θα απορριφθεί από μεγάλο περιοδικό. Είναι την ίδια εποχή,μάλιστα, που, θα ξεκινήσει τη συγγραφή του προαναφερθέντος μυθιστορήματος  «Στήβεν ο Ήρωας «.
Παράλληλα όμως, θα ξεκινήσει να μελετά πιο βαθιά, τη λογοτεχνική σχολή του μοντερνισμού.

joyce10 H «Οδύσσεια» του Τζόυς, που γράφτηκε μεταξύ 1914 και 1922, ήταν μια άμεση σκανδαλώδης επιτυχία, και αποτέλεσε το έργο, που θα αναγνωρίσει ευρέως τον Τζόυς και θα χαρακτηριστεί ως το μεγαλύτερο μυθιστόρημα που γράφτηκε ποτέ.

Το τελευταίο έργο του,» Το Ξύπνημα του Φίνεγκαν» στέκεται ως το πιο πολύπλοκο και άλυτο αίνιγμα στην ιστορία της λογοτεχνίας. Ο ίδιος, ισχυρίστηκε ότι ήταν «μια ιστορία του κόσμου» η οποία και ειπώθηκε σε μια ιδιαίτερη «γλώσσα  της νύχτας» , μιας γλώσσας πολύγλωσσων λογοπαίγνιων και απόκρυφων αναφορών.

Καθώς ο ίδιος άρχισε να δημοσιεύει τα πρώτα τμήματα, κατά τη δεκαετία του 1920, οι υποστηρικτές του τον εγκατέλειψαν μαζικά, «μη αντέχοντας την ντροπή να σπαταλούν χρόνο σε ένα ιδιωτικό αστείο». Ωστόσο, ο ίδιος επέμενε για 16 χρόνια, δημιουργώντας ένα αίνιγμα #600 σελίδων που εξακολουθεί να στερείται κλειδί συνεκτικότητας.


Θα πεθάνει στις 13 Γενάρη του 1941 στη Ζυρίχη.

 


 #Apodyoptis_Special:
#5 συναρπαστικά πράγματα που δε γνωρίζατε για τον Τζέημς Τζόυς

 


  1. Γεννήθηκε την ίδια χρονιά με μια άλλη αξιόλογη συγγραφέα του μοντερνισμού, την Βιρτζίνια Γουλφ. Μα οι ομοιότητες δε σταματούν εδώ, μιας που και οι δύο θα πεθάνουν την ίδια χρονιά, το 1941. Επιπλέον και οι δύο, θα εκδώσουν στη δεκαετία του 1920 με την κύρια υπόθεση των δυο πασίγνωστων βιβλίων τους («Οδυσσέας» και «Κα Ντάλογουεη»), να λαμβάνει χώρα » απλά μια μέρα στα μέσα του Ιούνη»joyce9
    2.Φοβόταν απίστευτα τους κεραυνούς και τις αστραπές. Αυτός ο φόβος του τον συνόδευε από τα παιδικά του χρόνια ακόμη, όταν στην καθολική οικογένεια που είχε μεγαλώσει , είχε διδαχθεί πως «οι κεραυνοί και οι αστραπές ήταν ένας τρόπος να εκφράσει ο Θεός τον θυμό του». Αυτή η φοβία, συνόδεψε τον Τζόυς ως την ενηλικίωσή του.


    3.Μας έδωσε τη λέξη «κουάρκ». Είναι η λέξη,  που χρησιμοποιούμε για το υπο-ατομικό σωματίδιο κι έχει παρθει από το βιβλίο του «Το Ξύπνημα του Φίνεγκαν».


    4. Το αριστούργημα του «Οδυσσέας», εκδόθηκε σκόπιμα ,από τον ίδιο, στα 40ά του γενέθλια. Στην πραγματικότητα, μεγάλο μέρος του βιβλίου είχε νωρίτερα δημοσιευτεί σε δύο περιοδικά» το «Little Review» και το «Egoist».


    5.Ο Τζόυς, συναντήθηκε  το 1922, σε ένα αστείο δείπνο με τον συνάδελφο του Μαρσέλ Προυστ. Αυτό, συνέβη την ίδια χρονιά που εκδόθηκε ο «Οδυσσέας»και που, λίγους μήνες αργότερα, πέθανε ο Προυστ. Αφού έφαγαν οι δυο τους και πέρασαν όλο το βράδυ συζητώντας τις παθήσεις τους, κατέληξαν τελικά να παραδέχονται πως κανένας από τους δύο δεν είχε διαβάσει το έργο του άλλου. Σε αυτό το ιστορικό δείπνο, ήταν επίσης παρόντες οι Πικάσο και  Στραβίνσκι.joyce4

 


Πηγή

 

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.