Charles Dellschau: ο προφητικός σχεδιαστής πτήσεων μιας μυστικής κοινωνίας

«Φαντασία η όχι, μια σελίδα από τα σημειωματάρια του Dellschau θα μπορούσε να έχει και ως 15.000 δολάρια στα μέσα της δεκαετίας του 1990.» – από τον Αριστοτέλη Τριάντη

[Ποιος ήταν ο Charles Dellschau;]

Την ιστορία του καλύπτει ένα πέπλο μυστηρίου που σχεδόν είχε χαθεί για πάντα, συνυφασμένη με μυστικές κοινωνίες, κρυμμένους κωδικούς, απόκοσμες θεωρίες και φαινομενικά αδύνατες εφευρέσεις πριν την ώρα τους.

Για δεκαετίες ήταν αόρατο και σώθηκε από έναν ρακοσυλλέκτη στην δεκαετία του 60, μέσα από μια σωρό σκουπιδιών έξω από ένα σπίτι στο Τέξας.

Αργότερα στο σύνολο του το έργο αυτό θα γινόταν αντικείμενο θαυμασμού από τον πνευματικό κόσμο, παρόλο που κατά την διάρκεια της ζωής του ο Charles Dellschau ήταν γνωστός μόνο ως ένας γκρινιάρης τοπικός χασάπης.

dellschau19
Ο Charles Dellschau

[Η αρχή της ανακάλυψης των μυστηριακών βιβλίων]

Το 1969 ο έμπορος μεταχειρισμένων επίπλων Fred Washington αγόρασε από ένα ρακοσυλλέκτη 12 μεγάλα ανεπιθύμητα σημειωματάρια, τα οποία βρήκαν μια νέα θέση στην αποθήκη του κάτω από μια σωρό σκονισμένων χαλιών.

Μια φοιτήτρια της Ιστορίας της τέχνης η Mary Jane Victor κατά την διάρκεια ενός μπαζάρ ανακάλυψε το μυστηριώδες έργο του Charles Dellschau μια αξιόλογη συλλογή με περισσότερα από 2.500 περίπλοκα σχέδια ιπτάμενων μηχανών, που περιελάμβαναν επίσης παράξενες υδατογραφίες, κομμάτια κολάζ και αινιγματικά αποκόμματα εφημερίδων να γεμίζουν τις σελίδες, ακατέργαστα ραμμένες με κορδόνια και νήμα.

dellschau5

Η Mary Jane Victor απευθύνθηκε στον διευθυντή Τέχνης του Πανεπιστημίου Rice, Dominique de Menil, ένα κορυφαίο πάτρονα της τέχνης στο Χιούστον, ο οποίος απέσπασε 4 από τα βιβλία στην τιμή των 1500 δολαρίων και αμέσως πραγματοποίησε μια έκθεση στο πανεπιστήμιο με τίτλο «Πτήση».

Ο Charles Dellschau ο Πρώσος μετανάστης, είχε τελικά ανακαλυφθεί σχεδόν 50 χρόνια μετά τον θάνατο του το 1923.

dellschau6

Ο Charles Dellschau είχε φθάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες από το Αμβούργο το 1853, όταν ήταν 25 ετών και τα έγγραφα του δείχνουν ότι είχε ζήσει στην Καλιφόρνια και το Τέξας με την οικογένεια του και εργαζόταν ως κρεοπώλης.

Μετά την συνταξιοδότηση του το 1899, άρχισε να γεμίζει τις ημέρες του δημιουργώντας ένα οπτικό ημερολόγιο της νιότης του. Ονόμασε τα πρώτα τρία βιβλία «Αναμνήσεις» και αφηγείται μια μυστική κοινωνία που λάτρευε τις πτήσεις, η οποία συνεδρίαζε στην Καλιφόρνια στα μέσα του 19 αιώνα και ονομαζόταν «Sonora Aero Club».

dellschau11

Οι αδελφοί Wright δεν είχαν κάνει ακόμα την διάσημη πτήση τους μέχρι το 1903, αλλά ο Dellschau είχε σχεδιάσει κομψά ντυμένους άνδρες να πιλοτάρουν  λαμπρά χρωματισμένα αερόπλοια και ελικόπτερα με ανακυκλούμενες γεννήτριες και ανασυρόμενο σύστημα προσγείωσης.

Δεν έχουν βρεθεί ποτέ  επίσημα στοιχεία για την Αερολέσχη της Σονόρα, αλλά τα έργα τέχνης του Dellschau κρύβουν μια μυστική κωδικοποιημένη ιστορία. Όποια και αν ήταν αυτή, προφανώς ήταν πολύ ιδιωτική, ώστε να ειπωθεί ακόμη και στα δικά του βιβλία, και ένα μεγάλο μέρος του μυστηρίου της δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμα και σήμερα.


[Η έρευνα για την ιστορία του Charles Dellschau]

dellschau2

Ο Pete Navarro, ένας γραφίστας και ερευνητής των UFO, είχε ενθουσιαστεί το 1969 όταν είχε μάθει για την έκθεση «Πτήση». Πίστευε ότι υπήρχε σύνδεση μεταξύ των σχεδίων του Dellschau και των μυστήριων «αερόπλοιων», που έκαναν μαζικά την εμφάνιση τους στο “γύρισμα” του αιώνα σε 18 πολιτείες από την Καλιφόρνια ως την Ιντιάνα.

Το 1972 ανακάλυψε και τα υπόλοιπα 8 βιβλία του Dellschau που βρισκόταν ακόμα στο παλιατζίδικο ανεπιθύμητα και αζήτητα. Τα αγόρασε για 565 δολάρια και για τα επόμενα 15 χρόνια αφοσιώθηκε μανιωδώς στην αποκωδικοποίηση τους.

dellschau13

Ο ίδιος ο Dellschau δεν σχεδίασε ποτέ τον εαυτό του πάνω στις φανταστικές του εφευρέσεις, αλλά περιέγραφε τον εαυτό του ως ένα αρχειοθέτη φύλακα του συλλόγου παρά ως εφευρέτη. Υπάρχουν 100 σχέδια που έχουν ονόματα όπως “Aero Mary”, “Aero Trump” και “Aero Jourdan.

Μια μυστική αποστολή του συλλόγου ίσως;

Για να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν τα πρώτα πλωτά αεροσκάφη έκαναν χρήση μιας μυστικής φόρμουλας που κωδικοποιούσαν ως «ΝΒ αερίου», η οποία θα μπορούσε να αναιρεί τη βαρύτητα και την κίνηση των τροχών στα πλοία, τα πλαϊνά πάνελ και των κινητήρων του συμπιεστή … όλα σε μια μέρα δουλειάς κατά τη διάρκεια μιας εποχής, που τα αεροπορικά ταξίδια εξακολουθούσαν να θεωρούνται ως μια μυστικιστική αδυναμία.

dellschau7

Μερικά από τα σχέδια του περιγράφουν θανατηφόρα ατυχήματα των αερόπλοιων της κοινότητας, το σαμποτάζ των άλλων μελών του συλλόγου και τον αποκλεισμό εκείνων των μελών που μίλησαν για τη μυστική οργάνωση σε ξένους.

Σύμφωνα με τον Dellschau, τα πρωτότυπα αεροδυναμικά μοντέλα του συλλόγου θα ταξιδέψουν στους ανοιχτούς δρόμους μεταμφιεσμένα ως βαγόνια τσιγγάνων για να αποφύγουν τον εντοπισμό.

Ο Pete Navarro σε έναν περίεργο κώδικα των βιβλίων με γερμανικά γράμματα βρήκε μια φράση που μεταφράζεται ως «NYMZA». O Dellschau αποκαλύπτει ότι πρόκειται για μια ακόμη μεγαλύτερη μυστική κοινωνία που φέρεται να ελέγχει το υποκατάστημα «Sonora Aero Club».

Με βάση τις διαπιστώσεις του Navarro, οι θεωρητικοί των UFO κατέληξαν σε κάποιες παρατραβηγμένες εικασίες ότι η NYMZA ήταν στην πραγματικότητα μια επιπλέον επίγεια οντότητα.

Ενώ ο Navarro απέρριψε αυτούς τους ισχυρισμούς, ο ίδιος κατάφερε να βρει αποκόμματα στον τύπο του Τέξας και αρχεία που συνδέουν ένα από τα ονόματα των μυστικών μελών της κοινωνίας του Dellschau σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε το 1897 για μια τοπική κατόπτευση αερόπλοιου.

Το άρθρο της «San Antonio Daily Express», προσδιορίζει έναν από τους μυστήριους επιβάτες του αερόπλοιου ως Hiram Wilson, ο οποίος σύμφωνα με τις μαρτυρίες, αποκάλυψε ότι ο σχεδιασμός του αεροσκάφους του προήλθε από τον θείο του που ονομάζονταν Tosh Wilson.
 Το ίδιο όνομα, ο Ναβάρο το είχε βρει να αναφέρεται στις υδατογραφίες του Dellschau ως ο εφευρέτης του «Sonora club».

dellschau8

Ακόμα και ο Navarro παρά την εξαντλητική έρευνα είχε αμφιβολίες για την ιστορία του Charles Dellschau και κατά πόσο αυτή ήταν της φαντασίας του. Ήταν κάποιες απίθανες ιστορίες που ψυχαγωγούσαν έναν ηλικιωμένο άντρα; Ή ήταν αληθινά περιστατικά της νιότης του με ίσως κάποιες αθώες υπερβολές εδώ και εκεί;

Φαντασία η όχι, μια σελίδα από τα σημειωματάρια του Dellschau θα μπορούσε να έχει και ως 15.000 δολάρια στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Ο Navarro όμως δεν κράτησε στην κατοχή του τα βιβλία, και αυτά πουλήθηκαν σε μουσεία,γκαλερί και κάποιες ιδιωτικές συλλογές στο Τέξας, στο Παρίσι και την Νέα Υόρκη.


[Πώς είχαν καταλήξει στα σκουπίδια;]

dellschau17

Τα βιβλία κρυβόταν στη σοφίτα του Charles Dellschau, όπου εργαζόταν για πολλά χρόνια πριν από το θάνατό του. Στη δεκαετία του 1960, ο σύζυγος της θετής κόρης του Dellschau, Anton Stelzig ζούσε στο σπίτι με τις δύο ηλικιωμένες αδελφές του και μια νοσοκόμα που είχε προσληφθεί για να τις φροντίζει, όταν η πυροσβεστική υπηρεσία εκτίμησε την επικινδυνότητα του σπιτιού και διέταξε να καθαριστεί από τα συντρίμμια.

Η νοσοκόμα ανέλαβε το έργο του καθαρισμού και με τον τρόπο της αποτέλεσε την αιτία πολλοί οικογενειακοί θησαυροί να πεταχτούν στον δρόμο συμπεριλαμβανομένων των βιβλίων του Dellschau. Ο εγγονός του Anton ο Leo θυμάται οδυνηρά την νοσοκόμα να λέει «Ανέλαβα τη φροντίδα αυτού του χάους και τα καθάρισα όλα επάνω».
Πιστεύεται ότι μερικές εργασίες του Dellschau ακόμα λείπουν και ίσως έχουν χαθεί για πάντα.


[Τhe Secrets of Dellschau]

dellschau16

Το 2009, ο Pete Navarro δημοσιεύσε το βιβλίο «The Secrets of Dellschau», αποκαλύπτοντας ένα μεγάλο μέρος του σεναρίου που είχε αποκωδικοποιηθεί από τα βιβλία.

Τέσσερα βιβλία εξακολουθούν να παραμένουν στη Συλλογή «Menil», κλειδωμένα σε ένα ελεγχόμενο δωμάτιο από την υγρασία. Οι ερευνητές συνεχίζουν να ξεθάβουν νέα κομμάτια πληροφοριών μέσω των επιζώντων συγγενών.


Πηγές:

Messynessychic.com

The Houston Press

via Kateoplis

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.