«Στη δίνη του απόλυτου εφιάλτη»

«Είδαμε ζώα και ανθρώπους να πεθαίνουν ουρλιάζοντας και τη σάρκα τους να μετατρέπεται σε γαλάζια ζελατινώδη μάζα που κυλούσε στους υπονόμους σε ρυάκια, ειδικά αν τύχαινε να βρέχει..» – από τον Αστροβάμονα

polluted-water

Είχα ιδρώσει από την προσπάθεια. Έσκαβα από τα χαράματα και είχε πάρει μεσημέρι. Στάθηκα να πιω λίγο νερό και να ανασάνω. Είχα φτάσει σε βάθος περίπου 8 μέτρων και τα τοιχώματα του λάκκου είχαν αρχίσει να δείχνουν υγρά. Επιτέλους, λίγο ακόμα και θα άγγιζα τον υδροφόρο ορίζοντα.
Θα ήταν μεγάλη ανακούφιση για όλη την ομάδα.
Νερό, καθαρό νερό. Χωρίς να αναγκαζόμαστε να το βράζουμε! Αν και θα το βράζουμε για να είμαστε σίγουροι…Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.


-Μπορώ να πώ ότι μάλλον το πετύχαμε. Φώναξε τον Καθηγητή.
-Κύριε Καθηγητά, έρχεστε στο μικροσκόπιο;
-Δείτε. Διαλύει την κυτταρική μεμβράνη κάθε κυττάρου γύρω του και χρησιμοποιεί το κυτταρόπλασμα ως πρώτη ύλη για να αναπαραχθεί με διχοτόμηση.
-Καταπληκτικό βακτήριο. Και μόνο τα ομοειδή κύτταρα δεν διασπά. Η κυτταρική μεμβράνη που φτιάχνει δεν διασπάται από άλλα βακτήρια, τα οποία επίσης πέφτουν θύματα στην αδηφάγα ορμή του.
-Κι έχει ένα εκπληκτικό παλ μπλέ χρώμα!
-Δοκίμασες να φέρεις ποντικό σε επαφή με τα βακτήρια;
-Μάλιστα κ. Καθηγητά. Ελάτε να δείτε το αποτέλεσμα.
-Εδώ, του ποντικού, του βάλαμε βακτήρια στο τρίχωμα πίσω από τον σβέρκο. Φαίνεται υγιής.
-Εδώ τα βάλαμε στο νερό που πίνει. Φαίνεται, ζαρωμένος, φοβισμένος και βγάζει μικρές υπερηχητικές κραυγές πόνου, όπως δείχνει το μόνιτορ.
-Κι εδώ που βλέπετε μια μπλέ ζελατινώδη μάζα να βγαίνει από το κουφάρι, τα βάλαμε με ένεση μολυσμένου ορού. Πολλαπλασιάζονται σε τρομερούς ρυθμούς.
-Και βέβαια! Αφού εκμεταλλεύονται έτοιμο κυτταρόπλασμα και έχουν το μισό DNA από ότι τα υπόλοιπα κύτταρα στον πλανήτη. Μόνο τον κώδικα παραγωγής ενζύμων διάσπασης των άλλων κυττάρων και τον κώδικα ανάπτυξης κι αναπαραγωγής!
-Κι εδώ βλέπετε τον σταδιακό θάνατο αυτών των βακτηρίων όταν τα ρίξαμε στο θαλασσινό νερό, επειδή, λόγω ώσμωσης, στερούνται γρήγορα ζωτικού νερού από το κυτταρόπλασμά τους.
-Έλεγχο αντοχής στα αντιβιοτικά;
-Εκτός από αυτό που χρησιμοποιούμε για τα νοσοκομειακά βακτήρια, τα περισσότερα από τα ευρείας χρήσης αντιβιοτικά δεν καταφέρνουν να διαπεράσουν ούτε να καταστρέψουν την μεμβράνη του βακτηρίου και αν κάποιο την διαπεράσει δεν μπορεί να κάνει ζημιά στο κύτταρο γιατί δεν παρεμβαίνει στις εντελώς ιδιόμορφες κυτταρικές λειτουργίες αναπαραγωγής.
-Υπέροχα, είμαι περήφανος για σας. Θα ειδοποιήσω τον προϊστάμενο αξιωματικό. Στο μεταξύ χρησιμοποιείστε όλα τα πειραματόζωα που διαθέτουμε για να παράξετε ποσότητες από το βακτήριο αυτό. Και προσέξτε μην έρθετε σε επαφή μαζί του.

bacteria-in-lab

Χιλιάδες μικρά αυτοκινούμενα και αυτόνομα drones φτιαγμένα από πλαστικό, αθόρυβα και αόρατα στα ραντάρ, εξοπλισμένα με ηλιακούς συλλέκτες και μπαταρίες μεγάλης χωρητικότητας, φορτωμένα με σφαιρίδια γεμάτα με το φονικό βακτήριο, έφυγαν με κατεύθυνση τα φράγματα ύδρευσης, τους ταμιευτήρες πόσιμου νερού και τα ποτάμια του εχθρού.

Δύο βδομάδες αργότερα, είδαμε στους δέκτες μας, όλες τις μεγάλες εχθρικές πόλεις να ερημώνουν από κάθε μορφή ζωής μέσα σε τρεις πλήρεις ημερήσιους κύκλους. Είδαμε ζώα και ανθρώπους να πεθαίνουν ουρλιάζοντας και να μετατρέπεται η σάρκα τους σε γαλάζια ζελατινώδη μάζα που κυλούσε στους υπονόμους σε ρυάκια, ειδικά αν τύχαινε να βρέχει.

Colony of pathogen bacterias - 3d render
Το θέαμα προκάλεσε φρίκη σε όλους μας. Δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι κι αμέτρητα ζώα αφανίστηκαν σε τρείς, μόλις, μέρες.

Όταν τα συμπτώματα γίνονταν έκδηλα, οι επιστήμονες του εχθρού είχαν μόλις μία ώρα για να αντιμετωπίσουν το αόρατο τέρας που γέννησε η φονική μας οργή ως απάντηση στις πυρηνικές βόμβες που έριξαν σε οκτώ πόλεις μας.
brett-coleΚι ο θάνατος βασανιστικός κι αναπόφευκτος. Δεν πρόλαβαν να μάθουν καν τι τους βρήκε. Δεν έμεινε ούτε κυβέρνηση για να διαπραγματευθεί την παράδοσή τους. Όλη η ήπειρός τους κηρύχθηκε επικίνδυνη ζώνη κι απαγορεύθηκε να προσεγγίζουμε εκείνη την πλευρά του πλανήτη.

Σταδιακά, μέσα σε έξι μήνες η εχθρική γή είχε αποψιλωθεί πλήρως από κάθε μορφή ζωής, εκτός από το κυανό βακτήριο που κι αυτό πέθαινε μην έχοντας πια τι σάρκα να φάει. Κι έτσι σταμάτησε ο πόλεμος και όλοι όσοι απομείναμε, με σφιγμένες ψυχές και με εφιάλτες τις νύχτες, στρωθήκαμε στην δουλειά να ξαναφτιάξουμε τις πόλεις μας, να αναπτύξουμε πάλι το θαλάσσιο εμπόριο και να περιμένουμε, όσο χρειαζόταν, ώστε να γίνει ασφαλής η έρημη ήπειρος των πρώην εχθρών μας και να εξαπλωθεί ξανά χλωρίδα και πανίδα πάνω της ώστε να την κατοικίσουμε και πάλι .

Μόνο που δεν έγινε έτσι.

 

Όλα άρχισαν στο ξεκίνημα του καλοκαιριού, στα μέσα του έβδομου μήνα, από την ερήμωση της εχθρικής ηπείρου. Είχαν προηγηθεί κάποια θανατικά κοπαδιών εκατομμυρίων ψαριών. Υποθέσαμε ότι υπήρξε εξάπλωση μολύνσεων λόγω των συνεπειών του φονικότερου πολέμου που γνώρισε ο πλανήτης.

orig

Ώσπου ξαφνικά, σε πολλές από τις παραλίες μας, οι λουόμενοι άρχισαν να ουρλιάζουν μαζικά, να διπλώνονται στα δύο και να πεθαίνουν κατά χιλιάδες με φρικτό τρόπο. Λίγη ώρα αργότερα, ένα ανοιχτό γαλάζιο υγρό άρχιζε να βγαίνει από κάθε άνοιγμα του δέρματός τους.

Καταλάβαμε. Το κυανό βακτήριο, μέσα από άπειρα εκατομμύρια πολλαπλασιασμούς σε κάθε είδους κύτταρα-ξενιστές, ενσωμάτωσε DNA που έκανε το κυτταρόπλασμά του πυκνότερο, εξισορρόπησε τις ωσμωτικές πιέσεις εκατέρωθεν της κυτταρικής του μεμβράνης και αύξησε κατά πολύ την βιωσιμότητά του στο θαλασσινό νερό. Έτσι, αποψιλώνει σταδιακά και την θάλασσα από κάθε μορφή ζωής.
dead-fish
Κινηθήκαμε άμεσα, απαγορεύοντας κάθε ωκεάνια δραστηριότητα. Το ψάρεμα σταμάτησε, οι θαλάσσιες μεταφορές κόπηκαν. Πολλά από τα πλοία μας, που ήταν σε πορεία εκείνες τις μέρες, δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους . Οι άνθρωποι πανικόβλητοι εγκατέλειψαν παράκτιες πόλεις και οικισμούς και τραβήχτηκαν στα ορεινά. Φυσικά για μπάνια και θαλάσσια σπορ δεν γινόταν πια λόγος.

Μάταιο. Τα θαλασσοπούλια που τρέφονταν με ψάρια, πετώντας και πεθαίνοντας εν πτήση, κατάφεραν να μεταφέρουν το κυανό βακτήριο σε όλους τους επιφανειακούς ταμιευτήρες υδάτων. Κι ο γαλάζιος θάνατος σταδιακά εξαπλώθηκε σε όλο τον πλανήτη. Μόνη ελπίδα για τους λιγοστούς επιζώντες, οι υδροφόροι ορίζοντες που περιείχαν διηθημένο νερό και που, για σιγουριά, το βράζαμε κι αυτό πρίν το χρησιμοποιήσουμε για να πιούμε ή να ποτίσουμε τα λίγα ζώα και φυτά που μας απέμειναν.

Όσοι, κάποτε, διαβάσετε το κείμενο αυτό, που σας το γράφω χαράζοντας –άχρηστα πλέον- φύλλα χρυσού και που θα τα θάψω στον πάτο του πηγαδιού, ελπίζω να διδαχθείτε επαρκώς ώστε να μην επαναλάβετε αυτά τα λάθη. Ο βιολογικός πόλεμος δεν κάνει διάκριση εχθρών και φίλων, δυστυχώς.


Επίλογος

Η ανίχνευση με ραντάρ υπεδάφους και στην συνέχεια η αρχαιολογική σκαπάνη προχώρησαν αρκετά βαθιά, όπου το συγκεκριμένο πολύτιμο κείμενο, σε αρχικά άγνωστη γλώσσα, βρέθηκε χαραγμένο με αιχμηρό εργαλείο σε 12 μεγάλα φύλλα χρυσού.

Ίσως ήταν αυτός ο λόγος που διατηρήθηκε ανέπαφο για πάνω από 60.000.000 χρόνια, σε έναν πλανήτη που έχει παραμείνει, όλο αυτό το διάστημα, μια ξηρή έρημος, με αραιή ατμόσφαιρα, χωρίς καθόλου οξυγόνο.
maxresdefault

Έτσι, μεταφράζοντάς το, εξηγήθηκε πλέον γιατί βρέθηκαν πάνω στον έρημο πλανήτη, βαθύτατα διαβρωμένες, σχεδόν αγνώριστες, μεγαλιθικές κατασκευές από έναν άγνωστο πολιτισμό, βαθιές χαράδρες με ίχνη από νερό, ξηρές κοίτες ποταμών, αβαθείς περιοχές σαν από λίμνες ή θάλασσες, αλλά δεν βρέθηκε ούτε ένα ίχνος ότι κάποτε υπήρξε ζωή πάνω του. Μόνο παράξενες πέτρες σε σχήματα που θύμιζαν οστά, αλλά χωρίς κάποια δομή που να επιβεβαιώνει ότι όντως ήταν απολιθώματα.
nasa-570Όταν καταφέραμε να το μεταφράσουμε και δημοσιεύθηκε το περιεχόμενο του, όλη η Διαπλανητική Ομοσπονδία πέρασε μέρες ανατριχίλας και νύχτες βυθισμένες στον εφιάλτη.


Υστερόγραφο Αστροβάμονος: Αν, κατά σύμπτωση, η περιγραφή, σας θυμίζει τον «δικό σας» πλανήτη Άρη, ξανασκεφτείτε το. Δεν απέχετε πολύ από την «τύχη» του. Έχετε όλη την δύναμη να το κατορθώσετε και δεν θα είστε οι μόνοι στο Σύμπαν που έγιναν τόσο πολύ παρελθόν, λες και δεν υπήρξαν ποτέ.

nasa-curiosity-fossilized-spine-edited-1

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.